2. OKTOBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Svetovy den cestovneho ruchu pripadol na stvrtok 27. septembra. Ci su obyvatelia Horehronia o nom informovani, sme sa pokusali zistit v ankete. Nahodnym okoloiducim sme kladli otazky: Vedeli ste, ze existuje Svetovy den cestovneho ruchu? Co by mohlo chybat turistom pri navsteve tohto regionu? Myslite si, ze sluzby na Horehroni v oblasti cestovneho ruchu su na prijatelnej urovni?


S anketovym mikrofonom


o dni cestovneho ruchu

Nadezda Majernikova, krajcirka, Brezno:
- Vobec som o tom nevedela. Mozno chyba viac miest s kulturnym prostredim, kde by si mohli ludia odpocinut, napriklad cukrarne. Informacna kancelaria je jedna v celom regione a to podla mna nestaci. Atrakcii pre turistov je pomenej a ak ich maju najst, musia byt o nich informovani.

Maria Pollakova, pracovnicka expedicie, Sumiac:
- Nie. V Sumiaci nemame restauraciu, moznost ubytovania na urovni. Pre deti s castymi ochoreniami hornych dychacich ciest by u nas mala existovat ozdravovna. Myslim, ze zahranicnych turistov by mohlo zaujimat tkanie a vyroba ovcieho syra v domacich podmienkach, tradicne remesla, ktore inde neuvidia, ludove kroje... V hroznom stave su autobusy, vacsinou su spinave. Porovnajte si, ake autobusy jazdia z Banskej Bystrice do Brezna a ake dalej na Horehron! Pritom za cestu zaplatim rovnako. Ludi je u nas menej ako kedysi, preto aj autobusove linky su redsie, musime prestupovat. Cestovat do Sumiaca je horor, ak nemate vlastne auto.

Jozef Bartosik, podnikatel, Zavadka nad Hronom:
- Videl som plagat pred kostolom. Chyba informacna tabula, ktora by propagovala podujatia na Horehroni, aspon som ju nezaregistroval. So sluzbami v cestovnom ruchu nemam skusenosti. Byvam v dedine, a tak nemam problem s ubytovanim a ako su vybavene hotely, to neviem.

Ing. Dusan Stevko, SBS, Brezno:
- V rozhlase a novinach o tom informovali. V nasom krasnom regione sa da urobit vela. Pravdu povediac, realita v cestovnom ruchu sa lisi od toho, co sa prezentuje „na papieri“. Mam cerstvu zlu skusenost, boli sme na Kosodrevine a na Srdiecku. Turisti sa stazovali, lebo vsetky prevadzky mali zatvorene. Bolo krasne pocasie, sezona v plnom prude, no nemali si kde sadnut a obcerstvit sa. Hovorime o svetovom dni cestovneho ruchu, ale realita je zialbohu takato.

Lubica Bubelinyova, studentka, Zavadka nad Hronom:
- Nevedela som to. Ako turistke by mi nieco vyhovovalo a nieco nie. Nepaci sa mi cestovanie v preplnenych autobusoch, ktore su v zlom technickom stave. Na sidlisko Mazornikovo odchadzaju autobusy kazdych patnast minut a da sa to vydrzat, lenze ja cestujem denne dvadsatsest kilometrov. Nedavno sme s matkou boli na obede v restauracii a nenapadne nas „osmekli“. Ale mama si to vsimla, a tak sa nam ospravedlnili.

Milan Luptak, zivnostnik, Valaska:
 - Nepocul som o nom. Informovanost o okoli Brezna trochu viazne. V urcitych veciach sa uroven zvysuje, ale po meste mi chyba vacsia propagacia regionu. Moj nazor je taky, ze este mame co zlepsovat. Nasi ludia su sikovni v poskytovani sluzieb, vela toho zvladnu, ale musia popracovat na tom, co „zaspalo“ v minulosti.

(pl, ma)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Potesujuce, ziaduce spravy zo Slovenska

   Nie tak davno som pisal v tomto duchu do Horehronia. Podnet vyjadrit sa opat mi dal clanok Dusana Gajdosika zo 7. augusta. Autor spravne vystihol, ze patrioti upadaju do zabudnutia. Nepochopitelny neduh, ktory trapi Slovakov a Slovensko. Brezno bolo studnicou ci pevnou bastou, zili v nom ti najuvedomelejsi. V Brezne zil duch slovensky. Cely narod upieral oci do Brezna nad Hronom. Odtial vzdy prichadzali myslienky, ciny, ktore mali cenu zivej vody. Brezno, to je Razus, Kuzmany, Chalupka, Matica slovenska, divadelnici, Zivena... Vela nechybalo a Matica slovenska mohla byt v Brezne (povodne tam mala sidlit). Cez sochu Razusa si aj za morom ludia vsimli, a kvitovali, ze mesto neostava nic dlzne svojej historii, menu. Vznik klubu M. Razusa a plan otvorenia pamatnej izby velkej „breznianskej trojky“ (Kuzmany, Chalupka, Razus), to je v sucasnosti napredovanie ducha Brezna z minulosti. Tu zili tisice ludi v duchu spomenutej trojky. Pisem ako veriaci rimskokatolik, ze mam radost, ze to bolo v evanjelickej fare. Konfesia tu nehra rolu. Nehrala ani pre darcov na sochu z Kanady a USA. Rozne konfesie, ateisti a chapali, prispeli. Vznikol Klub Marosko a velmi ma tesi, ze uz ma sedemnast clenov z Kanady a USA. Kazdeho z Horehronia moze tesit, ze takto sa region, mesto zviditelnuje daleko od Slovenska. Aj mala financna pomoc od clenov Klubu Marosko, presne 2666 kanadskych dolarov, na pamatnu izbu velkej „trojky“. Mesto sa takto udrziava v povedomi a zaujme v tom starom, znamom duchu. My, clenovia Maroska verime, ze 18. oktobra 2008 sa v autentickych priestoroch obohati mesto, jeho historia, kultura o pamatnu izbu. Je na Breznanoch, cim obohatia Letokruh M. Razusa 2007 – 2008. Zaiste aj clenovia Maroska neostanu v hanbe a pripravia akciu tu v zamori, v Kanade. Tak vela uspechov, „Maroskovci“ aj Breznania.

 Pavol Datko, Ontario

 Potlesk si zasluzili

   Dna 19. augusta hral divadelno-tanecny subor Valastan prvykrat pod holym nebom svoju veselohru Vesela hrobarka na skolskom dvore v Hornej Lehote. Vsetci sme boli zvedavi, ako sa Valastania popasuju s hrou v styroch dejstvach na provizornom podiu. Nase obavy sa rozplynuli hned, ako sme prisli na skolsky dvor. Pripravene lavicky a zapal divadelnikov, na ktorych bolo vidno, ze sa na vystupenie naozaj tesia. Tomu vsetkemu „sefovala“ neuprosna „smrtka“ - reziserka MUDr. Lea Weberova. Samotne predstavenie v slnecnom a teplom pocasi sprevadzala vyborna atmosfera. Dlhy zaverecny potlesk si s chutou hrajuci divadelnici naozaj zasluzili. Podakovanie patri aj starostovi Hornej Lehoty za aktivitu pri mnohych akciach, na ktore je Horna Lehota naozaj bohata.

Stefan Pitonak

 Vydareny autobusovy zajazd

   V stredu 19. septembra za krasneho, este letneho pocasia zorganizovala Zakladna organizacia Jednoty dochodcov Slovenska v  Brezne pre svojich clenov autobusovy zajazd na termalne kupalisko Podhajska. Lezi na juznych vybezkoch Pohronskej pahorkatiny nedaleko Surian a Novych Zamkov. Termalna, silne mineralizovana voda v bazenoch sa vyrovna kvalitou vode z Mrtveho mora a je jedinecna v celej Europe. Pomaha liecit rozne neduhy, ktore nas uz v dnesnom pokrocilom veku trapia – cievne a klbove ochorenia, bolesti chrbtice, reumatizmus, dychacie cesty, dnu a vyhladavaju ju ti, ktori do nej vkladaju nadej, ze ich po uraze znovu postavi na nohy. Za skutocny zazrak ju povazuju pacienti s roznymi koznymi chorobami, je mimoriadne slana a bakterie ihned likviduje.
   Velmi radi tam chodime, naposledy nas prekvapila gymnastika vo vode pre starsich, co sme s radostou privitali. Bolo to vydarene stretnutie, cestou si seniori spolocne zaspievali v sprievode harmonikara Stanislava Kestera.

(as) Foto: V. Dandulova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT