Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

07

13. FEBRUAR  2001 4,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Krnohy v Benusi opat na vybornu

Piatkovy lejak narobil organizatorom prveho rocnika krnohovych pretekov o Pohar starostu obce Benus vrasky na cele, ale dazd coskoro prestal, a preteky sa na druhy den predsa len konali.

h0107h.jpg (11550 bytes)Usporiadatelia - Obecny urad Benus a Lesy SR, Odstepny lesny zavod Benus - pripravili trat dlhu 2400 m s prevysenim 420 m. Bola to trat narocna s mokrym a tazkym snehom, vedena zavozmi v lesoch. Az posledny usek pred cielom bol na luke s peknym vyhladom na Benus. Pocasie sice neprialo, ale starodavne krnohy prilakali bezmala 1500 divakov, ktorych okrem sutaziacich rozveselovali aj heligonkari. Medzi svojich prisiel aj poslanec NR SR Ing. D. Svantner, rodak z Benusa. Na deti cakala atrakcia - zadarmo sa mohli povozit na voze tahanom konmi. Rano bola hmla, na starte Pod stitom v nadmorskej vyske asi 1000 m jasno a slnecno plus pat stupnov Celzia a 0 stupnovh0107g.jpg (18524 bytes) Celzia v cieli v Pobisove.

Najskor si sily merali deturence na sankach v troch kategoriach, pre ktore pripravili asi 200-metrovu trat. Medzi 3 - 6-rocnymi sa najviac darilo Miskovi Kupcokovi z Benusa, medzi 6 - 9-rocnymi Ondrikovi Pobisovi tiez z Benusa a kategoriu 9 .- 12-rocnych vyhral Michal Piliar z Banskej Bystrice.

Hlavne preteky odstartovali o jedenastej hodine, nastupilo 36 posadok, medzi nih0107a.jpg (17797 bytes)mi dve zenske. Ako prva sa v cieli objavila posadka Kuric - Urban zo Sliaca, za nimi Dekret - Kucerak z Brezna a o tretie miesto sa podelili Stolar - Pohanka zo Zvolena a Babela (Helpa) - Sajgalik (Benus) Horehronski reprezentanti sa umiestnili v tomto poradi: 6. Giert - Tazky (C. Balog), 8. Knapcok - Skorsepa (Benus), 13. Baliak - Libic (Bravacovo), 14. Bercik - Bercik (Brezno),17. Skorsepa - Durica (Benus), 19. Botos - Luptak (Bravacovo), 20. Kupcok - Cisarik (Benus), 22. Gubza - Vlcek (Brezno), 26. Divok - Divok (Bravacovo), 27. Bartos - Duhan (Brezno), 28. Pacesa - Bacusan (Bravacovo), 29. Onderuf - Surina (Brezno), 30. Stancik - Bacusan (Bravacovo), 31. Butora - Vernarsky (Benus). Medzi zenami bola uspesnejsia posadka sestier Ciliakovych z Jakuba.

Ako nam na zaver povedal jeden z organizatorov Miroslav Pobis, po cely cas vladla vynikajuca nalada. Uz teraz sa tesia na buduci rocnik a dufaju, ze nebudu problemy s pocasim.

Snimky: Peter Bercik  

Na protestnych akciach aj Horehronci

Minuly tyzden sa v Bratislave uskutocnili dve protestne zhromazdenia, na ktorych nechybali ani Horehronci.
V utorok 6. februara bezmala 2000 odborarov z celeho Slovenska demonstrovalo svoju nespokojnost s ekonomickou a socialnou situaciou protestnym pochodom ulicami Bratislavy. Protestna akcia sa zacala v rannych hodinach mitingom na podporu mzdovych poziadaviek strojarskej sekcie OZ KOVO pocas rokovania so zastupcami zamestnavatelov. Uradu vlady SR a Prezidentskej kancelarii odovzdali protestnu peticiu, v ktorej ziadaju, aby vlada splnila ekonomicke body Programoveho vyhlasenia. Sprievod potom pokracoval k budove Narodnej rady SR.
Na druhy den protestovali zamestnanci strednych odbornych ucilist a stredisk praktickeho vyucovania. Vyse 500 odborarov sa zhromazdilo pred budovou Narodnej rady, kde protestovali proti novele skolskeho zakona obsahujucej prechod zriadovatelskej funkcie strednych odbornych ucilist na krajske urady. Podpredsedovi vlady Pavlovi Hamzikovi a poslancovi NR SR Marianovi Mesiarkinovi odovzdali vyzvu, v ktorej zdoraznuju, ze prechod kompetencii z rezortov na krajske urady bez ukoncenia reformy verejnej spravy a bez konkretnej koncepcie odborneho riadenia tychto skol by bol predcasny a nesystemovy krok.

Nenechajte si ujst!

Vo stvrtok 15. februara v kinosale Mestskeho domu kultury v Brezne slavnostne vyhodnotia najlepsich sportovcov Breznianskeho okresu za rok 2000. Okrem nominovanych pozvanie na podujatie prijali aj poslanec NR SR a automobilovy pretekar Jirko Malcharek, neoficialne najlepsi europsky asistent futbaloveho rozhodcu Ing. Igor Sramka, no a predstavitelia najuspesnejsich sportovych oddielov, ZP Sport a. s. Podbrezova, SK Petrochema Dubova, Sajgal Oil a Klub biatlonu Osrblie. Program, v ktorom nebude chybat ani hudba, moderuju Olina Hanesova a Mgr. Jaroslav Surina, vstup je volny.
Mena tych, ktorych budu dekorovat, sa dozviete az nabuduce. Prezradime vam len styri ocenene kategorie: tri najuspesnejsie mladeznicke a dospele kolektivy, jeden najlepsi a devat jednotlivcov z kategorie mladeze i dospelych bez urcenia poradia.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT