13. FEBRUAR 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

J. Malcharek v Brezne

V ramci poslaneckych dni v pondelok 5. februara okres Brezno navstivil poslanec NR SR za SOP Jirko Malcharek. Pocas pracovneho programu dna sa zaoberal problematikou sportu, dopravneho zachranneho systemu i aktualnou situaciou samosprav, ktore mu tlmocili usporiadatelia Endura Brezno, Klubu biatlonu v Osrbli, predstavitelia okresneho uradu a samospravy Hronca.

Prvy raz v tomto roku

Na prvom tohtorocnom rokovani sa stretnu poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne v pondelok 19. februara. Dvadsattri bodov, ktore obsahuje pozvanka, nasvedcuje, ze bude co prerokuvat. Do programu zaradili niekolko sprav, napriklad o stave mesta, o stave v predaji bytov, o bytovej politike mesta, o cinnosti hlavneho kontrolora, o postupe vystavby podkrovnych bytov na uliciach Svermovej, Laskomerskeho a Sladkovicovej. Hovorit budu aj o reklamnej a propagacnej cinnosti v katastri mesta, o zimnej udrzbe a postupe prac vo vegetacnom klude, o poplatkoch za odvoz, manipulaciu a nakladanie s komunalnym odpadom, o peticii predstavitelov samosprav aj o pripravach na scitanie obyvatelov, domov a bytov. Vyhodnotia telovychovne, sportove a turisticke aktivity, posudia navrhy na ocenenia za rok 1999 a 2000, schvalia prisediacich krajskeho sudu. O priebehu rokovania vas budeme informovat.

Odporucili zrusit zakaz navstev

Epidemiologovia zaznamenali pokles chripkovych ochoreni v celom Banskobystrickom kraji, v porovnani s predchadzajucim tyzdnom je to menej o 38,31 percenta, v Breznianskom okrese o 33,1 percenta. Choroba aj nadalej najviac trapi sest az strnastrocne deti, ale ziadne mimoriadne opatrenia prijat nemuseli. Odporucili zrusit zakaz navstev v nemocniciach, ustavoch a v domovoch dochodcov.

Nezabudnite na Valentina

Strnasty februar v kalendari patri menu Valentin a vdaka svatemu Valentinovi, ktory zil v 3. storoci po Kristovi, je to sviatok zamilovanych. Nezabudnite preto na maly darcek pre svojich najblizsich. Podla povesti Valentin bol pohansky knaz, neskor obrateny na krestansku vieru a povyseny na biskupa. V tom case chcel rimsky cisar Hadrian zrusit manzelstvo ako instituciu, pretoze zenati muzi vraj boli zli vojaci. Biskup Valentin to povazoval za nieco, co je proti Bohu a ludskej prirodzenosti a tajne sobasil mladych milencov. Zatkli ho, uvaznili a 14. februara roku 269 brutane zavrazdili.

h0107f.jpg (25338 bytes)  

Navstevnici breznianskeho Bombura klubu a hlavne priaznivci rockovej hudby v sobotu vecer tlieskali trojclennej skupine SO SAD Butterfly zo Senice (na snimke Viktora Sajgalika). Tato popredna hudobna kapela v takejto zostave hra uz pat rokov. V piatok 16. februara o osmej vecer popularny moderator Rock FM radia Milan Krajci vystupi nazivo v relacii D Complex, ktora ponesie nazov Stopatkilovy Milan Krajci.

 

 

Tyzden olympiad

V zakladnej skole na Pionierskej dve v Brezne si uplynuly tyzden skolaci merali sily v okresnych kolach olympiad. V stredu 7. februara sa na olympiade nemeckeho jazyka stretlo dovedna trinast zakladnych skol a dvadsatstyri sutaziacich, na druhy den v olympiade anglickeho jazyka desat skol a sedemnast sutaziacich. V obidvoch jazykoch boli dve kategorie.

Vysledky: nemecky jazyk - 1. A kategoria (5., 6., 7. rocnik): 1. Marta Steinbachova, Valaska (91 bodov), 2. Ivana Kuzmova, Pionierska 4 (78), 3. Veronika Flaskova, Pionierska 2 (75 ), 1.B kategoria (8., 9. rocnik):1. Marek Sreiner, Pionierska 2 (89), 2. Kristina Trhanova, Skolska (85 ), 3. Miroslav Halak, Pohorela (84 ). Dalsi sutaziaci ziaci s nizsim poctom bodov obdrzali list o uspesnosti, anglicky jazyk - 1. A kategoria (5., 6., 7. rocnik): 1. Miroslav Nepsinsky, Mazornikovo (51, 8), 2. Peter Mistrik, Mazornikovo (39, 7), 3. Matus Daxner, Pionierska 2 (39, 2), 1. B kategoria (8., 9. rocnik): 1. Lubomir Svacina, Pionierska 2 (50, 5), 2. Janka Kubandova, Zavadka (46, 4), 3. Monika Kobzova, Mazornikovo (46, 1). Dalsi sutaziaci s nizsim poctom bodov obdrzali list o uspesnosti.
Ziaci sutazili anonymne, to znamena, ze namiesto svojho mena pouzivali vyzrebovane cislo. Na "olympionikov" sa prisla pozriet aj metodicka odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu Mgr. Bronislava Urbasikova. Velka vdaka patri sutaziacim aj hodnotiacej komisii, ktorej uloha spocivala nielen vo vyhodnoteni testov, ale aj v osobitnom vypocuti kazdeho sutaziaceho. Do krajskeho kola prajeme uspechy prvym umiestnenym v kazdej kategorii.

 

Opytali sme sa za vas
v oddeleni reklamy a marketingu spol. s r . o. Billa Bratislava

o Su pracovnici straznej sluzby SBS IBeA 3, a. s., Bratislava - pobocka Banska Bystrica opravneni kontrolovat zakaznikov? Mnohym kontrolovanym prekaza, ze kancelaria je sklenena a vsetci do nej vidia.

- Pracovnici straznej sluzby postupuju podla zakona o SBS v zneni neskorsich predpisov, a to podla § 64, odst. 2, pismena a): "Osoby poverene vykonom fyzickej ochrany pri plneni uloh su opravnene: presvedcit sa, ci ten, kto vstupuje do objektu alebo na strazene miesto, alebo z neho vystupuje, nema pri sebe alebo na sebe predmety pochadzajuce z protipravnej cinnosti suvisiacej s chranenym objektom alebo osobou, tieto mu odobrat. Pracovnik plni ulohy, ktore vyplyvaju z jeho pracovneho zaradenia a zo zakladnych smernic pre ochranu majetku supermarketov Billa, spol. s r. o.
Riesit staznosti, ze kancelaria je sklenena a vsetci zakaznici do nej vidia, nie je v nasej kompetencii.
Problem kradezi je zial velmi zavazny a prinasa nam velke straty. Len za minuly rok bolo prichytenych a usvedcenych dovedna 13 000 "zakaznikov", ktori sa rozhodli nakupovat takymto spsosobom. Urcite si dokazete predstavit, ze v skutocnosti ich bolo ovela viac. Vo vela pripadoch tito "zakaznici" pocitaju s tym, ze nasa legislativa s nimi vlastne nemoze nic robit.
Kazdopadne nam zalezi na kazdom platiacom zakaznikovi a v pripade, ze strazna sluzba zasiahla neodovodnene, tak je prvorada povinnost ospravedlnit sa. Boli na to opat upozorneni. Verime, ze sa podobne konflikty pri prejaveni vzajomneho pochopenia oboch zucastnenych stran uplne odstrania.

...

pracovnika inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj so sidlom v Banskej Bystrici Ing. Jozefa Skalaka:

o Ako ma postupovat poskodeny zakaznik pri reklamacii?

- Podla Obcianskeho zakonnika reklamacia musi byt vybavena do tridsaitich dni, a to opravou, vymenou (za ten isty druh tovaru) a odstupenim od kupno-predajnej zmluvy, cize vratenim penazi. Ak nie je reklamacia vybavena do tridsiatich dni, podla § 19, odstavca 4 Zakona o ochrane spotrebitela v zneni neskorsich predpisov v nadvaznosti na § 623 Obcianskeho zakonnika spotrebitel ma take iste prava, ako keby islo o nenapravitelnu chybu. V tomto pripade ma pravo na vymenu tovaru, zlavu alebo na odstupenie od kupno-predajnej zmluvy. Vzhladom na to, ze ide o obciansko-pravny vztah, svoj narok si musi uplatnit prostrednictvom prislusneho okresneho sudu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT