Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

43

23. OKTOBER  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sekolog o novom zakone o odpadoch

V utorok 16. oktobra sa v mestskom urade uskutocnilo rokovanie valneho zhromazdenia spolocnosti Sekolog, s. r. o., Brezno. Zucastnili sa na nom spolocnici, ktorymi su zaujmove zdruzenie Ekolog, t. j. dvadsatstyri horehronskych obci a mesto s jeho statutarnym zastupcom, predsedom predstavenstva Ing. Vladimirom Faskom, a odborna firma RCP Slovensko, a. s., Banska Bystrica. Jedneho z konatelov tejto spolocnosti Ing. Petra Buzgu sme poziadali o zhodnotenie zasadnutia:
- Hlavnym predmetom rokovania bola informacia konatelov o zmenach vyplyvajucich z noveho zakona o odpadoch. Dotykaju sa vsetkych obci v regione, ktore vyuzivaju skladku na likvidaciu komunalneho odpadu, teda nielen obci Ekologu. V zmysle tychto zmien bolo totiz potrebne odbornym posudenim skladku prekvalifikovat. Podla povodnej legislativy rozhodnutim odboru zivotneho prostredia okresneho uradu tu bolo mozne ukladat rozne druhy odpadov, vratane niektorych nebezpecnych. Ale podla noveho zakona je nasa skladka zaradena medzi skladky na nie nebezpecny odpad. Teda budu sa tu moct likvidovat urcite druhy odpadov, medzi ktore patri komunalny, inertny a ostatne druhy odpadov, okrem nebezpecnych. V suvislosti s dalsimi zmenami, ktore zakon prinasa, vznikli urcite nejednotne vyklady alebo v praxi este nie celkom jasne ustanovenia. Preto valne zhromazdenie rozhodlo, aby sa pre obce Ekologu aj mimo neho pripravila odborna konzultacia za ucasti odbornych pracovnikov najma z organov statnej spravy v oblasti zivotneho prostredia, aj dalsich odbornikov, ktori by podali prakticky vyklad o tom, co treba v tomto aj v buducom obdobi urobit. Okrem ineho sme hovorili aj o novych obchodnych aktivitach firmy, ktore tak trochu suvisia s vplyvom zakona o odpadoch.

(r)

h0143a.jpg (7288 bytes)Alzbeta Vagadayova a Pavel Ciliak exceluju

Po uspesnej premiere pocas Dni mesta, stredajsej a stvrtkovej reprize protagonisti divadelnej hry Roberta Andersona Som Herbert Alzbeta Vagadayova a Pavel Ciliak opat excelovali. Tentokrat v nedelu 21. oktobra na 79. rocniku sutaze slovenskych divadelnych suborov Scenicka zatva 2001 v Martine v sprievodnom programe tohto podujatia.
Ako vidiet spolocny projekt divadla VHV v Bacskom Petrovci a Divadelneho suboru Jana Chalupku z Brezna pod reziserskou taktovkou svetoznameho Luboslava Majeru sa vydaril. Obidvaja herci si k spolocnym narodeninam, ktore v tychto dnoch oslavuju, pripravili krasny darcek.
Dakujeme za nadherny umelecky zazitok a zelame este vela plodnych rokov.

Nenapravitelny

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne v stredu 17. oktobra vzniesol voci P. B. z Cierneho Balogu obvinenie z trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a jednotlivcovi. Vecer 16. oktobra sa totiz tento vytrznik pod vplyvom alkoholu vyhrazal svojim rodicom, ze ich zabije. Kedze v tomto roku za takyto isty trestny cin stravil vo vazeni pat mesiacov, opakovane bol dany navrh na jeho vzatie do vazby.

(st)

Nestihli

O osmej rano 17. oktobra sa F. Z., S. V. a M. P. z Brezna vlamali do kotolne v objekte mostarne, kde si nachystali styri elektromotory, kladkostroj a medeny kabel. Lup odniest uz nestihli, pretoze ich na mieste cinu zadrzali breznianski policajti. Keby sa im kradez podarila, sposobili by skodu za 82 000 korun. Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne v ten isty den vzniesol proti nim obvinenie z trestneho cinu lupeze.

(lr)

Cesty krala Mateja na Kralovu holu

Starostovia a pracovnici kultury obci patriacich do mikroregionu Horehron (od Bravacova po Telgart) sa v dnoch 18. a 19. oktobra stretli na Krivom Potoku v Pohorelskej Masi, aby vypracovali konecnu podobu projektu Horehron - cesty krala Mateja Korvina na Kralovu holu.
Autorom navrhu tohto turistickeho programu, ktory zabezpeci rozvoj turizmu na Horehroni, je predseda mikroregionu Horehron a starosta Polomky Frantisek Durcenka. Projekt pripravuju prakticky cely rok, urychlit jeho realizaciu pomohla dotacia malej grantovej schemy ministerstva hospodarstva.
V prvy den rokovania trinastclenny pracovny kolektiv hlavnu pozornost zameral na spracovanie swoot analyzy (hladanie silnych a slabych stranok vonkajsich vplyvov na mikroregion). V piatok hlavny doraz polozili na jej dokoncenie a dotvorenie akcnych planov, pozostavajucich z dvoch casti. Prva sa orientuje na atraktivity jednotlivych obci, druha ich zosumarizuje na uz konkretnu turisticku cestu.
Treba len verit, ze zaujimava myslienka sa podari a hotovy projekt domacim i zahranicnym turistom, ktori zavitaju na Horehronie, ponukne nielen krasy prirody, ale aj vyhovujuce podmienky.

(r)

h0143f.jpg (10269 bytes) h0143e.jpg (15455 bytes)
Sestdesiatdva stankov s rozlicnym tovarom, vratane vyrobkov ludovych remeselnikov, vyrastlo v predposledny oktobrovy piatok a v sobotu v centre Polomky. Konal sa tu totiz uz trinasty jesenny jarmok, ktory si nepochvalovali vsetci predavajuci, dovodom je klesajuca kupyschopnost obyvatelstva. Dychova hudba z Valaskej si v tomto roku pripomina 45. vyrocie svojho vzniku. O historii i sucasnosti tohto hudobneho telesa sa mozete docitat na strane 4.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT