23. OKTOBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Co zistila "soika"

V 40. a 41. tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v Breznianskom okrese kontrolovali v predajni textilu a obuvi Family na namesti v Brezne. Zastavili tu predaj troch druhov vyrobkov: postelna suprava v hodnote 1990 korun, panske slipy za 1044 korun a podprsenky v hodnote 3200 korun, na ktore nebolo predlozene pisomne potvrdenie o "vyhlaseni o zhode, resp. vyhlasenie o zhode" (povinna certifikacia vyrobkov v zmysle zakona 264/99 o technickych poziadavkach na vyrobky a o posudzovani zhody v nadvaznosti na prislusne nariadenia vlady). Dovedna v tomto obdobi v kraji skontrolovali 121 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 76 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 42 predrazeni, co predstavuje 56,3 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla sest korun dvadsat halierov. Pre nedodrzanie kvality a informacnych povinnosti v 65 prevadzkach zastavili predaj 378 druhov tovaru za 1 353 667 korun. V siedmich prevadzkach dali prikaz na likvidaciu 16 druhov tovaru v hodnote 1434,30 koruny. Za zistene nedostatky spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 87 blokovych pokut v hodnote 67 900 korun.

(sk)

Vydali kalendar

Klub slovenskych turistov pri SK Helpa na svojom ostatnom zasadnuti prerokoval a schvalil plan vyrocnych podujati na rok 2002. Uvadzaju ho v predstihu, aby si jednotlive kluby turistov a organizacie mohli podujatia zaradit do svojich planov prace a aby sa nestalo, ze dve susedne organizacie poriadaju akcie v jednom termine: 22. rocnik Potuliek helpianskym chotarom (lyze - peso) v sobotu 16. februara, 17. rocnik volejbaloveho turnaja o Pohar KST v sobotu 9. marca, 27. rocnik Vystupu na Velky bok v sobotu 3. augusta, 22. rocnik pochodu Od Vahu k Hronu v sobotu 5. oktobra, 17. rocnik Silvestrovskeho vystupu na Velku Vapenicu v utorok 31. decembra. Podrobnejsie informacie k jednotlivym podujatiam ziskate u predsedu SK a KST Jozefa Filu, Caneckeho 794, 976 68 Helpa, c. t. 6186388.

(jp)

Navrat k SEC

V nedelu 28. oktobra v skorych rannych hodinach si posunieme rucicky hodiniek spat o jednu hodinu, vratime sa tak na stredoeuropsky cas. V ramci setrenia elektrickou energiou bol na uzemi Slovenska po prvykrat zavedeny letny cas v rokoch 1916 - 18, potom v rokoch 1940 - 49 a teraz od roku 1979 nepreterzite.

(jp)

Zimne scitanie vodneho vtactva uz o tri tyzdne

Spolocnost pre ochranu vtactva na Slovensku (SOVS) organizuje uz 4. rocnik zimneho scitania vodneho vtactva. Na sezonu 2001/2002 su stanovene scitacie terminy: 17. - 18. november, 15. - 16. december, 12. - 13. januar, 16. - 17. februar a 16. - 17. marec. Januarovy datum je zaroven medzinarodnym scitacim terminom vodneho vtactva v Europe. V pripade vasho zaujmu zapojit sa do zimneho scitania vodneho vtactva, kontaktujte koordinatora programu Jozefa Ridzona (Oravice 214, 029 56 Zakamenne, jridzon vahoo.com), ktory vam ochotne zasle scitacie formulare, pokyny ci kontakty na scitatelov vo vasom okoli. Informacie dostanete aj v sekretariate SOVS, c. t. 057/4461120, 0905 980038.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Nevytriezvel od vecera, alebo sa opil uz rano?

Siesteho oktobra o osmej rano na Ulici CSA lezal muz. Po prevzati tejto informacie hliadka vystartovala na miesto a zistila, ze P. B. z Brezna si vypil ovela viac, ako zniesol jeho organizmus. Privolali sanitku RZP, ktora ho odviezla do nemocnice na osetrenie.

 

Zlodej alebo vandal?

O pol jedenastej predpoludnim 8. oktobra telefonovali z plavarne na Mazornikove, ze tam niekto rozbil okno a vyvalil mrezu. Hliadka zistila, ze oznam je pravdivy. Pretoze islo o podozrenie zo spachania trestneho cinu, vec oznamili Policajnemu zboru.

Zlodej v Bille

Tovar za 242,80 koruny zo supermarketu Billa sa 9. oktobra desat minut pred siedmou vecer pokusal prepasovat M. K. z Valaskej. Pri kradezi ho pristihol pracovnik sukromnej bezpecnostnej sluzby. Zlodej musel zaplatit blokovu pokutu.

Vyhrazal sa demolaciou

Tri minuty po jedenastej vecer 9. oktobra tiesnovym volanim privolali hliadku do pohostinstva Bombura. Vycinal tu J. J., ktory porozbijal pohare a fyzicky napadol majitela. Vytrznik totiz nebral na vedomie namietky, ze je uz po zaverecnej a ze uz ma dost. Pripad prevzal Policajny zbor.

Ked nepozna mieru!

Na autobusovej zastavke na namesti o pol dvanastej v noci 9. oktobra nasli na zemi leziaceho muza, ktory bol taky opity, ze nebol schopny komunikacie. Nedalo sa robit nic ine, len ho nalozit do auta a odviezt domov. Stalo ho to vsak nemaly poplatok.

Zbili a ufujazdili

Tesne po pol tretej v noci 13. oktobra prevzali oznam, ze pred mestskym domom kultury sa strhla bitka. Hliadka zistila, ze traja muzi tu zbili D. B. z Podkorenovej a potom zmizli autom. Zalezitosti sa ujal Policajny zbor.

Co sa tam stalo?

Pri Zakladnej skole na Skolskej ulici sa pol hodinu po polnoci 15. oktobra dialo cosi podozrive. Prve podozrenie sa nepotvrdilo. Ukazalo sa vsak, ze na Hradbach zmizli kolesa z Fiatu. Co sa tam stalo, preveruje Policajny zbor.

Opity v pasazi

Popoludni 16. oktobra telefonovali z EKA-mody, ze v pasazi vzbudzuje verejne pohorsenie opity muz. Do koze sa tam naozaj nevmestil I. R. z Drabska, ktoreho neminula blokova pokuta.

Zautocil na matku

Pat minut po piatej podvecer 16. oktobra po prevzati oznamu, ze v bunke na Vrbovej ulici O. E. bije svoju matku, vystartovali tam a bitkara utisili. Pripad je v stadiu preverovania.

 

h0143d.jpg (15538 bytes)Pri prilezitosti piateho vyrocia Ludoteky v Materskej skole Dr. Clementisa v Brezne vo stvrtok 18. oktobra Pedagogicka fakulta UMB v Banskej Bystrici a Okresny urad v Brezne usporiadali odborny seminar na temu Hracky - edukacne media v Ludoteke. Okrem prednasok odbornikov z Nemecka, Ceska a Slovenska do programu zaradili aj spievodne podujatia: prehliadku priestorov Ludoteky, interaktivnu vystavu vedeckych hraciek, prezentaciu drevenych hraciek, expoziciu hraciek a v ramci diskusie vymenu skusenosti z teorie a praxe.

Snimka: Viktor Sajgalik

 

Mestsky mladeznicky parlament

Prveho oktobra sa uskutocnilo ustanovujuce zasadnutie Mestskeho mladeznickeho parlamentu mesta Brezna. Tento parlament je zlozeny z mladych ludi vo veku od 13 do 21 rokov s tym, ze okrem ziakov zakladnych skol a studentov strednych skol je jeho clenom aj mladez pracujuca a nezamestnana. Mestsky mladeznicky parlament si na svojom prvom zasadnuti zvolil svoje organy - mestsku mladeznicku radu a predsedu, ktorym sa stal Martin Krajci zo strednej priemyselnej skoly.
Za hotelovu a obchodnu akademiu su v parlamente Milota Mastelakova, Monika Tothova, Zuzana Durkovicova a Katarina Hroncekova. Strednu priemyselnu skolu zastupuju Ivana Kokavcova, Marek Babol, Martin Trojan a Martin Krajci. Stredne odborne uciliste Mazornikovo ma v parlamente Mariannu Kolesarovu, Silviu Vagnerovu, Zuzanu Belkovu a Ivanu Kindernayovu. Gymnazium zastupuju Lenka Skrovinova, Lucia Kurcikova, Boris Hudec a Alena Smrekova. Dievcenska odborna skola ma v parlamente taktiez svojich zastupcov, a to Janku Krakovsku a Renatu Rafayovu. Za stredne odborne uciliste hutnicke su clenmi Julia Baratova a Martin Spisiak. Clenmi mestskeho mladeznickeho parlamentu su aj ziaci zakladnych skol, a to za Zakladnu skolu Pionierska 2 Matej Novacek a Roman Veverka. Zastupcovia Zakladnej skoly na Pionierskej 4 su Kristina Baranova a Jana Snirerova. Clenmi parlamentu Zakladnej skoly Mazornikovo su Veronika Havasova a Paulina Samuelcikova a za Zakladnu skolu Karola Raposa su to Vanda Kristofova a Jaroslava Jarabova. Zastupcami pracujucej mladeze su Michal Garaj za M-klub, Jozefina Svinciakova za Bombura klub a Daniela Hutkova.
Mestsky mladeznicky parlament mesta Brezna sa uz predstavil aj svojim spoluziakom, spomedzi ktorych bol delegovany, na namesti pocas Dni mesta. S clenmi parlamentu sa zoznamil aj primator mesta na slavnostnom prijati v obradnej sieni mestskeho uradu.

Daniela Hutkova,
tajomnicka mestskeho mladeznickeho parlamentu

Opytali sme sa za vas
veducej odboru ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne

o Kto a kedy moze vykonavat zasahy do verejnej zelene v meste?

- Verejna zelen ma nezastupitelnu funkciu v obytnych aglomeraciach. Ozdravuje prostredie a poskytuje utulok tak ziaducej faune drobneho vtactva a inych zivocichov. Bola vysadzana hlavne za tymto ucelom, avsak mnohokrat bez zretela na poziadavku tej ktorej dreviny na priestor v obdobi svojej rastovej zrelosti. A tak dnes mnohe z nich zatienuju obytne priestory, zasahuju do inzinierskych sieti, cim sposobuju stret zaujmov medzi prirodou a clovekom. Z tychto dovodov je velakrat drevina atakovana nevhodnymi upravami zo strany cloveka. Nevhodne zrezavanie a vyvetvovanie ma za nasledok poskodenie generativnych organov dreviny a v neposlednom rade celkovu stratu estetickej funkcie, vytvorenie moznosti ohrozenia chodcov lamavostou konarov a vplyvom silnejsieho vetra aj vyvratenia celeho stromu. Z pozicie zvazenia nutnosti riesenia takto naznacenych stretov a udrzania funkcie verejnej zelene vydal odbor zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne, ako prislusny organ ochrany prirody a krajiny, v suvislosti s planovanou cinnostou technickych sluzieb a odbornej organizacie spravujucej mestsku zelen, ako i ziadosti obcanov mesta Brezno, po celkovej vyberovej ohliadke a zhodnoteni zelene, v roku 2001 suhlas na vyrub 32 drevin na tychto miestach: detsky park na Ulici Hradby (8 topolov), Ulica Hradby 5 (2 borovice), Svermova 12 (javor), Krculova 12 (smrek), Krculova 28 (4 smrekovce), SLN 1 (topol), SLN 14-15 (2 brezy), SLN 18-21 (breza, smrekovec, borovica), Hviezdoslavova 2 (duglaska), B. Nemcovej 20 (smrek), novy cintorin (tuja), CSA 36 (jasen), Clementisova 12 (breza), Clementisova 12-28 (2 smreky), Clementisova 28 (borovica), F. Krala 7 (2 brezy).
Suhlas na vyrub plati do konca marca 2003. Realizovat sa budu vo dvoch etapach - prva cast do konca oktobra 2001 a druha cast v oktobri az marci bezneho roka platnosti. Touto informaciou zaroven ziadame siroku verejnost o trpezlivost a zhovievavost, pretoze vsetky pripady sa nedaju riesit plosnymi vyrubmi a je nutny urcity cas na obnovu generelu zelene. Generel zelene postupnymi krokmi realizuje mesto Brezno cez svoju odbornu organizaciu - technicke sluzby, ktore tieto upravy mozu vykonavat len v urcenom obdobi jarnych a jesennych mesiacov kalendarneho roka. Doraz je tiez dany na vyuzitie ziskanej suroviny ako zlozky biohumusu v ramci prevadzky kompostarne technickych sluzieb mesta Brezna. Odbor zivotneho prostredia okresneho uradu a technicke sluzby uzko spolupracuju v celom chode generelu zelene v meste. Preto verime, ze celkovy vysledok tejto spoluprace uz spomenutym plynutim rokov prinesie koncepcny uzitok a prospech vsetkym obyvatelom mesta Brezno.
 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT