14. MAJ  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  Slavnost v H. Lehote

V rodisku velkeho basnika ,,Sturovej skoly", narodovca, evanjelickeho farara Sama Chalupku v Hornej Lehote v nedelu 19. maja bude spomienkova slavnost pri prilezitosti 190. vyrocia jeho narodenia. Zacne o pol jedenastej slavnostnou bohosluzbou v evanjelickom chrame, kde bude kazat biskup zapadneho distriktu evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Mgr. Ivan Osusky. Vyznam basnikovho diela zhodnoti PaedDr. Jana Borgulova. Oslavy budu pokracovat aktom pri pamatniku S. Chaluku a pietnou spomienkou pri jeho hrobe v evanjelickom cintorine. Ucinkuju Spevacky zbor mesta Brezna pod taktovkou PaedDr. Zuzany Giertlovej a recitator Mgr. art. Juraj Sarvas. Podujatie organizuju Obecny urad a evanjelicky cirkevny zbor a. v. v H. Lehote, Okresny urad v Brezne, Statna vedecka kniznica, Literarne a hudobne muzeum a pobocka Spolku slovenskych spisovatelov v B. Bystrici.

UNESCO klub na brigade

V piatok 10. maja sa predseda UNESCO klubu Brezno Premysl Slavik a jeho clenka Ing. Elena Gregorova stretli so zastupkynou obcianskeho zdruzenia INAK Janou Sedliakovou, aby prerokovali navrhy na spolupracu v oblasti vzdelavania, ochrany zivotneho prostredia, kulturnych pamiatok a prirodnych kras nachadzajucich sa v regione Horehronia. UNESCO klub vznikol vlani v oktobri a jeho hlavnym poslanim je informovat o svetovom kulturnom, ekologickom a historickom dedicstve z blizkeho okolia mesta Brezna i propagacia zdraveho zivota. Dokazom toho, ze nielen slova, ale aj skutky su im blizke, je sobotnajsia brigada, v ramci ktorej pri kasarnach zveladili porast, pripravili miesta pre odpocivadla a opravili lavicky.

Sturov Zvolen

Odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu a Centrum volneho casu v Brezne usporiadali v utorok 7. maja v zakladnej umeleckej skole okresnu sutaz v retorike s nazvom Sturov Zvolen. Sutazilo sa vo dvoch kategoriach (4. - 6. rocnik a 7. - 9. rocnik). Odborna porota rozhodla v prvej kategorii o tomto poradi: M. Zlukyova (C. Balog), A. Latinak (Helpa), 3. Z. Slosarova (Brezno), v druhej kategorii zvitazila D. Niklova (Polomka) pred A. Tisovcikovovou (Michalova) a V. Kovacikovou (C. Balog). Vitazi obdrzali diplomy a vecne ceny od miestneho odboru Matice slovenskej. Nas okres budu reprezentovat na krajskom kole v B. Bystrici. Prajeme im, aby sa im darilo aj v celoslovenskom kole vo Zvolene.

,,Deturence boli fantasticke"

h0219e.jpg (11144 bytes)Uplynulu nedelu sa Polomkou niesol spev a tanec detskych a mladeznickych folklornych suborov, ktore sa tu zisli z Horehronia, Gemera a z Podpolania. V tamojsom kulturnom dome bol totiz uz 22. rocnik detskeho folklorneho festivalu.Na jeho organizacii sa uz tradicne podielali Stredoslovenske osvetove stredisko (SOS) Banska Bystrica a obec Polomka. Tento rocnik bol vynimocny aj tym, ze sa konal v Den matiek a vsetky deti svoje vystupenia venovali najma im. Urcite aj preto sala kulturneho domu praskala vo svikoch. Divaci mali moznost vidiet subory z Tisovca, Slovenskej Lupce, Gemerskej Polomy, Cierneho Balogu, Sumiaca, Telgartu, Pohorelej, Hrochote, samozrejme nechybali ani domace subory mladsich i starsich deti a mladeznikov.
,,Deturence boli fantasticke a aj ked tento rocnik nebol postupovy, snazili sa zo vsetkych sil", zhodnotila ich vykony jedna z organizatoriek Diana Ducenkova z Polomky.
Veduci suborov na kratkom posedeni so starostom obce Frantiskom Durcenkom, riaditelkou SOS a s ostatnymi organizatormi vyzdvihli vysoku uroven festivalu a pochvalou nesetrili ani na adresu usporiadatelov.

Co zistila ,,soika"

V 16. - 18. tyzdni inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V predajni Rabaka-style v Brezne pozastavili jeden druh vyrobku v hodnote 5510 korun az do odstranenia nedostatku. Dovod? Neoznacenie symbolmi osetrovania a nevyznacenie materialoveho zlozenia v zmysle vyhlasky c. 18/1999 Z. z., ktorou sa ustanovuju podrobnosti o oznacovani zlozenia a sposobe zaobchadzania s textilnymi vyrobkami. Podobny ,,osud" stihol aj sest druhov vyrobkov (podprsenky, damska spodna bielizen a trika) v hodnote 17 390 korun, pri ktorych nepredlozili vyhlasenie o zhode, resp. potvrdenie, ze dovozca alebo vyvozca toto vyhlasenie vydal. V hostinci Ria v Podbrezovej nedodrzali uctovanu mieru rezaneho brandy Old Herold, konzumacia za 34,80 koruny bola predrazena o korunu dvadsat halierov.
Dovedna v tomto obdobi v kraji prekontrolovali 115 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 55 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 24 predrazeni, co predstavuje 43,6 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla korunu osemdesiat halierov. Pre kvalitativne nedostatky v 39 prevadzkach pozastavili 247 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 1 109 349 korun. Neplatne uradne overenie v styroch prevadzkovych jednotkach mali tri vahy, sedem zavazi a styri meradla. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 48 blokovych pokut v hodnote 38 900 korun a spisali 15 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene postihy podla ustanoveni platnych zakonov.
Na tlacovej konferencii vo stvrtok 9. maja zaznela aj informacia, ze od maja mozu inspektori zacat s kontrolou dodrziavania ustanoveni vyhlasky Ministerstva hospodarstva SR c. 419/2001 Z. z., ktorou sa upravuje kategorizacia ubytovacich zariadeni a klasifikacne znaky na ich zaradovanie do tried. Tato vyhlaska nadobudla ucinnost uz vlani 1. novembra, ale podnikatelske subjekty mali sest mesiacov na zosuladenie oznacenia ich ubytovacich zariadeni s ustanoveniami vyhlasky. Pre pohostinske zariadenia uz totiz neplati ziadny predpis, ktory by upravoval ich kategorizaciu z hladiska charakteru odbytovej cinnosti, vybavenia, rozsahu a kvality sluzieb.

Policia1.jpg (9101 bytes) Usiel pes

Na psa, ktory ohrozuje dieta, si 30. aprila desat minut po jedenastej predpoludnim stazovali z Jarmocniska. Po prichode na miesto zistili, ze zviera bez obojka a znamky patri L. B. Za to, ze na svojho milacika nedaval pozor a usiel mu, musel zaplatit pokutu.

 

Zviera na kolajniciach

Tesne pred desiatou popoludni 27. aprila prevzali od Policajneho zboru oznam o usmrteni lesnej zveri na zeleznicnom priecesti v Rohoznej. Po prichode na miesto upozornili Lesy mesta Brezna.

Tragedia v cinziaku

O pol dvanastej predpoludnim 29. aprila ich privolali k smutnemu pripadu v cinziaku na Sladkovicovej ulici, kde sa obesil patdesiatsestrocny muz. Veci sa potom ujal Policajny zbor.

Nasilnik na Razusovej ulici

Dvadsat minut po jedenastej vecer 29. aprila udali nasilnika, ktory sarapatil na Razusovej ulici. M. K., zrejme posmeleny alkoholom, rozbil okno a poskodil zaluzie. Majitelke odporucili obratit sa na Policajny zbor.

Museli ho ,,utisit"

Alkoholom potrundzeny S. T. v byte na Ulici SLN sa vyhrazal svojej zene a svokre. Stalo sa tak 30. aprila o tristvrte na jedenast vecer. Nestichol ani po prichode hliadky a nadaval dalej. Pomohli len donucovacie prostriedky. Pripad je v stadiu objasnovania.

,,Kopka" od bezdomovca

Tesne po piatej hodine rano 3. maja telefonovali z cinziaku na Malinovskeho ulici, ze sa im tam ,,vykladol" bezdomovec. Hliadka "na mieste cinu" zadrzala M. B., ktory musel po sebe poupratovat.

Spekulantka jedna!

Pred siedmou vecer 3. maja telefonovali z Billy, ze tam prichytili zakaznicku, ktora supermarket poskodila o 53,20 koruny. N. P. z Brezna totiz spekulovala pri vazeni a na pomarance a uhorky prilepila nespravne stitky. Okrem tohto priestupku sa bude ,,spovedat" aj za dalsi, pretoze policii neuviedla svoje prave meno.

Chytili zlodejov

Siedmeho maja tesne po siedmej vecer prichytili v Bille zlodejov. Hliadka po prichode zistila, ze bez zaplatenia s litrom vodky za 124,90 koruny sa chcel von prepasovat parik A. P. a Z. E. z Brezna.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT