14. MAJ  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

h0219c.jpg (13716 bytes)Hodnota peniazmi nevycislitelna

Pri prilezitosti Svetoveho dna Cerveneho kriza primator Brezna Ing. Vladimir Fasko prejavil uctu a vdacnost za dobro a ludskost, za vynimocny a slachetny ludsky cin - za darovanie najdrahsej tekutiny - ludskej krvi. V obradnej sieni mestskeho uradu totiz v utorok 7. maja prijal darcov krvi ocenenych Slovenskym Cervenym krizom zlatymi, striebornymi a bronzovymi plaketami MUDr. Jana Janskeho.
,,Su hodnoty, ktore nemozeme vyjadrit ani vycislit ziadnymi peniazmi. K takymto hodnotam patri aj ludsky zivot. Jeho cena spociva predovsetkym v tom, ze ho nemozeme nicim nahradit, ani ho nijakym sposobom znovu ziskat. Preto v tejto krasnej chvili prichadzame k vam s jedinym zelanim, vyslovit vam podakovanie za nezaplatitelnu hodnotu vasho daru, za vasu ludskost, lasku k cloveku, za navraty zdravia mnohym, za darovanu krv na nu odkazanym," povedal primator.
Na milom stretnuti zazneli aj slova, ze nesebecky a humanny cin tychto ludi je posolstvom okoliu a zaroven apelom na mladu generaciu. Ved odkedy je ludstvo ludstvom, potreba darovat krv inemu je a zostane aktualnou.

 

Projekt Obcan

Vazeni spoluobcania, v ramci projektu Obcan, ktory rozbiehame my ziaci Zakladnej skoly Mazornikovo, vas chceme oboznamit s jeho hlavnym ucelom – chranit majetok nasej skoly.
Kedze skola presla na pravnu subjektivitu a financii je stale malo, rozhodli sme sa sami zabranit opakovanemu poskodzovaniu stien, dveri, lavic, okien, WC... atd., a tym aj zbytocnemu plytvaniu peniazmi na dalsie opravy.
Trieda 8. A, ktora bude Projekt prezentovat aj pred dalsimi slovenskymi skolami, zapojenymi do vlastnych projektov, si vypracovala podrobny plan riesenia problemu poskodzovania skolskeho majetku. S pomocou nasich deviatakov a s podporou niektorych ucitelov sa v mazornickej skole zaviedol tzv. pomocny dozor, ktory pomaha dozorkonajucim ucitelom ustriehnut vsetkych ziakov na tej-ktorej chodbe. Medzi ziakmi nasej skoly a tiez aj v sirokej verejnosti sa uskutocnili viacere ankety, ktore len potvrdili spravnost nasho umyslu.
Mame este viacere plany a navrhy, ktore sa nam, dufame, podari uskutocnit aj v nasledujucom skolskom roku.

Za projekt obcan L. Svinciakova a Lenka Kubisova z VIII. A

 

h0219b.jpg (15317 bytes)Mladi Nemci v Bacuchu

Od konca aprila v Bacuchu pracuju mladi ucni - murari z EBG Magdeburg (SRN), ktori v ramci projektu Leonardo da Vinci cistia priehradny mur - tajch.
Tuto trojtyzdnovu brigadu pripravil starosta obce Jan Turosik v spolupraci s pracovnikmi INGEO Zilina pod vedenim riaditela Ing. Jana Smolku a s kolektivom katedry hydrotechniky Technickej univerzity v Bratislave na cele s doc. Ing. Tomasom Hodakom, CSc. Pod zastitou Ministerstva zivotneho prostredia SR zabezpecuju postup prac geologickeho prieskumu a statiku priehradneho mura - tajchu, aby mohol byt vypracovany projekt na stavebne povolenie jeho rekonstrukcie.
Praca mladych ucnov nadvazuje na cezhranicnu spolupracu EBG Magdeburg s mikroregionom Horehron. Prave pred rokom v ramci projektu Leonardo da Vinci pracovnici samospravy z Horehronia zbierali skusenosti v Sasku - Anhaltsku, ktori tymto naplnaju jeho ciele.
Program mladych ludi z Nemecka po praci vyplna spoznavanie kras Horehronia, v prvu majovu nedelu navstivili Jaskynu slobody v Demanovej, obdivovali aj krasy prirody v okoli Liptovskej Mary a region Bacussko-bockej doliny.

 

Prisli sme sem zvedavi – slava velika, na javisku zaspievat, ziskat slavika...

Znamou slavicou hymnou sa posledny aprilovy den zacala sutazna prehliadka deti z materskych skol nasho okresu v speve ludovych priesni Brezniansky slavik. Do II. rocnika sa prihlasilo dvadsatstyri deti, ktore starostlivo pripravovali ucitelky a rodicia. Ako farebne lucne kvety sa usadili oblecene v ludovych krojoch v koncertnej sieni Zakladnej umeleckej skoly v Brezne.
V uvode vsetkych pritomnych a hosti privitala okresna metodicka pre materske skoly Anna Gregusova: z okresneho uradu veducu odboru skolstva Mgr. Ivu Urbanovu, Mgr. Vieru Chudikovu a sponzorov, bez ktorych by sa takato akcia bola tazko uskutocnila.
Celu sutaznu cast moderovali riaditelka Tatiana Vilhanova a ucitelka Zuzana Vanikova, ktore sa hravou formou snazili uviest deti na podium a zbavit ich pripadnej tremy. Uzasna bola nielen odvaha deti vystupit pred velkym publikom, ale aj tych, co deti sprevadzali na hudobnom nastroji. Veru aj staremu otcovi, ktory sprevadzal vnucku na husliach, sa od tremy roztriasla ruka. Pomocnu ruku podala aj M. Vetrakova zo zakladnej umeleckej skoly, ktora mnohe deti sprevadzala hrou na akordeone. Najtazsiu ulohu vsak mala porota v zlozeni: predseda Jan Jenca (ZUS Valaska), Melania Dubinyova (SIC B. Bystrica), Darina Surinova (ZUS Brezno), Angela Cernakova (umelecka veduca Stastneho detstva), Mgr. Olga Trembova (ZS K. Raposa Brezno). Po sutaznej casti, ked sa porotcovia radili, vystupili ako hostia deti zo ZUS v Brezne a Valaskej. Po dlhom rozhodovani predseda poroty podakoval vsetkym detom za krasny spev a vyhlasil “Zlateho slavika” 2002. Stala sa nim Amalka Svantnerova z MS B. Nemcovej v Brezne. Pretoze porota bola nadsena vykonmi viacerych deti, udelene boli este ceny poroty, ziskali ich: Jozef Medved (Cierny Balog), Katka Mojzisova (Michalova), Zuzka Vasilova (Zavadka nad Hronom), Dominika Strelcova (Kram), Martin Vetrak (9. maja Brezno), Marika Sagiova (Pohorela), Kamila Petrincova (Hradby 9 Brezno).
Vsetky deti dostali krciaztek s emblemom sutaze, kindervajicko a diplom. Na zaver si spolocne zaspievali hymnu sutaze.
Druhy rocnik sutaze v speve ludovych piesni deti materskych skol je teda za nami. Pritomni, ktori sa na nom uz druhykrat zucastnili, konstatovali, ze bola podana latka kvality vyssie, a tak nam nezostava nic ine, len sa pomaly pripravovat na dalsi rocnik a tesit sa na krasne slavicie hlasky.
Podakovanie este v zavere patri celemu pripravnemu vyboru: okresnej metodicke Anne Gregusovej, Zuzane Vanikovej, Tatiane Vilhanovej, Libusi Sarikovej, Eleonore Rolkovej, Zdenke Englerovej, Anne Turcinovej, Marii Belisovej, Katarine Potkanyovej a Zanetke Kunstarovej
... a ked sa tu o rok zas vsetci stretneme, na slavika spominat spolu budeme!

Obcianske zdruzenie ELLIS – Vsetka laska malym nepohyblivym v tiesni

informuje a ponuka

Ako byva uz dobrym zvykom, snazime sa informovat siroku verejnost o diani v nasom obcianskom zdruzeni ELLIS. V poslednom obdobi sa nam podarilo okrem inych drobnych aktivit zorganizovat stretnutie rodicov postihnutych deti s veducou odboru socialnych veci pri Okresnom urade v Brezne Ing. Ivanou Kruzliakovou, kde rodicia boli oboznameni so svojimi moznostami v ramci pomoci od statu. Napriek roznorodosti postihu deti a tym aj narokov sa prerokuvali aj konkretne pripady, co sa doposial nikdy nestalo. Ba co viac, pripady, ktore nebolo mozne na mieste riesit, boli v dohodnutom case doriesene, za co patri velke podakovanie prave Ing. Ivane Kruzliakovej, ktora dodrzala, co slubila. Na dalsom stretnuti s lekarkou detskej rehabilitacie MUDr. Mariou Kubisovou clenovia mali moznost prekonzultovat riesenie rehabilitacie postihnutych deti v breznianskej nemocnici. Okrem toho pri osobnych konzultaciach riesili konkretne rehabilitacne postupy a pripravu hipoterapie (liecba na konoch) v lete. Rovnako aj MUDr. Marii Kubisovej patri nase podakovanie za ochotu pomoct.
Z dalsich aktivit treba spomenut pripravu podujati, a to: 25. maja – Den postihnutych deti na Ciernohronskej zeleznici, 30. maja – MDD pre deti okresu Brezno, ako byva uz dobrym zvykom s bohatym sprievodnym progamom, v tomto roku v poobednajsich hodinach na nadvori Pionierskej 2, spoluucast na sportovej olympiade materskych skol. Uz teraz sa na vas vsetkych tesime.
Spracovali sme niekolko projektov na ziskanie financnej pomoci od donorov a neustale sa snazime ziskavat podporu, financne i materialove zdroje od sponzorov na zabezpecenie hlavneho ciela OZ ELLIS, a to integracie postihnutych deti do zdravej spolocnosti, co je doposial najvacsi problem. Napriek tomu sme zabezpecili a prerozdelili rehabilitacne pomocky pre deti nasich clenov, co sa zvysilo (zinenky), darovali sme detskemu oddeleniu v Brezne.
V ramci rozsirovania spoluprace s podobnymi zdruzeniami sme nadviazali spolupracu s obcianskym zdruzenim Maruska z Prievidze, taktiez so zastupcami UNESCO v Brezne, ktora je na urovni vymeny skusenosti a pripravy spolocnych podujati v ramci roka.
Na zaklade predchadzajucej vyzvy na pomoc a spolupracu sa do nasho zdruzenia prihlasili dalsi clenovia a dobrovolnici, co nas velmi potesilo. Je nas viac a dozaista nas bude este viac, ved dvere su otvorene pre kazdeho, komu nie je lahostajny osud nasich postihnutych spoluobcanov.
Vdaka pomoci a pochopeniu zamestnancov Mestskeho kulturneho strediska v Brezne mame moznost stretavat sa kazdy utorok v case od pol piatej do siestej.
Dakujeme vsetkym vam, co ste nam doposial pomohli a pomahate, nemenovanym i menovanym, ako je napr. Nadacia pre deti Slovenska – Fond hodina detom. Blizsie informacie o nasom OZ ELLIS mate moznost ziskat na telefonnom cisle 0905 924394 u predsedu zdruzenia.

Ivan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT