14. MAJ  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sutaz o najlepsi slogan

Prva rozvojova agentura (PRVA) - projektovy tim na pripravu programu rozvoja cestovneho ruchu na Horehroni vyhlasuje sutaz o najlepsi slogan, ktory by propagoval Horehronie v oblasti cestovneho ruchu.
Na sutazi sa mozu zucastnit obcania okresu Brezno bez obmedzenia veku. Jeden autor moze prihlasit maximalne tri navrhy. Kazdy navrh musi byt oznaceny menom a priezviskom autora, adresou, pripadne telefonnym cislom ci e-mailovou adresou.
Uzavierka sutaze je 31. maja o 14. hodine.
Navrhy na slogan treba dorucit na adresu: TIK, Namestie gen. M. R. Stefanika 3, 977 01 Brezno. Obalku oznacte heslom SLOGAN.
Cenu pre autora vitazneho sloganu venuje Slovensko-svajciarsky institut z Banskej Bystrice. Odmenene budu aj dalsie zaujimave slogany.
Ponuka clenom ZO SZPB v Brezne
Na vyrocnej schodzi ZO SZPB MUDr. Eva Krecova navrhla poradensko-zdravotnicku sluzbu pre clenov ZO SZPB. Ide o predbezny projekt centra pre pomoc protifasistickym bojovnikom, ktory bude podla potreby doplnovany tak, aby bol synchronny s platnymi zakonmi.
V com spociva podstata projektu?
Ide o zlepsenie dietetickych sposobov stravovania; zmiernenie chronickych bolesti s obmedzenim pouzivania analgetickych antireumatickych liekov; liecbu depresivnych stavov; vypocutie pacienta so psychotherapeutickymi zasahmi; propagaciu zdraveho zivota v prirode; cvicenie psychickej vykonnosti so spomalenim demencie;sebavedomie starych ludi pri vseobecnom despekte spolocnosti voci starsim, hlavne ich ponizovani; lahostajnost rodiny voci ich stavu; posilnovanie sily bezmocnych; redukciu poplatkov za nadstandardne vykony; rozsirenie dostatocnosti standardnych vykonov; nejde o zameranie sa na medikamentoznu liecbu.
Sluzba bude bezplatna a jej cielom je poskytovanie rad z oblasti dusevneho zdravia ludom, ktori prezili fasizmus (vojaci, partizani, vazni ci ich rodinni prislusnici). Ide zvacsa o starych ludi, dlhorocnych dochodcov s obmedzenymi financnymi prostriedkami a naviac o tych, ktori stratili rodinu a ziju osamoteni.
Navrh MUDr. E. Krecovej nezostal dlho bez konkretneho zrealizovania.
A tak, kto ma zaujem o dobru radu, ako zlepsit svoj zdravotny stav, kazdu stredu v mesiaci ma moznost stretnut sa s MUDr. E. Krecovou v Klube dochodcov v Brezne na Razusovej ulici od 10. do 12. hodiny.

Mgr. Katarina Lickova

Vyberame zo spravy o stave mesta

Cinnost prispevkovych organizacii


Technicke sluzby
Pri priprave planu prace technickych sluzieb na rok 2001 bolo dohodnute, ze zabezpecia vykony verejnych prac pre mesto v mesacnom vykone 1,9 miliona korun, z toho mesto im poskytne prispevok 1,3 miliona korun a technicke sluzby z vlastnej podnikatelskej cinnosti zabezpecia verejne prace vo vyske 0,6 miliona korun.
Naviac technicke sluzby z vlastnej podnikatelskej cinnosti naplnaju fond reprodukcie vo vyske 4 miliony korun. Pri hladani racionalnych rieseni v roku 2001 okrem energetickych nakladov boli najvacsie naklady na mzdy. Z toho dovodu bol vyvinuty velky tlak na racionalizaciu prace a nahradenie vypadku rezijnych pracovnikov sa vyriesilo prostrednictvom okresneho uradu prace verejnoprospesnymi pracami (VPP).
V ramci investicnej vystavby v priebehu roka technicke sluzby pokracovali v opravach miestnych komunikacii, ale aj napriek tomu ich stav, podobne ako aj chodnikov, je zalostny. Prispevok cestnej dane nestaci vykryt ani naklady na zimnu udrzbu. Napriek tomu treba velmi zodpovedne rozdelit disponobilne financne prostriedky ci uz vo forme dotacii, ich cerpania alebo trzieb z vlastnej podnikatelskej cinnosti tak, aby sa rocne opravilo v strednej ci generalnej oprave niekolko sto metrov komunikacii. Naviac treba urobit novu pasportizaciu ciest a chodnikov v sprave mesta, uz aj s ohladom na prechod kompetencii a pozadovat celostatnu upravu cestnej dane.
V ramci VPP sa pozornost venovala najma opravam komunikacii na uliciach SLN, Svermova (dvor), M. Benku, namestiu a dalsim, pricom rozsah prac bol limitovany disponobilnymi zdrojmi.
System zberu, odvozu, skladovania a separacie komunalneho odpadu ma Brezno prepracovany ako najprogresivnejsie mesto na Slovensku a prakticky novy zakon o odpadoch nas zastihol pripravenych. Do separacie odpadu je zapojenych 82 percent obyvatelov mesta. Rozsirenie priestorov sklenikov umoznilo pripravit viac kvetinovych sadenic. Odrazom toho bola kvetinova vyzdoba nielen na namesti, ale aj v ostatnych uliciach. Nakupom techniky sa zintenzivnilo kosenie parkov a ulic aj s pomocou VPP.

Ing. Vladimir Fasko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT