Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

21

28. MAJ  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na spolocnych uradoch sa zatial nedohodli

h0221a.jpg (12406 bytes)Vo stvrtok 23. maja starostovia Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria absolvovali rokovaci maraton o sucasnej situacii v transformacii verejnej spravy. Najskor im clenovia rady Zdruzenia miest a obci Slovenska Ing. Vladimir Fasko a Ing. Maria Betakova priblizili obsah zasadnutia tohto organu spred tyzdna. Vzhladom na to, ze nasho regionu sa dotyka transformacia Nemocnice s poliklinikou v Brezne, situaciu priblizil jej riaditel MUDr. Anton Bucko. Prezentovala sa aj Komunalna poistovna, ktora ponukla produkty ochrany v zmysle novely Zakonnika prace c. 313/2001.
Diskusia sa rozprudila hlavne o dvoch problemoch. V otazke vytvorenia spolocnych obecnych uradov sa zatial nedohodli a ostava otvorene, kde okrem Brezna bude dalsia uradovna, ci v Polomke alebo v Helpe. Podstatne vsak je, ze kazda obec bude vykonavat vsetky kompetencie, ktore nebude stihat, presunie do spolocnej uradovne v rozsahu uvazkov a od statnej spravy obdrzanych financnych prostriedkov. Posledny termin na stanovenie spolocnych obecnych uradov je 30. maj, cize dovtedy sa starostovia musia dohodnut. Presun kompetencii v oblasti skolstva bol dalsou diskutovanou temou. Mnohe zakladne skoly sa v ostatnych mesiacoch stali pravnymi subjektami, cize rozpoctovymi organizaciami, ktorych zakladatelom bude v kazdom pripade obec. Prerokovat treba delimitacne protokoly i protokoly o nehnutelnostiach. Na tejto rozprave sa zucastnil aj prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian, ktory okrem ineho informoval, ze majetok statu udajne nema prejst do majetku obci. Starostovia preto dorazne ziadaju dodrziavat vlani v novembri ministerstvom skolstva vydane metodicke pokyny. Za nespravny povazuju aj posledny navrh vlady, podla ktoreho financne prostriedky za plynofikaciu poskytne len tym obciam, ktore maju pretrvavajuce uvery. Dohodli sa, ze clen sekcie energetiky PaedDr. Dusan Sliacan pripravi pre ZMOS navrh iniciovat prevod prostriedkov z privatizacie energetickych a plynarenskych zavodov obciam, aby nahradili vynalozene investicie. Predseda sekcie dopravy a spojov Ing. Vladimir Fasko na zaver hovoril o navrhovanej novele zakona c. 315/1996 o podmienkach odtahovania motorovych vozidiel.

(r)

V Nemeckej vladla vynikajuca atmosfera a spravna sutaziva radost

h0221f.jpg (17154 bytes)Ked sa povie rytmus, predstavime si pohyb, hudbu, tanec, dynamiku. Ak sa k tomu este pridruzi ladnost, fantazia, velky kus odvahy, stipka tremy a nesmierna tuzba zasutazit si a vyhrat, mame pred sebou obraz plnej telocvicne, buracajucej v temperamentnych rytmoch.
Ano, presne tak to vyzeralo vo stvrtok 23. maja v priestoroch Zakladnej skoly v Nemeckej. Riaditel skoly PaedDr. Jozef Chlebovec a mazoretky z Obecneho uradu v Podbrezovej pod vedenim Miroslava Prochazku privitali dvestopatdesiatdva ucinkujucich, sestclennu odbornu porotu, sponzorov, zastupcov odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury (OSMaTK) Okresneho uradu v Brezne, pedagogov a vsetkych pritomnych na II. rocniku celookresnej tanecnej sutaze v aerobiku a modernom tanci Rytmus mladych. Povzbudive slova vyslovila, vela uspechov a prijemne stravene chvile zazelala veduca odboru OSMaTK Mgr. Iva Urbanova a hlavna organizatorka celej akcie Mgr. Eva Hancakova.
Nie vzdy sa podari sklbit prijemne s uzitocnym. Ale tentoraz to vyslo. Ved roztancovana telocvicna, satne a chodby plne usmiatych mladych tvari, vynikajuca atmosfera a spravna sutaziva dravost svedcili o tom, ze prave tanec je to, co mladych ludi zaujima a laka. Roznorodost tanecnych formacii, zaujimave kostymy, hudobne napady a pohlad na zamyslenych porotcov davali tusit, ze rozhodovanie nebude vobec jednoduche. Odborna porota na cele s Tatianou Hrivnakovou z Banskej Bystrice ocenila zaujimave choreografie, celkovy vyraz a prejav, usilovnost a zmysel pre pohyb a rozhodla takto:
V kategorii mladsich ziakov v aerobiku 1. miesto ziskal Cierny Balog – Janosovka, 2. Pionierska 2, 3. Pionierska 4, v modernom tanci 1. miesto Jasenie, 2. Predajna, 3. Pionierska 2, zvlastnu cenu v kategorii moderny tanec udelila porota mladym tanecnickam – dvom chrobacikom z Pionierskej 2, v kategorii starsich ziakov v aerobiku 1. miesto obsadila Pionierska 4, 2. Podbrezova, 3. C. Balog – Janosovka, v modernom tanci 1. miesto Lom nad Rimavicou, 2. CVC Brezno – skupina Lenka, ZS Benus, 3. Nemecka, zvlastnu cenu v kategorii moderny tanec udelili skupine mazoretiek z Podbrezovej, v kategorii stredoskolskej mladeze sa v aerobiku predstavila Dievcenska odborna skola Piesok a v modernom tanci Obecny urad Podbrezova – mazoretky, v kategorii solistov sa v aerobiku predstavila a ocenenie ziskala Veronika Svandtnerova z Pionierskej 2, najuspesnejsie solistky v modernom tanci: 1. Miska Kostialova ( CVC Brezno), 2. Katka Brozmanova (Pionierska 2), 3. Ivana Vojtkova (Polomka).
Na najuspesnejsiu skolu ci zariadenie cakalo to najvyssie ocenenie – Putovny pohar OSMaTK Brezno. V kategorii aerobiku putovny pohar ziskala Pionierska 2, v kategorii moderny tanec CVC Brezno.h0221g.jpg (14963 bytes)
Co dodat na zaver? Opat sa podarilo zrealizovat jednu krasnu myslienku. Vyburcovat mladych k cinnosti, k pohybu, k radosti z toho, co robia, co v nich je a co dokazu. Vitazom gratulujeme, ale potlesk a uprimne podakovanie patri aj ostatnym sutaziacim, porote, pedagogom, sponzorom, ziakom a pracovnikom Zakladnej skoly v Nemeckej a vsetkym, ktori sa pricinili o uspesne zrealizovanie tohto zaujimaveho projektu a pripravili prijemne chvile.
A nakoniec jedna prosba. Tiche oslovenie tych, ktori maju moznosti, prostriedky a chut podporit podobne podujatia aj v buducnosti: s vami stedrymi a ochotnymi financne pomoct, to v dnesnej dobe ide lahsie.
Za organizacny vybor cele podujatie zhodnotila: Mgr. Renata Vrlakova z Centra volneho casu v Brezne


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT