28. MAJ  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hovorime s hotelierom Ing. Michalom Kicom

,,Vysledky sa neprejavia hned"

V sprave o stave mesta za uplynuly rok sa o hoteli Dumbier okrem ineho pise, ze ,,zaciatkom roka doslo k zmene konatela, ktorym sa stal Ing. Michal Kic. Treba otvorene povedat, ze zmena priniesla pozitivny vysledok v riadeni hotela postupnym narastanim klientely jednak v ubytovacej, jednak v restauracnej casti organizovanim seminarov a skoleni." Konatela hotela Dumbier a majitela hotela Partizan Ing. Michala Kica sme preto poziadali o rozhovor:
o S akymi predsavzatiami ste vlani v januari preberali funkciu konatela mestskeho hotela Dumbier a co z nich sa vam podarilo splnit?
h0221b.jpg (12556 bytes) Do tejto funkcie som nastupoval s jasnou koncepciou, ktora vyzerala asi takto: Vytvorit z hotela Dumbier skolsky hotel, teda ,,tvrdo" spolupracovat s hotelovou akademiou, ktorej studenti stvrteho a piateho rocnika by zastavali samostatne funkcie, napriklad samostatne uctujuci casnik, samostatne variaci kuchar, samostatne pracujuci recepcny. S takymto modelom hotela som sa stretol v Holandsku, kde som specialne sledoval jeho chod. Je sice pravda, ze v tomto univerzitnom hoteliku boli studenti, ktori boli po maturite, ale takato koncepcia sa da aplikovat aj v Brezne. Zial hotelova akademia nie je pripravena na takyto model spoluprace. Prijimaju totiz malo ziakov, iba tri triedy v rocniku, co je asi devatdesiat studentov. Viac hotelov v okoli pozaduje spolupracu s touto skolou. Hotelova akademia sa nemohla zamerat vyslovene iba na takuto spolupracu. Verim, ze v buducnosti sa budeme takto orientovat, a ze sa naplni predsavzatie, ktore som si zobral - pomoct hotelu Dumbier nielen zlepsit hospodarske vysledky, ale vytvorit aj skolsky hotel. Hotel Dumbier sa dlho motal v cervenych cislach, prosto vykazoval stratu. Aj nase vysledky hospodarenia za minuly rok su stratove, no strata sa mierne znizila. Potesujuce je, ze vysledky hospodarenia za prve tri mesiace tohto roka su plusove, ked hotel po siestich rokoch vykazal zisk. Je pravda, ze vysledky nasej cinnosti sa neprejavia hned, treba na to pockat rok, dva, mozno aj tri, ale je naznak, ze vysledky hospodarenia mozu byt pozitivne.
o V sucasnosti v hoteli Partizan panuje culy pracovny ruch, co prinesie jeho rekonstrukcia?
- Rekonstrukcne prace v hoteli Partizan prinesu jednu zakladnu vec, a to skvalitnenie poskytovanych sluzieb pre hotelovych hosti tym, ze vytvarame elegantny vstupny priestor, lobby-bar, pekny pohlad na panoramu smerom na kupalisko a smerom na Tale.Verim, ze sa nam to podarilo. Dovolim si prehlasit, ze hotel Partizan rekonstrukciou nielen naplna kategorizacne normy stvorhviezdickoveho hotela, ale ich aj prekracuje. Rekonstrukcne prace by mali skoncit prveho juna. Myslienkou rekonstrukcie sme sa dlhsie zaoberali, sledovali sme svetove trendy jednak v odbornych casopisoch, ale aj osobne sme navstivili niektore porovnatelne hotely v zahranici. Z tychto skusenosti potom vysli zasady prestavby. Je to narocna investicia, ktora sa bude dlhodobo vracat, ale ucta k hostom si vyzaduje kulturne, reprezentacne prostredie v hoteli, v ktorom sa rozhodnu prezit svoju dovolenku, pracovne rokovanie alebo ine spolocenske akcie.
o Co podla vasho nazoru ozivi cestovny ruch na Horehroni?
- Vela sa hovori o agroturistike, o vidieckom turizme, ale v tejto oblasti sa skutocne velmi malo robi a mnohi ani nevedia, co to agroturistika je. V tejto oblasti uz niekolko rokov pracujeme, rozsirujeme Ajax-farmu v Myte pod Dumbierom, kde mame kone a chystame domacu zoologicku zahradu. Nasi hostia tu mozu odpracovat niekolko hodin pri krmeni, osetrovani zvierat a nasledne za odmenu mozu odrobene hodiny odjazdit na konoch. Myslim si, ze cestovnemu ruchu na Slovensku pomoze len podstatne skvalitnenie sluzieb a uprava legislativy. Dlhsie uz pred sebou tlacim zakladnu myslienku, ktora nie je vyslovene z mojej hlavy, a to umoznit podnikatelom, fyzickym alebo pravnickym osobam odpocitat z danoveho zakladu desat percent, ked preukazu, ze odrekreovali seba alebo svojich zamestnancov v zariadeniach cestovneho ruchu na Slovensku. Takato prax sa bezne pouziva v Madarsku v odborarskych zariadeniach. Verim, aj ked drobna uprava uz na Slovensku existuje, ze rozvoj cestovneho ruchu u nas sa podobne rozpumpuje ako ekonomika tej ktorej krajiny vystavbou dialnic.
o Je o vas zname, ze ste clenom Lions clubu Brezno, ktory podporuje slabsich, naposledy malych maliarov ...
- Ano, okrem okruhu urcitej ekonomickej, hospodarskej cinnosti som aj clenom Lions clubu Brezno. Sestnasteho maja sme odovzdali symbolicky sek 15 000 korun riaditelovi Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne a darceky pre deti, ktore sa zucastnili na akcii malovania obrazov. Tieto obrazy sme v ramci velkeho medzinarodneho Lions plesu v hoteli Partizan koncom marca predali na aukcii. Vytazok sme odovzdali detom, ktore tieto obrazky namalovali. Aukciu pocas Lions plesu robil rektor Univerzity Mateja Bela v B. Bystrici doc. Milan Murgas za ucasti vzacnych hosti z Nemecka, Anglicka, Rakuska a z Ceska.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT