28. MAJ  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Den otvorenych dveri
Vo stvrtok 23. maja sa na seminari stretli sucasni i buduci vlastnici bytov a predsedovia a funkcionari spolocenstiev vlastnikov bytov v Brezne. Pozvanie mesta prijala clenka predsednictva Zdruzenia spolocenstiev vlastnikov bytov na Slovensku Ing. Natasa Hroncova, s ktorou asi sestdesiat ucastnikov diskutovalo najma o otazkach vymeny tepla a o vyske zalohy za odobrate teplo. Ing. N. Hroncova ponukla aj publikacie a naucnu brozuru, ktore vydavaju. Primator mesta na zaver s polutovanim konstatoval, ze neprisiel nikto z tych (hoci boli pozvani), ktori tazko respektuju zakon c. 182/1993 o predaji bytov.

Archeologicky vyskum pokracuje
Uz stvrty rok v Hornej Lehote napreduje archeologicky vyskum, na ktorom sa podiela Pamiatkovy ustav a jeho stredisko v Banskej Bystrici s podporou Zeleziarni Podbrezova a. s. Ako nas informoval veduci vyskumu Mgr. Peter Mosny, v tomto roku budu pokracovat v rozsirovani odkrytej plochy Za Hradkom severnejsim smerom, kde predpokladaju sidelne objekty z obdobia halstatu, cize starsej doby zeleznej (6., 5. storocie pred n. l.). V tomto roku vysledky ich vyskumu najdeme v muzeu Zeleziarni Podbrezova, kde budu v stalej expozicii prezentovane doterajsie i buduce nalezy. V druhej polovici juna pripravuju vystavu aj v Horehronskom muzeu v Brezne.

Kto nepride, bude banovat!
Obcianske zdruzenie Jasienok a Lesy mesta Brezno, s. r. o., pripravuju na sobotu 1. juna ,,otvorenie leta". Podujatie zacina na parkovisku pred Motorstopom v Zadnych Halnoch o pol deviatej prezentaciou. Uderom deviatej hodiny odstartuju cyklistov, ktori sa vydaju po trase Jezova - Skalnita - Jezova. O desiatej hodine zacinaju sutaze dospelych i deti, dospeli si budu merat sily v horehronskom trojboji (pilenie dreva, hod kluchtou na dialku, pitie piva), v dvihani pivoveho suda a v prenasani sudov s pivom. Deti si zasutazia v skakani vo vreci, v behu na troch nohach, v malovani na asfalt a v chytani ryb v bazene. Zarukou dobrej nalady bude aj country skupina Vodopad.

Prirodopisari po tretikrat
Na poslednej z trojice okresnych prirodopisnych sutazi - na biologickej olympiade v kategorii D - sa v Centre volneho casu v Brezne stretlo osem dievcat a chlapcov zo styroch zakladnych skol. Na prvom mieste sa s rovnakym poctom bodov umiestnili Miroslava Ziburova (Pionierska 2) a Jakub Sliacan (Pionierska 4), na druhom mieste skoncila Patricia Kantorova (Pionierska 2) a tretia priecka patri Zuzane Zibrinovej (Pionierska 2). Vsetci osmi mladi sutaziaci sa na zaklade bodoveho zisku stali uspesnymi riesitelmi olympiady.

Z rokovania zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja

Nabuduce uz kompletne komisie

V piatok 24. maja sa vo velkej sieni Mestskeho uradu v Banskej Bystrici uskutocnilo dalsie zasadnutie zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK), ktore viedol jeho predseda Milan Marcok. O priebehu rokovania nas opat informovala poslankyna Mgr. Iva Urbanova:
- Poslanci si v uvode vypoculi ustne informacie o cinnosti uradu BB SK, o cerpani rozpoctu za prvy stvrtrok a informaciu o realizacii zakona c. 416/2001 Z. z. o prechode niektorych posobnosti. Riaditel uradu BB SK Milan Mraz oboznamil poslancov s vysledkami vyberovych konani na veducich styroch odborov: socialnych veci a zdravotnictva; skolstva a kultury; dopravy; medzinarodnych vztahov. Po dohode s poslaneckymi klubmi bude v Rimavskej Sobote pokusne zriadene detasovane pracovisko odboru regionalneho rozvoja. Upozornil na rozne problemy a uskalia, ktore VUC od 1. aprila prevzal spolu s kompetenciami na useku kultury. Informaciu o cinnosti utvaru hlavneho kontrolora od posledneho zasadnutia podal hlavny kontrolor Vladimir Sagat.
Dolezitym bodom rokovania bolo prijatie rokovacieho poriadku zastupitelstva a rokovacieho poriadku komisii zastupitelstva. Prvy material predlozila skupina poslancov a bol schvaleny bez pripomienok. Rokovaci poriadok komisii bol schvaleny po prijati doplnkov o prizyvani dalsich odbornikov na zasadnutia komisii k vybranej problematike. Aj ked sa v uplynulom obdobi mesiacov april - maj mnohe komisie uz niekolkokrat stretli, aby riesili naliehave ulohy, po tomto zastupitelstve budu zasadat uz v plnom pocte, pretoze poslanci schvalili aj ich dalsich clenov z radov neposlancov. Na rad prislo prerokovanie postupu prac na rekonstrukcii hradneho arealu Matejov dom v B. Bystrici, na ktory v roku 2002 stat vyclenil 1 000 050 korun. Aby sa dotacia vyuzila, poslanci schvalili zacatie prac v prvej etape na rekonstrukcii hradneho muru, ale pokracovanie v druhej etape podmienili dalsim financnym krytim. V zavere zasadnutia boli schvalene dve zmluvy o medzinarodnej spolupraci medzi BB SK a departementom La Loire vo Francuzsku a samospravnou zupou Nograd v Madarsku. Z diskusnych prispevkov boli najzaujimavejsie vystupenia poslancov Juraja Mesika o projekte vystavby dialnic a rychlostnych ciest, Ivana Danisa o rokovaniach v Madarsku a Martina Banika o stretnuti s pracovnikmi regionalnej televizie.
Pripominam, ze zasadnutia BB SK su verejne, dalsie riadne zasadnutia su planovane na 4. jula, 6. septembra, 15. novembra a 19. decembra.

Policia1.jpg (9101 bytes) Co naspinil, upratal
Desat minut po piatej rano 10. maja zatelefonovala pani byvajuca na Malinovskeho ulici c. 11, ze piate poschodie znecistil bezdomovec. Hliadka na mieste zastihla ,,znamu firmu" M. B., ktory svoje vykaly musel upratat.

Peniaze nedal, preto bili
Zbitie svojho syna 12. maja o stvrt na desat vecer oznamila Z. S. z Ulice Frana Krala. Naozaj tu vycinali ,,pocerni" J. S. a P. E., ktori pod hrozbou nasilia pytali od M. S. peniaze. Ked im nedal, co ziadali, dostal. Pre podozrenie z trestneho cinu zalezitost prevzal Policajny zbor.

Vypil si a krical
Rusenie nocneho kludu hlasili z Jarmocniska tristvrte hodinu po polnoci 13. maja. D. O. si poriadne vypil a potom sa hadal so svojim synom. Pretoze s nim nebolo reci, predvolaju ho az po vytriezveni.

Ako maku ...
Dlhoprsti sa v maji akosi ,,cinia". Popoludni 14. maja jedneho z nich pristihli v Bille, za kradez tovaru za 220 korun blokova pokuta zlodeja K. S. z Brezna neminula, podobne ako J. S. z Valaskej, ktory tu sarapatil vecer toho isteho dna. Salamu za 15,90 z M-marketu bez zaplatenia prepasovat nestihol J. S. z Brezna. Podobne v tej istej predajni 22. maja o pol osmej rano dopadol M. M. z Helpy a 23. maja popoludni Z. S. z Brezna. V supermarkete na namesti mali skodnu 23. maja pred deviatou rano, kde sa na flasu likeru bezmala za 160 korun ulakomil M. P. z Brezna.

Poctivy nalezca
O pol druhej popoludni 17. maja prisiel na mestsku policiu J. S. z Brezna, ktory na bankomate VUB na Ulici CSA nasiel volne polozenych 1300 korun. V spolupraci so zamestnancami banky zistili, komu peniaze patria a nalez vratili zabudlivcovi.

Opat ,,fetaci"
Fetovaniu sa oddavajucich mladistvych objavili 17. maja vecer na Rurach. Hliadka tam este pristihla J. P. a V. P. z Brezna, odviezla k rodicom, ktori s nimi mozno spravili poriadok.

Bitkari na Mazornikove
Vecer 21. maja na Mazornikove sarapatila skupina bitkarov. Prvy oznam hliadka prevzala dvadsat minut po siedmej, kedy matka hlasila, ze je zbili syna. Ani nie o hodinu uz vystrajali na ihrisku, kde opat dokazovali svoju silu. Pripad prevzal Policajny zbor.

,,Susedske" vztahy?
O stvrt na devat rano 22. maja telefonovala gazdina z Pestovatelskej ulice, ze na jej pozemku sa pasie cudzi dobytok. Hliadka zistila, komu patri. Majitel slubil, ze uz da pozor a ak treba, skodu zaplati.

Drzy zakaznik
Tiesnovym volanim 22. maja desat minut pred desiatou vecer privolali hliadku do Bombura klubu. Do koze sa tam nevmestil J. J., ktory napadol M. P. a znicil kvetniky. Z toho, co vykonal, sa onedlho zodpovedal na Policajnom zbore.

Udajne rusenie nocneho kludu
na Dolnej ulici hliadka preverovala 24. maja desat minut pred jednou v noci. Po jej prichode skupinka mladych ludi pokojne sedela na dvore a pocuvala ticho hrajucu hudbu.

h0221e.jpg (14628 bytes)

Znama labutia rodinka z jazierka vo Valaskej sa opat rozrastla.

 

Vo Vydrove sutazili mladi polovnici

h0221d.jpg (14006 bytes)V sobotu 18. maja Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu Brezno v spolupraci s Polovnickym zdruzenim Velka Dolina Cierny Balog vo Vydrove usporiadala okresne kolo sutaze kruzkov mladych priatelov polovnictva z polovnickych zdruzeni Dobroc, Korytarska, Velka Dolina Cierny Balog, Certovica Brezno, Gajdoska Hronec, Velka Vapenica Helpa.
Tridsatstyri sutaziacich v osmich druzstvach si preverilo svoje vedomosti v tridsiatich otazkach z teorie a v sutaznych disciplinach strelectvo, spoznavanie zivocichov a vtakov, stopy a trus zveri, zlozenie a tvorba parozia jelenej, danielej, srncej, kamzicej a diviacej zveri, spoznavanie a pouzitelnost plemennych polovnickych psov, spoznavanie a spravne pomenovanie druhov stromov, krov a rastlin podla kory a listov, urcovanie azimutu a odhadu vzdialenosti podla buzoly a v sportovej discipline chodenia na choduloch.
Medzi jednotlivcami zvitazil Dusan Sitarcik pred Janom Tazkym (obaja z PZ Dobroc C. Balog) a Marcelou Juhaniakovou (PZ Certovica Brezno). V druzstvach zvitazilo PZ Dobroc v zlozeni Dusan Sitarcik, Jan Tazky, Michal Svantner pred PZ Korytarska (Peter Danis, Miroslav Auxt, Dominika Haviarova) a PZ Certovica I. (Martin Baka, Peter Kovacik, Vladimir Veselenyi).
Vsetci sutaziaci prejavili vynikajuce vedomosti, na com velku zasluhu maju ich veduci. O dobru uroven tohto podujatia sa zasluzili skusobni komisari Jan Marcinko, Jan Vrab, Jan Badinka, Jozef Beniak, Dusan Brozman, Jozef Cajka, Ing. Milan Gasperik, Jan Riapos, Janka Riaposova, Ing. Milan Fasko, Jan Misura, Stanislav Kostolani. O vybornu organizaciu, obcerstvenie a chutny gulas sa postarali clenovia PZ Velka Dolina C. Balog.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT