Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

25

25. JUN  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ocenenie pre Ing. A. Jursu

Na 31. rocniku Belopotockeho Mikulasa - celostatnej sutaznej prehliadky amaterskeho cinoherneho a hudobneho divadla - sa v dnoch 21. az 23. juna zucastnilo sedem suborov. Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna sa predstavil s hrou Krcmarsky kral. Ocenenie za najlepsi muzsky herecky vykon udelili Ing. Antonovi Jursovi, ktory brilantne stvarnil postavu zida Rosenkranza. Vavrin vitaza si odniesol trnavsky Disk.

 

Svatojanska noc plna hudby
V sobotu 22. juna v Pohorelej usporiadali obecne oslavy popularneho mena Jan. Nadherne letne pocasie a prijemne tony do prirodneho amfiteatra ,,Na Sihle" na koncert s nazvom Svatojanska noc plna hudby prilakali mnozstvo posluchacov, ale aj tanecnikov vsetkych vekovych kategorii.
Na prvom rocniku tohto hudobneho podujatia sa predstavili domace hudobne skupiny Druhy dych, NaEX, Anapurna, Head, country skupina Tulibanda z Polomky, hudobna skupina Zvonko-G z Handlovej a hudobnik i spevak Milan Babela z Helpy. Tahakom okrem vystupenia profesionalnej spevacky Sylvie z Kezmarku bol urcite aj hudobny navrat oblubenej skupiny Usvit v povodnej zostave, pri vystupeni ktorej si zaspominali na tanecne zabavy najma tie najstarsie generacie. Ale stale popularnymi melodiami dokazali uputat aj tych mladsich. Po oficialnom programe, ktory trval do jednej po polnoci, a po zrebovani hodnotnych cien tomboly, pokracovali tanecnou zabavou.
S myslienkou zorganizovat koncert prisiel Janko Haluska, ktory podujatie so svojou firmou v spolupraci s obecnym uradom aj pripravil. Spokojnost ucinkujucich, ale nama divakov je predpokladom, ze o rok sa opat stretnu.

 

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia
Vazeni citatelia,
z novorodeniatka, ktore svetlo sveta uzrelo pred desiatimi rokmi, vyrastol junacik. Veru, uz desat rokov sa vam prihovarame a priblizujeme vam dianie v nasom regione.
Po dvoch prieskumnych cislach v oktobri a v decembri 1992 sa v nasledujucom roku vydavanie Horehronia rozbehlo naplno. S malou prestavkou, ked sa novin ujala spol. s r. o. Gruntstav, vychadzaju v mestskom kulturnom stredisku.
Pri prilezitosti desiatych narodenin nasich novin sme pre vas v spolupraci s obecnymi uradmi pripravili citatelsku sutaz, v ktorej sa postupne predstavia vsetky obce, vratane okresneho mesta. V tridsiatich textoch sa docitate o niektorych kulturnych, historickych pamiatkach ci atrakciach Breznianskeho okresu. Otazky budeme zverejnovat postupne, vzdy po piatich sutaznych textoch a vsetky zopakujeme na zaver. Ak sa chcete do sutaze zapojit, staci, ak odpovede poslete az po zverejneni posledneho clanku a vsetkych tridsiatich otazok. Do zrebovania o tisic, patsto a tristo korun zaradime sutaziacich, ktori spravne odpovedia aspon na dvadsatpat otazok.

Prvy sutazny text najdete uz v tomto cisle na 4. strane.

 

Severania navstivili Slovensko

h0225g.jpg (12862 bytes)Delegacia Domobrany Norskeho kralovstva, ktoru viedol genmjr. Odd Fronsen Tangen, v dnoch od 18. do 22. juna na pozvanie velitela Domobrany Armady Slovenskej republiky genmjr. Jana Pancika navstivila Slovensko.
Ako nas informoval genmjr. J. Pancik, cielom ich pobytu bolo oboznamit sa s organizaciou a cinnostou domobrany Slovenskej republiky a Norskeho kralovstva a pozriet si zariadenia Armady Slovenskej republiky (3. mobilizacnu zakladnu v Brezne a 2. mechanizovanu brigadu v Leviciach). Je to uz ich druha navsteva na Slovensku, nasi predstavitelia domobrany pobudli v Norsku vlani.
Hostia sa najskor zastavili v breznianskej radnici, kde ich prijal primator mesta Ing. Vladimir Fasko. Potom ich uz cakali v 3. mobilizacnej zakladni, kde po rozhovore s velitelom utvaru pplk. Jozefom Sikelom nasledoval kratky brifing. Po ukazke bojovej techniky na utvarovom nastupisku sa v sieni tradicii oboznamili s historiou utvaru a pozreli si expoziciu.

 

Slavnost vsetkych, ktori maju radi les

h0225f.jpg (16573 bytes)Vo Vydrovskej doline v Ciernom Balogu sa v piatok 21. juna stretli vsetci, ktori maju radi les, na slavnosti s nazvom Den stromu.
Z Hronca sa ucastnici podujatia zeleznickou dopravili na miesto urcenia, kde ich cakal bohaty program. Dokonca ich prislo pozdravit aj ,,jej cisarske velicenstvo Maria Terezia". Lesnicke stavy Slovenska vyhlasili a zasadili Strom roka. Sucastou akcie bolo odhalenie zakladneho kamena Lesnickeho skanzenu a predstavenie jeho projektu. Dolinou zneli lesnicke piesne a tance v podani folklorneho suboru Polana. Pokrstili knihu o lesnych zeleznickach. Podakovali sa pamatnikom lesnych zelezniciek. Spestrenim boli naucne hry pre deti, lesnicke a drevarske remesla, nechybali lesni trubaci, horarske prekaracky slovom i hudbou, sutazna anketa a na h0225e.jpg (9310 bytes)zaver polovnicky gulas.
Pod uspesny Den stromu sa ako organizatori podpisali sekcia lesnictva ministerstva podohospodarstva, Lesy SR, s. p., Odstepny zavod C. Balog, Lesy SR, s. p., generalne riaditelstvo B. Bystrica, vidiecka rozvojova aktivita Vydra, Ciernohronska zeleznica, Lesnicke a drevarske muzeum Zvolen, Zdruzenie zamestnavatelov lesneho hospodarstva SR a Ustav pre vychovu a vzdelavanie zamestnancov lesneho a vodneho hospodarstva SR.

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT