25. JUN  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

1. Breznianske naj ...

Dominantou breznianskeho namestia je klasicisticka zvonica z roku 1830, ktora v minulosti sluzila aj ako strazna veza. Mohutna hranolova stavba s manzardovou strechou a zakladnou 10 x 10 m meria 31 m. V roku 1924 boli do veze instalovane tri nove bronzove zvony. Najvacsi z nich s napisom Svaty Floriane, chran nas od skody a ohne ma hmotnost 580 kg, druhy 358 kg, najmensi - 139,5-kilogramovy - ma odliaty napis Svaty Michale, neopust nas v poslednom boji.
Najstarsim oltarnym obrazom v Brezne je tabulova malba sv. Barbory z konca 15. storocia z neskorogotickeho kridloveho oltara kostola Na branicke. Dnes je v kaplnke piaristickeho klastora.
Druhym najvacsim organom z evanjelickych kostolov na Slovensku je trojmanualovy organ so 42 registrami v breznianskom evanjelickom kostole. Do chramu ho instalovali v roku 1887 pri prilezitosti 100. vyrocia zalozenia kostola.
Najstarsim zachovanym mestskym symbolom je pecatidlo zo 17. storocia a mestska zastava z roku 1896. Sucasna podoba erbu je znama z roku 1627, kedy boli heraldicke symboly popisane v supise privilegii mesta.

 

h0225b.jpg (14714 bytes) h0225h.jpg (15192 bytes) V piatok 14. juna sa v restauracii Texas vo Valaskej uz po piatykrat na Valastianskej heligonke stretli priaznivci tohto hudobneho nastroja. Medzi osemnastimi hracmi sa nestratili tri dievcence, ktore boli prinosom podujatia: Kristina Kovacikova z Brezna, Andrea Kanosova z Telgartu, ktora zaujala aj nadhernym spevom, a posluchacka banskobystrickej Akademie muzickych umeni ... z Terchovej , ktoru priviedol jej pedagog, znamy slovensky herec Jozef Adamovic. Porota mala nelahku ulohu, nakoniec za najlepsieho muzikanta vyhodnotila Frantiska Mihaliska z Cierneho Balogu (momentalne vojaka zakladnej sluzby a clena folklorneho suboru Mostar, cenu divaka obecenstvo pridelilo Janovi Datkovi z Valaskej.
Na snimkach Petra Bercika vlavo ..., vpravo jeden z pavidelnych ucastnikov MUDr. Martin Tesak z Pohronskej Polhory.

Piesne striedali tance

V polskej obci Lanckorona 15. a 16. juna zneli piesne z Horehronia v podani helpianskych suborov. V sobotu to bolo pri prilezitosti otvorenia futbaloveho ihriska, kde asi dve tisicky priaznivcov sportu v mene mikroregionu Horehron pozdravili starosta Bacucha Jan Turosik a starosta Helpy Jozef Fillo. V nedelu navstivili rodny dom svateho otca Jana Pavla II. vo Wadoviciach a zucastnili sa na svatej omsi na kalvarii Zebrychowska, kde svaty otec posobil a v auguste bude cielom jeho navstevy pocas pobytu v Polsku. V popoludnajsich hodinach na rinku Lanckorony pocas kulturnych dni tejto obce so 6000 obyvatelmi znovu zazneli piesne striedane tancami nasho Horehronia, ktore zozali obrovsky uspech. Medzi tym sa uskutocnili rozhovory medzi starostami, Mariou Kemkovou z komunitneho centra VIPA a zastupcami krakovskeho Partnership o dalsej spolupraci, priprave projektov i podpisania zmluvy o cezhranicnej spolupraci a priatelstve medzi nasimi regionmi.

h0225c.jpg (8083 bytes)V Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 55 (radnica) si navstevnici do 4. jula mozu pozriet vystavu pod nazvom Alchymia. Je to spolocna expozicia dvoch vytvarnikov, Ing. arch. Igora Faska a akademickeho sochara Petra Strassnera. I. Fasko, aj ked sa narodil v Nemecku, zakladnu skolu a gymnazium vychodil v Brezne. Po skonceni vysokoskolskeho studia sa popri architektonickej tvorbe zacal venovat aj malbe. V ostatnom case maluje tajomne snove priestory, vizie ako minule, tak buduce. Prave s tymito dielami, ktore su vystavene spolu so sochostolickami - nabytkom pre lovcov snov od P. Strassnera, sa ma moznost zoznamit navstevnik muzea.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT