25. JUN  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Cistenie Cierneho Hrona
V sobotu 22. juna Obecny urad v Ciernom Balogu, vidiecka rozvojova aktivita Vydra a Komunitne centrum zorganizovali kazdorocne cistenie riecky Cierny Hron pretekajucej obcou. V tomto roku sa do jej cistenia zapojilo dvadsat dobrovolnikov nielen z Cierneho Balogu. Vycistili asi 400-metrovy usek v castiach Dobroc, Balog a Kram. V porovnani s minulymi rokmi, kedy najvacsiu cast odpadu tvorili ,,zbytocnosti" z domacnosti, pri tomto cisteni z Hrona odnasali okrem ineho odpadu plastove flase, textil, velke mnozstvo igelitovych tasiek (v nich bol pravdepodobne odpad), suciastky z aut (sedadla) a pod. Dobrovolnici odpad triedili (zelezo, plasty, sklo) a clenovia Dobrovolneho hasicskeho zboru v Dobroci priebezne zbierali a odvazali na Zohorku. Odtial ho zamestnanci obecneho uradu odvezu na urcenu skladku. Pocas cistenia dobrovolnikom poskytli obcerstvenie pohostinstva z uvedenych casti obce. Najvacsiu ucast zaznamenala nemenovana politicka strana, ktora ponukla pomoc pri samotnom cisteni. Organizatori na zaver podakovali vsetkym ucastnikom i sponzorom.

Vidiecka liderka roka
Ak vo svojom okoli poznate zenu, ktora posobi a zije na vidieku, svoj volny cas venuje aktivitam v roznych oblastiach verejneho zivota vo svojej komunite a je neformalne uznavanou osobonostou - liderkou, nevahajte a prihlaste ju do sutaze Vidiecka liderka roka. Porota zlozena zo zastupcov OZ VOKA, ARVI, VIPA, ZMOS a Slovenskeho rozhlasu vyberie vitazku a desat kandidatok, ktore predstavia v osobitnej publikacii. Vidiecku liderku roka oficialne vyhlasia pocas tohtorocnych oslav Svetoveho dna viedieckej zeny v Hrachove. Blizsie informacie a prihlasky do sutaze ziskate v Komunitnom centre n. o., Hlavna 48, Cierny Balog (tel. 6190153). Svoje tipy - nominacie posielajte do 31. jula.

Lekarne opat zatvorene
Slovenska lekarnicka komora sa rozhodla pre dalsiu protestnu akciu. V Den lekarnikov, ktory v tomto roku vyhlasili na stredu 19. juna, zatvorili od 10. do 11. hodiny svoje zariadenia. Protestnym strajkom chceli donutit vladu, aby financie z privatizacie vyclenila na oddlzenie lekarni. Dlhy poistovni voci lekarnam odhaduju uz na sest milard korun. Do protestu sa zapojili aj lekarnici z nasho okresu, okrem lekarne Afrodita v Brezne, ktora ostala otvorena.

 

Opytali sme sa za vas

veducej odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne Mgr. Ivy Urbanovej

o Ako je pripraveny prechod kompetencii zo statnej spravy na samospravu v oblasti skolstva v termine do 1. jula?
- V zmysle zakona NR SR c. 416/2001 o prechode niektorych posobnosti na obce a vyssie uzemne celky aj my pripravujeme presun kompetencii na mesto Brezno a obce nasho okresu. Prechadza na nich zriadovatelska posobnost na stostyri zakladnych skol, materskych skol, zakladnych umeleckych skol a dalsich skolskych zariadeni. Pod mesto Brezno prejde zriadovatelska posobnost styroch zakladnych skol, siedmich materskych skol, jednej zakladnej umeleckej skoly, centra volneho casu, strediska sluzieb skole a styroch zariadeni skolskeho stravovania. Pod vyssi uzemny celok budeme delimitovat Skolu v prirode v Lome nad Rimavicou. Pod okresnym uradom zostava aj nadalej pedagogicko-psychologicka poradna a centrum vychovnej a psychologickej prevencie.
Na presun kompetencii sa pripravujeme priebezne uz niekolko tyzdnov. Prebiehaju rokovania so starostami obci, hromadne aj individualne. Na poradach konzultujeme mnohe sporne, nejasne veci. Obciam poskytujeme vsetky materialy (rozne usmernenia, vyhlasky, pokyny), ktore nam prichadzaju z vyssich organov, aby sa lepsie orientovali v tejto oblasti. Mnohi starostovia nas aj osobne vyhladavaju, radia sa s nami o personalnom zabezpeceni skol a skolskych zariadeni, o financnych tokoch, o zabezpeceni mzdovych prostriedkov a podobne. V sucasnosti sa robia vyberove konania na obsadenie uvolnenych riaditelskych miest novymi riaditelmi, vacsinou po dohode s obcou. Starostovia rokuju s riaditelmi skol. Aj primator Brezna uz mal niekolko stretnuti s riaditelmi skol a skolskych zariadeni na uzemi mesta.
Doteraz sme obciam poskytli rozpis rozpoctu pre jednotlive skoly a skolske zariadenia na tento rok, pocty delimitovanych zamestnancov, odovzdali sme im navrhy delimitacnych protokolov na nehnutelny majetok, aby si mohli vcas zabezpecit zavkladovanie na katastri. Obce pripravuju dodatky k zriadovacim listinam, kde sa bude menit zriadovatel. Koncom maja a zaciatkom juna boli v skolach a v skolskych zariadeniach mimoriadne inventarizacie. Podla nasho pokynu si riaditelia skol k fyzickej inventarizacii prizyvali zastupcov z obecnych uradov, ktori pomozu aj pri zmapovani skutocneho technickeho stavu objektov.
Nastavaju este posledne upravy rozpoctu. Ministerstvo financii rozpusta urcitu financnu rezervu a z upraveneho rozpoctu na tento rok sa bude delimitovat 50 percent na obce.
Mame zavazne terminy, teda musime vsetko zabezpecit, aj ked sa borime s urcitymi organizacnymi tazkostami a nedostatkom casu. Napriklad mzdy za jun zamestnancom skol a skolskych zariadeni musia byt spracovane do konca tohto mesiaca, aby im obce mohli v juli vyplatit mzdy v beznom vyplatnom termine.
Verim, ze s pochopenim a s pomocou vsetkych zainteresovanych sa nam podari zvladnut toto narocne obdobie a delimitacia skol a skolskych zariadeni na obce prejde bez vaznejsich problemov.

h0225d.jpg (13208 bytes)

Na stvrtom rocniku domovackeho festivalu sa v piatok 21. juna na namesti vo Valaskej predstavili deti z desiatich detskych domovov a dvoch specialnych skol internatnych. Pod zastitou Ing. P. Seckara, PhD., podujatie zorganizovali odbor socialnych veci Krajskeho uradu v Banskej Bystrici a Detsky domov Valaska.

Snimka: Viktor Sajgalik

 

Vitazstva pod Rozsutcom

Kosci z Pohorelej sa v sobotu 22. juna zucastnili na odvetnom merani sil na III. majstrovstvach Terchovej v koseni kosou. Druzstva i jednotlivci sutazili v blizkosti hotela Boboty. S obtiaznostou useku 4x12,5 m sa najepsie vysporiadal a titul majstra Terchovej za rok 2002 ziskal Pohorelcan Dr. Lukas Janoska casom 2:18,0 min, za co dostal sadu poharov, tri oslicky roznej drsnosti, rucnu vyrezavanu 60-centimetrovu maketu kosy a 1500 korun vo fascikli s diplomom. Druhy Jozef a treti Jan Konstiakovci z Terchovej zaostali za vitazom o 34, resp. 39 sekund. V poli strnastich koscov sa nestratili ani dalsi Pohorelcania: 6. Marek Matus, 7. Jan Vojtko, 10. Ing. Jan Putos, 12. Jozef Kanos. Sutaz patclennych druzstiev a basu piva v plechovkach vyhrala Pohorela (18:27,0 min), ktora Terchovu porazila o 15 sekund. Statutar evidencie Guinessovych rekordov na Slovensku Ing. Igor Svitok konstatoval, ze vykony z Pohorelej spred tyzdna su vo schvalovacom procese do znamej knihy rekordov.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Bez penazi ...

O stvrt na desat 5. juna pri kradezi v obchodnom dome Jednota pristihli I. S. z Brezna, ktory sa pokusal bez zaplatenia prepasovat tovar za 112,50 koruny. V M-markete na Nalepkovej ulici 7. juna popoludni kradla A. G. z Brezna, ktora dostala chut na Strazovsku salamu, ale 14,90 za nu ,,zabudla" zaplatit. Jedenasteho juna o jedenastej mali skodnu v supermarkete na namesti, sarapatila tu M. M. z Polomky, ktora ma na rovasi tovar za 327,90 koruny. Do Billy vystartovali dvakrat, 17. juna popoludni tu A. K. z Brezna ukradla tovar za 215,50 koruny a 18. juna podvecer M. H. z Brezna noznicky za 50 korun. Pat minut pred stvrtou popoludni 18. juna sa L. I. z Brezna v Televizore nepodarilo uchmatnut tovar za 225 korun. Ani jedneho z tychto ,,dlhoprstych" blokova pokuta neminie.

Vlciaky utocili
Dva vlciaky rano 7. juna ohrozovali zakaznikov v restauracii Pod zelenym stromom. Onedlho jeden zo psov na Kiepke napadol muza. Zistili ich majitelov a pripad je v stadiu objasnovania.

,,Klepli im po prstoch"
Pat minut pred pol jednou popoludni 8. juna hliadka v Prednych Halnoch nadabila na skupinku zlodejov, ktori si vyhliadli ocelove poklopy z elektrickeho vedenia. Pretoze sposobili skodu vyssiu ako 5000 korun, kminov ,,postupili" Policajnemu zboru.

Hlucni vojacikovia
Na rusitelov nocneho pokoja nadabila hliadka 9. juna desat minut po desiatej. Na Ulici SLN sa do koze nevmestili vojacikovia N. L. a S. O., s ktorymi poriadok spravili v kasarnach.

Dve muchy jednou ranou
Dym valiaci sa z pieskovne pri mostarni zbadala hliadka o stvrt na jedenast predpoludnim 10. juna. M. S. z Brezna si tu pokojne vypaloval kable, pokuta za znecistovanie zivotneho prostredia ho asi nenechala lahostajnym. Hliadka si pri zasahu proti tomuto ,,podpalacovi" vsimla ciernu skladku, ktoru vytvorili A. P., O. B., M. S., T. P., E. B. a S. B., vsetko obyvatelia unimobuniek na Mostarenskej ulici. Okrem toho, ze dostali pokutu, nevyhli sa ani terminu, dokedy musia to, co sem nanosili, upratat.

Objavili lup
Na prave poludnie 15. juna po oznameni, ze ktosi rozbil sklo na aute zaparkovanom pred restauraciou Zuzana a utiekol s ukradnutou puskou, prisli na miesto. Asi po hodine zbran objavili skrytu na Sramkovej ulici. Privolali hliadku Policajneho zboru, ktory sa potom tohto trestneho cinu kradeze ujal.

Rucne - strucne
Dve bitkarky na autobusovom nastupisti na namesti 19. juna pred pol dvanastou predpoludnim 19. juna ,,vzbudzovali verejne pohorsenie". Hliadka tam vystartovala a v klbku objavila N. B. z Cierneho Balogu a jej dceru. Utisili ich, ale to nebolo vsetko, pripad je v stadiu objasnovania.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT