25. JUN  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Coskoro sa v skolach ozve posledne zvonenie a skolaci sa rozbehnu do svojich domovov s ,,vysluzkou" v rukach. Deti obvykle maju strach ist domov s vysvedcenim, aj ked je ich najhorsia znamka dvojka. Zo stresu a zo strachu sa casto utiekaju k samovrazdam alebo k utekom. Podla najnovsieho vyskumu az 36 percent deti sa priznalo, ze su trestane za zle znamky, ktore priniesli na vysvedceni. Bitka vsak vysvedcenie nezmeni. Nazory rodicov na tento problem sme zbierali v uliciach mesta:


S anketovym mikrofonom


Bitka vysvedcenie nezmeni

Adriana Stasikova, casnicka, Pohronska Polhora:

- Viete co, ja za znamky netrestam. Nema to zmysel. Volim skor pohovor, synovi dohovorim: Neucis sa pre mna, ucis sa pre seba. Ale trestat, to v ziadnom pripade nie. Niektore deti na to maju, niektore nie. Syn sa uci horsie a uz som na to pripravena. Cize absolutne neschvalujem trestanie za zle znamky.

Dusan Koptak, statny zamestnanec, Bacuch:

- Moj nazor je netrestat za zle znamky. My to riesime pohovorom a radsej dobrym slovom, prikladom, nie bitkou. Myslim si, ze telesne tresty su prehnane, decka su potom stresovane a skodi im to. Ake bude vysvedcenie? Uvidime, nechame sa prekvapit, ale bitka zan urcite nebude.

Marianna Kilvadyova, dochodkyna, Brezno:

- Moje deti su uz velke, ale za vysvedcenie som ich nikdy netrestala. Ak sa nieco vyskytlo, upozornila som ich, aby sa polepsili, aby sa snazili, lebo v zivote to budu potrebovat. Myslim si, ze ked dnes deti trescu, pomyslaju na vselico, aj na samovrazdu. Potom to rodicia lutuju, ked je uz neskoro.

Gabriela Petkova, na materskej dovolenke, Podbrezova:

- Ja si myslim, ze bitkou sa zle vysvedcenie neriesi, ale nejako rozumnejsie. Napriklad rozhovorom, dohovorenim, co je pre dieta lepsie. U nas je to tak, chlapca za znamky netrestam. Telesne tresty neschvalujem, deti nie su na to, aby sme ich bili, ale vychovavali.

Renata Cisarikova, pokladnicka, Benus:

- Snazim sa po cely rok dohliadnut na to, aby sa ucivo naucili. Stalo sa, ze dcera v priebehu skolskeho roka dostala trojku, ale bitkou som to neriesila. Vysvetlili sme si to slovami. Podla mna bitkou sa nic nevyriesi, treba to zvladnut inaksie.

Andrea Sajgalikova, zdravotna sestra, Brezno:

- Myslim si, ze tyranie deti za vysvedcenie je hlupost, pretoze to, ake znamky deti maju, je aj zrkadlom rodicov, vysledkom toho, kolko sa im venovali. Moj syn je prvak, ale ja ho urcite nebudem trestat za znamky, ani mna moji rodicia za znamky nikdy nebili.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zeny a dievcata, davajte si pozor!

Zeny a dievcata, davajte si pozor, po Brezne sa potuluje nebezpecny mlady chlap, ktory napada zeny a je mu jedno kde a kedy.
Bola sobota poobede 15. hodlin, bolo pekne, svietilo slnko. Moja priatelka sa vybrala na navstevu do Valaskej. Kedze bolo krasne, slnko svietilo, vybrala sa peso. Pri hlavnej ceste este pred odbockou do starej Valaskej ju zo zadu prepadol mlady muz. Zautocil na nu, bil ju, tlkol, trhal z nej saty a nadaval jej. Nastastie k najhorsiemu nedoslo. Ked som ju nasla, bola v zufalom stave.
Najhorsia je nasa ignorancia, okolo premavali auta a ani jedno nezastalo. Isli okolo dvaja mladi ludia a ani sa neopytali: “Netreba vam pomoct?” Nikto sa nechce do nicoho starat: Len aby sa mne nic nestalo. Verte, ze po takejto skusenosti zmenite pohlad na zivot aj na ludi. Pani, nepustajte svoje manzelky same, matky, davajte pozor na svoje dcery (aspon, kym tohto nechytia). Pani policajti, zbystrite svoju pozornost.

Dakujeme...

Zivot si vie dakedy zahrat s clovekom neprijemnu partiu. Mna zavial osud tam, kde som nechcel, na nemocnicne lozko do breznianskej nemocnice. Chcel by som sa touto formou podakovat za starostlivost a opateru pocas mojho prechodneho pobytu v chirurgickom a internom oddeleni hlavne MUDr. A. Ianecskovi a MUDr. R. Necpalovi z chirurgickeho oddelenia, MUDr. E. Mrazovej z interneho oddelenia, ze to so mnou vydrzali. Podakovanie patri aj stanicnej sestre K. Stancikovej, sestrickam M. Cervienkovej, M. Kvackajovej, K. Bartosikovej, J. Martincovej a L. Karakovej. Este raz vam srdecne dakujem a dufam, ze sa tam uz nestretneme.
S vdakou uz ciastocne vylieceny byvaly pacient

Jozef Kucera z Jasenia

...

Primarka detskeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne dakuje firme SJADA z Cierneho Balogu a JUDr. Ivete Horvathovej za financnu pomoc detskemu oddeleniu.

...

Uprimne podakovanie s neobmedzenym pracovnym casom pre zdravie pacientov vyslovujeme MUDr. Veronike Zvarikovej z interneho oddelenia breznianskej nemocnice pod vedenim primara MUDr. Miroslava Szentyivaniho, ako aj ostatnemu personalu za ich pracu.

Pacientky z izby c. 13 v prvej polovici maja

Na slovicko ...

Prevencia nasilia, zneuzivania a uzivania drog (vratane alkoholu, cigariet a liekov) a dalsich socialno-patologickych javov – to bol ciel projektu, ktory sme pod nazvom Na slovicko, dievcata ... realizovali v Centre vychovnej a psychologickej prevencie v Brezne v obdobi od aprila do juna.
Jednotlive stretnutia s prizvanymi lektormi prispeli k rozvijaniu zdraveho sposobu zivota dospievajucich dievcat, k formovaniu ich adekvatnych zivotnych postojov a hodnot a zaroven viedli ucastnicky k planovanemu rodicovstvu a vychove k rodicovstvu.
Na zaklade ziskanych informacii a poznatkov vacsina dievcat uviedla, ze sa zmenili ich postoje k sebe samym, ale aj k ludom v ich socialnom prostredi. Prejavilo sa to v tom, ze ludi vnimaju inak ako predtym, lebo maju viac vedomosti. Vedia ich pochopit, poradit im a nezaujimaju sa len o seba. Z toho vyplyva, ze lepsie spoznali same seba, veria si, co sa odraza v porozumeni nielen s rodicmi, surodencami, ale aj so spoluziakmi. Okrem toho su komunikativnejsie a dokazu lepsie rozhodovat o svojom konani. Pozitivne je, ze si uvedomili dosledky unikov k neziaducim navykom. Len dvom ucastnickam (z celkoveho poctu 24) jednotlive stretnutia vobec nepomohli pri rieseni ich problemov.
Realizaciou projektu Na slovicko, dievcata ... sa nam potvrdila stale aktualna potreba vychovy mladeze k hodnotam zdravia, lasky a rodiny.

Mgr. Alica Debnarova

Kozmonaut medzi vojenskymi dochodcami

Strnasty jun bol pre podhorsku horehronsku obec Bravacovo vyznamnym dnom. Od rana bol v prirodnom amfiteatri culy ruch. Schadzali sa sem vojenski dochodcovia z Banskej Bystrice i z Brezna, medzi nimi i vojenski vysadkari - veterani, ktori len nedavno uskutocnili hromadny zoskok na leteckom dni v Bratislave. Vo vzduchu bolo citit vonu variaceho sa kotlikoveho gulasu a opekanych klobasok.
Ked Jozko Gasperan vyludil prve tony na svojom akordeone, jedna piesen striedala druhu. Horehronska vychodniarsku, slovenska cesku, ba zaznela i ruska. Dlhotrvajuci potlesk vsetkych vital prichod prveho slovenskeho kozmonauta plk. Ing. Ivana Bellu a jeho otecka. Konzum chutneho gulasa rychlo prerastol do autogramiady, v ktorej plk. Bella nesetril svojim podpisom. Aj majitelia fotoaparatov si prisli na svoje.
Ale to uz bol cas na oficialne prijatie prveho slovenskeho kozmonauta starostom Bravacova v obecnom urade. Po kratkej neformalnej besede, v ktorej sa plk. Bella zaujimal o plany obce do buducnosti a jej problemy, vymene spomienkovych predmetov a po zapise do pamatnej knihy obce, pokracoval program v obecnom kulturnom dome. Tu slovenskeho kozmonauta okrem vojenskych dochodcov vitali potleskom i obyvatelia a mladez Bravacova.
Dostojny ramec stretnutiu dalo i vystupenie spevokolu Domovina pod taktovkou Jozefa Gasperana. Ked sa rozhovoril Ivan Bella o priprave, vlastnom kozmickom lete a navrate na Zem, bolo by pocut ihlu na zem padnut. Tak zaujal. O otazky nebola nudza a odpovedami kozmonaut nesetril. Uz sa blizila devatnasta hodina, ked z ust clena spevokolu zaznela oslavna piesen na pocest Ivana Bellu a jeho kozmickeho letu. A potom opat autogramiada.
Bolo to podujatie, na ktore budu vsetci zucastneni velmi dlho spominat.
Podakovanie patri: starostovi obce Bravacovo Ing. Petrovi Baliakovi za poskytnutie dostojnych priestorov a pohostenie zincicou a ovcim syrom, bravacovskemu rodakovi plk v. v. Jozefovi Libicovi, ktory stretnutie so svojim byvalym ziakom inicioval, spevokolu Domovina a jeho veducemu Jozkovi Gasperanovi, nacelnikovi Dukly B. Bystrica a velitelovi VU 8261 Brezno za poskytnutie autobusov na dopravu vojenskych dochodcov a ich rodinnych prislusnikov a najma prvemu slovenskemu kozmonautovi plukovnikovi Ing. Ivanovi Bellovi, ze si vo svojom povinnostami naplnenom pracovnom kalendari nasiel volne okienko a prisiel medzi nas.

Preco by sme mali triedit odpad?

Uz aj v nasej skole sme “rozbehli” triedenie odpadu. Triedit odpad nie je az take tazke. Staci, ak veci z plastu hodite do vriec s oznacenim Plasty. Nic narocne, vsak? A aj tak je to potrebne a uzitocne.
Stalo sa vam uz niekedy, ze ste si cez prestavku odbalili keks alebo cokoladu, isli ste zahodit papier, ale kos bol plny? Keby tam nebola ta velka plastova flasa, urcite by sa tam ten vas papier zmestil. To je mozno jeden z dovodov, preco sa v nasej skole zacal triedit odpad. Iste ste si uz vsimli vrecia na plasty, ktore su na chodbach. Myslim, ze nikto z vas nedostane svalovicu, ak prejde par metrov dalej a nezahodi plastovu flasu do kosa, ale do urceneho vreca. Urcite viete, ze odpad sa netriedi len v skolach, ale uz skoro vsade, aj v nasej dedine, takze triedit by ste mali aj doma. Ved keby vo vasich smetnych kosoch neboli plastove flase, ktore len zaberaju vela miesta, nemuseli by ste sa tak casto otravovat s ich vysypanim. Doma uz tiez mate vrecia urcene na odpad z plastu, a preto s nim nemusite chodit daleko. Takze staci, ked doma, ale aj v skole nehodite flasu do kosa, ale do oznaceneho vreca.
Mozno, ze vacsina z vas si to ani neuvedomila, ale ak triedite odpad, da sa povedat, ze chranite prirodu. Ochranujete ju pred plastami, ktore keby sa k nej dostali, velmi by jej neprospeli. A nielen to, okrem toho aj setrite, ved za smeti sa plati a cim menej smeti budeme mat, tym menej zaplatime. Skola usetri peniaze, ktore moze vyuzit ovela lepsie. Ak si este stale myslite, ze zahadzovanie flias do vriec je zbytocne, privelmi namahave, alebo sa vam zda ta cesta k vrecu dlha, skuste si pri kazdej flasi zahodenej do kosa predstavit, kolko korun ste prave zahodili a co moze sposobit ta “vasa”, flasa v prirode. Uvidite, ze tato predstava vas presvedci, aby ste triedili odpad. Dufam, ze vrecia sa coskoro naplnia flasami a vy si budete moct povedat: “Urobil som dobry skutok”. Ved aj to potesi.
Myslim, ze tychto par dovodov vas presvedci, a ak nie, mozete si vymysliet dalsie vlastne, ktore budu mozno lepsie. A na koniec jeden trosku pozmeneny citat: Triedit, triedit, triedit!!!

Martina Schlosserova, Predajna

Popoludnie v ludoteke

V Materskej skole na Ulici SDC v Brezne sa stalo uz peknou tradiciou pripomenut si v tomto junovom obdobi Den otcov. Aj 11. juna v prijemnom prostredi ludoteky mali moznost nase deti previest svojich ocinov, tatkov vystavou najrozlicnejsich postaviciek, zvierat, aut vytvorenych z Lega, ale aj z inych materialov pod vedenim usmievavych uciteliek T. Telkovej, L. Luptakovej a L. Marcekovej. Za malymi stolikmi si potom svoju zrucnost a tvorivost mohli spolu vyskusat vsetci ockovia so svojimi ratolestami.
Dakujeme vsetkym zamestnancom materskej skoly, ktori svojou ciastkou prispeli k milej atmosfere tohto popoludnia.

Ing. Pavol Marcok

 Stanovisko riaditela Okresneho riaditelstva Policajneho
zboru v Brezne pplk. Mgr. Karla Stromajera:

Dna 15. juna o 19. hodine v Obvodnom oddeleni Policajneho zboru v Podbrezovej M. K. z Brezna podala vysvetlenie tykajuce sa podozrenia z priestupku podla § 49 ods. 1 pism. d) zakona c. 372/1990 Zb. Uviedla, ze v ten isty den o 15. hodine na ceste I/66 pri cisticke odpadovych vod pred Valaskou ju napadol neznamy asi 30-rocny muz, vysoky 180 cm, tmavohnedych kuceravych vlasov, vyraznejsich tmavych oci, ktory po incidente z miesta cinu usiel na horskom bicykli smerom do Brezna.
Policajti z obvodnych oddeleni Policajneho zboru Podbrezova a Brezno, z odboru kriminalnej policie Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne vykonali patranie po horucej stope, ale pachatela sa im nepodarilo zistit. O pripade su informovani vsetci policajti, ich sluzba je zamerana na zistenie pachatela.
Policia ziada obcanov o spolupracu. Akekolvek informacie o hladanom neznamom muzovi mozete poskytnut na zname t. c. 158.

 

Nezabudnutelny vylet

V dnoch od 25. maja do 2. juna sme sa my – niektori ziaci Zakladnej skoly Brezno – Mazornikovo zucastnili na pobyte v Alpach v rakuskom Semmeringu. Vdaka ochote nasich uciteliek sme sa sem mohli vratit uz po treti raz.
Boli sme rozdeleni do skupin podla vedomosti. Kazda skupina mala pridelenu rakusku lektorku. Cas, ktory nam venovali, nam pomohol rozsirit si slovnu zasobu a prehlbit niekore konverzacne temy. Tento jazykovy pobyt v nemecky hovoriacom prostredi nam pomohol zbavit sa zabran pri konverzovani. S prijemnym hotelovym personalom a ludmi, s ktorymi sme prichadzali do styku, sme boli nuteni komunikovat len v nemcine.
Pocas celeho tyzdna sme mali k dispozicii bazen, saunu, stolny tenis, biliard, minigolf a i. V peknom prostredi hotela a jeho okoli sme ako super kolektiv zazili mnozstvo zabavy. Okrem ineho sme navstivili zabavny park Prater vo Viedni, lyziarske stredisko Hirschenkogel a okresne mesto Murzuschlag.
Kazdy z nas by sa sem urcite este rad vratil, no najviac to mrzi nas deviatakov, pretoze perfektny jazykovy kurz bol v tejto skole nas posledny.

Ziacky Ivana a Barbora z IX. A


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT