Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

30

30. JUL  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

S MUDr. V. Morihladkovou o salmoneloze

,,Clovek by sa nemal liecit sam"

Letne horucavy okrem mnohych lakadiel prinasaju so sebou aj nebezpecenstvo ochoreni. Zvysenu pozornost musime venovat vyberu potravin, ktore mozu byt faktorom prenosu mnohych infekcnych chorob, najma salmonelozy. Ak ich nespravne ulozime, pri teplote vyssej ako styri az osem stupnov Celzia dochadza k premnozeniu mikroorganizmov, ktore mozu vyvolat chorobne procesy. Na temu salmoneloza hovorime s veducou oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MUDr. Vierou Morihladkovou:
o Ako sa prejavuje toto ochorenie?
- Ochorenie na salmonelozu sa prejavuje zvysenou teplotou, bolestami brucha, hnackami, u niektorych pacientov sa objavuju aj bolesti hlavy a zvracanie. Intenzita klinickych priznakov zavisi od mnozstva infekcnej davky, od zdravotneho stavu pacienta, imunity - od jeho kondicie. Najdramatickejsie moze ochorenie prebiehat u malych deti, starych ludi a u osob, ktore maju nejake zavazne choroby, ako su napr. metabolicke poruchy, ochorenia srdca, obliciek, vysoky krvny tlak, poruchy imunity a pod. Inkubacna doba, cize cas od pozitia kontaminovanej potravy do objavenia sa prvych klinickych priznakov, je niekolko hodin, az dva dni. Takze pacient, ktory zjedol potravinu pred hodinou a mysli si, ze zavinila jeho ochorenie, nema pravdu. K ochoreniam dochadza najcastejsie v letnych mesiacoch. Salmoneloza postihuje rovnako muzov aj zeny. Pri kazdom ochoreni dochadza k poskodeniu organizmu, preto by po prekonani a odlieceni mal pacient aspon niekolko dni dodrziavat dietu - mal by konzumovat lahsie jedla zo zeleniny a pit dostatocne mnozstvo tekutin. Stravu, na ktoru je bezne zvyknuty, by mal do jedalneho listka zaradovat pomaly a postupne.
o Ako vyzera liecenie?
- Samotne liecenie zavisi od charakteru ochorenia a klinickeho stavu pacienta. Trva priemerne dva az tri dni, u niektorych pacientov dlhsie. Vazne, tazke pripady si vyzaduju hospitalizaciu. Ide o pacientov, u ktorych sa prejavuju znamky odvodnenia. Prekonanie ochorenia neznamena, ze je clovek imunny. Imunita je kratkodoba. Clovek by sa nemal liecit sam a neuzivat lieky, ktore sa zvysili susedovi, ked sa liecil na podobne ochorenie. Kazdy by mal navstivit svojho lekara a ziadat laboratorne vysetrenie a predpis spravnych liekov.
o Na ktore potraviny si treba dat zvlast pozor?
- Za najrizikovejsie potraviny sa povazuju najma vyrobky z vajec a potraviny, ktore sa tepelne neupravuju. Su to najma kremy, melanze do zakuskov, majoneza, ale najma vajcia. Ani domace chovy nie su bezpecne, nie su veterinarne kontrolovane.
Netreba zabudat, ze ochorenie sa siri tzv. fekalne-oralnou cestou (t. j. do organizmu sa dostane bakteria ustami a vylucuje sa najma stolicou). Preto dodrziavanie zasad osobnej hygieny je jednym z najdolezitejsich a najucinnejsich opatreni. Ochrani nas nielen pred ochorenim na salmonelozu, ale aj pred mnohymi inymi chorobami.

 

h0230f.jpg (10575 bytes)

h0230k.jpg (15064 bytes)

h0230g.jpg (11208 bytes)

Na zaver tyzdnoveho pobytu franzuzskych hosti z folklorneho suboru Les Gastadours z bretonskeho mesta Lamballe v utorok prijal primator Brezna. Knizny klub Index a fotograf a novinar Andrej Baan na stvrtkovy vecer pre navstevnikov breznianskeho Bombura klubu pripravili autorske citanie Mariana Jaslovskeho zo zivotopisnej knihy o Jaroslavovi Filipovi, ktore sprestrilo vystupenie skupiny Take One. Posedenie pri hudbe a speve malej dychovej hudby Mostarenka v ramci Breznianskeho kulturneho leta sprijemnilo piatkove popoludnie vo dvore mestskeho kulturneho strediska.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT