30. JUL  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Archeologovia nezahalaju

Ako sme vas uz informovali, uz stvrty rok v Hornej Lehote napreduje archeologicky vyskum, na ktorom sa podiela Pamiatkovy ustav a jeho stredisko v Banskej Bystrici s podporou Zeleziarni Podbrezova a. s. Kym letne mesiace su pre mnohych casom odpocinku, pre archeologov je to obdobie cinorodej prace. Podla slov veduceho vyskumu Mgr. Petra Mosneho v letnej sezone vyskum pokracuje rozsirovanim ploch za Hradkom, kde odkryili dalsie casti zahlbenych objektov. Zdoraznil, ze historia materialnej kultury nie je este velmi znama a v tomto regione absolutne neznama. V lete vyuzivaju pomoc studentov, hlavne z Brezna a okolia, poniektori z nich tu brigaduju uz tretiu sezonu. Pokracovat budu podla pocasia i podla toho, dokedy vystaci prispevok, Mgr. P. Mosny predpoklada, ze do konca oktobra.

Spievajme Bohu novu piesen

V dnoch 27. a 28. jula sa v Banskej Bystrici uskutocnil 3. celoslovensky evanjelicky festival, ktory sa zacal slavnostnym zhromazdenim s ustrednym mottom Spievajme Bohu novu piesen. Tato spolocna oslava Boha bola prilezitostou na stretnutie veriacich z roznych kutov Slovenska. Vyznam festivalu podciarkla ucast prezidenta Svetoveho luteranskeho zvazu Dr. Christiana Krauseho, predsedu vlady, ministrov kultury, skolstva, poslancov NR SR a dalsich hosti. Pocas dvojdnoveho celocirkevneho podujatia sa prezentovalo sestnast evanjelickych spolocenstiev, organizacii, evanjelickych skol a spolupracujucich krestanskych organizacii. Brezniansky Chramovy zbor apostola Pavla sa predstavil v ramci Horehronskeho spevokolu, ktory spolu s nim tvorili spevokoly zo Strelnik a Slovenskej Lupce, pod taktovkou Dr. Jana Zachara.

Dvojkriz na Dumbieri

Novy slovensky dvojkriz v poslednu julovu sobotu osadili na Dumbieri clenovia a sympatizanti KDH z Brezna a z Trencina. Patmetrovy dvojkriz z duboveho dreva nahradil povodny z roku 1990, ktory bol poskodeny vplyvom poveternostnych podmienok. Skupina setdesiatich doborovolnikov na cele so starostom Bystrej Pavlom Haaszom s pomocou clenov Horskej sluzby vyniesla takmer tristokilogramovy kriz najskor na konoch do Halasovej jamy a odtial na najvyssi vrch Nizkych Tatier. V ramci kampane Urob nieco pre svoju krajinu novy slovensky dvojkriz darovali krestanski demokrati z Trencianskeho okresu. Myslienka vymenit dvojkriz vznikla pri vlanajsom stretnuti krestanskodemokratickej mladeze. Na tohtorocnom stretnuti (2. - 3. augusta) v sobotu popoludni novy dvojkriz vysvati brezniansky dekan Mgr. Jaroslav Kadlec.

Hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne

o situacii na cestach

,,V tretom julovom tyzdni sa v okrese Brezno stalo jedenast dopravnych nehod, co je v porovnani s predchadzajucim rokom o tri menej. Ucastnici cestnej premavky sa nastastie vyhli tazkym zraneniam a smrtelnym urazom, len jedna osoba sa lahko zranila. Skody vycislili na 353 000 korun", informovala nas hovorkyna npor. Mgr. Dana Kmetova.
Podla jej vyjadrenia, v desiatich pripadoch nehody zavinili vodici. Raz bol na vine chodec, ktory vybehol od okraja cesty popred autobus cez cestu a narazil do bocnej casti Skody Favorit. Utrpel lahke zranenie hlavy, co si vyziadalo asi tyzdnove liecenie. Ani v jednom pripade neuradoval alkohol.
Najcastejsou pricinou nehod (patkrat) bol sposob jazdy, trikrat porusenie zakladnych povinnosti vodica a dvakrat prekrocenie rychlosti. Najviac pripadov sa stalo v pondelok a v piatok v predpoludnajsich hodinach od 9. do 13. hodiny.
Dejiskom nehody bolo aj rekonstruovane breznianske namestie, kde by vodici mali byt pozornejsi. Dvadsiateho jula v neskorych nocnych hodinach tu neznamy vodic cuval, pricom narazil do auta zaparkovaneho pred hernou Zlata Nymfa a potom usiel.
Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne ziada vsetkych ucastnikov cestnej premavky o zvysenu pozornost, ved predsa kazdy chce prist domov ci na dovolenku zdravy a bez nehody.

Co zistila ,,soika"

Polrok v cislach

Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie v Banskobystrickom kraji v prvom polroku prekontrolovali 1233 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 625 kontrolnych nakupov. Dvestodevatdesiattri predrazeni predstavuje 46,9 percenta, miera predrazenia dosiahla dve koruny patdesiat halierov.
V predajni potravin vo Filakove kontrolori objavili 26 litrov liehovin neznameho povodu v hodnote 2600 korun bez akehokolvek oznacenia, bez nadobudacich dokladov a mimo registracie cez elektronicku pokladnu. Kontrolu vykonali za spoluucasti mestskej policie na podnet pisatela. Pripad potom prevzal danovy urad.
V 59 predajniach v okamihu ponuky platnou cenou nebolo oznacenych 288 druhov tovaru. V 520 prevadzkovych jednotkach pozastavili 3149 druhov tovaru v celkovej hodnote 14 689 380 korun (potravinarsky i priemyslovy tovar nesplnajuci predpisy alebo po lehote spotreby).
Do 1. aprila v 22 jednotkach zlikvidovali 53 druhov zdravotne nevyhovujucich vyrobkov za 5989,80 koruny. Boli to hlavne potraviny a zhnite ovocie a zelenina. V 55 predajniach v prvom polroku zakazali aj pouzivanie 39 vah, 27 zavazi a 23 meradiel, pretoze nemali platne uradne overenie. Inspektori ulozili 681 blokovych pokut v hodnote 529 300 korun a spisali 142 oznameni o zacati spravneho konania.

Drogovu kriminalitu riesit nemuseli

V prvom polroku v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka doslo v Breznianskom okrese k narastu trestnej cinnosti. Ako zdoraznila hovorkyna Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dana Kmetova, hlavne na useku majetkovej kriminality. Dovedna zaevidovali 582 trestnych cinov, vyriesili 383, co predstavuje 65,8-percentnu objasnenost.
V nasilnej kriminalite zaznamenali 156 trestnych cinov s 98,1-percentnou objasnenostou. Z deviatich lupezi v prvom polroku sest vyriesili a je realny predpoklad objasnenia aj zostavajucich troch. Stoporcentna uspesnost objasnovania bola v siestich pripadoch nasilia na verejneho cinitela, podobne aj pri umyselnom ublizeni na zdravi v 37 pripadoch.
Na useku majetkovej kriminaly sa vyskytlo 284 cinov, z ktorych bolo objasnenych 97 (34,2 %). Vlani z 273 pripadov boli uspesni v 93 (34,1%). Kym v lanskom roku evidovali 12 kradezi vlamani do bytov a objasnili 7, v tomto roku z osmich vyriesili styri. V tomto polroku ukradli o jedno auto menej ako vlani, z 21 pripadov pachatela nasli v osmich (38,1 %). Podla hovorkyne je realny predpoklad, ze percento objasnenosti na tomto useku sa zvysi. Na druhej strane vsak narastol pocet kradezi vlamanim do motorovych vozidiel, zo 44 ,,vlamaciek" sa im podarilo vyjasnit iba dve. Najcastejsimi miestami su parkoviska nachadzajuce sa pri motorestoch, pred pohostinstvami a v rekreacnych oblastiach.
Podla slov Mgr. D. Kmetovej drogovu kriminalitu v tomto obdobi riesit nemuseli. Ekonomicka trestna cinnost v porovnani s rokom 2001 narastla o pat, zo 45 objasnili az 40, objasnenost je 88,9-percentna, kym vlani to bolo 92,5 percenta.

Z letnej ponuky muzea

h0230e.jpg (17466 bytes)Ked sa z budovy dnesnej Banky Slovakia na breznianskom namesti vystahovala fotosluzba, Horehronske muzeum ziskalo kolekciu sklenenych negativov, ktore boli v atelieri zhotovene kratko po jeho zalozeni fotografom Viliamom Heczkom v roku 1946. Pri triedeni a vyhodnocovani nadobudnutych negativnych platni sa z produkcie atelieru celkom prirodzene vyclenila skupina zaberov obyvatelov horehronskych obci, identifikovatelnych podla krojov.
Snaha dozvediet sa o ludoch na fotografiach co najviac sa stala impulzom pre vznik vystavy Horehronci v atelieri, prvykrat uvedenej na tohtorocnych folklornych slavnostiach v Helpe. Festival sa stal idealnou prilezitostou na mile stretnutia s ludmi z fotografii, aj na ziskanie uzitocnych informacii. Nadobudnute negativy su obohatenim obrazoveho materialu z Horehronia, ponukaju odpovede na otazky, kedy priblizne sa navsteva atelieru stala beznou sucastou vyznamnych udalosti v osobnom a rodinnom zivote, ake prilezitosti boli motivom cestovat do Brezna a nechat sa zvecnit, aku hodnotu ludia fotografii pripisovali, vypovedaju o stave tradicneho sviatocneho odevu v povojnovom obdobi. Pocas vyskumu v ramci priprav sa material vdaka fotografovi Jozefovi Balazovi rozrastol o dalsie sklenene negativy, ktore zachytavaju tvorbu znameho breznianskeho atelieru Jana Machalu z rokov 1946 az 1950, a tak vystava v druhom plane porovnava aj technicku stranku cinnosti dvoch fotografickych pracovisk v Brezne z rovnakeho obdobia. Vystavovane fotografie zachytavaju portrety, deti, mladych ludi, svadobne pary, cele rodiny. Zo zaberov vyzaruje dostojnost a sviatocnost, paradoxne posilnena neprirodzenym prostredim atelieru s malovanymi pozadiami a “antickymi” stlpmi. Vystavu doplna strucny nacrt historie atelierovej tvorby v Brezne, ukazky fotografickeho materialu, atelierovy fotoaparat z konca 40. rokov 20. storocia a uz zaramovane snimky v podobe, v akej existuju v domacnostiach.
Vystava Horehronci v atelieri v starej radnici na namesti v Brezne potrva do 27. septembra. Pridte sa pozriet na peknych ludi.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT