10. SEPTEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Ocenenie z ruk prednostu krajskeho uradu

Na slavnostnom zhromazdeni pri prilezitosti 10. vyrocia prijatia Ustavy SR v utorok 3. septembra prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavol Seckar, PhD., hodnotil cinnost organov a organizacii verejnej spravy posobiacich v kraji. Pamatnou plaketou za rozvoj Banskobystrickeho kraja ocenil riaditela Centra volneho casu v Brezne Ivana Halamu, starostu Polomky Frantiska Durcenku, starostku Sumiaca Ing. Mariu Betakovu, riaditelku Hotelovej akademie v Brezne Mgr. Evu Docekalovu, veduceho sluzobneho uradu Okresneho uradu v Brezne Ing. Dusana Cejteya, veducu odboru zivotneho prostredia Ing. Elenu Gregorovu a prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslava Demiana. Prednosta tym ocenil ich pracovne vysledky a spolocensku angazovanost v prospech Banskobystrickeho kraja.

Meudonsky festival

Partnerske francuzske mesto Meudon ako kazdorocne pripravuje velkolepu slavnost pozostavajucu zo suboru kulturnych podujati. V tomto roku Meudonsky festival bude od 14. septembra do 1. oktobra a jeho sucastou je aj vystava o kulturnom diani v Brezne, ktoru otvoria 12. septembra. Primator Brezna prijal pozvanie svojho meudonskeho partnera a od 12. do 15. septembra navstivi Francuzsko.

Pozdravy z druzobnych miest

Predstavitelia Noveho Bydzova na cele so starostom Ing. Pavlom Loudom poslali obcanom druzobneho mesta Brezno list tohto znenia: ,,Vazeni obcania, posielame Vam uprimne pozdravy z druzobneho mesta Novy Bydzov pri prilezitosti 58. vyrocia SNP. V tychto dnoch sa spolocne s Vami sklaname pred vsetkymi, ktori hrdinskymi cinmi pomohli pri oslobodeni nasej vlasti od fasizmu a jeho zverstiev. Prajeme Vam, obcanom mesta, vela uspechov v rozvoji mesta, pevne zdravie, stastie a zivot v mieri."
Primator francuzskeho Meudonu Herve Marseille adresoval primatorovi Brezna list, v ktorom sa pise: ,,Dozvedel som sa, ze mesto Brezno sa stalo obetou zivelnej pohromy, ktora postihla vas region, vasu krajinu. Za tychto, pre vas tazkych okolnosti, Vas chcem ubezpecit o priatelstve a solidarite obyvatelov Meudonu. Vyjadrujem vrucne zelania, aby stopy po tejto tazkej skuske co najskor zahladil cas. Mate nasu velku podporu. Vazeny pan primator, prijmite Vy i obcania Brezna nase srdecne pozdravy." 

h0236d.jpg (17558 bytes)

Nedelne vystupenie Spolku divadelnych nadsencov Spodina z Banskej Bystrice, uz tretikrat pre dazd terminovo prelozene, priblizilo breznianskemu divakovi v predstaveni O skrini nove i tradicne formy alternativneho divadla.

 

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Dany Kmetovej

o Bude aj v tomto roku pokracovat projekt Policajt moj kamarat, alebo pripravujete aj nieco nove?
- Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne aj v tomto skolskom roku vyhlasuje stvrte regionalne kolo projektu Policajt moj kamarat a novy projekt Spravaj sa normalne pre deti piatych rocnikov. Zakladnou naplnou projektu Policajt moj kamarat je budovanie dovery a vztahu deti a mladeze k Policajnemu zboru Slovenskej republiky. Projekt oslovuje vsetky vekove kategorie ziakov zakladnych skol, je teda predpoklad, ze si utvoria svoj nazor na pracu policie, nebudu ju vnimat len zo sprostredkovaneho podania, ale na zaklade vlastnych skusenosti a poznatkov. Okresne kolo projektu je rozdelene na viac casti. Zakladnu tvori prednaskova cinnost v jednotlivych skolach, kde hlavnymi temami su prava a povinnosti obcanov, ulohy policie, mladez a kriminalita, dopravna vychova. V nasom okresnom kole projektu prebieha aj vytvarna sutaz o logo projektu. Vsetky vytvarne prace su vystavene v centre volneho casu Lucinka a najkrajsie aj odmenene. Sucastou projektu je aj dopravna sutaz, ktora pozostava z teoretickej a praktickej casti. V teoretickej casti ziaci formou testov odpovedaju na desat otazok zameranych na pravidla cestnej premavky pre jej nemotorovych ucastnikov a spolujazdcov v motorovych vozidlach. Prakticka cast pozostava z jazdy zrucnosti na bicykli. Zaverecnu cast projektu tvoria branne preteky na Rurach, na ktorych sa zucastnuje stvorclenne az sestclenne druzstvo triedy. Preteky pozostavaju z dvoch zakladnych casti, a to z overovania si vedomosti z oblasti prevencie kriminality, dopravnej vychovy, zdravotnej vychovy, povinnej vybavy bicykla a z roznych sportovych disciplin. Vitazne druzstvo bude odmenene peknymi cenami a aby ostatni neboli sklamani, uvidia ukazky psovoda so psom. V zavere skolskeho roka sa podla moznosti uskutocni krajske kolo projektu, ktore usporiada Krajske riaditelstvo Policajneho zboru v Banskej Bystrici.
V tomto skolskom roku sa po prvykrat podielame aj na realizacii holandskeho projektu Spravaj sa normalne. Pilotny projekt na Slovensku zacali realizovat v skolskom roku 1999/2000 v Bratislave a v Trnavskom kraji. Zamerany je na budovanie dovery deti v policiu, prehlbenie spoluprace medzi policiou, skolou a rodicmi a na budovanie noveho imidzu policie v ociach verejnosti. Cielom projektu je predchadzanie delikventnemu spravaniu a znizovanie rizika stat sa obetou trestneho cinu. Urceny je ziakom piateho rocnika zakladnej skoly a realizuju ho policajti zo zakladnych utvarov. Program obsahuje desat tematickych celkov, ktore policajti vyucuju v skole pocas jedneho skolskeho roka. Kazdu z tem priblizuje detom s pomocou pracovnych listov uniformovany policajt, ktory bol na pracu s detmi specialne pripraveny. Verim, ze aj tento projekt bude uspesny a bude sa v nom pokracovat. Tesim sa na nasu spolupracu s pedagogmi a ziakmi vsetkych prihlasenych skol.

Co zistila ,,soika"

Nebezpecnu hojdacku stiahli z trhu

Vo stvrtok 5. septembra sa predstavitelia Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj stretli s novinarmi, aby im tlmocili vysledky kontrol z augusta. Inspektori prekontrolovali dovedna 166 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 71 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 25 predrazeni, co predstavuje 35,20 percenta a mieru 0,70 koruny. Pri kontrole kvality v 38 prevadzkach pozastavili 208 druhov vyrobkov v hodnote 708 599 korun. V troch z nich jedny vahy a dve meradla mali neplatne uradne overenie. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 65 blokovych pokut v hodnote 55 100 korun a spisali 38 oznameni o zacati spravneho konania. V Breznianskom okrese v potravinach Mix v Myte pod Dumbierom bol kontrolny nakup za 81,90 koruny predrazeny o korunu styridsat halierov z dovodu nedodrzania hmotnosti salamy Cingov.
V auguste sa zamerali na ,,cestovky" a pri kontrolach v obchodnych retazcoch na akciove ceny na propagacnych letakoch. Okrem bezne sa opakujucich nedostatkov (informacne povinnosti, lehota najneskorsej spotreby) zistili klamanie spotrebitela uvadzanim nepravdivych, neuplnych alebo nepresnych udajov na letakoch, resp. cenovkach vo viac ako v polovici pripadov.
Slovenska obchodna inspekcia vyhlasila drevenu hojdacku 15001, vyrobcom ktorej je L. Kmetik z Rajeckych Teplic, za nebezpecny vyrobok. Hojdacka totiz nevyhovela normam a nesplna poziadavku minimalneho priemeru zavesnych lan Nedodrzanim tejto poziadavky sa zvysuje riziko nahodneho zamotania deti do lan. Vykonali preto vsetky opatrenia na stiahnutie tohto vyrobku z trhu. Odporucaju spotrebitelom, ktori takuto hojdacku kupili, aby ju vo vlastnom zaujme vratili predavajucemu. Maju narok na vratenie penazi.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT