10. SEPTEMBER  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

12.

Sumiac je znamy svojou drevenou architekturou, ludovymi zvykmi ci krojmi. Ma vsak aj dalsi unikat, sukromnu zbierku zvoncov Mikulasa Gigaca, ktora uputa kazdeho navstevnika.
Tato unikatna zbierka je vystavena v rodinnej drevenici M. Gigaca. Obsahuje viac ako 2000 kusov zvoncov roznych tvarov. Najdeme tu zvonce liate, plechove, drevene, hlinene, sklenene, pletene a ine. Vsetky su upevnene na remeni a peknej pracke. Okrem zvoncov su tu vystavene aj ludove hudobne nastroje a naradie z horehronskej dediny Sumiac. Pocas prehliadky si mozeme vypocut vyklad o celozivotnej praci Mikulasa Gigaca, hru na zvoncoch a inych ludovych hudobnych nastrojoch.

Predcasne uzivanie je v sulade so zakonom

Ako predstavitelovi investora stavby Rekonstrukcia Namestia gen. M. R. Stefanika v Brezne, ale aj ako dotknutej osobe mi neda, aby som nereagoval na reakciu na clanok v cisle 31 tyzdennika Horehronie.
Pisatelovi musim oznamit, ze dna 20. augusta v sulade so stavebnym zakonom cislo 50/1976 Zb. bola stavebnikom (§ 79/1) podana ziadost o kolaudacne konanie, ktoru tiez v zmysle zakona stavebny urad prerokoval dna 30. augusta, kedze ma na to desatdnovu lehotu.
V den podania ziadosti o kolaudaciu sucasne stavebnik poziadal stavebny urad o suhlas s predcasnym uzivanim namestia, pretoze ide o otvorenu stavbu, ktora vzhladom na jej umiestnenie a charakter uzemia sa neda absolutne vylucit so subeznym uzivanim pocas vystavby. Ba naopak, tento nevylucitelny stav pocas vystavby vzhladom na Polmaraton SNP, zacinajuce Dni mesta a charakter existujuceho uzivania si priamo vyziadal suhlas o predcasne uzivanie stavby v zmysle § 83 stavebneho zakona, ako aj jeho ostatnych ustanoveni. Naviac, aj v uzatvorenej zmluve vzhladom na charakter stavby bola dohodnuta moznost predcasneho uzivania stavby.
Ved pocas celej vystavby sa namestie uzivalo. Pisatel by sa mohol viac pozriet na to, aby dielo sluzilo kompletne a cele a nie tak, ze nekulturni obcania zlomili novonasadeny stromcek, vyhodili dlazobne kocky, na lemovani zahonov a na mestskom mobilieri urobili skody atd.
Dorazne sa ako primator mesta ohradzujem voci tomuto a jemu podobnym neopodstatnenym obvineniam prave od osoby JUDr. Stefana Demiana, poslanca mestskeho zastupitelstva, ktory by mal mat tiez zaujem na zatraktivneni namestia a mesta vobec pre priliv turistov.
Konam vzdy v zaujme spolocenskom a mesta Brezna.

Ing. Vladimir Fasko,
primator Brezna

h0236m.jpg (16002 bytes)

Zaver Breznianskeho kulturneho leta patril zaujimavemu vystupeniu. Lahodkou pre priaznivcov country hudby bol v piatkovy vecer koncert dnes uz legendarnej breznianskej skupiny Husenicaband. Tato takmer po rocnej odmlke potesila svojich fanusikov skvelou hudbou vo dvore mestskeho kulturneho strediska. Spolu s nimi a pozvanymi hostami, medzi ktorymi nechybali ani pesnickari Janko Milan a Mato Libic, vytvorili atmosferu pripominajucu slavu tejto country skupiny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT