15. OKTOBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Francuzske dni v Brezne

Jubilejny 10. rocnik Francuzskych dni v Brezne pripravil Spolok slovensko-francuzskych vztahov od 1. oktobra do 23. novembra. Bohato naplneny program, ktory uz zacal intenzivnymi kurzami francuzskeho jazyka s lektormi Barbarou a Jozefom Nivetovcami, pokracuje niekolkymi vystavami, divadelnymi a filmovymi predstaveniami, videoprogramami, koncertmi klasickej, popularnej i country hudby, specialitami francuzskej kuchyne v restauracii U rytiera ... Ocakavany je prichod velvyslanca Francuzskej republiky na Slovensku so sprievodom, primatora druzobneho Meudonu a dalsich vyznamnych hosti. Tradicnym vyvrcholenim Francuzskych dni bude galaprogram v pondelok 28. oktobra s prezentaciou mnohych francuzskych a breznianskych suborov dotvarajucich vzajomne puto Brezna a Francuzska.

(js)

Hostujuci spevokol

Na pozvanie muzskeho spevackeho zboru Vitkovice v piatok 18. oktobra Spevacky zbor mesta Brezna odcestuje do Ostravy, kde sa ako host zucastni na 8. medzinarodnom festivale muzskych spevackych zborov. V ramci tohto podujatia su naplanovane tri vystupenia. Pri navrate domov (20. oktobra) bude hostovat na festivale chramovej piesne v Kremnici. So svojim repertoarom sa predstavi v kostole sv. Katariny, ktory je dominantou hradneho arealu a nachadza sa tu najlepsi organ na Slovensku. Brezniansky spevokol v buducom roku oslavi svoje 25. narodeniny. Naposledy zbor uspesnym vystupenim znacne zaujal posluchacov vokalneho koncertu, ktory sa zaciatkom oktobra uskutocnil v Banskej Bystrici v ramci 5. medzinarodneho sympozia o zborovom speve Cantus Choralis Slovaca 2002.

(DaRa)

Drahsie postove sluzby

Zvysenie poplatkov za sluzby o patnast percent pripravuje od januara ustredie Slovenskej posty. Podla slov generalneho riaditela Jaroslava Dobrotku posta uz tri roky v cenach nezohladnovala inflaciu, ktora v sucte predstavuje okolo dvadsatstyri percent. Do roka 2006 by sa slovenske postove sluzby mali dostat na cenovu uroven europskych. Moze to znamenat, ze namiesto sestkorunovej znamky na list zaplatime o desat korun viac. Planovane zvysenie cien sluzieb musi este schvalit Postovy urad.

(sm)

Chalukovo Brezno

Odovzdali cast svojho srdca

Tridsiaty piaty rocnik prehliadky umeleckej tvorivosti pedagogickych zamestnancov Chalupkovo Brezno je uz minulostou. Navstevou Bystrej, rodnej obce Frantiska Svantnera a jeho ucitelskeho posobiska v Myte pod Dumbierom sa podujatie skoncilo.
Laureati prevzali ocenenia. Vyse stoosemdesiat sutaziacich v jedenastich sutaznych odboroch podla vyjadrenia odbornych porot prejavilo vysoky stupen umeleckeho citenia a nadania. V porotach zasadli renomovani predstavitelia nasho kulturneho diania: Eva Kristinova, Juraj Sarvas, spisovatelia Jan Lenco, Jan Beno, Ondrej Nagaj. Brezniansky rodak Igor Gallo pokrstil novu knihu Putovanie v kruhu.
Chalupkovo Brezno bolo sucastou Dni mesta Brezna a organizatorom - Ministerstvu skolstva SR, mestu Breznu a odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu - sa odmenilo dobrou urovnou. Stupajucu uroven zaznamenali najma umelecko-dokumentarne videoprogramy, vybornu uroven mozno konstatovat pri vytvarnom salone a uz tradicne v literarnych odboroch a umeleckom prednese poezie. Vsetci ucastnici, ci uz ucitelia alebo vychovavatelia z celeho Slovenska, svoje srdiecko, ktoreho cast odovzdali Chalupkovmu Breznu, urcite aj dennodenne odovzdavaju svojim zverencom v triedach.

Vysledkova listina Chalupkovho Brezna

Laureati
Komorna hra

Komorne zdruzenie - Zakladna umelecka skola Secovce

Umelecky prednes - poezia
Lubica Peciarova (Zakladna skola Hradiste)

Umelecky prednes - proza
Anna Plecita (Piestany)

Literarna tvorba - poezia
PaedDr. Eva Kollarova (Zakladna skola Stara Lubovna)

Literarna tvorba pre deti a mladez
Alzbeta Vitkova (Kremnica)

Vytvarna tvorba
Bozena Hutanova - Suhajova (Zakladna umelecka skola Revuca)

Umelecko-dokumentarne videoprogramy
Mgr. Zuzana Jantosova (Kosice)

Cena prezidenta Slovenskej republiky
Mgr. Valentin Sefcik (Zakladna skola Bertotovce) - literarna tvorba pre deti a mladez

Cena Ministerstva skolstva SR
Anton Somorcik (Zakladna skola Mocenok) - literarna tvorba - proza

Cena odboroveho zvazu zamestnancov skolstva a vedy SR
PaedDr. Eva Kollarova (Zakladna skola Stara Lubovna) - literarna tvorba - poezia

Cena Martina Razusa
Mgr. Miroslav Sklenarik (Zakladna umelecka skola Revuca) - vytvarna tvorba

Cena G. K. Zechentera - Laskomerskeho
PhDr. Vojtech Haring, PhD. (Piestany) - vytvarna tvorba

Cena Karola Kuzmanyho
Mgr. Tatiana Dolinska (Zakladna skola Zilina) - umelecky prednes z tvorby pre deti a mladez

Cena Sama Chalupku
Anna Plecita (Piestany) - umelecky prednes z tvorby pre deti a mladez

Cena riaditelky Slovenskeho pedagogickeho nakladatelstva Mgr. Marie Sedlakovej za mimoriadne uspesne literarne spracovanie problematiky mladeho cloveka
Mgr. Dasa Illyova (Centrum volneho casu Puchov) - literarna tvorba pre deti a mladez

Cena riaditelky vydavatelska IKAR Ing. Gabriely Belopotockej za prednes z tvorby pre deti a mladez
Dr. Helena Cizmarova (Zakladna skola Kosice) - umelecky prednes z tvorby pre deti a mladez

Cena generalneho riaditela SALVO Film, s. r. o., Ing. Petra Niznanskeho za videoprogramy
Slavomira Valachova (Hlohovec) - umelecke-dokumentarne videoprogramy

Odborne poroty zaradili vsetkych ucastnikov podla urovne do troch pasiem, v ktorych zastupcovia okresu Brezno obstali takto:
Umelecky prednes poezie: Maria Brvenikova, Materska skola Brezno, zlate pasmo, Mgr. Emilia Mesiarkinova, Zakladna skola Polomka, strieborne pasmo, Dagmar Mihokova, Zakladna skola Benus, strieborne pasmo
Literarna tvorba pre deti a mladez: Maria Polakova, Pohorela, strieborne pasmo, Viera Teslarova, Pohorela, bronzove pasmo
Vytvarna tvorba: Dana Zilova, Materska skola Cierny Balog, zlate pasmo, Olga Pancikova, Zakladna skola Brezno, strieborne pasmo
Interpretacia ludovej piesne: Dr. Lukas Janoska, Zakladna skola Pohorela, zlate pasmo
Vzdelavacie videoprogramy: Dr. Lukas Janoska, Zakladna skola Pohorela, bronzove pasmo.

h0241c.jpg (10394 bytes)

h0241d.jpg (19904 bytes)

Opytali sme sa za vas

veducej organizacneho oddelenia Mestskeho uradu v Brezne Etely Medvedovej

o V dnoch 6. a 7. decembra sa uskutocnia volby do organov samospravy. Ako ste na komunalne volby pripraveni po stranke organizacno-technickeho zabezpecenia?
- Mestske zastupitelstvo v zmysle zakona SNR c. 346/1990 Zb o volbach do organov samospravy obci svojim uznesenim c. 83/2002 z 26. augusta urcilo sedem volebnych obvodov a dvadsatjeden poslancov v nich na volebne obdobie 2002 - 2006. Za zapisovatelku mestskej volebnej komisie primator mesta menoval veducu hospodarsko-ekonomickeho useku Ing. Bozenu Megerssovu. Politicke strany, hnutia a koalicie do 24. hodiny 12. oktobra odovzdali kandidatne listiny pre volby poslancov do mestskeho - obecneho zastupitelstva a pre volbu primatora - starostov. Tie strany, hnutia a koalicie, ktore odovzdali kandidatky na primatora i na poslancov, deleguju jedneho clena a jedneho nahradnika do mestskej volebnej komisie. Prve zasadnutie mestskej volebnej komisie primator zvola do 17. oktobra. Mestska volebna komisia podobne ako obecne zaregistruju kandidatov, registraciu vyznacia na kandidatnej listine a odoslu okresnemu uradu do 22. oktobra. Do 27. oktobra treba vytvorit volebne okrsky a urcit volebne miestnosti. Zoznam zaregistrovanych kandidatov zverejnime do 1. novembra v uradnych tabuliach a mestska volebna komisia prostrednictvom okresneho uradu zabezpeci tlac hlasovacich listkov. Do 6. novembra primator vymenuje dvadsatdva zapisovateliek okrskovych volebnych komisii. Do 16. novembra kazda politicka strana, ktorej kandidatna listina bola zaregistrovana na poslancov zastupitelstva, deleguje do okrskovej volebnej komisie jedneho clena a jedneho nahradnika. Prve zasadnutie okrskovych volebnych komisii musi byt do 21. novembra. Najneskor dvadsatpat dni pred dnom volieb mesto alebo obec zasle kazdemu volicovi zapisanemu v zozname volicov oznamenie, v ktorom uvedie cas konania volieb, volebny okrsok a miesto, kde moze volit.
o Ako ma postupovat volic po prichode do volebnej miestnosti?
- Po preukazani totoznosti a po zazname v zozname volicov dostane prazdnu obalku opatrenu odtlackom uradnej peciatky mesta alebo obce, odtlackom reliefnej peciatky okrskovej volebnej komisie a dva hlasovacie listky. Na hlasovacom listku pre volby poslancov zastupitelstva zakruzkuje poradove cisla jednotlivych kandidatov, najviac u tolkych kandidatov, aky pocet poslancov ma byt vo volebnom obvode zvoleny. Maximalny pocet poslancov v prislusnom volebnom obvode bude vyznaceny na hlasovacom listku. Na hlasovacom listku pre volby primatora (starostu) zakruzkuje poradove cislo len jedneho kandidata.
o Co ma spravit volic, ktory sa na volbach z roznych dovodov nemoze zucastnit?
- Takyto volic moze poziadat zo zavaznych, najma zdravotnych dovodov, okrskovu volebnu komisiu (v ktorej zozname volicov je zapisany), aby mohol hlasovat mimo volebnej miestnosti. V takom pripade komisia vysle k nemu dvoch clenov s prenosnou volebnou schrankou, hlasovacimi listkami a obalkou.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT