15. OKTOBER  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Beh Terryho Foxa

Historia Behu Terryho Foxa sa viaze na zivotny pribeh mladeho Kanadana. Ked mal Terry osemnast rokov, amputovali mu nohu postihnutu rakovinou kosti. V bolesti a utrpeni, ktore prezival a ktore videl u ostatnych pacientov, sa zrodila tuzba prekonat bezmocnost a podniknut nieco, co by pomohlo v boji proti tejto zakernej chorobe. Rozhodol sa bezat napriec Kanadou a usporiadat zbierku na vyskum rakoviny. Po intenzivnom treningu a starostlivej priprave sa 12. aprila 1980 vydal z vychodneho pobrezia kanadskej provincie Newfoundland na trat ,,maratonu nadeje". Za 143 dni ubehol 5565 km, denne absolvoval v priemere 42 km. V Thunder Bay v provincii Ontario bol nuteny svoj hrdinsky maraton ukoncit. Rakovina sa rozsirila do pluc a 28. juna 1981 este ani nie 23-rocneho Terryho premohla. Terry Fox sa stal narodnym hrdinom a z jeho ,,maratonu nadeje" vznikla tradicia, ktora velmi rychlo prenikla cez hranice Kanady.
Kazdy aktivny i pasivny ucastnik Behu Terryho Foxa moze prispiet podla svojich moznosti lubovolnou sumou, ktoru odovzda priamo na mieste konania behu, alebo ju posle postovou poukazkou na ucet v Ludovej banke, a. s., (c. u.: 4040151100/3100, financne prostriedky budu pouzite na vyskum rakoviny v Slovenskej republike. Komisia sportu a rekreacie pri mestskom zastupitelstve v Brezne v spolupraci s oddelenim vychovy ku zdraviu organizuje toto podujatie v stredu 23. oktobra o 16.30 hodine. Na nesutaznom behu v pesej zone pri Hrone sa mozu zucastnit vsetci pohybuchtivi obyvatelia mesta i okolia. V sprievodnej akcii zaujemcom zmeraju krvny tlak a mnozstvo tuku v organizme.

 Biela pastelka

Takmer kazdy z nas niekedy na vlastnej kozi zazil chvilku neistoty a strachu pri pohybe na slepo, ked napriklad na schodisti zrazu zhaslo svetlo alebo pri hre na slepu babu. Ziju vsak medzi nami ludia, ktori sa bez zraku musia zaobist 24 hodin denne. Aj tie najobycajnejsie cinnosti vsedneho dna potom vyzaduju vela odhodlania, pevnej vole, sustredenia a znacnu davku specialnych zrucnosti. Podla udajov Svetovej zdravotnickej organizacie zije na celom svete asi 180 milionov ludi s vaznym zrakovym postihnutim, z toho viac nez 40 miionov nevidiacich. Napriek pokroku v medicine a preventivnym opatreniam toto cislo neustale narasta.
Unia nevidiach a slabozrakych Slovenska organizuje od 15. oktobra do 30. novembra celonarodnu verejnu zbierku na podporu tazko zrakovo postihnutych ludi pod nazvom Biela pastelka. Vytazok bude venovany na specialne vycvikove programy pre nevidiacich a slabozrakych obcanov, ktori sa ucia samostatne chodit s bielou palicou, citat Braillovo slepecke pismo a ine specialne zrucnosti, ktore im pomahaju priblizit sa k normalnemu zivotu. Zbierka zacne 15. oktobra pri prilezitosti Medzinarodneho dna bielej palice. V 70 mestach budu dobrovolnici obleceni do triciek s logom zbierky a vybaveni putacom v tvare bielej pastelky ponukat za financny prispevok 20 korun a viac originalne biele pastelky ako symbol sveta neviditelnych linii, symbol sveta nevidiacich a prejav solidarity a dobrej vole. Do 30. novembra budete moct podporit zbierku zaslanim dobrovolneho prispevku na ucet c. 4030016212/3100 (Ludova banka, Jesenskeho 2, Bratislava).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT