Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

47

26. NOVEMBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Katarinske dni ciernobalockej kultury

zachovavaju tradicie starych rodicov

h0247g.jpg (14320 bytes)V dnoch 22. a 23. novembra bol Cierny Balog dejiskom druheho rocnika Katarinskych dni pre Balocanov a o Balocanoch. Organizatori cele podujatie pripravili v priestoroch kulturneho domu a v piatok vecer ho otvorili Katarinskou zabavou. Vo velkej sale do tanca a do spevu hrala ludova hudba Bukovinka z Bielych Handlov a ciganska muzika zlozena z potomkov Jula Bartosa - Suka. V priestoroch restauracie Vlcie diery sa na diskoteke zabavala mladez.
Vianocnu atmosferu v sobotu navodil remeselnicky jarmok s vyrobkami ciernobalockych remeselnikov a predajnou vystavou vianocnych dekoracii a pohladnic deti ciernobalockych zakladnych a materskych skol. Vo vestibule pocas Katarinskych dni spristupnili vystavku Balocania v rokoch 1945 - 1952 zostavenu z negativov archivovanych v Horehronskom muzeu. V tychto rokoch posobili v Brezne dve fotograficke pracoviska, atelier Jana Macalu na Sturovej ulici, ktory nadviazal na svoju predvojnovu cinnost, a atelier Viliama Heczku, prestahovany na breznianske namestie v roku 1949, kde fotosluzba fungovala az do roku 1997. Horehronskemu muzeu sa podarilo ziskat sklenene negativy (platne) z produkcie oboch fotoatelierov a vyhodnotit tak atelierovu tvorbu v Brezne v rokoch 1945 - 1955. Zachovany material obsahuje okrem ineho aj velke mnozstvo snimok obyvatelov z Cierneho Balogu v tradicnom sviatocnom odeve. Vystava je vyberom iba 31 fotografii z tohto bohateho nalezu, ale dostatocne vypoveda o jeho hodnote. Kazdy zaber skryva svoj pribeh.
Zaroven prebiehala sutazna ochutnavka o najlepsie domace vino, liker, palenku a lekvar. V kategorii domacich vin zvitazili manzelia Pobisovci s ribezlovym vinom. Cenu v kategorii palenka ziskala Monika Kindernayova s ,,Bazovicou" a ohodnotenie ziskal aj Jozef Belko za liker z Aronie. Bazovy sirup pani Kindernayovej dostal cenu v kategorii domaci sirup a najlepsi lekvar z ciernych ribezli vari Alzbeta Kovacikova.
h0247f.jpg (14421 bytes)O piatej podvecer zacala sutazna prehliadka dedinskych folklornych skupin z Banskobystrickeho kraja pod nazvom Nositelia tradicii. Laureatom prehliadky s postupom do celostatnej sutaze sa stala folklorna skupina Telgart z Telgartu, cenu ziskali folklorne subory Kycera z Cierneho Balogu a Hrochotan z Hrochote s odporucenim na celostatnu prehliadku. Vytazok zo vstupneho bude pouzity pri zriadovani strediska osobnej hygieny v Komunitnom centre n. o. v Ciernom Balogu.
Myslienkou Katarinskych dni je vratit spolocensky a kulturny zivot do Balogu, zachovat tradicie starych rodicov a ponuknut kazdemu, kto ma k rodnej dedine vztah, aby svojou troskou prispel k jej naplneniu. Dari sa to vdaka nadseniu a spolupraci organizatorov (Komunitne centrum n. o. - hlavny organizator 2. rocnika, Stredoslovenske osvetove stredisko a Stredoslovenske narodopisne zdruzenie z Banskej Bystrice - organizator sutaznej prehliadky folklornych skupin, obec Cierny Balog, Vydra - vidiecka rozvojova aktivita, Dobrovolny hasicsky zbor Medvedovo, Horehronske muzeum, Lubomir Aux) a dobrovolnikov.
Podujatie sa vydarilo vdaka vsetkym, ktori venovali jeho priprave svoj cas, ale aj tym, ktori ho podporili svojou ucastou.

(mb)

Na Ondrejskom jarmoku

menej skod i menej kradezi

h0247d.jpg (17266 bytes)Tristosestdesiatosem povoleni na predaj (o nieco menej ako vlani) vydali organizatori tohtorocneho Ondrejskeho jarmoku. Podla slov tajomnicky organizacneho vyboru Ing. Edity Strmenovej, rozdelenie jarmoku na cast ludovo-umelecku na namesti a na cast na Ulici Frana Krala, kde sa predaval ostatny tovar, nic neubralo na pojme Ondrejsky jarmok. Priestranstvo na namesti bolo volnejsie a vyrobky remeselnikov nahradili typicku atmosferu. V areali na stadione a od kasarni po Billu vsak nemohli uspojit vsetkych zaujemcov, nedovolovalo to pocasie ani podmienky a mnohi predavajuci prisli bez nahlasenia. Preto sa museli rozhodnut pre nudzove riesenie na Ulici Dr. Clementisa. Ospravedlnenie patri obyvatelom tejto ulice, pretoze stanky obmedzili pohyb po tejto ulici.
,,Myslim si, ze rozdelenie jarmoku bolo netradicne, ale k spokojnosti obcanov. Nenarobilo sa tolko skody, vyskytlo sa menej problemov a co je dolezite, aj menej kradezi", zdoraznila Ing. E. Strmenova.
V piatok 22. novembra zaznamenali len dve kradeze. Z kabelky, ktoru mala prevesenu na pleci jedna z okradnutych, jej 28-rocna O. A. z Kosic o stvrtej vybrala kozenu penazenku s osobnymi dokladmi a s hotovostou 1311 korun. O tri stvrte na sest pri vchodovej brane na stadion opat z kabelky prehodenej cez plece chcela vziat penazenku 42-rocna B. T. a jej spolupachatelka o styri roky mladsia L. R., obe z Lucenca, co sa im nastastie nepodarilo.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT