26. NOVEMBER  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pripravy na tohtorocny Ondrejsky jarmok boli rusnejsie ako v minulych rokoch. Dovodom bolo zrekonstruovane namestie, a preto rozhodnutie, kde jarmok bude, nebolo lahke. Nakoniec zvitazil kompromis: stanky s ludovo-umeleckymi vyrobkami vyrastli na namesti a ostatny tovar, vratane obcerstvenia, nasiel svoje miesto na Ulici Frana Krala. Jarmocne namestie sme navstivili aj my s anketovym mikrofonom, aby sme zistili nazory na tuto zmenu:


S anketovym mikrofonom


na jarmoku o jarmoku

Maria Santova, pekarka, Brezno:

- Podla mna je lepsie, ked na namesti predavaju len ludovo-umelecke vyrobky. Je to prehladnejsie, nevyrusuju opiti. Mne sa to takto paci, kto ma zaujem o rozne ludove vyrobky, pozrie si ich na namesti a kto o iny tovar, zajde na stadion. Ja osobne tam nepojdem, mne staci, ked vidim toto. Na jarmok nechodim kvoli obcerstveniu, ani kvoli kupe oblecenia, mame tu dost cinskych obchodov.

Iveta Stasikova, nezamestnana, Pohronska Polhora:

- Jarmok, to su vlastne len remeselnicke vyrobky a nie predavanie textilu a podobnych veci, to mozem ist rovno do obchodu. Ale na namesti by malo byt viac stankov, je ich dost malo, hlavne vyrobkov z dreva, medovnickov. Nepaci sa mi, ze ostatne stanky su na stadione, kde je same blato.

 

Manzelia Zdenko a Andrea Tschambovci z Brezna:

Zdenko: - Podla mna je lepsie, ze na namesti je len ludova vyroba, aspon sa tak neznici. Teraz je rusnejsie na stadione.
Andrea: - Mne sa nepaci, ako to rozdelili. Mali to nechat pohromade ako po ine roky. Bolo viac ludi, bolo veselsie, bola lepsia atmosfera. Teraz len smutne chodime a obzerame, vtedy sme mohli porovnavat, co je cenovo vyhodnejsie.

Janka Cillikova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Na Ondrejskom jarmoku som po prvykrat, takze tazko mozem porovnavat. Podla mna by bolo lepsie, keby jarmok bol na jednom mieste, ale na druhej strane sa mi paci, ze tu nie je tradicny cinsky textil, ale len ludove vyrobky. Taky by mal byt jarmok.

Vojtech Babic, dochodca, Valaska:

- Je to trosku solidnejsie, pretoze namestie nie je tak znehodnotene, ako to byvalo. Totizto, ked uz namestie zrekonstruovali, myslim si, ze ho treba udrzat aj za cenu toho, ze ide o jarmok. Ludia, ked chcu, mozu ist aj na Ulicu Frana Krala a namestie treba udrzat. Hlucnost sa preniesla na hlavne stredisko, teda na stadion. Podla mna mesto ma byt udrziavane aj ked je jarmok v urcitom stave, aby kulturne zilo aj v tomto pripade. Po ine roky cez jarmok aj po jarmoku namestie aj mesto vyzeralo velmi spatne.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vychova k ucte k starsim

Aj ked uz uplynul skoro mesiac od oktobra, kedy si pripominame uctu k starsim, neda mi, aby som nevyjadrila srdecne podakovanie za vsetkych starych rodicov, ktorych v oktobri si vzdy pozvu nase vnucatka z Materskej skoly na Nalepkovej ulici v Brezne (ortopedicka trieda). Pripravia nam nezabudnutelne zazitky pri pesnickach, basnickach a scenkach. Dakujeme riaditelke Veronike Pinkovej, ucitelkam Elene Kolegovej a Viere Sarikovej, ale aj Elene Franekovej, ktora sa stara o ich chore ocka.
Za vsetkych starych rodicov, ale aj rodicov dakuje

Olga Datkova

 Dakujeme...

Touto formou sa chcem podakovat pracovnikom rychlej lekarskej pomoci a celemu personalu oddelenia urazovej chirurgie Nemocnice s poliklinikou v Brezne. Zvlast dakujem osetrujucemu lekarovi JIS-ky MUDr. Fedorovi Lesakovi a sestrickam za obetavu starostlivost pocas mojej hospitalizacie od 28. oktobra do 6. novembra.
Este raz vam vsetkym dakujem.

Bozena Lenghartova z Valaskej

To hovori za vsetko

Reagujem na predstavenie kandidatov na post primatora mesta Brezna. Pozorne som si precitala vyjadrenia vsetkych kandidatov. Pozastavila som sa pri kandidatke c. 4, a to pri Ing. Elene Gregorovej (NEKA). Kladie otazky: Kedy ste naposledy osobne komunikovali s primatorom mesta? Kedy ste boli osobne vypocuti a kedy vyriesil vas problem? Velmi sa ma to dotklo. Za primatorom mesta Brezna ing. V. Faskom som chodila dost casto pre problemy, ktore nastali s mojim byvanim. Som invalidna dochodkyna s 10-rocnou dcerou. Nikdy ma sekretarky ani primator nevyhodili. Za co im velmi pekne dakujem. Na chodbe alebo v cakarni som sa stretavala s ludmi, jedni boli nespokojni, ale taki sme ludia, druhi cakali na poradie. Ked bol primator pritomny, vzdy nas ochotne prijal, alebo si vzdy nasiel cas. Nebolo to raz alebo dvakrat v priebehu roka, ale casto som ho navstevovala kvoli mojej zlej bytovej otazke a snazil sa moj problem riesit, neodbijal ma odpovedou, ze nieto byty, ale snazil sa pomoct.

Chcem odpovedat na otazku Ing. E. Gregorovej, ci vyriesil nase problemy. Ano vyriesil a nie len moj, ale aj viacerych ludi. Som zvedava, ked budete sediet na jeho stolicke, ak vas ovsem zvolia, ako vy budete reagovat na tolke problemy, hlavne tykajuce sa byvania, ci aj vy budete mat s ludmi taku trpezlivost a ochotu, ked za vami pridu dva – trikrat do tyzdna, alebo vas budu otravovat cez telefon. Nesudte cloveka dopredu, vas tiez nikto nesudi – urobil vela, snazil sa, bol vzdy ochotny a opakujem nehovorim len za seba. Ved vy robite z neho cloveka, ktory zoberie plat a odide domov. A to sa nerobi, tak nekritizujte cloveka, s ktorym maju ludia opacne skusenosti. Vy ste nepotrebovali od neho nic alebo od mesta, preto tak hovorite, alebo si myslite, ze kritizovanie druheho “vas” posunie na jeho stolicku?! Za osem rokov ma prax, skusenosti, a to hovori za vsetko.

Janka Haringova, Martina Dekretova

Maria

Maria sa usmievala. Srdce jej kypelo radostou. Skoncila uspesne vysoku skolu. Prave si ide osobne prevziat prvu cenu v medzinarodnej studentskej sutazi v Rakusku. Vezie sa spolu so svojim snubencom v jednej z rakuskych elektriciek. Tesia sa z pritomnosti. Su mladi a s cerstvymi diplomami plni planov do buducnosti. Vsimaju si aj okolie, ulice. Zivo sa rozpravaju, ako coskoro nastupia do zamestnania na miesta profesorov v slovenskom gymnaziu. A zrazu vedla nich zaznie na ich adresu neprijemny zensky monolog v nemeckom jazyku: “To je hrozne! Co si to tato chamrad z vychodu o sebe mysli! Len sa k nam hrnu, ani sa spravat nevedia...” Do Marie akoby hrom udrel. Takato hruba rec ju urazila a nahnevala. Plynulou nemcinou (v zavere studia si spravila statnicu) slusne, ale nekompromisne odpovedala prekvapenej Rakusanke: “Vazena pani, ako si dovolujete urazat nas, cudzincov, navstevnikov vasej krajiny! Neobavajte sa, ani nahodou nemame v umysle robit u vas “gastarbeitrov”. Apropo, ako Slovaci sa vobec necitime menejcenni, ba naopak, sme hrdi, ze patrime do velkej slovenskej vetvy narodov.” Maria bola velmi rozculena nad takou namyslenostou rakuskej zeny. Hrda “domorodkyna” stichla, ked jej Maria ukazala pozvanku s udelenim prvej ceny. V zavere tohto medzinarodneho rozhovoru doslo k zaujimavemu odhaleniu. Maria ziskala prevahu v komunikovani, nakoniec vysvitlo, ze oponentka je vlastne rodena Rakusanka a ze ma korene predkov v tej znevazovanej vychodnej Europe!
P.S: Nasa mladez ma aj taketo zdrave jadro. Mladi ludia to v sucasnosti nemaju vobec lahke a jednoduche. Neodsudzujme ich globalne. Vedia sa prejavit na pravom mieste – prihlasit sa k svojmu narodu a ku svojim korenom. Dodavajme im nadej, hlavne v rodinach. Dnes plati dvojnasobne: dovera za doveru, laska za lasku, ucta za uctu. Hore hlavu, mladez, i ty, milovane Slovensko!

Ing. Irena Helcova

 S ELLISOM sa nenudime

S postihnutou dcerkou sme sa v piatkovy podvecer zucastnili na milej akcii obcianskeho zdruzenia ELLIS, ktora niesla nazov Strasidielna. Skolska jedalen na Pionierskej 2 sa pocas dvoch hodin premenila na suchotavy ul farebnych papierov, noznic, pasteliek, ruk a napadov vsetkych pritomnych, kedze kazdy chcel mat ten svoj lampion ci strasidielko ine – originalne. Aby nam praca isla od ruky, spestrili ju svojou hrou na hudobne nastroje ziaci Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Boli skveli, v niektorych chvilach nam zilky hrali v celom tele. Vysledok timovej prace postihnutych deti, rodicov, uciteliek a deti – dobrovolnikov sme zhrnuli do malej vystavky, ktora potesila vsetkych zucastnenych. Uplne na zaver nam zaspievala mlada skupina Teensing z Banskej Bystrice.
Rada by som spomenula este jednu – sportovu akciu, ktora mala tiez za ulohu spojit zdrave deti a ich sikovnost s nasimi postihnutymi, ktore takmer vsetko zvladaju len s pomocou inych. Vdaka mladeznikom a ich veducim z breznianskeho klubu Pathfinder, ktori pripravili na skolskom ihrisku skvele, napadite sutaze, sa tento zamer podaril. Dobra nalada, smiech a vzajomna pomoc urcila vitaza – vsetci bez rozdielu.
Dakujeme kucharkam skolskej jedalne na Pionierskej 2 za vyborny puding, ktory pre nas vdaka sponzorom pripravili, i vsetkym ktori akymkolvek sposobom pomohli pri tychto akciach. Podujatia boli organizovane vdaka podpore Europskeho spolocenstva.

Z. Heskova

Predstavujeme sa verejnosti

Na uvod...

V zivote cloveka dochadza k viacerym momentom, ktore ovplyvnia jeho dalsi zivot, smerovanie. Jednym z tychto dolezitych zlomov je nastup do skoly. Zaciatkom septembra sa zrazu od zakladov zmeni zivot sestrocneho dietata, ktore trochu rozpacito, zovierajuc ruku svojho rodica, prekracuje brany skoly. Skoly, ktora bude jeho druhym domovom. Stretne vela novych tvari, detskych i dospelych. Spozna novych kamaratov, spoluziakov, ucitelov. Prve dni nie su urcite jednoduche, ved zvyknut si na pravidelnost skolskej dochadzky nebolo lahke pre nikoho z nas. Ale pridu prve uspechy, pochvaly, kamaratstva a ani si neuvedomime a tento skolsky kolotoc sa stava samozrejmostou...
Zakladna skola na Pionierskej 4 v Brezne vznikla v roku 1975. Za roky jej existencie jej branami preslo vela deti, z ktorych su dnes plnohodnotni clenovia spolocnosti. Cielom pedagogov skoly je vytvorit ziakom prostredie, v ktorom sa mozu zdravo vyvijat. Ich snahou je venovat pozornost ziakom ako individualitam, viest ich k samostatnemu mysleniu, utvaraniu vlastneho nazoru, povzbudzovat ich pri vlastnej sebarealizacii, usmernovat ich aktivity.
Charakteristika skoly
Vyucovanie je jednozmenne, vyucuje sa v dvadsiatich deviatich triedach. Do arealu skoly patria dve telocvicne, stolarska a zamocnicka dielna, ziacka kuchynka, ucebna vypoctovej techniky, odborne ucebne prirodopisu, chemie, fyziky, vytvarnej a hudobnej vychovy. Stravovanie ziakov i zamestnancov je zabezpecene vlastnou kuchynou i skolskou jedalnou v budove skoly. Areal tvori aj skolsky pozemok a sportove (futbalove) ihrisko.
Specifikacia skoly
Z hladiska vychovno - vyucovacieho procesu: doraz na vyucovanie cudzich jazykov s moznostou vyberu jazykov (AJ, NJ, FJ, RJ), vyucovanie AJ a NJ od 1. rocnika ako nepovinneho predmetu, od 3. rocnika ako povinneho predmetu, moznost vyberu nabozenskej, resp. etickej vychovy, od 5. rocnika vytvorene triedy s rozsirenym vyucovanim matematiky a prirodovednych predmetov, od 5. rocnika su vytvorene triedy so zameranim na futbal pod hlavickou Zeleziarni Podbrezova, moznost pracovat v zaujmovych kruzkoch - matematicky, hra na flaute, spevacky, vytvarny, volejbalovy, zdravotnicky, moznost vyuzivat pocitacovu ucebnu - na I. stupni formou projektu.
Skola sa zamerala na vychovu zdravej mladej generacie a zapojila sa do projektu Zdravie podporujuca skola, Lego, Obcan, Maly ziacik, Zmena - metamorfozne premeny.
Vyhodnotenie Programu skoly za skolsky rok 2001/2002...
V skolskom roku 2001/2002 sme plnili ulohy prijateho Programu skoly a ine dolezite veci, tykajuce sa prechodu skoly na pravnu subjektivitu a prechodu na pravnu sluzbu. Pocet ziakov na konci skolskeho roka bol 709 (na I. stupni bolo 11 tried - 242 ziakov, na II. stupni 20 tried - 467 ziakov).
I. stupen
Vyucujuce I. stupna dbali na mravnu vychovu a zlepsenie discipliny v sulade s dodrziavanim prav dietata, humanizmu a demokracie. Ich snahou bol rozvoj slovnej zasoby, komunikativnosti a logickeho myslenia ziakov. Ziaci sa pocas skolskeho roka zucastnovali na rozlicnych exkurziach (Planetarium v Ziari nad Hronom, poznavacia exkurzia Betliar, Krasna Horka...) Zapajali sa do sutazi a kulturnych podujati (Hviezdoslavov Kubin, vytvarne a sportove sutaze, hudobne - Slavik Slovenska, matematicka sutaz - Pytagoriada...). Na I. stupni pracuje Skolsky klub v piatich oddeleniach. Pod vedenim vychovavateliek deti pristupovali k zodpovednemu plneniu svojich povinnosti. Deti sa zapajali do kulturnych podujati organizovanych skolou, skolskym klubom a mestom (Den matiek, Den deti, Den ucitelov, Mini playbac show, Disco maraton,...). K zdravemu vyvoju deti prispieva i prostredie herni, o sprijemnenie ktoreho sa zodpovedne staraju vchovavatelky v spolupraci so ziakmi.
II. stupen
Za II. stupen budu hovorit vysledky, ktore nasi ziaci dosiahli v okresnych a triednych sutaziach i v celoslovenskom meradle. Matematicka olympiada - uspesni v okresnom kole - Leitner, Gabonova, Janackova (5. rocnik), Sliacan, Schoberova, Daxner, Kovalikova (7. rocnik), Chrzan - 1. miesto (6. rocnik), 9. rocnik: 1. Pobisova, 2. Kocitkova. 3. Kan. V krajskom kole:1. Pobisova. PIKOMAT - matematicka sutaz - medzi najuspesnejsich riesitelov sa prebojovali: Sliacan, Daxner - zucastnili sa na sustredeni riesitelov z celeho Slovenska, fyzikalna olympiada - okresne kolo:1. Pobisova, olympiada slovenskeho jazyka - okresne kolo: 4. Kocitkova, biologicka olympiada - okresne kolo: 1. Sliacan, 4. Daxner, chemicka olympiada - okresne kolo: 2. Kuzma, Poznaj a chran - zoologia - okresne kolo: 1. Kristof, 3. Kupec, botanika - okresne kolo: 1. Sliacanova, Rytmus mladych - aerobik - okresne kolo: 1. miesto (vyber ziacok 5. - 9. rocnika), geograficka olympiada - krajske kolo: 9. - 11. Sliacanova, 9. Figlusova, olympiada nemeckeho jazyka - okresne kolo: 2. Kanova, olympiada anglickeho jazyka - okresne kolo: 3. Gondekova, olympiada ruskeho jazyka - krajske kolo: 2. Pustajova, olympiada francuzskeho jazyka - krajske kolo: 2. Surina, 4. Supalova.
Ziaci sa zapojili do mnozstva sutazi a podujati v ramci EV, NV, OV, HV, TV. Sportove triedy so zameranim na futbal: 1. liga republikova sutaz riadena SFZ Bratislva, starsi ziaci 9. rocnik - 11. miesto, mladsi ziaci 7. rocnik - 7. miesto, 2. liga krajska sutaz riadena SsFZ Banska Bystrica, starsi ziaci 8. rocnik - 8. miesto, mladsi ziaci 6. rocnik - 2. miesto.
Na zaver
Onedlho, mili rodicia, sa budete rozhodovat, do ktorej skoly zapisete svoje ratolesti. Nech je pre vas nasa vizitka pomocou pri tomto premyslani, rozhodovani.

Mgr. V. Bodnarova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT