26. NOVEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Polstorocnica ucilista

Stredne odborne uciliste v Brezne si v tomto roku pripomina 50. vyrocie zalozenia. Pocas svojho trvania presla skola mnohymi zmenami. Pribudali nove specializacie, odbory. Za toto obdobie vychovala tisice absolventov, ktori svojou pracou a posobenim siria dobre meno tejto breznianskej skoly. V minulosti bol pojem uciliste uzko spaty so strojarskymi profesiami. Casy sa zmenili. V sucasnosti sa v ucilisti okrem strojarov ucia i buduci predavaci a kuchari - casnici. Zucastnuju sa na celoslovenskych sutaziach a skole pribudaju ocenenia aj z tychto oblasti. Zlozenie ucebnych a studijnych odborov v ucilisti nie je definitivne. V buducom skolskom roku by chceli prijat do prveho rocnika ziakov do noveho studijneho odboru - podnikanie v polnohospodarstve (len dievcata) a agropodnikatel so zameranim na turistiku na vidieku a polnohospodarsku prevadzku. V ucilisti su presvedceni, ze toto smerovanie prospeje rozvoju regionu.

(dk, iu)

Zasadli okrskove komisie

Prve zasadanie 5883 okrskovych volebnych komisii pre tohtorocne komunalne volby starostovia a primatori mali zvolat najneskor patnast dni pred zaciatkom volieb, teda do stvrtka 21. novembra. Stalo sa tak aj v Brezne, kde vo velkej sale hotela Dumbier v tento den ustanovili dvadsatdva okrskovych volebnych komisii v siedmich volebnych obvodoch. Zaroven urcili predsedov a podpredsedov tychto komisii.

(r)

Mnohopocetny sach a strelba

Opat sa rozbiehaju postupove sutaze a olympiady ziakov zakladnych skol organizovane odborom skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu, okresnou radou Slovenskej asociacie sportu v skolach a mestom Breznom s aktivnou pomocou MSK. Organizatorom tychto odujati je breznianske Centrum volneho casu. V stredu 20. novembra v okresnom kole v sachu pri rekordnej ucasti 63 hracov zaznamenali umiestnenie: chlapci: 1. M. Mirilovic, Pionierska 2 (7 bodov), 2. J. Ambros, gymnazium (5), 3. B. Skyba, Pohorela (5,5), dievcata: 1. E. Kubiniakova, 2. M. Szabova (obe Pionierska 2, 3,5 boda), 3. S. Stievkova, Zavadka (2,5). Prvi traja v kategoriach ziskali diplom OR SASS a knizne odmeny venovane mestskym utradom, pricom prvi dvaja postupuju do krajskeho kola, ktore bude zaciatkom decembra v B. Bystrici.V piatok 22. novembra sa uskutocnilo okresne kolo v strelbe zo vzduchovej pusky. Opat rekordny pocet 43 strelcov si vystrielal poradie: druzstva: 1. Pionierska 2 (M. Dobrota, M. Pobis, Z. Trajtelova), 2. Pionierska 2, 3. Valaska, najlepsi jednotlivci: M. Dobrota (145) a K. Trajtelova (138) z Pionierskej 2. Vitazi postupuju do krajskeho kola.

(ih)

Nefajciarsky den aj v Brezne

h0247b.jpg (10297 bytes)Unia proti rakovine vyhlasila 21. november za Den bez fajcenia. Cielom tejto kampane je vytvorenie nefajciarskych restauracii, zon, pracovisk, dosiahnut ochranu nefajciarov pred negativnymi nasledkami pasivneho fajcenia. Liecenie nasledkov fajcenia odcerpa z prostriedkov na zdravotnicku starostlivost az patnast percent.
Mozno ste aj vy v tento stvrtok v Brezne stretli dievcata s jablckami v rukach, alebo vam ich dokonca ponukli vymenou za zapalenu cigaretu, pretoze pracovnicky oddelenia vychovy ku zdraviu Statneho zdravotneho ustavu v spolupraci so studentkami Dievcenskej odbornej skoly v Piesku sa tiez zapojili do tejto akcie.
Ako nas informovala Maria Parobekova, oslovili patdesiatosem fajciarov, pricom podotkla, ze ludia akoby v tento den menej fajcili. Mozno to spravila reklama, alebo islo len o ciru nahodu. Z oslovenych fajciarov siesti odmietli, ostatni vymenili prave zapalenu cigaretu za jablcko.
Okrem tejto akcie vo dvore mestskeho kulturneho strediska na pristroji Smokerlyzer merali mnozstvo oxidu oholnateho vo vydychovanom vzduchu (na snimke). Dychove skusky absolvovalo osemnast zaujemcov, vysoke hodnoty namerali siestim z nich.
Ako zdoraznila M. Parobekova, okrem toho, ze hovorili o skodlivosti fajcenia, mnohych neohladuplnych fajciarov, ktori fajcili na miestach, kde to nie je povolene, upozornili na zakon o ochrane nefajciarov.

(r)

Benjamin Leitner
cestny obcan Osrblia

h0247c.jpg (11050 bytes)

Stvrtkovy podvecer 21. novembra sa na poslednom rokovani v tomto volebnom obdobi stretli poslanci Obecneho zastupitelstva v Osrbli.
Sucastou programu bola aj mila udalost, uznesenim zo 14. novembra sa totiz rozhodli predsedovi Klubu biatlonu Osrblie a riaditelovi pretekov Svetoveho pohara Benjaminovi Leitnerovi udelit ,,Cestne obcianstvo obce Osrblie za vrucny vztah k nasej obci a tomuto kraju, ako prejav ucty a vdaky za vyrazny podiel na rozvoji Osrblia a sirenie jeho dobreho mena vo svete, pre krasne ludske a sportove vlastnosti a obcianske postoje."
Na snimke Viktora Sajgalika ocenenie Benjaminovi Leitnerovi odovzdava starosta Osrblia Ladislav Pancik.

(r)

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Nozky ho nedrzali
,,Na chodniku pred stavkovou kancelariou Victory lezi muz", po prevzati tejto informacie 8. novembra o tristvrte na jedenast predpoludnim sa tam hliadka vybrala. Naozaj tam lezal muz , ale natolko opity, ze nebol schopny komunikacie, ani udrzat sa na nohach. Privolana sanitka ho odviezla do nemocnice.

Rozbili okna a ...
Desat minut po jedenastej vecer 8. novembra oznamili, ze na starom Mazornikove sa niekto pokusa vniknut do skolky. Hliadka po prichode zistila, ze na budove su rozbite okna, preto privolali Policajny zbor.

Bitka v hostinci
V sucinnosti s Policajnym zborom 9. novembra vysetrovali bitku, ktora sa tesne pred pol druhou v noci strhla na Ulici CSA v hostinci Alfa.

Vylomene dvere
O tristvrte na osem rano 11. novembra im hlasili vylomene dvere na predajni Discont na namesti. Objekt zabezpecili az do prichodu Policajneho zboru.

Dlhoprsti v akcii
O siestej vecer 12. novembra v potravinach Satel na Mazornikove P. K. z Brezna ukradol tovar za 101,10 koruny. Kradez v tejto predajni hlasili aj 15. novembra vecer, kedy bez zaplatenia s flasou malinovice za 163,80 sa chcel presmyknut L. D. z Brezna. O tristvrte na sest 14. novembra mali skodnu v potravinach obchodneho domu, kde J. S. z Brezna uchmatol rozne druhy tovaru za 435 korun. Mandarinky sice chcel zaplatit, ale na vrecusko prilepil listok s mensou hmotnostou, takto si v Bille o stvrt na pat 16. novembra pocinal M. D. z Brezna, spekulacia mu vsak nevysla. V predajni Televizor na Ulici CSA 17. novembra pat minut po jedenastej pri kradezi roznych druhov tovaru za 395 korun personal pristihol A. S. z Brezna. Ani jedneho z tychto dlhoprstych trest v podobe blokovej pokuty neminie.

Lupic v skole
Kuric v Specialnej zakladnej skole v Brezne si tesne pred tristvrte na styri rano 14. novembra vsimol, ze do budovy sa niekto vlamal. Hliadka az do prichodu Policajneho zboru objekt zabezpecila.

Zbili ho
Pred Omega klubom sa 16. novembra tesne po pol tretej v noci strhla bitka. Podla svedka E. J. z Brezna skupinka muzov na cele s M. Z. z Brezna zbila M. M. z Banskej Bystrice, ktory mal na hlave vonkajsie zranenia. Zranenemu muzovi privolali sanitku, ktora ho odviezla na lekarske osetrenie a vec oznamili Policajnemu zboru.

Hliadka v patologii
O pol osmej vecer 16. novembra Policajny zbor poziadal mestsku policiu o spolupracu. Islo o identifikaciu mrtveho muza v patologii nemocnice.

Ozvalo sa tiesnove volanie
Devat minut pred desiatou predpoludnim 19. novembra sa ozvalo tiesnove volanie z obchodu s palivami na namesti. Tlacidlo neklamalo, signalizovalo kradez tovaru za 68,60, ktorej sa dopustili dve zenicky z Brezna - M. S. a M. O. Pripad je v stadiu objasnovania.

Vyskocil z okna
Devatnasteho novembra od 21.25 do 21.55 hliadka asistovala pri smutnom pripade, ktory sa stal na Ulici CSA. Z okna tam totiz vyskocil M. V. z Brezna a hliadka zabezpecovala miesto az do prichodu Policajneho zboru.

Klbko bitkarov
Klbo bitkarov vycinalo 19. novembra pat minut pred desiatou vecer na autobusovom nastupisti na namesti. Po prichode ,,na miesto cinu" hliadka zistila, ze trojlistok Breznanov (D. P., V. P. a M. B.) si vylieval zlost na Zvolencanoch J. B. a P. K., ktorych napadli a zbili. Preco sa tak stalo, je predmetom vysetrovania.

Varil a zaspal
Pred pol dvanastou vecer 20. novembra sa z bytu na prvom poschodi na Ulici Frana Krala siril dym a smrad. Hliadka zistila, ze sprava je pravdiva, privolali hasicov, ktori vykopli dvere. Nasli tam L. J. z Tornale, ktory zaspal v obyvacke a akosi pozabudol, ze si v kuchyni vari veceru. Muza vyniesli na chodbu a potom sa ho ujala privolana zdravotnicka pomoc.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT