28. JANUAR  2003 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Pozvanka na potulky

Klub slovenskych turistov pri SK Helpa usporiada v sobotu 22. februara uz 23. rocnik lyziarsko – turistickych Potuliek helpianskym chotarom. Pre zdatnejsich turistov je pripravena trasa do oblasti Nizkych Tatier, pre menej zdatnych do oblasti Muranskej planiny. V pripade zlych snehovych podmienok sa podujatie uskutocni na nahradnych trasach peso. Zaciatok je o 8. hodine na namesti v Helpe. Pre vopred prihlasenych zaujemcov je zabezpecene ubytovanie vo vlastnych spacich vakoch v miestnej telocvicni. Podrobnejsie informacie ziskate na adrese predsedu SK Helpa: Jozef Filo, Caneckeho 794, 976 68 Helpa, c. t.: 6186388. Organizatori pozyvaju vsetkych milovnikov zimnej prirody na Horehroni.

Mgr. Jozef Pupis

Futbalove druzstvo starsich ziakov ZP Sport Podbrezova vo finale

V utorok 21. januara futbalove druzstvo starsich ziakov ZP Sport Podbrezova odohralo v sportovej hale v Myjave zapasy semifinale haloveho futbaloveho turnaja organizovaneho Slovenskym futbalovym zvazom. Na turnaji sa zucastnilo viac ako 50 futbalovych druzstiev ziakov z celeho Slovenska a podbrezovskym ziakom sa podarilo z 1. a 2. kola postupit do semifinale, kde si postupne zmerali sily s rovesnikmi z Levic, Lucenca, Dubnice, Puchova a Trnavy.
V prvom a druhom zapase porazili po kvalitnych a zodpovednych vykonoch druzstva Levic a Lucenca zhodne 3 : 2 (rozhodovalo sa v poslednych sekundach zapasov, stastnym strelcom vitaznych golov Podbrezovej bol Tomas Rapcan) a zaradili sa tak medzi aspirantov na postup do finaloveho turnaja. V tretom zapase s Dubnicou nezachytili uvod zapasu a prehrali 1 : 8, ked postupne dostali sancu vsetci hraci z lavicky a castejsim striedanim si setrili fyzicke sily na rozhodujuce zapasy. Po troch odohranych zapasoch mali vsetci favoriti na postup zhodne po 6 bodov a bolo jasne, ze o vsetkom rozhodnu vzajomne zapasy. V zapase s Matadorom Puchov hraci Podbrezovej podali disciplinovany a koncentrovany vykon, supera prakticky nepustili do ziadnych sanci a jednoznacne zvitazili 6 : 1. Tymto vysledkom si ako prvi vybojovali ucast vo finale. V poslednom merani sil (Podbrezova – Trnava 4 : 11), ked uz bolo o postupujucich rozhodnute, dal trener v zapase moznost hrat vsetkym hracom a otestoval tak kvality jedneho z buducich superov vo finalovom turnaji. Najlepsim strelcom druzstva sa stal Miroslav Balla s piatimi golmi, Tomas Rapcan a Ivan Cutka zatazili konta superov tromi golmi. V rozhodujucich momentoch druzstvo podrzal brankar Michal Daxner. O tento uspech sa vsak zasluzili vsetci hraci pod vedenim trenera Mgr. Jana Leitnera.
Do finaloveho turnaja, ktory odohraju 1. – 3. februara v Presove sa tak prebojovali hraci Trnavy, Dubnice a ZP Sport Podbrezova. Z druheho semifinale postupili druzstva Ziliny, Ruzomberka a Bardejova.
Tento vysledok je od postupu ziakov do 1. slovenskej ligy nesporne najvacsim uspechom mladeznickych futbalovych druzstiev Podbrezovej a svedci o kvalitnej a systematickej praci celeho futbaloveho oddielu ZP Sport Podbrezova.

Radoslav Kupec

Slovensko-cesky pohar v biatlone v Osrbli

v prospech ceskych superov

Pri neucasti najlepsich biatlonistov Slovenska a Ceska v kategoriach muzov, zien, starsich dorastencov a dorasteniek a ciastocne aj junioriek a juniorov, ktori si plnili reprezentacne povinnosti na Svetovom pohari v biatlone, Svetovej zimnej univerziade a EYOFe, sa uplynuly vikens v Osrbli uskutocnili, za ucasti viac ako 180 pretekarov, uz tradicne poriadane spolocne preteky Slovenskeho a Ceskeho zvazu biatlonu. Pre Slovakov to bolo planovane II. kolo Slovenskeho pohara a pre Cechov planovane III., ale realne II. kolo Ceskeho pohara v kategoriach dorastu a dospelych.
Tohtorocne vzajomne meranie sil cesko-slovenskych biatlonistov dopadlo jednoznacne v prospech nasich ceskych superov. Musime konstatovat, ze Slovensko vobec neobsadilo kategoriu zien. V sobotnajsich vytrvalostrnych pretekoch zvitazili slovaci len v troch z desiatich kategorii a to M. Goc (ASK Dukla BB) v hlavnej muzskej kategorii, starsia dorastenka J. Gerekova (SSS SLS L. Hradok), jedina slovenska zastupkyna v startovom poli v tejto kategorii, a J. Peterek v najstarsej muzskej kategorii. V nedelnajsich rychlostnych pretekoch Slovaci zvitazli len v dvoch kategoriach, ked vitazstvo z vytrvalostnych pretekov v kategorii starsich dorasteniek obhajila J. Gerekova a v kategorii mladsich dorastencov zvitazil M. Lepies (ASK Dukla BB). Vitazom tohto kola Slovenskeho pohara sa stal najvyssie umiestneny slovensky pretekar v kazdej kategorii, od ktoreho sa pocitali body a vykonnostne triedy. Ozivenim pretekov bola ucast juniorov a dorastencov USA a Bulharska, ktori su v Osrbli na sustredeni pred majstrovstvami sveta juniorov a dorastu v polskom Koscielisku. Americki mladi pretekari, ktorych vedie cesky trener Cervinka, vystupili aj na stupen vitazov, ked vo vytrvalostnych pretekoch ziklali jedno 2. miesto v  ategorii starsich dorastencov a 3. miesto v kategorii starsich dorasteniek. V nedelu v kategorii starsich dorastencov zvitazil American K. Farchmin.
Z pretekarov nasho okresu sa na stupen vitazov v celkovom poradi dostala v sobotnajsich aj v nedelnajsich pretekoch juniorka Monika Poliakova (KB Osrblie-VTJ Brezno), ktora obsadila v obidvoch pretekoch 2. miesto, co jej po obidva dni prinielso vitazstvo v Slovenskom pohari. Najlepsim Slovakom v kategorii muzov 36-45 rocnych bol Jan Bercik (KB Cierny Balog), ktory obsadil v obidvoch pretekoch 2. miesto. V nedelu 3. miesto ako najlepsia Slovenka obsadila mladsia dorastenka Lenka Kolesarova (SSSM MSK Brezno).
Napriek tomu, ze medzinarodne meranie sil nedopadlo pre nasich pretekarov celkom podla predstav, preteky splnili svoj ciel. Prebehli za prijemneho pocasia vo vybornej priatelskej atmosfere, na vybornych tratiach a ceski biatlinisti sa uz dnes tesia na najblizsie spolocne zapolenie o rok.
Slovenskych biatlonistov caka II. kolo Slovenskeho pohara v ziackych kategoriach v Sirokom 1.-2. februara a potom majstrovstva Slovenska vsetkych kategorii 14.-16 februara v Osrbli. Uz dnes sa tesia na vasu ucast.
K uplnosti informacie treba spomenut vynikajuce vysledky nasich reprezentantov na medzinarodnej scene. Pavol Hurajt ziskal na Svetovej zimnej univeriace pre Slovensko striebornu medailu a Zuzana Hasillova 4. miesto (obidvaja KB Osrblie-VTJ Brezno). Na 6. kole Svetoveho pohara v Anterselve sa darilo nasim zenam, kde bodovala Anka Murinova aj Sona Mihokova. Verime, ze podobne sa bude darit nasim mladym biatlonistom na EyoFe v Slovinsku v tychto dnoch a na buduci tyzden na majstrovstvach sveta juniorov a dorastencov.
Vysledky pretekarov okresu Brezno v Slovenskom pohari (v zatvorke celkove umiestnenie):
Vytrvalostne preteky: DyA – 1.(9.) L. Kolesarova, 5.(16.) L. Giertlova, 6.(17.) M. Auxtova, 8.(21.) L. Rosikova, (vsetky KB C. Balog), 9.(22.) Z. Uhrikova, 10.(23.) M. Mrnikova (obidve ZP Sport Podbrezova). DiA – 2.(6.) J. Cernak, 4.(8.) T. Cernak, 5.(9.) M. Mojzis, 8.(20.) N. Grone, 11.(30.) P. Ridzon (vsetci KB Osrblie-VTJ Brezno), 12.(31.) M. Biertl (KB C. Balog). SiA – 4.(5.) L. Daubner (DB Osrblie-VTJ Brezno), SiB – 5.(7.) D. Schon (KB C. Balog)
Rychlostne preteky: DyA – 3.(12.) L. Giertlova, 6.(18.) L. Rosikova, 8.(21.) Z. Uhrikova, 9.(22.) M. Mrnikova (obidve ZP Sport). DiA – 3.(4.) M. Mojzis, 6.(9.) J. Cernak, 9.(19.) N. Grone, 10.(23.) P. Ridzon (vsetci Osrblie), 14.(33.) M. Giertl (C. Balog). SiB – 5.(7.) D. SChon

Olina Hanesova

Sipkarska a stolno-futbalova liga

Prijemna sprava prisla z Budapesti, kde sa konal Europsky pohar v elektronickych sipkach, hoci z breznianskych hracov sa do prvej tridsiatky nikto nezmestil, Slovaci predsa len na stupne vitazov vystupili, a to vdaka Milanovi Nagymu, ktory s pomedzi 200 startujucich obsadil vyborne 3. miesto. Dalsi Peter Baksay skoncil piaty a zhodne na 17. mieste sa umiestnili Peter Martin s Petrom Holdosom.
Dalsim kolom pokracovala aj liga muzov v Brezne. V piatok sa najviac darilo momentalne najlepsiemu hracovi Michalovi Daxnerovi, ktory vyhral uz treti turnaj v rade, na druhom mieste sa umiestnil Karol Krkoska z Bojnic a na tretom mieste Peter Pocklan.
Novinkou v piatok je odstartovanie sutaze nahodnych dvojic, ktora bude vzdy po ukonceni ligy muzov a tento piatok sa hralo uz druhe kolo. V nom sa najviac darilo Dusanovi Dordikovi a Milanovi Majerovi, ktori vo finale zdolali Petra Vestega a Karola Krkosku, tretie miesto si odniesli Eva Sitarcikova s Michalom Daxnerom. Tretie kolo tejto sutaze sa uskutocni uz tento piatok po turnaji jednotlivcov.
V sobotu sa v Gasparove konalo dalsie kolo zo serie horehronskych, kde sa po dlhom case konecne presadil Rado Brenkus z Bravacova na druhom mieste skoncil Peter Srnka a na tretom novacik sutaze Ivan Lepko z Brezna. Nasledujuce kolo bude v sobotu o 18. hodine v Bravacove.
Nedelu uz tradicne “okupuju” Dart club ti najmladsi a ani teraz tomu nebolo inak. V juniorskej kategorii neohrozene vladne Pavol Brvenik, ktory opat vyhral a caka sa od neho, ze sa konecne presadi aj v Slovenskom pohari. Medzi stredoskolakmi je Michal Daxner, ktory vyhrava jeden turnaj za druhym a nestacia mu uz ani taki dobri hraci ako su Milan Majer (druhy), Miroslav Mucha (treti) ci Martin Skantar (stvrty). Dalsie kolo sa uskutocni v nedelu 2. februara o 14. hodine v Dart clube.
Nielen sipky sa hravaju v Darte, ale ani stolni futbalisti nezahalali a v sobotu sa v turnaji prezentovalo 22 dvojic. Velke reci pred turnajom mali ze vraj favoriti Martin Bajzik s Jozefom Lalikom, ktori si nepripustali ziadne ine umiestnenie okrem vitazstva. Bohuzial museli sa sklonit pred futbalovym umenim mladsich hracov, co len dokazuje, ze breznianska spicka sa z turnaja na turnaj vyrovnava. Vitazstvo si napokon odniesli Martin kohutik s Pavlom Daxnerom, ktori vo finale zdolali Matusa Hajducha s Petrom Marcokom. Body zatretie miesto si do rebricka pripisu Ondrej Hajduch s Tomasom Cizom. Nasledujuce kolo sa uskutocni v sobotu o 19.hodine.
Novinkou medzi stolnymi futbalistami je horehronske turne, ktore sa odstartovalo turnajom v pohostinstve Bumbaras v Polomke. Turnaje budu vzdy v piatok o 18. hodine v inej obci Horehronia. V tom premierovom sa zucastnilo 11 dvojic, medzi ktorymi si vitazstvo odniesli Jozef Oravkin s Vratom Havrankinom z Polomky. Druhy turnaj odohraju uz tento piatok v Espresse u Horaceka v Bacuchu.

(pp)

Spod deravych kosov

V siedmom tyzdni SSBL boli na programe len dve stretnutia. Juniorky mali odohrat zapas medzi Gymnaziom Brezno a Jumpers Valaska, Gymnazium vsak nenastupilo, a tak doslo ku kontumacii v pomere 0:30 pre Jumpersky. V muzskej casti sutaze bol na programe zapas medzi Hotelovou akademiou Brezno a Jumpers Valaska. Jumpers nastupilo len so styrmi hracmi, a tak bola pocas celeho zapasu HA vo vedeni. V koncovke, ked dve minuty pred zaverecnym zapiskanim viedla HA o 6 bodov, doslo k jej chybe v obrane a Jumpers snurou 7 bodov zlikvidoval jej naskok. Tym HA zahodila sancu na svoje prve vitazstvo a zapas prehrala o 4 body v pomere 48:52.

Juniorky

Jumpers
SPS
Gymnazium
HA
DO
752255:14112
844153:17812
752123:114 12
743166:168 11
707 85:181 7

Muzi

Jumpers
PS
HA
Gymnazium
660367:26012
52243:21612
606178:280 6
514159:187 6

Strelci tyzdna: Juraj Krivan – HA (20 bodov), Marcel Gildein – Jumpers (18 bodov)

Ivana Lilkova

Spod vysokej siete

Horehronska liga “vychod” vo volejbale neregistrovanych hracov pokracovala dalsimi zapasmi. V piatok 17. januara si druzstvo Helpy podelilo body s druzstvom Bravacova, ked v prvom zapase zvitazilo 2:1, aby v zapati v druhom prehralo 0:2. V nedelu 19. januara sa situacia opakovala v Pohorelej, kde sa domaci stedro rozdelili s druzstvom Zavadky pomerom setov v jednotlivych zapasoch 1:2 a 2:1. V piatok 24. januara Bravacovo necakane stratilo body v obidvoch zapasoch s bojovnym a huzevnatym druzstvom Pohorelej pomerom setov 1:2 a 1:2.

1. Bravacovo
2. Pohorela
3. Helpa
4. Zavadka
18 10 8 26:19 28
18 10 8 22:25 28
16 10 8 22:25 26
16 4 12 11:25 20

Ing. Jozef Kubanda


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT