28. JANUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Saliansky Matko

Tanecna skupina Lenka z Centra volneho casu v Brezne v utorok 21. januara otvorila okresne kolo sutaze v prednese slovenskej povesti. Na 10. rocniku Salianskeho Matka v zakladnej umeleckej skole sa zucastnilo styridsatjeden sutaziach zo zakladnych skol z celeho okresu. Porota objektivne vybrala tych najlepsich, v 1. kategorii (2. - 3. rocnik) K. Chlebusovu zo Zavadky, M. Spravaca z Polomky, P. Adamekovu z P. Polhory, v 2. kategorii (4. - 5. rocnik) V. Francistyovu z Mazornikova, A. Kirschovu zo Zavadky, N. Packovu z D. Lehoty, v 3. kategorii (6. - 7. rocnik) M. Zlukyovu z Janosovky, A. Latinaka z Helpy, E. Stancikovu zo Skolskej, K. Sipulovu z Telgartu a D. Pindiakovu z P. Polhory. Okres Brezno budu 6. februara reprezentovat na krajskom kole v B. Bystrici.

Novy prednosta krajskeho uradu

V pondelok 20. januara sa ujal funkcie novovymenovany prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Milan Kepena. Podla zakona prednostov krajskych a okresnych uradov vymenuva a odvolava vlada, ktora vlani v novembri schvalila kriteria na tieto funkcie. Ing. Pavla Seckara, PhD. z postu, podobne ako aj prednostov inych krajskych uradov, odvolala na svojom zasadnuti v treti januarovy tyzden. Prednostov okresnych uradov vymenuje kabinet v najblizsich dnoch.

Omladzuju svoje rady

V utorok 21. januara sa clenovia Zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov c. 2 v Brezne zisli na hodnotiacej clenskej schodzi. Oboznamili sa s dokumentami transformacie zvazu zo stavovskej organizacie na spolocensku. Taziskovou ulohou je omladzovanie clenskej zakladne, ked v rokoch 2000 - 2002 prijali 71 novych mladsich clenov. V sucasnosti tato organizacia zdruzuje 91 clenov s vekovym priemerom 62 rokov. Kolektivnym clenom je Klub slovenskych turistov pri MSK v Brezne (105 turistov). V diskusii hovorili o cinnosti zvazu, o navrhu novych stanov, ktore schvali XII. zjazd SZPB v auguste tohto roka.

 

Opytali sme sa

starostu Podbrezovej Ing. Jana Stellera

o Aka je vo vasej obci situacia v presune kompetencii?

- Presun kompetencii podla kompetencneho zakona platneho od 1. januara 2001 prebieha podla schvaleneho harmonogramu. Ako prve presli na obce matriky, ktorych prechod bol najlepsie zorganizovany, pretoze delimitacia materialu, pracovnikov i financne prostriedky boli v dostatocnom predstihu pripravene. Jednou z velkych kompetencii bolo skolstvo, pod nasu obec presli tri materske skoly, dve zariadenia skolskeho stravovania a jeden samostatny pravny subjekt - zakladna skola, kde je to o nieco horsie, pretoze delimitacia nebola pripravena tak, ako by mala byt. Podla smernic ministerstva skolstva financne prostriedky na druhy polrok 2002 boli prerozdelovane na obce nerovnomerne, nie podla potrieb. Od 1. januara 2003 presli dalsie kompetencie, opatrovatelska sluzba a stavebny zakon, kde najma v stavebnom zakone meska odovzdavanie financnych prostriedkov. Podla kompetencneho zakona mala obec posobnost v oblasti ochrany prirody a krajiny, kde vydavala povolenia na vyrub drevin, nahradnu vysadbu. Rozhodnutim okresneho uradu podla novely zakona nam tuto posobnost zobrali. Myslim si, ze sme to robili minimalne tak dobre ako okresny urad. Cize, ak chce obcan nieco vyrubat, alebo zasadit, znovu musi cestovat do Brezna. Odovzdavanie v oblasti socialnej starostlivosti bolo haklive z toho hladiska, ze ju nebolo mozne prerusit a uz 2. januara musela opatrovatelska sluzba fungovat. Tam bol prechod kompetencii zo strany odboru socialnych veci pripraveny v dostatocnom predstihu, doslo aj k dohode medzi obcami a Breznom, ked terenne sestry boli sustredene pod mesto. Zatial nie su problemy, okrem financnych, lebo este stale nevieme, kedy peniaze dostaneme, hoci su opatrovatelia uz zamestnancami obce. Zmluva o poskytnuti statnej dotacie na mzdy nie je uzavreta, pretoze okres ani kraj este nemaju rozpis statneho rozpoctu.

Davky socialnej pomoci po novom

Od pondelka 20. januara zacali vyplacat davky socialnej pomoci podla novely zakona c. 724/2002 Z. z. Ako nas informovala veduca odboru socialnych veci Okresneho uradu v Brezne Ing. Ivana Kruzliakova, zmena sa dotyka hlavne § 48 ods. 4, ktory hovori, ze vyska davky socialnej pomoci pre obcanov, ktorych prijmy sa posudzuju spolocne, nesmie presiahnut sumu 10 500 korun mesacne. Rodina okrem davky socialnej pomoci moze dostat este prispevok na byvanie alebo prispevok v nezamestnanosti, pripadne penazny prispevok na kompenzaciu (ak splni podmienky).

Obcanovi, ktory je v hmotnej nudzi zo subjektivnych dovodov, sa mesacny prijem doplni do sumy 1450 korun a tomu, ktory je v hmotnej nudzi z objektivnych dovodov, do sumy 2900 korun. Zaopatrene neplnolete dieta od statu dostane 1000 korun a nezaopatrene malolete dieta 1600 korun. Do prijmov na posudenie naroku na socialnu davku sa nezapocitava prispevok na byvanie ani 500-korunovy prispevok, ktory dostavaju absolventi skol pocas vykonavania absolventskej praxe.

Podla slov Ing. Ivany Kruzliakovej, okresny urad do 31. januara rozhodne o vyske socialnych davok v zmysle novely zakona. Davky dorucuju prostrednictvom posty a zatial nezaznamenali ziadny vaznejsi incident. Niektori ludia si vsak zmeny nechcu dat vysvetlit a mnohi reaguju podrazdene. Chcelo by to viac trpezlivosti a slusnosti

(r)

h0304e.jpg (10200 bytes) V sobotu 25. januara komisia sportu pri Mestskom zastupitelstve, Klub slovenskych turistov - odbor turistiky MSK a Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v Brezne zorganizovali uz 16. rocnik turisticko-lyziarskeho Pochodu vdaky - Po stopach oslobodenia mesta Brezna. Uctu a vdaku svojou ucastou vyjadrilo sestdesiatdva turistov na lyziach i peso. Najstarsim ucastnikom bol vyse osemdesiatrocny Benjamin Strmen a medzi najmladsich patril trinastrocny Brano Kotoc.

Snimka: Stefan Vozar

 

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Dlhoprsti v akcii

Ani hrozba blokovej pokuty za prichytenie pri kradezi dlhoprstych nezastrasi a dalej veselo kradnu. Jednu z nich - O. R. z Brezna - pri takejto ,,cinnosti" prichytili 9. januara tesne pred poludnim v Bille s tovarom bezmala za 230 korun. Dvanasteho januara o pol desiatej predpoludnim tu kradla V. S. z Brezna, ktora ,,zabudla" zaplatit za pol litra vodky a bryndzu dovedna za 125,80. V supermarkete obchodneho domu 17. januara tesne pred siedmou vecer sampon za 105 korun uchmatol D. G. z Brezna. Skodnu v tejto predajni mali aj 21. januara o pol jednej, M. B. z Brezna ma na svojom zlodejskom konte tovar za 80 korun. A do tretice s tovarom za 114,40 koruny z obchodneho domu sa 22. januara popoludni pokusila nenapadne odist M. M. z Brezna, ktoru si vsak na jej smolu vsimol personal.

Zabudol na sporak

O desiatej predpoludnim 10. januara asistovali Hasicskemu a zachrannemu zboru pri otvarani bytu na Ulici 9. maja. Jeho majitel totiz odisiel mimo mesta a nechal zapnuty plynovy sporak. Nastastie si na to spomenul a telefonicky poziadal o pomoc.

Pes napadol zeny

O tristvrte na osem vecer 12. januara ktosi zatelefonoval, ze pri lekarni Afrodita pes napadol a pohryzol dve zeny. Informacia bola pravdiva, hliadka sa ujala zranenej matky a jej dcery. Odviezli ich na osetrenie do nemocnice a potom na Policajny zbor, ktory sa pripadu ujal. Rotvajler sa po meste volne pohyboval, udajne usiel z Kiepky.

Muz na ceste

Po oznameni, ze na ceste medzi malou stanicou a Baldovskym mostom lezi muz, 15. januara o 15.40 hodine vystartovali na miesto. Nasli tam J. K. z Mazornikova, ktory nebol triezvy. Muz mal rozbitu hlavu, preto privolali sanitku.

Kvoli zene

Na rusenie nocneho kludu 19. januara pat minut pred druhou hodinou v noci si stazovali z cinziaka na Ulici Frana Krala. Na chodbe sa totiz pohadali a pobili P. M. a R. M. zo Sladkovicovej ulice s J. K. a M. F. z Ulice Frana Krala. Pricinou sporu bola vraj zena.

(mp)

Mikroregion Chopok - Juh po prvykrat v tomto roku

Na prvom tohtorocnom rokovani sa v piatok 24. januara stretli clenovia mikroregionu Chopok - Juh, do ktoreho patria obce Raztoka, Nemecka, Predajna, Jasenie, Dolna Lehota, Horna Lehota, Bystra, Myto pod Dumbierom a Podbrezova. Po komunalnych volbach k piatim staronovym starostom pribudli styria novozvoleni, takze toto stretnutie, ktore viedol predseda mikroregionu starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller, malo aj zoznamovaci charakter.

Zaoberali sa problematikou presunu kompetencii a pripravou snemu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, ktory bude 6. februara v Bravacove. Opat potvrdili stanovisko zaradenia obci z tejto casti okresu do spolocnej uradovne v Brezne. Najblizsie pracovne rokovanie naplanovali na druhu polovicu marca.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT