Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

10

18. MAREC  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zakladom su fungujuce partnerstva

V utorok 11. marca sa v Europskom vzdelavacom centre v Zavadke nad Hronom uskutocnilo vyjazdove pracovne zasadnutie komisie regionalneho rozvoja Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja, ktore viedli jej predseda Ing. Martin Banik a tajomnik Ing. Vladimir Brieda.
Na stretnutie pozvali prednostu okresneho uradu, poslancov Banskobystrickeho samospravneho kraja za okres Brezno, predsedu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, predsedov mikroregionov Muranska planina, Chopok - juh, Cierny Hron, Horehron, primatora Brezna, starostov Zavadky, Polomky, projektoveho manazera Europskeho vzdelavacieho centra a dalsich hosti.
Sprava o stave a rozvoji okresu Brezno, ktoru predniesol prednosta okresneho uradu Ing. Daniel Backo, nacrtla navrhy na riesenie problemov v priemysle, v lesnom hospodarstve a polnohospodarstve i v stavebnictve: Ozivenie priemyslu v jestvujucich vyrobnych kapacitach je najvyssim predpokladom znizenia nezamestnanosti v okrese. Treba hladat cesty pre majetkove usporiadanie, kupu a zmenu vyrobnych programov v existujucich vyrobnych prevadzkach zanikajucich a zaniknutych firiem i moznosti vstupu zahranicnych investorov, budovat priemyselne parky v priestoroch tychto firiem. Na urovni vlady stanovit strategiu surovinovej politiky a z urovne statu pomoct zlepsit legislativne prostredie, zmenit danovu politiku, pristup k makkym uverom a proexportnu politiku. V lesnom hospodarstve a polnohospdarstve najma zo strany statu makroekonomickymi pakami zamedzit vyvoz drevnej hmoty z okresu a uprednostnit jej spracovanie v ramci drevarskych kapacit podnikov. Uplatnit stabilnu a prisne ucelovu dotacnu politiku s podporou polnohospodarstva v horskych a podhorskych oblastiach. V celom okrese treba zabezpecit komplexny system opatreni na vytvorenie zachrannej socialnej siete, ktora tu absentuje (krizove stredisko, utulok, domov pre osamelych rodicov s detmi).
Z vystupeni dalsich hosti a z diskusie vyplynulo, ze malebnost kraja, jeho zachovale folklorne tradicie, ludove remesla a velmi dobre podmienky pre rozvoj tvoria zakladnu, na ktorej je mozne budovat novy ekonomicky program zalozeny na rozvoji vidieckej turistiky. Prave tento fenomen je pre okres Brezno druhym moznym zdrojom zvysenia zamestnanosti. Tento ciel sa da dosiahnut cez dobudovanie siete dopravnych tepien, infrastruktury, pristupom k makkym uverom, zlepsenim danovej politiky, co je mozne len s podporou statu.
Aky zaver vyplynul z toho rokovania? Zakladom regionalneho rozvoja su fungujuce partnerstva, ktore vznikaju v jednotlivych mikroregionoch, aj v ramci Prvej rozvojovej vidieckej agentury. Ale bez danovej reformy, bez fiskalnej decentralizacie nebude mozny plnohodnotny regionalny rozvoj, ktory podla posledneho vyjadrenia vlady nastane az od roka 2005.

(r)

Sekerou na matku

Policajne organy Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Brezne zacali trestne stihanie voci styridsatsedemrocnemu R. J. z Drabska, ktory sa dopustil trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi.
Tento muz uz vlani v novembri vulgarne nadaval svojej matke a ohrozoval ju kuchynskym nozom. Zopakoval to v decembri, kedy sa ohanal sekerou. Utoky syna na matku vyvrcholili 8. marca do takej miery, ze musela poziadat o pomoc policiu.

(km)

Prefikani zodeji

Jedenasteho marca o stvrt na desat z predajne telefonov a prislusenstva v Brezne zmizol notebook HP OB VT 6200 za 116 900 korun, ktory bol volne polozeny na pulte.
Kradez maju pravdepodobne na svedomi traja muzi (Romovia) vo veku dvadsat az dvadsatpat rokov. Jeden z nich je asi 180 cm vysoky, vsetci mali nakratko ostrihane vlasy, jeden mal francuzsku briadku a dalsi vyrazny orli nos.
Majitelku predajne poziadali o manual k mobilnemu telefonu, pricom vyuzili jej nepozornost a ukradli notebook. Vo veci bolo zacate trestne stihanie proti neznamemu pachatelovi.

(dk)

Big Air Tale 2003

Za ucasti profesionalnych jazdcov sa v piatok 14. marca v Sportovom a rekreacnom centre na Taloch konali snoubordove preteky v skokoch, ktore organizatori nazvali Big Air Tale 2003. Ich hlavnym zamerom bolo verejnosti priblizit disciplinu freestyle.
Na preteky sa prihlasilo dvadsatpat snoubordistov, startovalo dvadsatdva, z toho traja z Polska. Kvalifikacia trvala hodinu, sutaziaci sa mohli rozoskakat. Rozhodcovia vyberali najlepsi skok. Do finale postupili osmi jazdci, kazdy z nich mal na skoky tridsat minut. Rozhodovala vyska skoku, obtiaznost, dopad a predvedenie, v com najlepsie obstali: Ludo Snovak (Burton), Marek Weiner, Tomas Hafner (obaja Quicksilver), Marek Hlinican (Burton) a Robert Volka.
Po tomto adrenalinovom zazitku dobre padla zabava s hudbou a vynikajucou naladou, ktora v restauracii arealu sportov trvala do neskorych vecernych hodin.

(ls)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT