18. MAREC  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Stvrtstorocie spevokolu

Slavnostnym jubilejnym koncertom v sobotu 22. marca o 18. hodine v Mestskom dome kultury v Brezne dvadsiate piate vyrocie svojho vzniku oslavi Spevacky zbor mesta Brezna. Na koncerte v troch programovych blokoch odzneju skladby starych majstrov, ludove piesne i cernosske spiritualy. Medzi interpretovanymi skladbami bude aj uvodny zbor z opery Bedricha Smetanu Proc bychom se netesili. Diriguju PaedDr. Milan Pazurik, CSc., a PaedDr. Zuzana Giertlova. Jubilanta pozdravi aj detsky folklorny subor Stastne detstvo, ktory v tomto roku tiez oslavi svoje dvadsiate piate narodeniny. Vystupenie jubilujuceho spevokolu bude na velkoplosnej obrazovke ilustrovat videoprojekcia o jeho cinnosti. Vstupne na podujatie je dobrovolne.

(DaRa)

Hviezdoslavov Kubin

V Gymnaziu Jana Chalupku v Brezne sa vo stvrtok 13. marca uskutocnilo okresne kolo Hviezdoslavovho Kubina. V prednese poezie a prozy IV. kategorie sutazilo patnast studentov z okresu Brezno. V prednese poezie do regionalneho kola postupuje Miroslava Duricova z gymnazia, Andrea Albertyova z hotelovej akademie, Lucia Kurcikova, Katarina Dubinyova (obidve z gymnazia), Lucia Kovacikova z obchodnej akademie. V umeleckom prednese prozy Vladimira Makusova z obchodnej akademie a Zuzana Murinova z hotelovej akademie.

(jb)

Chripka ustupuje

V 11. kalendarnom tyzdni v okrese Brezno zaznamenali v porovnani s predchadzajucim tyzdnom pokles chorobnosti na chripku a jej podobne akutne respiracne ochorenia o 50,08 percenta vo vsetkych vekovych kategoriach. Najviac u deti do piatich rokov (o 55,52 percenta), kde bola chorobnost 2811,17 na 100 tisic obyvatelov. Vo vekovej kategorii od 6 do 14 rokov vyskyt chripky klesol o 52,39 percenta, od 15 do 59 rokov o 47,66 percenta a u pacientov nad 60 rokov o 36,7 percenta s chorobnostou 630,83 na 100 tisic obyvatelov.

(vm)

Tajuplne pribehy v podani najmensich

Druhy rocnik sutaze Carovny pribeh, ktorej cielom je obnovit a podporit zaujem deti o knihy a literaturu, sa dostal do finale. Z celkoveho poctu 346 dorucenych sutaznych diel odborna porota vo stvrtok 13. marca vybrala dvadsatstyri najlepsich bez stanovenia dalsieho poradia. Mladi umelci pod vedenim svojich pedagogov mali vytvorit vlastnu ilustrovanu knihu na temu Tajuplne pribehy z nasho mesta. Z okresu Brezno je medzi vitazmi 2. A trieda zo Zakladnej skoly na Komenskeho ulici v Polomke.

(ab)

Co zistila ,,soika"

Vyhlasili nebezpecne vyrobky

Inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj vo februari prekontrolovali 163 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 53 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 15 predrazeni, co predstavuje 28,30 percenta a mieru 0,40 koruny (vyska predrazenia na 100 korun k predrazenym kontrolnym nakupom).
Oznacenie cenou platnou v okamihu ponuky chybalo v siedmich prevadzkach pri 34 druhoch vyrobkov. V 74 prevadzkovych jednotkach pozastavili 435 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 1 749 458 korun. V dvoch prevadzkach nevyhoveli vahy a meradlo s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 66 blokovych pokut v hodnote 54 600 korun a spisali trinast oznameni o zacati spravneho konania.
V Breznianskom okrese v ramci akcie zameranej na vybavenie stredisk v zimnej turistickej sezone vykonali kontrolu v hoteli Bystra v Bystrej. Kontrolny nakup uctovany za 127,60 koruny bol predrazeny o dve koruny dvadsat halierov z dovodu nedodrzania uctovanej hmotnosti jemnych varenych parkov. V potravinach Zikorn vo Valkovni pre nespravne uctovanie predanej sekanej bol nakup v hodnote 62,80 koruny predrazeny o dve koruny desat halierov.
Okrem tychto informacii na tlacovej konferencii vo stvrtok 13. marca predstavitelia Slovenskej obchodnej inspekcie upozornili na nebezpecne vyrobky. Na zaklade vysledkov odobratych vzoriek elektricku priklepovu vrtacku FERM, FPD - 13/650 vyhlasili za vyrobok nebezpecny pre uzivatela. Vrtacka, ktoru dovazala firma Proma SK, s. r. o., Zvolen, nevyhovela skuskam elektrickej bezpecnosti. Poziadavkam na bezpecnost nevyhovela ani uhlova bruska S1M-ZKB-115. Predajcom tohto nebezpecneho vyrobku, ktory varabaju v Cine, je Baumax SR, spol. s. r. o., Kapitulska 15, Bratislava, filialka Zvolenska cesta, P. O. Box 50, Banska Bystrica. Zistene nedostatky mozu zapricinit poskodenie zdravia pouzivatela naradia, pripadne aj skodu na majetku. Slovenska obchodna inspekcia vydala zakaz dalsieho predaja a vykonala zavazne pokyny na stiahnutie tohto nebezpecneho vyrobku z trhu. Odporuca spotrebitelom, ktori tuto brusku kupili, aby ju vo vlastnom zaujme vratili predavajucemu. Maju narok na vratenie penazi.

(db)


Vratili sa aj k starym problemom

Devat starostov mikroregionu Horehron sa v pondelok 10. marca zislo v Helpe, v sidle noveho predsedu mikroregionu Jozefa Fillu. Zavital medzi nich aj predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Mgr. Jaroslav Bercik.
Zhodnotili uplynule obdobie a vratili sa k starym nevyriesenym problemom, ktore su bolavymi miestami mikroregionu (spolocna skladka tuheho komunalneho odpadu). Nacreli aj do buducnosti a vyslovili myslienky o novych potrebach a smerovaniach mikroregionu ako celku.
Jednomyselne sa zhodli na tom, ze pre jednotlive obce a aj pre cely mikroregion treba vypracovat strategicky a akcny plan ich ekonomickeho a socialneho rozvoja, ktory by predstavoval spolocnu viziu buduceho rozvoja mikroregionu, kde by boli navrhnute konkretne aktivity vychadzajuce z miestnych podmienok a smerujuce k zlepseniu kvality zivota v obciach.
Vyjadrili sa aj k zlej financnej situacii, ktora nastala v skolstve a v socialnych veciach. Na programe rokovania bola i otazka navrhovaneho clenstva v zdruzeni PRVA, s ktorym ich blizsie oboznamil Mgr. Jaroslav Bercik. Suhlasili s ucastou na valnom zhromazdeni tohto zdruzenia.
Na zaver starostovia prejavili dobru volu a snahu riesit spolocne problemy v ramci mikroregionu Horehron.

(mk)

Mikroregion Chopok - juh s novym clenom

V stredu 12. marca sa v Obecnom urade v Podbrezovej zisli predstavitelia mikroregionu Chopok - juh, ktori medzi sebou privitali zastupcu noveho clena - starostku Jarabej Mariu Hrasnu. Na svojom zasadnuti sa zaoberali pripravou vyrocnej clenskej schodze, ktora bude 3. aprila v Obecnom urade v Nemeckej. S hostom stretnutia Ing. arch. Petrom Rusnakom prerokovali pripravu spracovania programu rozvoja mikroregionu, ktory bude aj obsahom prihlasky do Programu obnovy dediny.

(js)

Rada ZMOS o aktualnych otazkach

Predseda a podpredseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Mgr. Jaroslav Bercik a Ing. Jaroslav Demian sa v dnoch 12. a 13. marca zucastnili na rokovani Rady Zdruzenia miest a obci Slovenska na Strbskom Plese.
Ako nas po navrate informoval Mgr. J. Bercik, hovorili najma o sucasnom stave delimitacie kompetencii na miestnu samospravu a o financnom zabezpeceni prenesenych kompetencii z miestnej statnej spravy na obce a mesta. Neobisli situaciu vo vytvarani spolocnych obecnych uradov, pricom podla slov Mgr. J. Bercika v nasom regionalnom zdruzeni je uz pripravena zmluva o zriadeni spolocnej uradovne v Brezne na useku opatrovatelskej sluzby a stavebneho poriadku. Do programu rokovania zaradili aj nevyriesene problemy s presunom kompetencii v oblasti stavebneho konania, skolstva a v socialnej oblasti.
Pretoze sa blizi termin apriloveho rokovania 13. snemu ZMOSu, venovali sa pripravam na toto snemovanie predstavitelov miest a obci.

(r)

Od srdca k srdcu

Pod nazvom Od srdca k srdcu sa v utorok 11. marca v obradnej sieni Obecneho uradu v Predajnej niesla regionalna prehliadka programov okresneho zdruzenia Zboru pre obcianske zalezitosti - Clovek cloveku za ucasti kolektivov z Brezna, Podbrezovej a z Predajnej. Okrem ucinkujucich sa na akcii zucastnili starostovia a zastupcovia obci Cierny Balog, Nemecka, Raztoka, Horna Lehota a Jasenie.
Po oficialnom otvoreni predsednickou okresnej rady zdruzenia ZPOZu, starostkou Predajnej Ing. Tatianou Contofalskou sa slova ujala tajomnicka a moderatorka Anna Holikova. Aj ked pocet kolektivov nebol bohaty, na srdecnej a tvorivej atmosfere to neubralo. Ako prvi sa predstavili domaci s peknym a precitenym spracovanim slavnostneho obradu venovaneho 50. vyrociu spoluzitia v manzelskom zvazku, teda zlatej svadbe. Zaujimavy a mily bol program kolektivu z Podbrezovej - ukazka uvitania deticiek do zivota (na snimke Miroslava Prochazku), kde dominovala hlavne recitacia hlboko a profesionalne podana. Mesto Brezno si pripravilo prijatie jubilanta - sestdesiatnika, dlhorocneho spolupracovnika a verejne angazovaneho cloveka, obrad zaujal najma hudobnou castou.
Touto prehliadkou sa zdruzenie vratilo k rodine, k rodinnym slavnostiam, kde laska je hlavnym atributom na usporiadanie rodinnej oslavy. Nazov vsak odzrkadluje aj inu rovinu - snahu dobrovolnych pracovnikov ZPOZu spestrit a skraslit spoluobcanom vsedne dni zivota. Slavnostnymi aktami, na ktore sa s radostou a svedomito pripravuju, im chcu vyjadrit vdaku za vsetko dobre, co pre spolocnost urobili. Potvrdzuje to aj vyrok Ludovita Stura: Napomahat celku, veci obecnej, je nielen pekne, ale aj spojene s osohom kazdeho.

(mlm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT