18. MAREC  2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dajte o sebe vediet!

V tychto dnoch po Horehroni cestuju koordinatori medialnych produktov agentury LEONARD TV PRODUCTIONS, ktora je znama tvorbou televiznych programov na kluc, reklamnych filmov, sponzorskych odkazov, reklamnych spotov, multimedialnych prezentacii i pravidelnymi televiznymi relaciami Moj dom, moj hrad, Smer Europa - Slovenske zlato.
V sucasnosti v spolupraci so Slovenskou agenturou pre cestovny ruch, obcianskym zdruzenim ADELA a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou realizuju novy projekt pod nazvom Region otvoreny Europe. Vznikol na zaklade impulzu tychto institucii, ktorym chyba kvalitny prezentacny material najma pre zahranicnych turistov a obchodnych partnerov spracovany na profesionalnej urovni. Projekt realizovany na multimedialnom CD nosici vo viacerych jazykovych mutaciach spracuju postupne po jednotlivych regionoch. Koncom marca zacne distribucia nosica Detva - Podpolanie.
Koordinatori pocas vyjazdu na Horehroni ponukaju participaciu na tomto projekte, ktoreho finalny produkt zviditelni region a poskytne o nom uceleny informacny obraz turistovi, obchodnemu partnerovi, potencialnemu investorovi. ,,Cedecka" dostanu k dispozicii nielen ucastnici projektu, ale aj informacne centra, hotely, slovenske velvyslanectva v europskych krajinach. Distribuciu zabezpecia aj v ramci zahranicnych misii zastupcovia SOPK a Slovenska agentura pre cestovny ruch na sestdesiatich svetovych vystavach.
Ak vas koordinatori este neoslovili a mate zaujem o takuto formu prezentacie, blizsie informacie dostanete na c. t. 4123399, 0905 729888, 0908 384943. 

Kratke ,,informacie"

Po patdnovom sudnom procese sudkyna okresneho sudu v N pre proceduralne chyby vo vysetrovani a neuplnost potvrdeni o zaplateni vypalneho zbavila znameho bosa kriminalneho podsvetia obvineni z vydierania. Poskodeni si mozu svoje pohladavky uplatnit v obcianskopravnom konani.

...

V minulych dnoch sa na odporucenie zastupitelskych organov vratil do vlasti nas vyznamny archeolog prof. Ing. JUDr. Alfonz Kopacik, DrSc., zucastnivsi sa na vykopavkach v Iraku. Po prichode oznamil novinarom, ze zatial sa mu nepodarilo vykopat ziadne zbytky drotu, z coho usudzuje, ze Sumeri nepoznali telefon, a teda urcite museli komunikovat pomocou radiovych signalov.

...

Miestny odbor nezavisleho obcianskeho zdruzenia ,,Blahobyt zasluzilym" sponzorovaneho ministerstvom prace zorganizoval minulu nedelu vorksop na temu: Moderny zakonnik prace - jedine riesenie problemu nezamestnanosti. Ojedinele prejavy nesuhlasu boli fyzicky odsudene pritomnymi mladistvymi ucastnikmi.

...

Na spravu odvysielanu predcasom v televizii, podla ktorej sukromna lekarka za prislusny poplatok osetruje pacientov prednostne, reagovala s poburenim aj o etiku dbajuca lekarska obec. Loajalny casopis No pockaj! v sulade s tvrdenim, ze zdravie nie je zadarmo, konstatoval, ze hlavne starsi obcania, ktori by si to, aj v akutnych pripadoch, nemohli dovolit, su produktom totality, ktora v nich nevypestovala schopnost postarat sa o seba.

...

Vzhladom na caste straty dazdnikov vlada rozhodla o ich povinnom poisteni uz od zaciatku buduceho roka. Ministerstvo financii transparentne urobi vyber poistovni, ktore budu mat opravnenie dazdniky poistovat. Predpoklada sa, ze poistovnami stanovene povinne poistne nepresiahne desatnasobok ceny dazdnika.

...

Vo vecernych hodinach policia zatkla J. H. podozriveho z pripravy teroristickeho utoku na popredneho predstavitela nasho statu. Zatknuty, v pohostinstvach znamy pod menom ,,Streleny", sa pri vysetrovani priznal, ze je cernoch a patri ku skupine Kung-fu. Ohrozeny predstavitel vyslovil presvedcenie, ze i tento pripad signalizuje najvyssi cas stat sa clenom skutocne obranneho spolocenstva.

...

V noci zo vcera na dnes spachal samovrazdu znamy podnikatel E. E. Dovodom boli rodinne nezhody, ked jeho tretia manzelka odmietla prijat valentinsky dar, vozidlo Audi A8, pouzijuc vyrok, ze take dary davaju len niktosi.

(js)

Sme nablizku

Byvaly manzel si mysli, ze stvem deti proti nemu. Nie je to pravda. Ako mu to mam dokazat?

(Pokracovanie)
Ako som minule napisala, dieta potrebuje oboch rodicov a je dobre, ak mu zostanu aj po rozvode. Pri rieseni spolocnej veci je najlepsie riesenie dohodnut sa vzajomne medzi sebou. V situacii po rozvode je vsak lepsie, ked kontakty deti s odchadzajucim rodicom stanovi sud. Manzelia sa vacsinou rozvadzaju preto, ze si prestali rozumiet, ze sa nevedia dohodnut a rozvod na porozumeni vela neprida. Kontakty odideneho rodica s detmi su preto spociatku casto skuskou nervov a trpezlivosti. Sudom urcene dni stretania davaju pevny ramec prvych kontaktov. Ak tento ramec dokazu obaja rodicia prijat, neskor vacsinou nemaju problem pruzne sa prisposobovat potrebnym zmenam, tentoraz uz sami medzi sebou.
Pravidelnost v zivote je nieco, co dava pocit istoty. Je dobre, ak sa dieta stretava spociatku s druhym rodicom pravidelne – potrebuje si obnovit istotu, ktoru mu rozvod rodicov nabural. Pravidelnost ako prvok istoty potrebuju vsak aj obaja dospeli, aj im sa rozvodom rozbural svet a potrebuju si ho upevnovat.
To vsetko doteraz bolo o stretavani samotnom. Napisala som toho tak vela nie preto, aby som vas poucala, ale aby som vam pomohla vydrzat. Nemam totiz ziadnu osvedcenu radu, ako presvedcit cloveka, ktory sa este nevyrovnal s nasim rozchodom, o tom, ze nie som jeho nepriatel. Presvedcit byvaleho manzela moze najlepsie len cas a pokracujuce stretavanie sa s detmi. Ak pritom budete tak trocha sutazit, kto je lepsi rodic, nemusi to byt vobec na skodu – pokial to nebude kupovanie dietata darcekmi a darmi. Dieta potrebuje pocit istoty, vedomie, ze je milovane a tie starsie aj porozumenie.

Mgr. Marcela Skultetyova,
psychologicka

V citani je poznanie

Program na podporu citania pokracuje aj v tomto roku

Program V citani je poznanie, ktory minuly rok pripravila spolocnost Coca-Cola na podporu citania medzi detmi, pokracuje aj v tomto roku. Ako prvy krok dala spolocnost podnet na vytvorenie Zlateho fondu svetovej literatury pre deti a mladez.
Ako reakciu na zvysujuci sa nezaujem deti o knihy a citanie zorganizovala v minulom roku spolocnost Coca-Cola projekt V citani je poznanie, ktoreho cielom bolo motivovat deti k navratu ku kniham a spoznavaniu hodnot literatury. Na podnet spolocnosti bol rok 2002 vyhlaseny Ministerstvom kultury SR za Rok detskej knihy. Medzi klucove aktivity projektu patrilo vytvorenie Zlateho fondu slovenskej literatury pre deti a mladez a verejne citania, ktore sa v spolupraci s mestskymi kniznicami a skolami konali po celom Slovensku. Napriek tomu, ze sa Rok detskej knihy skoncil, ma spolocnost Coca-Cola Slovakia v umysle aj nadalej pokracovat v aktivitach na podporu citania deti.

Prvou tohtorocnou aktivitou bolo vytvorenie Zlateho fondu svetovej literatury pre deti a mladez. Na jeho zostavovani sa podielali popredni slovenski odbornici z Univerzity Komenskeho v Bratislave, Univerzity Konstantina Filozofa v Nitre, Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici, Filozofickej fakulty Presovskej univerzity, slovenskej sekcie IBBY a Spolku slovenskych knihovnikov. “Dali sme si zalezat na tom, aby boli v Zlatom fonde zastupene vsetky jazykove oblasti, a aby ho tvorili knizky, ktore su overene casom a ostavaju v povedomi slovenskych citatelov. Samozrejme, nevynechali sme ani najvyznamnejsie diela poslednych rokov”, hovori Eva Ciferska, veduca sekretariatu Slovenskej sekcie IBBY, ktora bola poverena koordinaciou projektu a sumarizaciou vysledkov.
Do Zlateho fondu svetovej literatury pre deti a mladez, ktory obsahuje 61 titulov oblubenych detskych knih z celeho sveta, su zaradene najkrajsie diela z anglickej, americkej, ceskej, danskej, finskej, svedskej, norskej, francuzskej, ruskej, spanielskej a latinskoamerickej literatury. Na ich vybere spolupracovali: prof. PhDr. Brigita Simonova, CSc., z  Katedry slovenskeho jazyka a literatury na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici, PhDr. Alena Hoskova, redaktorka vydavatelstva Mlade leta, PhDr. Eva Preloznikova z Katedry anglistiky a amerikanistiky na Filozofickej fakulte UKF v Nitre, prekladatelka a redaktorka Mgr. Maria Stevkova, prekladatelia Peter Kerlik a PhDr. Elena Flaskova, PhDr. Eva Bielikova z Katedry nemeckeho jazyka a literatury na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave, PhDr. Valerij Kupka z Katedry rusistiky na Filozofickej fakulte Presovskej univerzity, prekladatelka a redaktorka PhDr. Elena Rackova, PhDr. Roman Brat, prekladatel – hispanista a prekladatelka a redaktorka Elena Linzbothova.
V ramci programu V citani je poznanie sa v priebehu minuleho roka konalo 75 verejnych citani v 30 mestskych knizniciach a 15 skolach po celom Slovensku. Celkovo sa na podujatiach zucastnilo takmer 5000 deti, ktore mali moznost prostrednictvom citania, hier a sutazi preniknut do kuzla knih. “Projekt V citani je poznanie sa stretol s velkym uspechom ako medzi detmi, tak i medzi dospelymi, o com svedci aj pocet zucastnenych i spolupracujucich institucii. Vieme, ze budovanie zaujmu deti o literaturu nie je kratkodoba zalezitost, a preto by sme aj v tomto roku chceli pokracovat v roznych podpornych aktivitach”, hovori Anton Bodis, riaditel pre vonkajsie vztahy spolocnosti Coca-Cola Slovakia.
Snahou spolocnosti Coca-Cola je vytvarat pre jednotlivcov, rodiny, podniky a mesta prilezitost realizovat sa, a tak prispievat k zvyseniu kvality zivota vsetkych obcanov. Povest dobreho obcana si spolocnost Coca-Cola ziskala vdaka charitativnym darom, technickej pomoci a dalsim prejavom podpory a ustretovosti voci spolocenskym potrebam v mnohych krajinach na celom svete.
Coca-Cola uz od zaciatku svojho posobenia na Slovensku aktivne rozvija program podpory komunit. Podporuje a organizuje sportove aktivity studentov, dlhodobo podporuje Slovensky Cerveny kriz a spolupracuje tiez s vybranymi slovenskymi nemocnicami.

(ab)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT