1.APRIL  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mala premiera bude 5. aprila

h0313b.jpg (7775 bytes)Jeden z najstarsich a najaktivnejsich divadelnych suborov na Slovensku - Divadelny subor Jana Chalupku v Brezne - v tomto roku oslavuje 80. vyrocie svojej novodobej cinnosti. Pri tejto prilezitosti jeho clenovia nastudovali tri jednoaktovky od Antona Pavlovica Cechova: Pytacky, Konske priezvisko a Medved v rezii Matusa Olhu so scenou Stefana Hudaka. Jesenna premiera bude mat slavnostny charakter za pritomnosti ministra kultury a dalsich dolezitych hosti. Este predtym sa breznianskemu publiku predstavia v tzv. malej premiere v sobotu 5. aprila. Predpremieru uz absolvovali 28. marca na Tajovskeho divadelnych dnoch v Medzibrode.
,,Po Krcmarskom kralovi sme si povedali, ze pripravime nieco na oddychnutie", hovori organizacny veduci divadelneho suboru Ing. Anton Jursa. ,,Mal to byt akysi koncert ochotnickych divadelnikov, ktori uz na doskach, ktore znamenaju svet, posobia dlhsie. Nepodarilo sa nam to celkom z roznych zdravotnych i osobnych dovodov".
Je to zaujimavy projekt pozostavajuci z usmevnych jednoaktoviek. V Pytackach ucinkuje Aldo Daxner, Veronika Cerovska a Anton Jursa, V Medvedovi sa predstavia Marketa Gregusova, Andrej Jursa a Jan Vengrin a v Konskom priezvisku uvidime Jaroslava Petka, Lubicu Klajbanovu, Petra Musku, Alzbetu Vagadayovu, Jana Vengrina, Petra Horvatha, Stefana Takaca, Mirku Duricovu, Zuzku Bodiovu, Ondreja Podhradskeho a Jozefa Prepletaneho. Vo vsetkych dominuje kritika zlych ludskych vlastnosti, ako su egoizmus, chamtivost, mamon. Text prelozil Jozef Gregor Tajovsky.
S ,,citackami" zacinali v januari, premiera povodne mala byt 29. marca, ale zapracovala chripkova epidemia. Ochorel vytvarnik a niektori clenovia suboru, takze premieru museli posunut o tyzden. ,,Verime, ze to bude velka sranda a ludia sa pobavia. Na malu premieru v sobotu 5. aprila nasu divadelnu verejnost srdecne pozyvame".
Sobotnajsie predstavenie bude aj atestom pred regionalnou divadelnou prehliadkou v dnoch 10. az 12. aprila v Revucej. Okrem toho 25. aprila subor ucinkuje s Krcmarskym kralom na pozvanie Spolku Martina Razusa v Bratislave na celoslovenskych oslavach 115. vyrocia narodenia Martina Razusa. Este predtym by chceli jedno predstavenie odohrat pre verejnost, hoci vyhlasili, ze Krcmarskeho krala z repertoara stahuju.
Ako zdoraznil Ing. A. Jursa na takyto pestry program by si netrufli bez sponzorov, ktori ich podporuju: ,,Na pamati mame nasho predsedu Ing. Jana Grenera a dufame, ze raz si s nami zahra aj divadlo, tak ako si nedavno zaspieval na beneficnom koncerte. Keby neboli ludia, ktori maju ku kulture a k divadlu blizko, urcite by sme oslavy 80. vyrocia nemohli zorganizovat. Peniaze od sponzorov chceme venovat len a len na cinnost suboru. V ramci oslav, ktore budu v jesennych mesiacoch, v synagoge uvedieme pasmo lubostnej poezie, pripravujeme dalsiu premieru so studiom mladych. Autor, reziser a vytvarnik budu prekvapenim. Mal by to byt tyzdnovy program, aby sme nase vyrocie dostojne oslavili. V ramci oslav vydame aj publikaciu o zivote nasho divadla, hlavne v poslednych patnastich rokoch."

(ng)
Snimka: Stefan Vozar

... kde bolo tam bolo, kde sa voda sypala a piesok sa lial

Minuly tyzden sa v Brezne stretli talentovani ziaci na dvoch vyznamnych podujatiach. V pondelok v mestskom dome kutury na XIII. rocniku krajskeho kola sutaze v prednese rozpravky s nazvom Rozpravkove vretienko a v utorok v centre volneho casu na okresnom kole celoslovenskej recitacnej sutaze v prednese poezie a prozy sturovcov pri prilezitosti 155. vyrocia uvaznenia Janka Krala v Sahach.
Rozpravkove vretienko zacalo kulturnym programom ziakov z Pohronskej Polhory a z Pionierskej 2. Styridsatsedem sutaziacich z trinastich okresov Banskobystrickeho kraja privitali riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina, Mgr. Viera Chudikova z odboru skolstva a predsednicka poroty Mgr. Janka Dvorska.
Odborna porota vyriekla tento verdikt: v I. kategorii zvitazila Katarina Tuzinska z Novej Bane pred Dominikou Simanovou z Helpy a Dorotkou Balcarovou z Rimavskej Soboty. Diplom za originalny prednes udelili Matusovi Spravacovi z Polomky. V II. kategorii bola najuspesnejsia Viktoria Matusova z Banskej Stiavnice, druhe miesto obsadila Lenka Bystrianska z Dolnej Strehovej a na tretom mieste sa umiestnili Lenka Krnacova z Banskej Stiavnice a Johana Cabinakova z Novej Bane. Prvi dvaja z kazdej kategorie postupuju do celoslovenskeho kola, ktore bude 12. aprila v Bratislave.
Dusou celej akcie bola metodicka odboru skolstva Mgr. Eva Hancakova spolu s Mgr. Jankou Dvorskou. Ozdobou bola spisovatelka Bozena Bobakova z Myta pod Dumbierom ako clenka hodnotiacej komisie.
Cielom recitacnej sutaze v prednese poezie a prozy sturovcov je okrem ineho hlbsie spoznavanie tvorby sturovskych basnikov, osobitne Janka Krala a upevnovanie vztahu mladej generacie ku klasickej slovenskej poezii, k proze a k literarnej historii. V okresnom kole v Brezne v A kategorii (ziaci 5. az 9. rocnika zakladnej skoly a primy az kvinty osemrocneho gymnazia) najlepsie obstali: Julia Korytiakova, Lenka Goceliakova (obidve z Pohronskej Polhory) a Hubert Kristof z Pionierskej 4. Vitazi budu okres reprezentovat v krajskom kole v Banskej Bystrici.

(mp) 

Mestska kniznica k mesiacu knihy

Rozvijaju uctu k textu a k autorom

h0313h.jpg (15811 bytes)Kniha bola po dlhe starocia sprievodcom cloveka v najroznejsich zivotnych situaciach, dovernym spolocnikom pri vzdelavani, ale aj vo chvilach oddychu, utesitelom, ktory clovek moze mat stale pri sebe, aby v nom hladal krasu ducha a moznost rozsirenia poznania. Dnes vsak kniha prestava byt jednou z mnohych a stava sa jednou z mala. Technicky pokrok ju coraz viac zatlaca do uzadia.
K tym, co pomahaju rozvijat uctu k textu, k autorom, patria aj pracovnicky Mestskej kniznice v Brezne. V mesiaci knihy uskutocnili dvadsat kulturno-vychovnych akcii pre deti z materskych a zakladnych skol. Besedovali s nimi o spisovateloch Pavlovi Dobsinskom, Klare Jarunkovej a o precitanych knihach. Kniznicu navstivili aj ziaci specialnej zakladnej skoly, ktori o precitanej rozpravke nakreslili obrazky. Mladsich ziakov prvych a druhych rocnikov oboznamili s kniznicou formou informatickej pripravy.
Snimka Stefana Vozara je zo stredy 26. marca, kedy medzi inymi na besedu do kniznice v ramci Dna otvorenych dveri zavitali aj ziaci zo Zakladnej skoly Karola Raposa.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT