8. APRIL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Ladakh v Bombura klube

Ladakh, skupina tvorena Pavlom Fajtom a Vaclavom Korinkom, v sobotu 12. aprila koncertuje v breznianskom Bombura klube. Ich prve stretnutie sa odohralo na prahu noveho tisicrocia a odvtedy skupina ucinkuje na vybranych akciach a v koncertnych salach v Ceskej republike i mimo nej. Bubenik a perkusista Pavel Fajt je okrem toho znamy spolupracou s Ivou Bittovou a tiez ako jeden zo zakladatelov ceskej avantgardnej rokovej skupiny Dunaj.

(pv)

Stretnutie furmanov v Sihle

Starosta vrcharskej obce Sihla Stanislav Bitala v posledny marcovy piatok privital priaznivcov a organizatorov pretekov volskych zaprahov Jarmo. Zhodnotili vlanajsi rocnik a pripravili dalsi, ktory sa uskutocni 16. a 17. augusta. Riaditel pretekov Ing. Vojtech Ilcik konstatoval, ze prvy rocnik dopadol nad ocakavanie, prekvapila i velka navstevnost. Preteky sa daju vylepsit, a preto s ich pripravou zacinaju uz teraz. Rokuju so sponzormi, ale radi uvitaju kazdeho, kto che prispiet k ich este uspesnejsiemu priebehu. Privitali by vacsiu ucast remeselnikov regionu s ukazkami prac. Zlepsit treba aj obcerstvovacie sluzby. Rezervy su i v sprievodnych podujatiach, ktorymi chcu viac zatraktivnit Jarmo a zabavnou formou do nich zapojit divakov. Na stretnuti sa zucastnil aj predseda vykonneho vyboru Asociacie furmanov Slovenska so sidlom v Polomke Frantisek Durcenka, ktory informoval o cinnosti a poslani tejto novozalozenej zaujmovej organizacie. Hoci existuje len niekolko mesiacov, ma uz vypracovany kalendar sutazi taznych, gazdovskych koni na tento rok, v ktorom najdeme terminy roznych pretekov v ramci celeho Slovenska.

(DaRa)

Beseda s pracovnikmi NAPANTu

Centrum volneho casu v Brezne v Zakladnej skole na Pionierskej ulici 2 pripravilo besedu ziakov 3. a 4. rocnika s pracovnikmi NAPANTu, ktora bola peknym uvodom k otvoreniu Aprila - mesiaca lesov. Spravu NAPANTu zastupovala Ing. Jana Cerovska z Banskej Bystrice, ktora detom strucne predstavila narodny park, porozpravala o ochrane prirody na jeho uzemi. Ziaci sa do besedy zapojili svojimi nadobudnutymi vedomostami. V druhej casti si pozreli diapozitivy, ktore najlepsie charakterizovali tento narodny park (najvyznamnejsie vrchy, vodopady, rastliny a zivocichy). Na zaver deti otvorene diskutovali o ochrane prirody v NAPANTe.

(eu)

Opytali sme sa za vas

veducej organizacneho oddelenia Mestskeho uradu v Brezne Etely Medvedovej:

o Ako prebiehaju pripravy na majove referendum o vstupe Slovenska do Europskej unie?

- Podla cl. 95, odst. 1 a cl. 102 odst. 1, pism. n/ Ustavy Slovenskej republiky a podla § 2 zakona NR SR c. 564/1992 o sposobe vykonania referenda na zaklade uznesenia NR SR z 21. januara 2003 c. 164, prezident Slovenskej republiky rozhodnutim cislo 49 zo dna 17. februara 2003 vyhlasil referendum, v ktorom opravneni obcania rozhodnu o otazke: ,,Suhlasite s tym, aby sa Slovenska republika stala clenskym statom Europskej unie?" Referendum bude v piatok 16. maja od 14. do 22. hodiny a v sobotu 17. maja od 7. do 14. hodiny.

Na zaklade § 7 odst. 1 a 2 zakona o sposobe vykonania referenda v platnom zneni primator Brezna urcil na uzemi mesta dvanast miestnosti na hlasovanie a uzemie okrsku. Okrsok c. 1 bude v Zakladnej skole K. Raposa na Skolskej ulici 5, okrsok c. 2 vo vojenskej slobodarni na Sekurisovej ulici 1, okrsok c. 3 v pristavbe Zakladnej skoly na Pionierskej 2, okrsok c. 4 v budove plynarni na Ulici Dr. Clementisa 1, okrsok c. 5 v Gymnaziu J. Chalupku na Sturovej 13, okrsok c. 6 na zimnom stadione na Stvrti L. Novomeskeho 34, okrsok c. 7 na futbalovom stadione na Ulici F. Krala 1, okrsok c. 8 v a. s. Belamo na Ceste osloboditelov 10, okrsok c. 9 v Zakladnej skole na Ulici MPCL 35, okrsok c. 10, v budove spravy Lesov mesta Brezna na Glianskej 20, okrsok c. 11 v polnohospodarskom druzstve Dumbier na Podkorenovej 3 a okrsok c. 12 v Zakladnej skole Bujakovo na Okruznej 4. Zoznam ulic, ktore patria do tychto okrskov, najdete v oznamovacich tabuliach mestskeho uradu. Vzhladom na to, ze v zariadeniach socialnych sluzieb a v zdravotnickych zariadeniach na uzemi mesta nebol vytvoreny osobitny hlasovaci okrsok, treba poziadat o vydanie hlasovacieho preukazu alebo o hlasovanie do prenosnej urny (podrobnejsie informacie najdete na strane 8).

Na zaklade §-u 14 zakona o sposobe vykonania referenda kazda politicka strana, politicke hnutie zastupene v NR SR do 24. hodiny 18. marca delegovali do okrskovej komisie jedneho clena a jedneho nahradnika, organizacno-administrataivne pracovnicky do jednotlivych okrskovych komisii menoval primator. Na slavnostnom ustanovujucom zasadnuti vsetci zlozili slub, vyzrebovali predsedov a podpredsedov okrskovych komisii. Komisie na svojich stretnutiach urcia postup pri ich praci v hlasovacich miestnostiach. Organizacno-administrativne pracovnicky do konania referenda budu preberat vsetky pisomnosti tykajuce sa zabezpecenia priebehu hlasovania.

Ocenenie pre subor a Jana Vengrina

Dokazom toho, ze novonastudovane jednoaktovky od A. P. Cechova: Pytacky, Konske priezvisko a Medved v podani clenov Divadelneho suboru Jana Chalupku sa vydarili, bol dlhotrvajuci potlesk divakov na premiere v sobotu 5. aprila. Tyzden predtym z regionalnej prehliadky ochotnickeho divadla z okresov Banska Bystrica a Brezno Tajovskeho divadelne dni, ktora sa uskutocnila v Kulturnom dome v Medzibrode, priniesli dve ocenenia. V konkurencii osmich suborov (Divadlo SPO-DI-NA Banska Bystrica, Divadlo PREJASD Predajna/Jasenie, Studentske divadlo TRMA-VRMA pri Filologickej fakulte UMB v Banskej Bystrici, M-Bravo Bravacovo, Divadlo SEPSA Medzibrod, Divadelny subor pri Obecnom urade v Podkoniciach, Divadelny subor z Medzibrodu) sa DSJCH stal laureatom prehliadky a Jan Vengrin dostal cenu za osobity muzsky herecky vykon. Postupuju na celoslovensku prehliadku Zochova Revuca, ktora bude 10. - 12. aprila. Z okresu Brezno uspech zaznamenala aj Lucia Beresova z PREJASDu, ktorej udelili cenu za najlepsi zensky herecky vykon.

(r)

Spolocne vyhlasenie primatorov osmich miest

Dvadsiateho siesteho marca primator Ziaru nad Hronom na pracovne stretnutie pozval svojich kolegov z dalsich osmich miest, ktorych sa dotyka vystavba rychlostnej komunikacie R I, a prijali toto spolocne vyhlasenie:

,, My primatori miest Brezno, Banska Bystrica, Zvolen, Kremnica, Ziar nad Hronom, Banska Stiavnica, Zarnovica, Nova Bana si uvedomujeme, ze dopravna nedostupnost je dovodom nizsieho prilevu investicii do regionov nasich miest a Banskobystrickeho kraja, a preto povazujeme rozvoj dopravnej infrastruktury za rozhodujuci pre rozvoj ekonomiky, pre riesenie zivotnej urovne obyvatelov, riesenie ich nezamestnanosti a chudoby, teda problemov, ktore sa koncentruju v nasom kraji. Dopravna izolacia nasich regionov od svojich buducich hlavnych trhov v krajinach EU odradza investorov.
Vazeny pan premier, vzhladom na uvedene sme s nevolou prijali informaciu o odklade vystavby rychlostnej komunikacie R I, a preto Vas ziadame, aby ste sa silou svojej osobnosti zasadili za urychlenie otvorenia projektovej dokumentacie useku Nitra - Hronsky Benadik a ukoncenie vystavby rychlostnej komunikacie Hronsky Benadik - Zvolen najneskor v roku 2008 podla povodnych planov.
Zaroven si Vas dovolujeme poziadat o prijatie a vyjadrenie osobnej podpory dobudovaniu rychlostnej komunikacie Nitra - Zvolen."
 

 

h0314e.jpg (12342 bytes)Cielom Dna narcisov - kazdorocnej verejnoprospesnej kampane Ligy proti rakovine je vzbudit u verejnosti zaujem o spolocne riesenie jedneho z najzavaznejsich problemov ludstva. Vdaka tejto akcii je mozne financovat projekty na zabranenie predcasnej smrti, znizenie chorobnosti a umrtia, zlepsenie zdravia obyvatelstva a kvality zivota uz postihnutych pacientov a ich rodin. Pripnutim zlteho kvietka narcisu spolocnu nadej v piatok 4. aprila prejavili aj obcania Brezna, od ktorych aktivisti vyzbierali 66 170 korun (vratane materskych a zakladnych skol)

Snimka: Stefan Vozar

 

 

wpe1.jpg (3104 bytes) Opilec urazal
Pred tristvrte na devat rano 20. marca J. F. z Brezna bol ,,este" alebo ,,uz" natolko opity, ze z hostinca ,,Prazenica" na Ulici Frana Krala museli poziadat o pomoc. Vytrznik totiz urazal majitela zariadenia a utisila ho az blokova pokuta od hliadky.


Syn - vytrznik
S. P. z Lucenca sa 20. marca popoludni na Ulici SNP pohadal so svojou mamou a v byte porozhadzoval zariadenie.
Syna ,,pribrzdila" az privolana hliadka. Pripad je v stadiu objasnovania.

Muz v zupane
O stvrt na jednu v noci 21. marca hliadka na namesti spozorovala muza v zupane. Vysvitlo, ze na nocnu prechadzku z nemocnice sa vybral M. R. z Drabska. Utecenca vratili, kam patril.

Zlodeji v kvetinarstve
O pol druhej popoludni 22. marca signalizacne zariadenie avizovalo poplach v kvetinarstve na namesti. Po prichode hliadka objavila vyvalene dvere a na pulte povysypane mince. Pre podozrenie z trestneho cinu zavolali Policajny zbor.

Spadli
Dvadsiateho piateho marca popoludni na Razusovej ulici pred Polovnickou krcmou lezal muz. Zistili, ze ide o J. V, ktory bol opity a nekomunikoval. Privolali sanitku, ktora muza odviezla na osetrenie do nemocnice. Aj 28. marca rano nasli leziaceho muza, tentokrat pri lavicke pred katolickym kostolom. V tomto pripade vsak na vine nebol alkohol a P. K. z Brezna sa ujala rychla zdravotnicka pomoc.

Rozjareni vojaci
O pol dvanastej predpoludnim 28. marca sa v restauracii Pod zelenym stromom zabavali vojaci. Pravdepodobne oslavovali navrat do civilu, na ktory budu urcite dlho spominat. Okrem toho, ze porozbijali pivove pohare, jednemu zakaznikovi ukradli penazenku s dokladmi. Vytrznikov prevzala hliadka Policajneho zboru.

Vsemozne sa branil
Desat minut po osmej vecer 29. marca telefonovali z pohostinstva Salmo na Ulici SNP. Do koze sa tam nevmestil vodic kamiona, proti ktoremu musela hliadka pouzit donucovacie prostriedky. Vsemozne sa branil a nechcel preukazat svoju totoznost. Po predvedeni na obvodne oddelenie Policajneho zboru zistili, ze nasilnikom bol S. A. z Bieloruska.

Zbili ho
Sanitku pre M. D. z Brezna museli zavolat 30. marca desat minut pred stvrtou nadranom. Muza udajne zbili v nedalekej restauracii, ale odmietol podat oznamenie.

Prvoaprilove zarty?
Prveho aprila o pol siedmej vecer prevzali oznam, ze na Chalupkovej ulici neznami muzi ukradli kukanadobu. Zlodejov hliadka nenasla, len kukanadobu premiestnenu na koniec ulice. O osem minut telefonovali, ze pred ,,Prazenicou" hulaka muz. M. S. z Brezna bol s priatelom na pive a pred vchodom ho ktosi udrel pastou do tvare a usiel. Poskodeny vsak odmietol ist na osetrenie.

Nezvladol riadenie
O siedmej vecer 1. aprila na krizovatke pri Bille J. P. z Brezna nezvladol riadenie, narazil do dopravnej znacky a auto skoncilo na streche. Hliadka privolala zlozky zachranneho systemu, ktore sa postarali o zraneneho a o havarovane vozidlo.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT