8. APRIL 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Den narcisov po prvykrat v historii zorganizovala irska Liga proti rakovine v roku 1987 s cielom pomoct ziskat viac financii na zlepsenie starostlivosti o ludi postihnutych rakovinou. Tato celonarodna iniciativa sa postupne rozsirila do vsetkych zapadnych krajin Europy a stala sa symbolom boja proti rakovine. Liga proti rakovine SR zorganizovala po prvy raz Den narcisov v roku 1997, teda 4. aprila bol v poradi uz 7. rocnik. Den narcisov sa stal symbolom nadeje pre zivot a ziskava si coraz vacsi pocet sympatizantov. Nazory na tuto kampan par dni pred nou zaznamenal aj nas anketovy diktafon:


S anketovym mikrofonom


o Dni narcisov

PaedDr. Stefania Jancova, profesorka, Bacuch:

- Doteraz som si vzdy kupila narcis a snazila som sa obdarovat niekoho, o kom som vedela, ze ma taketo problemy.

Maria Zilinkova, dochodkyna, Brezno:

- Vzdy prispejem nejakou sumou, aby som sa do tejto akcie zapojila. V skole, kde som pracovala, byvali ku Dnu narcisov relacie a pripli sme si tento zlty kvietok ako symbol.

Lydia Tazka, zdravotna sestra, Valaska:

- Samozrejme, Den narcisov je velmi dobra akcia. Nikto nikdy nevie, kedy bude sam pre seba potrebovat pomoc. Pretoze som zdravotna sestra, stretavam sa s onkologickymi pacientami. Aj v rodine som mala najblizsieho pribuzneho, ktory nas uz opustil a od tej chvile sa do tejto kampane zapajam.

Eleonora Rolkova, ucitelka, Brezno:

- Robim v materskej skole, kde organizujeme akcie pre rodicov, pre zamestnancov. Na zaklade dobrovolnosti vyberame peniaze, za co dostanu narcis. Myslim si, ze chori to potrebuju, hlavne v dnesnej chudobe.

Marianna Jencikova, dochodkyna, Horna Lehota:

- Vzdy milerada prispejem bez mihnutia oka, preco nie? Nelutujem, pretoze mojim kuskom mozno pomozem tym, ktori to potrebuju.

Gabriela Cervenova, ziacka, Brezno:

- Den narcisov byva kazdy rok. V skole sa tym zaoberame, rozpravame sa s triednou ucitelkou. Po skole chodia s pokladnickou, do ktorej prispievame a nosime pripnute narcisy. Myslim si, ze keby neboli ludia, ktori daruju prispevok, nepomohli by sme nikomu.

Janka Bacusanova, nezamestnana, Brezno:

- Vacsinou v skolke robia taketo akcie a tam sa zapojim, prispejem, ked sa da. Podla mna sa Den narcisov tyka kazdeho z nas.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Uspechy ziakov breznianskej ,,zusky"

V kazdom skolskom roku dostaneme mnozstvo ponuk na rozne sutaze. Na niektorych z nich sa uz nasi ziaci zucastnuju pravidelne, a co je potesitelne, dobre reprezentuju Zakladnu umelecku skolu v Brezne. Nedaju sa zahanbit medzi tolkymi talentami z celeho Slovenska.

Dvadsiateho marca bola v Roznave nadregionalna sutaz Klavir Roznava, na ktorej sa zucastnila nasa ziacka Monika Profantova a predvedenymi skladbami si vybojovala 1. miesto v II. kategorii. O tyzden neskor (27. a 28. marca) na celoslovenskej sutazi Schneiderova Trnava medzi klaviristami znovu zabodovala M. Profantova a umiestnila sa v striebornom pasme. Tak isto huslisti na druhy den dobre obstali v silnej konkurencii. Lenka Jancova sa umiestnila v bronzovom pasme v II. kategorii, Marius Sajgalik tiez v bronzovom pasme, ale v III. kategorii a Jakub Akuratny si z III. kategorie odniesol cestne uznanie.

Blahozelame. Prajeme im vela chuti do dalsieho cvicenia a pedagogom vela trpezlivosti pri ich priprave.

(am)

 ...

h0314c.jpg (10086 bytes)Okresny snem HZDS

Sobota 29. marca bola dnom rokovania okresneho snemu HZDS v Brezne. Delegati medzi sebou privitali aj vzacnych hosti – poslanca NR SR a clena vedenia HZDS doc. Jana Jasovskeho a poslanca NR SR a povereneho predsedu krajskeho predstavenstva HZDS v Banskej Bystrici MVDr. Gabriela Karlina. V sirokej diskusii zhodnotili sucasnu situaciu v strane, dopady odclenenia urcitych skupin a jednotlivcov od HZDS na cinnost obecnych organizacii v okrese a stanovili si vychodiska a hlavne ulohy na ozdravenie a ozivenie strany do dalsieho obdobia. Vo svojej BREZNIANSKEJ VYZVE vyzyvaju vedenie strany, vsetkych clenov a sympatizantov HZDS k verejnemu deklarovaniu svojho smerovania v politickom spektre od stredu dolava a zachovavanie demokratickych, socialnych a krestanskych principov pri vystavbe a dalsom fungovani strany. Staronovym predsedom okresneho predstavenstva HZDS sa znova stal Pavel Belko z Brezna.

Mgr. Iva Urbanova

...

h0314d.jpg (13970 bytes)MINI - LUNIK

Iste sa zacudujete, co tak moze znamenat ten nadpis. Ano. V Brezne mame MINI – LUNIK na Krculovej ulici. Okolo troch kontajnerov, ktore su stale chybne umiestnene pred vchodom c. 6 menovanej ulice, sa nepretrzite nachadza smetisko. Je to vsak obraz obyvatelov vchodu c. 8, ktori si jednoducho odsunuli nadoby na smeti pred vchod c. 6. Mozno si spomeniete, ze sa o tejto skutocnosti uz pisalo. Smetisko mava rozne podoby. Urcite by zabery z premien smetiska stacili aj na samostatnu vystavu fotografii s temou “Zivot okolo nas”.

P. S. Lady sa pohli po odchode fotografa. Dokedy?

 M. Lehocka

...

Vazeni spoluobcania,

medzi verejnostou panuje nazor, ze v zdravotnictve sa zarabaju velke peniaze. Ano, zarobky su vysoke, ale len pre vyvolenych.

Pracujem trinast rokov v Nemocnici s poliklinikou v Brezne ako zdravotna sestra, z toho desat rokov na specializovanom pracovisku. Od zaciatku roka sa nemocnica s poliklinikou stala neziskovou organizaciou. Vedenie nam v marci oznamilo, ze nemocnica je zadlzena, a preto rozhodlo: sestram a nizsiemu zdravotnickemu personalu bude vyplacana minimalna mzda (7700 korun v hrubom), lekarom 10 500 korun. Kazdemu oddeleniu bude prideleny balik penazi a z toho sa bude financovat chod celeho oddelenia. Ak sa nieco zvysi, rozdeli sa medzi zamestnancov oddelenia.

Sestry, ktore boli predtym v siedmej triede a roznych platovych stupnoch podla odpracovanych rokov, su teraz v triede c. 3, stupen 0. Je jedno, ci maju odrobene dva alebo dvadsatpat rokov, nerozhoduje vek ani vzdelanie, na vyplatu dostali vsetky rovnako: 6800 korun, z toho bolo 824 korun “osobne hodnotenie”. Pritom robime na tri zmeny, vikendy aj sviatky. Priplatok za nocnu je 10 korun na hodinu, soboty a nedele neplatia vobec a este od nas ziadaju, aby sme boli v ramci svojho volna v pohotovosti pri telefone, samozrejme zas zadarmo.

Dobre, setrit sa musi, ale preco len na tych, ktori maju aj tak malo? Totiz, setrenie tu je len polovicne – lekarom vykompenzovali znizenie mzdy osobnym priplatkom do vysky predchadzajuceho platu.

Niekolki lekari a sestry uz z tejto nemocnice odisli do inych miest alebo do Ciech, ale co maju robit ti, ktorym sa nema kto postarat o deti? To je to, na co sa vedenie nemocnice spolieha – ze neodideme a budeme im vdacni za almuznu, co nam hodia raz za mesiac.

Plat by mal byt motivaciou k lepsej praci. Myslite, ze sme motivovani? Ja sa motivovana necitim.

Sestricka Janka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT