15. APRIL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Jarna piesen lasky

Je tu jar a cestu medzi Bujakovom a Benusom opat lemuju plastove zabrany. Tento rok k nim pribudla aj dopravna znacka Pozor zaby! Preco su tam znacka a zabrany umiestnene? Jar je obdobim, kedy mnozstvo ziab migruje do miesta svojho rozmnozovania. Ich pocet sa kazdorocne znizuje. Dovodom su negativne vplyvy cloveka na ich biotopy, ale casto aj priame usmrcovanie na cestach prave pocas jarnej migracie. Najucinnejsim riesenim by bolo uplne vylucenie dopravy na kritickych usekoch, cim by sa uhynom zabranilo. Pretoze v mnohych lokalitach to vsak nie je mozne, bolo nutne pristupit k dalsim alternativnym sposobom ochrany migrujucich ziab. Patri medzi ne aj umiestnenie spominanej dopravnej znacky, stavanie plastovych zabran a prenos ziab cez vozovku. V spolupraci s NAPANTom a Narodnym parkom Muranska planina deti zo Zakladnej skoly v Benusi a clenovia kruzku Stromu zivota Ekolacik zabrany vybudovali a podla potreby zaby cez cestu prenasaju. Treba, aby si ludia uvedomili vyznam tychto zivocichov, prekonali svoj odpor k nim a pochopili nutnost ich ochrany. U deti sa to v ostatnom case celkom dari.

(ib)

Predstavitelia Brezna v Novom Bydzove

Vo stvrtok 10. aprila na trojdnovu pracovnu navstevu do partnerskeho mesta Novy Bydzov odcestovali primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, jeho zastupkyna Ing. Janka Mihalovicova a prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved. Po komunalnych volbach je to ich prva navsteva s cielom nadviazat na doterajsie priatelske kontakty. Informacie z ich pobytu v Cechach prinesieme v buducom cisle.

(r)

Brezniansky slavik

Odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne v utorok 8. aprila zorganizoval treti rocnik okresnej sutaznej prehliadky v interpretacii slovenskej ludovej piesne detmi predskolskeho veku. V zakladnej umeleckej skole atmosferu Breznianskeho slavika navodilo oblecenie v krojoch. Dvadsatdva deti z celeho okresu pozorne sledovala porota v zlozeni predseda Jan Jenca, clenovia Anna Turcinova, PaedDr. Gabriela Pravotiakova, Lenka Spiriakova, Mgr. Peter Macko, ale aj bohata ucast rodicov. Slavikom roka 2003 sa stala Oxana Lema z Helpy. Styri deti s najlepsim vystupenim sa predstavia v okresnom kole Slavika zakladnych skol v Bacuchu.

(kp)

Z rokovania Mestskeho zastupitelstva v Brezne

Podporili dostavbu zimneho stadiona

Vseobecnou diskusiou v piatok 4. aprila pokracovalo 24. marca prerusene rokovanie Mestskeho zastupitelstva v Brezne.

Poslanci okrem ineho schvalili zmenu dopravneho znacenia na juznej strane namestia, teda zrusenie zakazovej znacky odbocenia vlavo pri obchodnom dome, zakaz vjazdu pri sporitelni nahradit jednosmernou premavkou s obmedzenim statia pri pravej strane vozovky a vybudovanie docasneho parkoviska pri byvalom detskom domove. Navrhli vyuzit vsetky pravne moznosti, aby majetkovu ujmu, ktora mestu vznikla, pripadne vznikne nepredanim bytov najomcom na Laskomerskeho, Svermovej a Sladkovicovej ulici, znasal v konecnom dosledku ten, kto bol za cely postup mesta zodpovedny, t. j. byvaly primator. Podporili dostavbu zimneho stadiona podla modifikovaneho projektu a tuto stavbu zaradili medzi investicne akcie ako prioritu cislo jeden. Primatorovi odporucili: vykonat vsetky kroky potrebne na premiestnenie autobusoveho nastupista a zriadenie mestskej hromadnej dopravy; aby do schvalenia noveho vseobecne zavazneho nariadenia o hospodareni s majetkom mesta (28. april) neuzavrel ziadnu zmluvu o prevode vlastnictva majetku mesta a prenajme majetku mesta; rokovat s VUC o moznosti financovania mestskej kniznice ako regionalnej z jeho rozpoctu; poverit medializaciou (propagacia mesta a jeho organov) pracovnika mestskeho uradu, resp. riesit v ramci zmeny organizacnej struktury; zaoberat sa metodickou pomocou mladezi prostrednictvom Centra volneho casu v Brezne; prehodnotit zmluvu o prevadzkovani reklamnych zariadeni (info-priestor); neodvolat sa proti rozsudkom okresneho sudu vo veci najomcov bytov na Laskomerskeho 16 - 18 voci mestu o ulozeni povinnosti uzatvorit zmluvu o prevode vlastnictva bytu a o spolocenstve vlastnictva bytov a nebytovych priestorov; mimosudne urovnat ostatne spory najomcov na Laskomerskeho 20, Svermovej 10, 12 - 14, 16 - 18, 20 - 22, 24 a Sladkovicovej 9 a predat byty podla poziadaviek najomcov bez dalsich zbytocnych prietahov; vypisat vyberove konanie na obsadenie miesta konatela hotela Dumbier a hotel ponuknut na predaj alebo prenajom. Zastupovanim funkcie hlavneho kontrolora do terminu zvolenia noveho poverili doterajsieho kontrolora Ing. Jana Stellera.

(r)

Horolezectvo ako zivotna filozofia

Clenovia obcianskeho zdruzenia Bryndziarik v Dolnej Lehote trafili do cierneho, ked zaciatkom aprila v skolskej druzine zorganizovali stretnutie so skalnym lezcom, zimnym alpinistom a horskym vodcom Milanom Packom. ,,Pacho", ako ho nazyvaju znami, premietal diapozitivy zo svojich tatranskych, svajciarskych, himalajskych a juhoamerickych ciest. Posobive snimky a autenticky vyklad uz na prvy pohlad a pocutie divakov uputali. Obecenstvo bolo male, no skutocne pestre - od najmensich deti cez mladez, dospelych, az po najstarsich obyvatelov. Vsetko prebiehalo v akejsi rodinnej atmosfere, pretoze Milan je v Lehote doma a je tiez velmi prijemnym clovekom. Jeho zanietenie posluchacov presvedcilo, ze horolezectvo nie je sport, ale zivotna filozofia. Hoci nesie v sebe istu davku rizika, ani jeden z jeho vyznavacov nevie vyjadrit, preco sa k nemu vracia. Poslanim celej akcie bolo, ako to referovala riaditelka zakladnej skoly Mgr. Lubomira Sajgalova v uvodnom prihovore, ,,stretavat sa a vytvarat veci spolocne". Podarilo sa.

(ella)

Osvojovali si zrucnosti barmanov

Po roku sa opat zisli studenti Hotelovej akademie v Brezne, aby si osvojili teoreticke i prakticke vedomosti z oblasti barmanskeho ,,umenia".
Pocas kurzu, ktory trval pat dni (od 7. do 11. aprila), sa jeho ucastnici na pracu barmanov zacali divat uplne inak. Pochopili, ze okrem pravidiel, ktore by mal kazdy barman poznat, je dolezita taktiez fantazia a predovsetkym talent, ktore im pootvoria dvere do pestrofarebnej rise miesanych napojov.
Pod odbornym dohladom lektorov zo Slovenskej barmanskej asociacie - sekcia Tatry Milana Sefca, Jana Suchtu a Zuzany Sedlakovej tyzdenne usilie zavrsili skuskou pozostavajucou z teoretickej a praktickej casti. Po jej uspesnom zvladnuti obdrzali medzinarodne platny certifikat, ktory opravnuje vykonavat barmansku prax na skutocne profesionalnej urovni


h0315e.jpg (11868 bytes) h0315d.jpg (10036 bytes)

Laureat regionalnej prehliadky Tajovskeho divadelne dni - Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna - exceloval aj na krajskej sutaznej prehliadke ochotnickych divadelnych suborov a divadiel mladych XXIX. Zochova divadelna Revuca v dnoch 10. - 12. aprila. Po strastiplnej ceste plnej obchadzok sposobenych vycinmi apriloveho pocasia vo stvrtok dorazili do Revucej, kde slavnostne otvarali prehliadku desiatich suborov Banskobystrickeho kraja. Aj napriek vycerpavajucej ceste sa clenovia suboru naplno sustredili a jednoaktovky A. P. Cechova Pytacky, Konske priezvisko a Medved im opat priniesli prvu cenu a nominaciu na celostatnu prehliadku XXXII. Divadelna Spisska Nova Ves v dnoch 12. - 14. juna. Okrem toho Marketa Gregusova (na dolnej snimke) ziskala cenu za zensky herecky vykon.

Snimky: Ing. Anton Jursa


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT