Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

18

6. MAJ  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Majove dni v Brezne

zacali v predvecer Sviatku prace tradicnym stavanim maja za ucasti folklornych suborov Mostar a Stastne detstvo (1). Stvrtok patril zabave a sportu. Na Namesti gen. M. R. Stefanika po hymne a hlavnych prihovoroch prednostu mestskeho uradu Jana Medveda a poslanca NR SR Milana Urbaniho ucastnikov oslav vitali clenovia Stastneho detstva (2). V kolkarni pripravili ludovu zabavu s posedenim pri malej dychovej hudbe Mostarenka (3). Popoludni vo dvore mestskeho kulturneho strediska ucinkovali Vrabciaci z Detskeho divadelneho studia a hudobna skupina ZBM (4). Pocas celeho dna na futbalovom stadione fanusikovia futbalu sledovali zapasy, najskor starsieho dorastu Brezna a Novej Bane (3:2), ktorych popoludni vystriedal mladsi dorast (0:2) a za nimi proti sebe nastupili futbalisti a hokejisti MSK Brezno (9:2).
K prvemu maju sa neodmyslitelne viaze aj otvorenie sezonnej prevadzky Ciernohronskej zeleznice (5, 6). V Hronci prvych cestujucich zdravila valastianska dychovka a v areali zeleznicky vitala hudobna skupina M&T.
Majove dni v Brezne pokracuju v stredu 7. maja na namesti, kde o 15. hodine budu spomienkove oslavy vitazstva nad fasizmom a ukoncenia druhej svetovej vojny.

Snimky: Stefan Vozar

h0318h.jpg (12145 bytes)

h0318g.jpg (14679 bytes)

h0318a.jpg (13660 bytes)

h0318e.jpg (12087 bytes)

h0318f.jpg (10157 bytes)

Vyrastie v Brezne nove obchodne centrum?

Ostatne rokovanie Mestskeho zastupitelstva v Brezne, ktore sa uskutocnilo v pondelok 28. aprila, bude mat dve pokracovania na mimoriadnych zastupitelstvach venovanych vystavbe noveho obchodneho centra (12. maja) a investicnym zamerom mesta (do 2. juna).

V uvode rokovania do funkcie hlavneho kontrolora na zaklade vysledkov vyberoveho konania zvolili Ing. Ingrid Veverkovu. Poslanci potom schvalili zmenu rozpoctu mesta na rok 2003 s prijmami a vydavkami 103 489 tisic korun, zmenu rozpoctu vynosov a nakladov Technickych sluzieb Brezno vo vyske 37 800 tisic korun a Mestskeho sportoveho klubu Brezno 10 170 tisic korun. Na vedomie zobrali informativne spravy o stave skol a skolskych zariadeni, ktorych zriadovatelom je mesto, o vyske decentralizacnych dotacii a transferov na mzdy a o technickom stave skol a skolskych zariadeni. V tejto suvislosti prednostovi mestskeho uradu ulozili preverit moznosti racionalizacie siete skol a skolskych zariadeni v meste a prehodnotit pocty nepedagogickych pracovnikov v zariadeniach skolskeho stravovania vzhladom na pocet stravnikov a existujuce normy. Schvalili rozsirenie cinnosti Strediska osobnej hygieny a sluzieb v Brezne od 1. maja o usporiadanie mensich spolocenskych akcii, prijmy z tejto cinnosti budu pouzite na vydavky socialneho zabezpecenia v ramci rozpoctu mesta.
Primatorovi mesta odporucili do 2. juna zvolat mimoriadne rokovanie o investicnych zameroch mesta. Poslanci do 15. maja dorucia anketove listky s ciselnym vyjadrenim jednotlivych priorit (1 - 33). Vzhladom na stale castejsie sa opakujuce privalove dazde, ktore sposobuju zatapanie niektorych casti mesta, ulozili Technickym sluzbam Brezno zaviest povodnovu pohotovost dvoch pracovnikov na obsluhu mechanizmov, vycistit zaustenia, priepusty potokov Besna, Kulbova a pri kasarnach, skontrolovat rigoly vybudovane popri miestnych komunikaciach, pripravit vrecia s pieskom na ich umiestnenie na uliciach Mliekarenska, Vrbova, Podkorenova a Glianska.
Pri prerokuvani ziadosti o kupu pozemkov, predaj budov a pozemkov vo vlastnictve mesta schvalili okrem ineho predaj arealu Banisko za minimalnu cenu 5,5 miliona korun. Poslanci sa stretnu na mimoriadnom rokovani 12. maja, kedy prerokuju odrocenu ziadost spolocnosti Fastav Development - SR, s. r. o., Zilina na kupu casti pozemkov v lokalite medzi futbalovym a zimnym stadionom na vystavbu obchodneho centra.
Zo vseobecnej diskusie pre zastupkynu primatora vyplynula uloha predlozit navrh na riesenie byvania neprisposobivych obcanov, prednostovi pripravit informaciu o moznej penalizacii podla zmluvy na rekonstrukciu namestia pre obe zmluvne strany, vypracovat zoznam majetku mesta podla jednotlivych objektov a rokovat s predstavenstvom SD Jednota o zachovani potravin MIX na Brezenskej ulici.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT