6.MAJ 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hlavnou sportovou temou tychto dni su Majstrovstva sveta v ladovom hokeji, ktorych dejiskom od 26. aprila do 11. maja je Finsko. Na minulorocnom sampionate vo Svedsku sa zrodilo obrovske prekvapenie, ked zvitazila slovenska reprezentacia, od ktorej to nikto pred turnajom necakal. Finalovy zapas sledovalo cele Slovensko, po vitazstve prepukli mohutne oslavy a radost. Takmer kazdy Slovak ocakava, ze nasi reprezentanti minulorocny uspech zopakuju. Nazory po prvych zapasoch slovenskych hokejistov sme zistovali v uliciach Brezna.


S anketovym mikrofonom


o majstrovstvach sveta v ladovom hokeji

Jan Bukovina, dochodca, Brezno:

- Nie som sportovo zalozeny clovek, ale som Slovak a slovenski hokejisti su dobri chlapci, drzim im palce. Najlepsi vyhraju, ale moze rozhodnut aj sportove stastie.

Dusan Nosal, student, Brezno:

- Majstrovstva sveta v hokeji sledujem a zatial nasi hraju dobre, predvadzaju dobry hokej, obrana by sa mohla este trochu zlepsit, inak je to dobre. Mohli by sme vyhrat.

Peter Golian, casnik, Brezno:

- Hokejovy sampionat sledujem, samozrejme. Vyhrame, budeme majstri sveta.

Pavel Poliak, dochodca, Brezno:

- Rad si pozriem hokej, hlavne nasich. V prvych zapasoch hrali pekne, sice so slabsimi supermi, ale dobre. Ako dopadneme? Asi Cesi budu prvi a my druhi.

Janka Katreniakova, nezamestnana, Brezno:

- Vyzera to tak, ze nasi titul majstrov sveta obhaja. S nadsenim ich sledujem bud v televizii, alebo pocuvam v rozhlase a prajem im. Vlani som im neverila, ale prekvapili ma.

D. M., nezamestnana, Brezno:

- Nikdy som nebola fanusikom hokeja, ale vlanajsie majstrovstva sveta to zmenili. Velmi sa mi pacila sudrznost nasich chlapcov a ich viera vo vitazstvo. Samozrejme, ze im fandim aj v tomto roku. Maju to naozaj tazke a urcite su pod velkym tlakom, nebudem sklamana, ked sa im nepodari obhajit titul. Aj tak su dobri a spravili nam meno vo svete.

Manzelia Peter a Zuzana Medvedovci z Brezna:

- Zatial sme zapasy velmi nesledovali, ale pri pozerani televizie sme prepli aj na hokej, aby sme vedeli, aky je vysledok. Az neskor budeme pozerat finalove zapasy. Ked sa nasim podarilo vlani vyhrat, hadam titul obhajime. Aj v tomto roku im budeme drzat palce.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

.Uspesny Slavik Slovenska

Tak ako po ine roky, aj v tomto sa uskutocnila sutaz v interpretacii slovenskej ludovej piesne ziakov zakladnych skol v okrese Brezno. Trinasty rocnik Slavika Slovenska sa uskutocnil 24. aprila novym, doteraz netradicnym sposobom.
Organizatorom sutaze boli odbor skolstva Okresneho uradu v Brezne, obcianske zdruzenie INAK a Obecny urad v Bacuchu. Riaditelka sutaze Mgr. Maria Cesnakova, veduca metodickeho oddelenia Mgr. Eva Hancakova a organizacny vybor zlozeny z clenov kulturnej komisie pri Obecnom zastupitelstve v Bacuchu a zastupcov kabinetu 1. - 4. rocnika mali plne ruky prace, aby tuto akciu pripravili inac, nez to byvalo doteraz. Sutaz prebiehala v peknych priestoroch Kulturneho domu v Bacuchu. Sala i vestibul boli vyzdobene vytvarnymi pracami ziakov zakladnych a zakladnych umeleckych skol okresu a bola instalovana i vystavka umeleckych vyrobkov deti materskych i zakladnych skol. Pri prezentacii sa zistilo, ze do okresnej sutaze sa zapojilo v tomto roku sestnast zakladnych skol a jedna zakladna umelecka skola so styridsiatimi siestimi sutaziacimi v dvoch kategoriach, co svedci o velmi peknom vztahu mladej generacie k slovenskej piesni. V uvode podujatia ziaci navstevujuci Zakladnu umelecku skolu v Polomke reprezentovali obec Bacuch v hre na kayboarde, flaute a gitare. Potom vsetkych sutaziacich i divakov privital starosta obce Stanislav Medved a zazelal im vela uspechov. Mgr. Eva Hancakova vo svojom prihovore strucne oboznamila s podmienkami sutaze, jej vyznamom pri budovani kladneho vztahu ziakov ku kulturnym tradiciam a vyslovila presvedcenie, ze takto organizovana sutaz bude mat uspech.
Po vystupeni ziakov miestnej materskej skoly moderatorka sutaze Dominika Hyriakova, ziacka Zakladnej skoly v Helpe, uviedla vitazov Breznianskeho slavika, ziakov materskych skol, ktori sa predstavili svojimi dobre podanymi piesnami. Potom predstavila patclennu porotu s predsednickou Adrianou Skrvanovou zo Zakladnej umeleckej skoly vo Valaskej, ktora vyzvala sutaziacich prvej kategorie - 1. - 3. rocnik, aby sa pripravili na svoje vystupenie. Kazdy sutaziaci sa predstavil dvoma piesnami bez sprievodu i s nim. Zakazdym zaznel zo saly potlesk, pretoze vykony boli dobre. Po skonceni prvej casti pocas obednajsej prestavky sa sutaziaci i pedagogicky dozor odobrali na obed do skolskej jedalne a potom nasledovala sutaz druhej kategorie - 4. - 6. rocnik. Tam bolo vidiet, ze detske hlasky uz boli vyzretejsie a vystupovanie suverennejsie.
Bolo uz popoludnie, ked sa porota odobrala na zaverecne vyhodnotenie, ktore veru nebolo velmi jednoduche, pretoze vykony boli vynikajuce. Zatial sa pritomnym predstavila detska folklorna skupina Jasterka zo Zakladnej skoly v Helpe. Predsednicka poroty vyhlasila vysledky a odovzdala diplomy. Vecne ceny odovzdavali Mgr. Viera Chudikova, poverena vedenim odboru skolstva, Stanislav Medved - starosta obce, Mgr. Anna Bartova za obcianske zrduzenie INAK. Kazdy sutaziaci dostal ucastnicky diplom od riaditelky sutaze. Odmenou im bol aj potlesk divakov z takmer plnej saly. Jednotlive umiestnenia boli:
Prva kategoria - 1. Anna Svantnerova (Pionierska 4), 2. Dasa Simanova (Pohorela), 3. Alzbeta Hronska (Bacuch), druha kategoria - 1. Kristina Sipulova (Telgart), 2. Alena Simanova (Helpa), 3. Radka Luptovciakova (P. Polhora).
Na zaver vyslovili nadej, ze taketo stretnutie sutaziacich v Bacuchu nebude posledne. Uplne na zaver vystupila spevacka skupina Jednoty dochodcov v Bacuchu, cim sa naplnilo avizovane stretnutie troch generacii.

(mc)

Velkonocna navsteva v rodnom Bravacove

Najprv moja cesta viedla do cintorina v Benusi, kde som polozila kyticky na hroby mojich blizkych. Vstup do doliny v Bravacove som pozdravila mojou oblubenou basnou P. O. Hviezdoslava: Pozdravujem vas lesy, hory, z tej duse pozdravujem vas.
Hore cestou sa na mna usmievali zlte hlavky podbelu lieciveho, ruzove kyticky devatcilu hybridneho, vetvicky zerusnice horkej. Pri krizi, kde je sutok dvoch potokov, sklonila som hlavu k tichej modlitbe. Z rozjimania ma vyrusil splechot divych kacic. Srdce mi pookrialo zvukmi spiezovcov koni. Na konskom povoze v krojoch sedeli clenovia suboru Bukovinka. Ich spev a hudba sa niesli dolinou ako sviezi jarny velkonocny pozdrav. Uprostred dediny ma vitala nova autobusova zastavka navrhnuta Ing. arch. Karolom Kattosom z Banskej Bystrice. Vstupila som na podu mojho stareho rodneho domu. Na jeho mieste si novy dom postavil synovec Danko s manzelkou. Tesi ma, ze jeden z mojich synovcov byva na rodnej hrude.
Moji blizki ma srdecne prijali a pomohli prekonat smutok nad stratou mojho manzela. Zelam si, aby mi zdravie posluzilo, aby som sa castejsie mohla vracat do mojho rodiska a nacerpat novu pozitivnu energiu. Bravacovo je a bude miestom oddychu a kratkej prijemnej dovolenky, ktoru mi nenahradi nic na svete.
Srdecne dakujem rodakom, ze od osamostatnenia v roku 1955 dokazali zveladit a povzniest svoju obec. Zelam im, aby im tvoriva i kulturna aktivita trvala aj nadalej: pri praci v ochotnickom divadle, v spevokole Domovina, v tanecnom subore Bukovinka. Svojou kulturnou cinnostou sprijemnuju zivot v obci i v blizkom okoli.

Maria Trnikova - Vrbovska


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT