27. MAJ  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Odporucili prerusit vyucovanie

V utorok 20. maja Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria na svojom pracovnom rokovani odporucilo obciam a mestu Brezno v piatok 30. maja prerusit vyucovanie v predskolskych zariadeniach, v zakladnych skolach a prevadzku v zariadeniach skolskeho stravovania. Ako hlavny dovod uvadzaju nedostatocne financne zabezpecenie zo strany statu. V tejto suvislosti navrhli k 30. junu vratit prenesene kompetencie v oblasti skolstva statu, pokial nebudu dofinancovane prostriedky v kapitole 630 v oblasti tovarov a sluzieb podla realnych potrieb ich zriadovatelov.

(ph)

Potvrdia, alebo zmenia uznesenie o sprejazdneni namestia

Mestske zastupitelstvo v Brezne v aprili tohto roka prijalo uznesenie, ktore schvalilo zmenu dopravneho znacenia na juznej casti Namestia gen. M. R. Stefanika. Odporucilo zrusit dopravnu znacku zakaz vjazdu a nahradit ju jednosmernou premavkou s obmedzenim statia pri pravej strane vozovky. V utorok 20. maja sa uskutocnilo rokovanie zastupcov odboru dopravy, zivotneho prostredia okresneho uradu, primatora mesta, zodpovednych pracovnikov mestskeho uradu, architekta, ktory namestie projektoval, poslancov a predsedov komisii pri mestskom zastupitelstve. Diskutovali o tom, ci je vhodne, aby sa v tejto lokalite, kde sa hlavne v lete organizuju rozne podujatia, sprejazdnila cesta. Z diskusie vzisla poziadavka toto uznesenie a jeho aplikaciu este raz prerokovat v mestskom zastupitelstve. Poslanci na zaklade doterajsich poznatkov by mali uznesenie bud potvrdit, alebo zmenit.

(jd)

Vodopad na festivale v Holandsku

V dnoch od 27. maja do 1. juna sa v holandskom meste Voorthuizen kona medzinarodny festival country a bluegrassovej hudby EWOB 2003. Na tento prestizny festival pozvali aj brezniansku country skupinu Vodopad. Ako nas pred odchodom informoval kapelnik Ondrej Paciga, Vodopad bude reprezentovat slovensku country scenu medzi pozvanymi patdesiatimi skupinami z celeho sveta.

(r)

V Pohorelej budu sutazit kosci

Miestny odbor Matice slovenskej v Pohorelej v nedelu 8. juna o 14. hodine v kempe Gindura usporiada IX. otvorene Majstrovstva Pohorelej v koseni. Sutazit budu jednotlivci na ploche 0,5 aru a 5-clenne druzstva na ploche 10 arov. Prihlasit sa mozete do 5. juna na c. t. 6196413.

(lj)

Celoslovenska dopravno-preventivna akcia

h0321c.jpg (12300 bytes)

JABLKO - CITRON

Generali poistovna, a. s., a Prezidium Policajneho zboru Slovenskej republiky v dnoch od 19. do 29. maja vo vsetkych krajskych a okresnych mestach organizuju uz 3. rocnik dopravno-preventivnej akcie pod nazvom Jablko - citron.
Jej hlavnym cielom je upozornit vodicov, deti, ale aj siroku verejnost na problem nerespektovania dopravnych predpisov, predovsetkym na porusovanie maximalnej povolenej rychlosti. Nasledky dopravnej nehody sa pri prekroceni rychlostneho limitu uz o desat kilometrov za hodinu mozu stat tragickymi. Napriek tomu mnoho vodicov vidi prekrocenie rychlosti len ako porusenie prikazu ci statneho predpisu a z toho vyplyvajucu pokutu, pripadne riziko odobratia vodicskeho preukazu.
Ak vsak postavime vodicov zoci-voci konkretnym osobam, ktore su ohrozovane ich bezohladnym sposobom jazdy, cely problem nabera novu dimenziu - dimenziu zodpovednosti voci ostatnym ucastnikom cestnej premavky, najma voci detom, ktore su najviac ohrozene.
V Brezne sa tato akcia uskutocnila v dazdivu stredu 21. maja na Banisku, kde dopravna policia merala rychlost a deti zo Zakladnej skoly na Pionierskej 4 hodnotili vodicov podla ich spravania sa za volantom. Vodicov, ktori dodrzali maximalnu povolenu rychlost, odmenili veselym obrazkom, sladkym jablkom a samozrejme podakovanim a usmevom. Naopak motoristov, ktori prekrocili povoleny rychlostny limit ,,obdarovali" kyslym citronom a vyzvali k ohladuplnejsiemu spravaniu sa na cestach. Zo zaznamov koordinatorky akcie Ing. Marty Kastankinovej sme sa dozvedeli, ze zastavili styridsatstyri vodicov, z ktorych dvadsatjeden odchadzalo s jablkom a dvadsattri s citronom. Z deviatich zien len tri nedodrzali maximalnu povolenu rychlost.

(r)
Snimka: Stefan Vozar

Mensie obecne sluzby a spokojnost s nimi

Na zaklade novych opatreni v aktivnej politike zamestnanosti od aprila obce a urad prace realizuju program udrziavania pracovnych navykov evidovanych nezamestnanych. Dlhodobo nezamestnani obcania vykonavaju mensie sluzby v prospech obce, ktore vsak nemaju charakter zamestnania v zmysle Zakonnika prace a teda za ich vykonavanie im nepatri mzda. Zaujimalo nas, ake su doterajsie skusenosti s realizaciou tychto sluzieb:
Ing. Tomas Gabon, riaditel Technickych sluzieb mesta Brezna: .- Obcania mesta su ochotni vykonavat mensie obecne sluzby v prospech mesta bez naroku na mzdu a s ich cinnostou sme ciastocne spokojni. V dosledku nemoznosti zamestnat ich v ramci sezonnych prac (formou verejnoprospesnych prac) nam pomozu pri cisteni verejneho priestranstva, rigolov, pri triedeni odpadu, udrziavani cintorina.
Martin Gonda, starosta Benusa: - Benus sa od 1. aprila zapojil do programu udrziavania pracovnych navykov nezamestnanych obcanov formou vykonavania mensich obecnych sluzieb organizovanych obcou. V aprili sme do programu zapojili desat nezamestnanych a v maji strnast. V ramci tohto programu sme riesili niektore rekonstrukcne prace na obecnych budovach, zlepsenie zivotneho prostredia a podmienok obyvatelov obce. Vykonavanie sluzieb je pre obec velmi vyhodne, aj ked este treba doriesit system ich organizovania.
Mgr. Hyacinta Tyciakova, starostka Pohronskej Polhory: - Tak ako dalsie obce Breznianskeho okresu, aj Pohronska Polhora sa zapojila do programu udrziavania pracovnych navykov dlhodobo nezamestnanych obcanov. Vytvorili sme dvadsatpat pracovnych miest. V aprili a v maji sme v ramci tychto sluzieb upravili priestor v okoli novej upravne vody, vycistili verejne priestranstva a zacali sme cistit vodne toky, ktore su skutocne v zlom stave. Planujeme rekonstrukciu miestneho parku, taktiez pomozeme nasim skolam pri uprave ich arealov. S ochotou a kvalitou prace nasich spoluobcanov, ktori sa zucastnuju na tomto programe, som ja osobne velmi spokojna a touto formou im dakujem.
Martin Mekel, starosta Telgartu: - Po dohode s Narodnym uradom prace sme od 1. aprila do 15. maja v mesacnych turnusoch zapojili viac ako sto obcanov do vykonavania mensich obecnych sluzieb organizovanych obcou. Nezamestnani, ktori su evidovani v urade prace, sa podielali na cisteni miestnych komunikacii po zimnej udrzbe, na cisteni vodnych tokov a blizkeho okolia pri romskych osadach a meandroch Hrona, na cisteni pristupovych ciest do romskych osad, na udrzbe verejnych priestranstiev a zelene, na oprave oplotenia miestneho cintorina, na udrzbe verejnych budov. Vacsina pridelenu pracu vykonava, ale su aj taki, u ktorych sa pracovne navyky uplne stratili a potrebuju sustavnu kontrolu. Z tohto dovodu ich treba delit na mensie skupinky a cez urad prace zvysit stav asistentov tychto prac. Pre obec je zavedenie navykovych prac prinosom.

 

Preukazali vysoke znalosti

h0321d.jpg (11968 bytes)

V tretiu majovu sobotu Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu Brezno v spolupraci s polovnickym zdruzenim Gajdoska Hronec pripravili pre kruzky mladych priatelov polovnictva okresne kolo sutaze druzstiev a jednotlivcov v areali chaty Drotovne Hlohovec za Hroncom.
Zucastnilo sa na nej tridsatdva ziakov, ktori sutazili v osmich druzstvach, a to z polovnickych zdruzeni Certovica Brezno, Dobroc, Korytarska, Velka Dolina Cierny Balog, Homolka Polomka, Velka Vapenica Helpa, Gajdoska Hronec. Discipliny pozostavali z pisomnych testov, poznavania zivocichov, vtakov, stop a trusu zveri, casti parozia jelena, daniela, srnca (na snimke Juraja Cibulu), rastlin, stromov a krov, urcovania plemien psov, azimutu, odhadu vzdialenosti, strelby zo vzduchovky na sklapacie terce, z chodu na choduloch a z hodu granatom.
Do hodnotenia druzstva sa zaratuvali vysledky troch najlepsich. Zvitazilo druzstvo polovnicke zdruzenie Certovica (Cech, Cholvadt, Gutta) s poctom bodov 588 pred polovnickym zdruzenim Dobroc (Sitarcik, Svantner, Kristof) s 552 bodmi a polovnickym zdruzenim Korytarska (Danis, Marian Auxt, Miroslav Auxt) s 523 bodmi. V sutazi jednotlivcov prve miesto patri Matusovi Cechovi z polovnickeho zdruzenia Certovica so 190 bodmi zo 196 moznych, druhe miesto Dusanovi Sitarcikovi z polovnickeho zdruzenia Dobroc (188 bodov) a tretia priecka Andrejovi Cholvadtovi z polovnickeho zdruzenia Certovica (185 bodov). Najlepsi jednotlivci budu okres Brezno reprezentovat na celoslovenskej sutazi v Pruskom.

(jc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT