Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

26

01. JUL  2003 7,50-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ahoj skola, leto vola!

Rozlucke so skolou a vitaniu prazdnin bolo venovane podujatie, ktore na breznianskom namesti v posledny den skolskeho roka otvorili strelou z historickeho dela. Skolaci, ale aj ,,dospelaci", ktori na rinok zavitali, urcite neolutovali. Historicki sermiari Berezun, najmladsi hokejisti, sutaze v jazde na kolieskovych korculiach, strelba puku do brany, ukazky karate, aerobiku, slalom na bicykli s nanukom v ruke, zlanovanie zvonice, folklorne subory, medzi nimi francuzsky Fleur d Aulne zo Saint-Alban - toto vsetko sprevadzane hudbou a okrem toho niekolko zvlast velkych lakadiel: svetovy artista, zongler v balansovani predmetov Jozef Vodila, trojnasobny majster Slovenska v kulturistike Peter Kovacik a absolutna majsterka sveta a majsterka Europy vo fitnes Marietta Zigalova. Nechybala videoprojekcia na velkoplosnom platne ,,Zlati chlapci", sutaze v piti piva, v drzani kriglov, strelba pukom, silove sutaze a o zabavu az do rana bieleho sa postarala skupina ZBM.

h0326i.jpg (12119 bytes)

h0326g.jpg (12321 bytes)

h0326h.jpg (10732 bytes)

Snimky: Stefan Vozar

Na zaciatku pesimizmus, na konci radost

h0326k.jpg (14837 bytes)Na zaciatku pesimizmus z nevelmi priaznivych financnych prostriedkov, na konci radost z uspesne zavrseneho 38. rocnika Horehronskych dni spevu a tanca a 13. rocnika Eurofolkloru bez dazda. Taketo pocity uplynuly vikend sprevadzali hlavnych organizatorov podujatia - Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici a obec Helpa.
Do Helpy sa im podarilo doviest skupiny a subory uchovavajuce folklorne dedicstvo ludi odpradavna zijucich pri Hrone, ale aj z celeho Slovenska. Po prvykrat v historii helpianskych slavnosti medzi sebou privitali v samostatnom programe vystupujucich krajanov, ktori sa tu zisli na spolocnom uz 10. rocniku Dni zahranicnych Slovakov v Slovenskej republike a divaci sa mohli pokochat aj v umeni zahranicnych folklornych suborov, ktore ucinkovali v ramci Eurofolkloru.

h0326j.jpg (14028 bytes)Namestie obce sa premenilo na maly Cierny Balog, kde navstevnici mohli obdivovat nielen sikovne ruky remeselnikov, ochutnat speciality Cierneho Balogu, pristavit sa v ovciarskej kolibe a vychutnat prave pripraveny ovci syr a zincicu, vidiet maketu Ciernohronskej zeleznicky a posediet si vo vagone, ale aj povozit sa na konikoch. Zahanbit sa nedali ani helpianske zeny v kudelnej izbe a so svojou tradicnou kuchynou. Pri usilovnej praci im spievali a tancovali subory z celeho Slovenska a predstavili sa aj umelci s bojovym umenim.

V zakladnej skole si navstevnici mohli pozriet polovnicku vystavu trofeji, ktoru pripravilo zdruzenie polovnikov z Cierneho Balogu, ovciarsky a bacovsky riad z tvorby Karola Beraka a Stanislava Simana a vystavu historickych zbrani a brneni.
V nedelu do Helpy zavital predseda Banskobystrickeho samospravneho kraja prof. Milan Marcok spolu s podpredsedom a primatorom Brezna Ing. Jaroslavom Demianom.

(mk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT