1. JUL 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vo vacsich slovenskych mestach (coskoro aj v Brezne) od prveho jula existuje jedine cislo pre tiesnove volanie 112 tak, ako vo vacsine krajin Europskej unie. V pripade akejkolvek nahlej udalosti bude obcan volat spolocnu centralu a do roku 2007 by mala byt na Slovensku zachrana ludi v ohrozeni zivota riadena z jedneho centra. Vytvorenie integrovaneho zachranneho systemu umozni nielen ohrozenym, ale aj zachranarom lepsiu a rychlejsiu koordinaciu zachrannych prac. Sucasne cisla pre nudzove volania (150, 155, 158) budu platit isty cas aj po zavedeni cisla 112. Nazorom na integrovany zachranny system sme venovali aj nasu anketu:


S anketovym mikrofonom


o integrovanom zachrannom systeme

Miroslava Handurova, nezamestnana, Telgart:

- Myslim si, ze to by bolo najlepsie. Raz som vyuzila tiesnove volanie, volala som na policiu. Nebola som si ista, ake telefonne cislo maju, preto som najskor musela zatelefonovat domov. Ked bude jedno cislo pre vsetky zlozky, skor si ho clovek zapamata.

Aneta Kvietkova, na materskej dovolenke, Cierny Balog:

- Podla mna je to dobra vec, niekedy napriklad potrebujeme volat hasicov aj rychlu, a takto staci vytocit len jedno cislo a pridu naraz. Nastastie doteraz som to nepotrebovala.

Milan Zifcak, elektroudrzbar, Brezno:

- Treba to uz dat do poriadku a zjednotit vsetky tieto zlozky. Malo to byt uz davno. Nemoze byt v kazdom state nieco ine. Ked uz mame byt v Europskej unii, tak nech je to jednotne vsade. Jednotlive cisla zachranarov viem, ale zatial som ich chvalabohu nepotreboval.

Olga Laurincova, na materskej dovolenke, Bravacovo:

- Ja si myslim, ze je to dobre, pretoze vo vaznej situacii cloveku nevie rychlo prist na rozum spravne cislo. Takto si ho skor zapamatame. Nastastie doteraz som ich nemusela vyuzit.

Dana Golianova, domaca, Brezno:

- Chvalabohu, ze aj u nas sa nieco take deje a budeme mat integrovane zachranne sluzby. Ja to len privitam, skor zavolam na jedno cislo, ako na tri. Lebo doteraz prisli policajti, cakali na zdravotnikov, potom na poziarnikov...

Anna Cernicka, dochodkyna, Brezno:

- Ucim, takze tieto cisla su mi zname. Raz, ked som mala choru mamu, musela som privolat pomoc. Myslim si, ze integrovany system je spravny. Dnes som o tom pocula v rozhlase, na cisle 112 to vsetko usmernia, takze ta postupnost sa mi zda velmi dobra, najma pre tych, ktori o tomto nevedia.

(ng, ma)hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Pani ucitelka

Tento pojem by mal oznacit osobu ludsku, so vztahom k detom, mladezi. Osobu snaziacu sa vychovavat nielen slovami, ale prikladom. Kazdy ucitel musi mat neustale pred ocami poslanie a ciel svojej triedy, aby ziaci vedeli kracat spravnym smerom. U vzdelanych narodov sluzia vsetci vsetkym, pricom kazdy kona na svojom mieste to, co je kazdemu na uzitok. Ziakovu nedbalost musi napravit dbalost ucitelova!!! Je chvalyhodne, ked ucitel najuzitocnejsie sluzi svojmu pokoleniu pri rozmnozovani mudrosti a umenia a ziadne vynalozene usilie neosomre, nelutuje! Napriklad vyrok ucitelky chemie v jednej nemenovanej zakladnej skole: ,,Toto je statna skola, nebudem vam nic opakovat dvakrat." Vulgarne urazala deviatakov, podcenovala, zneistovala a na niektorych hodinach mavala nekontrolovatelne vybuchy zlosti.
Cokolvek sa v skolach deje, nech to sluzi a napomaha buducemu zivotu. Vsetci sme zapisani v neformalnej dennej skole zvanej Zivot. V tejto skole mame prilezitost nieco sa naucit a prechadzat roznymi lekciami. Nie vsetky su prijemne a krasne. Rastieme cez pokusy, omyly, experimentujeme.
Je ubohe, polutovaniahodne, zakerne a neludske - zlomyselne sa pomstit deviatakom zhorsenou znamkou na koncorocnom vysvedceni! Vedomosti a vseobecny rozhlad musia byt zrkadlom ucitelov. Utiekat sa k zhorsenej znamke bez moznosti opravy, svedci o neprofesionalite ucitela, nehumannosti, o demokratickejsom pristupe ani nehovoriac. Pojem ucitel je takymto sposobom uplne zdiskreditovany.

Vladimir Smugala ml.

,,Mila stena, odpust..."

Utorok 17. juna sa niektorym ziakom Zakladnej skoly v Zavadke nad Hronom navzdy zapise do pamati ako cierny den v skole. Po siestej vyucovacej hodine sli ako zvycajne na obed do skolskej jedalne. Uz pocas obeda videli cez sklenene tabule, ze im skolnik odnasa ich skolske tasky do WC. Naobedovali sa a prisli na miesto, kde si nechali tasky. Cakali, co bude dalej - a dockali sa. Skolnik im oznamil, ze tam si tasky davat nebudu a klaknu si na kolena pred pritomnu ucitelku, aby ju odprosili. A veru niektore deti si postupne klakli pred ucitelku a na kolenach slubovali, ze si tam tasky klast nebudu. Ale beda! Traja chlapci neposluchli. Ucitelka to nepovazovala za potrebne a navyse sa ponahlala a aj odisla. Chlapci nakoniec zostali sami v rukach skolnika, ktoremu sa ich ,,neposlusnost" vobec nepacila. Dobre stavany a fyzicky zdatny skolnik chytil dvoch chlapcov za krk a potom ich hlavy celou silou tlacil na hlavu tretieho chlapca, ktory bol v strede medzi nimi. Sok a nesmierna bolest zvitazili nad detskou dostojnostou. Chlapci poklakli k stene a po skolnikovi opakovali slova: ,,Mila stena, odpust ..."
Uvaha na zaver: Skoncia tieto dvanastrocne deti povinnu skolsku dochadzku v Zavadke nad Hronom, alebo zvysia pocet zavadskych deti, ktore radsej odchadzaju do skol v susednych dedinach?

Ing. Anna Kovacova

...

Stanovisko riaditela skoly

Ak je vyjadrenie ziakov pravdive (nebol som pritomny pri ,,konflikte", preto slovko ak), potom je konanie dospelych osob neuveritelne. Pripad je momentalne v rieseni kompetentnych organov. V ziadnom pripade nemalo dojst k takemuto (nazvime ho skratovemu) konaniu.
V skole nie su bezne podobne praktiky, ak sa takato vyskytla, je to bez vedomia vedenia skoly a riaditel skoly sa dotknutym rodicom, za popisovane konanie, ospravedlnuje.

Mgr. Frantisek Baloha


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT