1. JUL  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Summit V4 na Taloch

V utorok a v stredu 24. a 25. juna sa Tale stali dejiskom summitu premierov krajin Visegradskej stvorky (V4), ktory sa uskutocnil na zaver slovenskeho predsednictva v tomto zoskupeni. Predsedovia vlad Slovenska, Ceska a Polska - M. Dzurinda, V. Spidla a L. Miller spolu s madarskym ministrom zahranicnych veci L. Kovacsom, zastupujucim nepritomneho premiera P. Medgyessyho, diskutovali o buducnosti V4 v rozsirenej Europskej unii. Dohodli sa, ze k pripravovanej ustave Europskej unie a jej buducemu fungovaniu budu krajiny V4 zaujimat spolocne stanovisko. Temou rokovania o. i. boli aj otazky vyuzivania Visegradskeho fondu, zhodnotenie rocneho slovenskeho predsednictva vo V4 a nadchadzajuce predsednictvo Ceskej republiky. Na Taloch bol aj ukrajinsky predseda vlady V. Janukovycan. Po rokovani premieri navstivili golfovy areal a posedeli si pri ludovej hudbe.

(r)

Komisia uzemneho planovania, stavebneho poriadku a zivotneho prostredia BB SK rokovala v Brezne

Vo stvrtok 26. juna komisia uzemneho planovania, stavebneho poriadku a zivotneho prostredia Banskobystrickeho samospravneho kraja rokovala v Brezne, ktore v zmysle koncepcie uzemneho rozvoja Slovenskej republiky patri spolu so Zvolenom, R. Sobotou a Lucencom do 2. kategorie. Na jej zasadnuti sa zucastnil aj primator Brezna, privital formu vyjazdoveho zasadnutia tejto komisie, ktora sa priamo na mieste oboznami s aktivitami a zmapuje aktualny stav v meste a v jeho okoli. Nosnym bodom programu bol uzemny rozvoj Brezna s vyhladom do roku 2015, podla ktoreho mesto sa postupne stane vstupnou branou do celeho komplexu Nizkych Tatier. Podobne predstavitelia Narodneho parku Nizke Tatry, Prvej rozvojovej vidieckej agentury a a. s. Tale hovorili o moznostiach dalsieho rozvoja tohto regionu ako sucasti europskej siete chranenych uzemi NATURA 2000.

(kb)

Pripomenieme si misiu Cyrila a Metoda

Krestania roznych cirkvi na Slovensku si v sobotu 5. jula pripomenu historicky vyznam misie svateho Cyrila a Metoda. Byzantsky car Michal III. v roku 863 na Moravu okrem filozofa Cyrila a pravnika Metoda vyslal aj vyznamnych diplomatov a mladikov, ktori mali pomahat skusenemu pedagogovi Cyrilovi pri vzdelavani Slovienov. Knieza Rastislav privital vierozvestcov s uctou a dal im do ucenia mladych Slovienov. V state noveho typu, ktory sa rozhodol vybudovat, potreboval zaviest novy pravny poriadok, vlastnu inteligenciu a vlastne pismo. Za styridsat mesiacov posobenia v risi Rastislavovej, v tzv. moravskom ucilisti sa posluchaci naucili citat, pisat, ziskali potrebne vedomosti z liturgie a z inych predmetov.

(r) 

,,Stretneme sa v spolocnej Europe"

h0326f.jpg (13747 bytes)V nedelu 22. juna sa delegacia mesta Brezna v zlozeni primator Ing. Jaroslav Demian, poslanci mestskeho zastupitelstva a clenovia mestskej rady Ing. Daniel Backo a Ing. Dusan Svantner vratila z navstevy partnerskeho mesta Ciechanow v Polskej republike. Dovodom ich pozvania boli Dni partnerskych miest, tradicne podujatie organizovane Ciechanowom.
,,Stretli sa tu zastupcovia vsetkych partnerskych miest - francuzskeho Meudonu, ukrajinskeho mesta Chmelnickij, nemeckeho Haldensledenu a Brezna", informoval nas primator Ing. J. Demian a pokracoval: ,,Vzhladom na to, ze okrem jedneho primatora doslo vo vsetkych mestach k zmene ich predstavitelov, bolo to aj uvodne zoznamovacie stretnutie."
Zamerali sa na prezentaciu moznosti kazdeho mesta v oblasti kulturnej, sportovej a spolocenskej spoluprace. ,,Ale rozvinuli sme aj temu ekonomickej spoluprace. V mene mesta Brezna som deklaroval chut pokracovat vo vzajomnych vztahoch s Ciechanowom, kde mame zaujem poslat nase kulturne telesa, sportove oddiely. Chceme sa dalej stretavat, lebo prostrednictvom ludi v nasich suboroch, pripadne nasich sportovcov sa najlepsie spozname aj ako mesta, aj ako narody, narodnosti. Vytvori to iny vztah. Nakoniec obidve krajiny, Polsko aj Slovensko vo svojich referendach vyjadrili suhlas so vstupom do Europskej unie a stretneme sa v spolocnej Europe", zdoraznil Ing. J. Demian.
Absolvovali narocny program, v ktorom hostom priblizili aj realizovane investicne akcie, ako je napriklad vystavba centra polskych telekomunikacii: ,,Toto velke zariadenie zamestnava 900 pracovnikov. Boli sme sa pozriet do noveho zavodu na vyrobu hygienickych produktov z papiera, ktory zamestnava asi 250 pracovnikov a ich pocet v priebehu roka rozsiria na 500. Navstivili sme novy sukromny pivovar, ktory zacal posobit v priestoroch byvalej filialky koncernu. Boli sme pozvani aj na prehliadku Varsavy."
Na zaverecnom stretnuti s clenmi rady predstavitelia partnerskych miest prediskutovali moznosti realizacie spolocnych projektov.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT