14. OKTOBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Hudobna jesen Valaska 2003

Ako isto viete, vo Valaskej momentalne prebieha festival Hudobna jesen 2003. Vystupenie Dychoveho orchestra Valaska s jeho klasickym repertoarom, Zmiesaneho spevackeho zboru miestneho odboru Matice slovenskej (oboje pod vedenim Jana Jencu) a ziakov tamojsej zakladnej umeleckej skoly s klasickymi i menej znamymi dielami renomovanych hudobnych skladatelov v prvu oktobrovu nedelu velmi prijemne prekvapilo vysokou ucastou divakov a posluchacov. Uspesne podujatie si pochvalovali vsetci pritomni, ucinkujuci i divaci. Je naozaj vzacne, ked nieco podobne uskutocnia v takej nevelkej obci akou je Valaska. Je chvalyhodne, ze Valastania su toho schopni a ze tentokrat to stopercentne zvladli.

(br)

A. Husenicova opat predsednickou OR SZZP

Z patdesiatich deviatich pozvanych delegatov s hlasom rozhodujucim na septembrovom sneme zdravotne postihnutych Okresnej rady SZZP v Brezne styridsatdva opatovne za predsednicku zvolilo A. Husenicovu. Podpredsedmi sa stali M. Belko a O. Repka, predsednickou okresnej reviznej komisie V. Stasna. Vsetkych desat zakladnych organizacii ma zastupenie v okresnej rade, plus nahradnik. Na sneme sa ako hostia zucastnili prezident Humanitnej rady Ing. I. Sykora, prednosta okresneho uradu Ing. D. Backo a veduca odboru socialnych veci Ing. I. Kruzliakova. Novozvolena predsednicka OR SZZP A. Husenicova podakovala za prejavenu doveru v mene svojom i novozvolenych funkcionarov, pritomnym delegatom za ucast a popriala im vela zdravia.

(jz)

Prvy sneh na Certovici

Prve snehove prehanky zaznamenali v noci na stvrtok 9. oktobra na horskom priechode Certovica, no premavku neovplyvnili. Zamestnanci spravy a udrzby Slovenskej spravy ciest v Banskej Bystrici nemuseli pouzit ziadnu techniku na odstranovanie snehu, pretoze ten sa pri trojstupnovej teplote priebezne topil a neskor presiel do dazda.

(tt)

Dychovy orchester odchadza na zahranicne turne

Vo stvrtok 16. oktobra planuje svoj odchod na zahranicne turne do Francuzska a Svajciarska Dychovy orchester mesta Brezna spolu s malou dychovou hudbou Mostarenka. Brezno a svoje umenie budu reprezentovat na koncertoch v Strasburgu a jeho okoli, v Parizi, nevynechaju druzobny Meudon, zahraju pri soche generala M. R. Stefanika, na plese krajanov ... Buduci tyzden v utorok ich caka koncert na brehoch Zenevskeho jazera v Lausanne. Verime, ze so svojimi dojmami sa po navrate podelia aj s citatelmi Horehronia.

(js)

Na Taloch hovorili o vyuzivani a ochrane jaskyn

V dnoch 5. - 8. oktobra sa v hoteli Partizan na Taloch uskutocnila medzinarodna vedecka konferencia o vyskume, vyuzivani a ochrane jaskyn, na ktorej sa zucastnilo osemdesiat odbornikov. Stretavaju sa v dvojrocnych intervaloch, v roku 1997 v Mlynkach, v roku 1999 v Demanovskej doline, v roku 2001 v Starej Lesnej a v tomto roku ich privitali v nasom regione. Konferencia zacala exkurziou v Jaskyni mrtvych netopierov, ktoru speleologovia oznacuju za pohrebisko netopierov z celej Europy. Na zaver svetovi vedci navstivili Bystriansku jaskynu, kde sa orientovali hlavne na vyskum jaskynnej fauny.
Ako nas informoval RNDr. Pavel Bella, PhD., zastupca riaditela Spravy slovenskych jaskyn, ktora bola hlavnym organizatorom tejto konferencie, cielom ich rokovania bola prezentacia novych poznatkov z vyskumu jaskyn a monitorovanie cistoty podzemnych vod. Na podujati odznelo tridsatstyri referatov a devat posterovych prezentacii doterajsich vysledkov a prerokovali aj dalsie pripravovane ulohy pri vyskume a monitoringu jaskyn.

(r)

Na slovicko

s Andrejom Barancokom,
novym predsedom
MMP ALIAS TEEN - JUNIOR

o Andrej, dozvedeli sme sa, ze po velkych utrapach a dlhom cakani ste napokon vybojovali svoje vlastne sidlo. Je to skutocne tak?

- Ano, na zaklade schvalenia mestskej rady sidlime na adrese: Namestie gen. M. R. Stefanika 2 v Brezne, vo dvore nad pizzeriou Mida.

o Cim je to, ze ste sa predsedom stali prave vy?

- To je dobra otazka. Snad pre doveru, ktoru do mna vlozila pani profesorka Lubica Hromadova. Minuly rok som v Mestskom mladeznickom parlamente (MMP) v Brezne posobil ako podpredseda a pretoze predsednicka Ivana Kokavcova odstupila pre osobne dovody a povinnosti v skole, bol som do tejto funkcie menovany a hned aj schvaleny.

o Kedze sa hovori, ze zivot je zmena, urcite prisli zmeny aj v MMP. Co vy na to?

- Zmeny teda rozhodne prisli, a to hlavne v strukture MMP. Mame novy statut v sulade s demokratickymi predpismi, pravnymi normami a vstup do EU neobide ani nas. Musime predsa kracat s dobou. No nie?

o Co v skratke znamena zmena v strukture MMP?

- Nastartovali sme mestsku mladeznicku radu (MMR), ktorej podstatu tvoria mladeznicke rady (studentske) po jednotlivych skolach v Brezne a okoli, a tak nam jednotlivi zastupcovia mozu blizsie priblizit problemy mladych, lebo takto je lahsie ,,dostat sa ku korenu veci". Predsedovsky urad je zlozeny z viacerych utvarov: reklamna cinnost (stoji za to spomenut aj technicky pokrok mmpbrezno.szm.sk), konkurencna informovanost (aby nedoslo k stretu zaujmov viacerych akcii v Brezne a okoli) a taktiez EURO informovanost (skolenia, seminare, projekty a granty, z ktorych je mozne cerpat financie).

o Co MMP chysta v buducnosti?

- Tridsiateho prveho oktobra halloveen party v Magic Clube, 12. decembra beneficny koncert Z ucty k Vam, 19. decembra sutaz o naj DJ Brezna, 2. januara discomaraton a 14. februara valentinsku party s vyhrou romantickej vecere pre dvoch.

o Ake su ohlasy na MMP a ako je to s financiami?

- Ohlasy? Nie vsetko je len dobre, a tak si kritika nasla aj nas. A ohladne financovania MMP: peniaze zhaname sami a ani nemusim hovorit, ake je to narocne.

(ika)

Horehronim prechadzal historicky vlak

Historicky vlak pozostavajuci z parneho rusna radu 331 a dobovych osobnych voznov vypravili v sobotu 11. oktobra rano zo zeleznicnej stanice v Brezne. Na svojej trase sa zastavil v Gasparove, Polomke, Zavadke nad Hronom, Helpe, Pohorelej, Cervenej Skale, Telgarte a v Dobsinskej ladovej jaskyni, odkial sa vratil spat. Z Brezna tento zaujimavy vlak vyprevadili clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo, aj na ostatnych zastavkach s programom vystupovali miestne folklorne subory.

Jazda historickym vlakom sa uskutocnila pri prilezitosti 100. vyrocia zeleznicnej trate Brezno - Cervena Skala a 70. vyrocia zeleznicnej prevadzky na tratovom useku Cervena Skala - Telgart. Tomuto vyznamnemu vyrociu Jan Demanko venoval knihu Horehronska zeleznica, v ktorej opisuje vyvoj dopravy pod Kralovou holou, rozprava o zeleznicnej trati a jej budovateloch, o zeleznicnych budovach a ich najomnikoch, o rusnoch tahajucich vagony, o ich obsluhujucom personale, o ludoch, ktorych zeleznica zivila.
h0341c.jpg (11874 bytes)Dozvedame sa okrem ineho, ze uz v roku 1855 sa objavili nazory vystavat zeleznicnu trat Telgart - Banska Bystrica s pokracovanim na Lucenec alebo do Sturova. Zamer sa vsak neuskutocnil. V roku 1862 sa zrodila koncepcia Pohronskej zeleznice, ktora mala viest zo Sturova cez B. Bystricu, Brezno do Telgartu, pripadne dalej do Kosic. Od roku 1868 sa pri vystavbe zeleznic zacali presadzovat gemerski zeleziarski podnikatelia - Coburgovci, no erar ani vtedy nevyvijal patricne usilie. Podbrezovske zeleziarne vybavovali objednavky na vyrobu kolajnic pre ustredne riaditelstvo vo Viedni, no do Podbrezovej zeleznica neviedla. Ked Coburgovci zistili, ze nedokazu konkurovat tym zeleziarnam, ktore lezali pri zeleznici, alebo mali v chotari zeleznicne stanice, prevzali iniciativu do vlastnych ruk. Obratili sa s podporou obci Pohorela, Helpa, Zavadka a Polomka na Prevadzkove riaditelstvo MAV do Miskovca so ziadostou na vystavbu zeleznice na Gemerskom Horehroni. Jej vystavba dostala povolenie a trat mala nadvazovat na trat Podbrezova - Tisovec z odbocky Bujakovo - zeleziaren a viest udolim Hrona popri obciach a osadach Halny, Bujakovo, Filipovo, Gasparovo, Bravacovo, Pobisovo, Benus, Bacuch, Polomka, Hamor, Zavadka, Helpa, Pohorela, Pohorelska Masa, Nova Masa, Svabolka, Valkovna, Zlatno, Sumiac a Stajere do Cervenej Skaly. Na jej vystavbu naplanovali 4 000 000 korun a koncesiu na vystavbu dostal Gejza Kubinyi.
Trat z Brezna do Cervenej Skaly odovzdali do prevadzky 28. novembra 1903, merala 39,4 km. Od 1. oktobra 1933 sa uz vlak vysplhal k zaveru Horehronskeho podolia k poslednej horehronskej obci Telgart. Tratovy usek Cervena Skala - Telgart mal prevadzkovu dlzku 5,474 km. Znamou ,,telgartskou sluckou" sa dostaneme k najvyssiemu a zaroven hranicnemu bodu trate do Besnickeho tunela v kilometri 80,4. Posledny usek, a tym cela transverzala, bol otvoreny 26. jula 1936.

(r)
Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT