14. OKTOBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ich kredom je obetavost a ucta k ludom

Na Hlavnej ulici v Helpe od septembra 2000 sidli ADOS - Agentura domacej osetrovatelskej starostlivosti. Zial vela ludi ani netusi a nevie o naplni a cinnosti tejto organizacie, ktora posobi v mikroregione Horehron v useku od Pusteho Pola az po Benus a Bravacovo. Vlani poskytovala starostlivost 137 klientom s tazkymi fyzickymi a pohybovymi ochoreniami vyzadujucimi dlhodobu opateru. O tom, pre koho je urcena tato starostlivost a ake sluzby ADOS poskytuje, sme hovorili so zakladatelkou a veducou agentury Bozenou Makovou:

o Co charakterizuje ADOS?

- ADOS je samostatna jednotka, ktora patri do siete zdravotnickych zariadeni. Poskytuje komplexnu opatrovatelsku starostlivost klientovi - pacientovi v rodinnom prostredi v zmysle zakona o zdravotnickej starotlivosti. Zriaduje sa podla poctu obyvatelov. V breznianskom regione funguju dve agentury. Viac ich nemoze byt zriadenych. Prevadzkovatelom moze byt fyzicka osoba - zdravotnicky pracovnik alebo pravnicka osoba, ale v tom pripade si musi urcit odborneho zastupcu - sestru, ktora zodpoveda za odbornu uroven poskytovanej starostlivosti. Opatrovatelsku starostlivost indikuje lekar.

o Preco a ako vznikol miestny ADOS?

- Zdravotnicka starostlivost bola do prelomovych rokov statna. Ja som vlastne len rychlo reagovala na to, ze ju potom urcite obdobie nikto neposkytoval. Poziadala som o udelenie licencie, pre ktoru bola potrebna prax pri lozku, vyssie odborne vzdelanie a pomaturitne specificke studium. Kriteria som splnala a s mojou 23-rocnou praxou v zdravotnictve, na pohotovosti, mi licenciu udelili hned. Od pracovnikov ADOS-u sa vyzaduje celozivotne vzdelavanie, aby diagnostika, liecba boli v sulade s modernymi trendmi. Vzdelavanie si doplname prostrednictvom institutov vzdelavania v Bratislave, alebo vyuzivame programy realizovane poistovnami.

o Aka je napln ADOS-u, pre koho je urcena?

- Primarna je komplexna odborna osetrovatelska starostlivost o klienta. Zabezpecit, aby tato starostlivost bola dostupna v pripade potreby a aby bola co najhumannejsia. Mozeme ju poskytnut klientovi, ktory potrebuje doliecenie, napriklad po navrate z nemocnice alebo inej ustavnej liecby, akutne choremu klientovi bez potreby hospitalizacie, chronicky chorym, ludom s chronickymi ranami vyzadujucimi dlhodobu starostlivost. Moze ist aj o aplikaciu liekov, zabezpecenie odberov, rehabilitaciu. Nezanedbatelnou naplnou je podnecovanie rodiny k spolupraci za ucelom nacvicovania spravneho osetrovania, napr. vediet podat lieky, ake, v akom case, poumyvat rany a pod. Opakovane sa nam potvrdzuje, ze ak rodina choreho clena zacne spolupracovat, zdravotny stav pacienta sa vzdy zlepsuje. Starostlivost a vsetky vykony, ktore pre pacienta urobime, su rovnake ako v ambulancii, ale realizovane doma. Nase sluzby mozu vyuzit v pripade potreby klienti vsetkych vekovych kategorii.

o Kolko ma ADOS zamestnancov?

- Ja sama som zamestnancom ADOS-u. Oficialne vykonavam funkciu poskytovatela domacej osetrovatelskej sluzby na zaklade licencie a funkciu manazera. To znamena, ze zodpovedam za prevadzku agentury po stranke odbornej, financnej, materialno-technickej a kontrolujem cinnost agentury. Okrem mna su tu dve sestry na pracovnu cinnost a dve externe pracovnicky. Tento pocet je limitovany poistovnami.

o Co predchadza samotnemu osetreniu klienta?

- Hlavna je spolupraca s lekarom. ,,Adosky" maju uzavrete zmluvy s lekarom, u ktoreho je klient - pacient registrovany a ten nam da na vedomie, ktory pacient starostlivost potrebuje. V praxi sa casto stava, ze az odborny lekar podnecuje praktickeho, aby vyuzil sluzby ADOS-u. Potom sestra klienta navstivi a vypracuje pri nom vlastnu osetrovatelsku anamnezu, urci osetrovatelsku diagnozu, v ktorej skonstatuje klientove problemy vyzadujuce osetrovatelsky zasah a na tomto zaklade vypracuje osetrovatelsky plan, to znamena rozsah, cas, uroven, osetrovatelske zainteresovanie dalsich odbornikov, pripadne rodiny. Potom sestra konzultuje s osetrujucim lekarom osetrovatelsky plan a dohodnu sa na dalsej spolupraci. Lekar urci, ako dlho starostlivost poskytovat. Jeden osetrovatelsky navrh je na tri mesiace pre poistovnu, ktora potom zdravotnicku starostlivost preplaca. Akakolvek zmena sa opat konzultuje s lekarom. Kazda sestra agentury plne zodpoveda za kvalitu poskytovanej starostlivosti, preto je potrebna odborna sposobilost, SK SZP vyda osvedcenie o odbornej a etickej sposobilosti. Sestry povinne vedu dokumentaciu v rozsahu a sposobom vseobecne zavaznych pravnych predpisov. Ak mame klienta s onkologickym ochorenim a je mu poskytovana paliativna (zmiernovacia) starostlivost, spolupracujeme s ambulanciou chronickej bolesti, ktora vypracuje harmonogram a pomoze nam nastavit pacienta na liecbu, aby sa bolest vcas potlacila.

o Ake mate plany do buducnosti?

- Moje plany sa prelinaju s krokmi, ktore som uz podnikla. Po rocnej cinnosti ADOS-u som zistila, ze velmi vela ludi potrebuje opatrovatelsku starostlivost. Ak je napr. osamela pacientka, ktora je obezna s poruchami sebestacnosti a mokvajucimi ranami, odstranenie ranovych exulatov a vykonanie zakladnej hygieny vyzaduje ovela dlhsi cas. Z uradu prace som zamestnala tri pracovnicky, dve trvalo do pracovneho pomeru, aby sa sestra po prichode mohla venovat samotnemu osetrovaniu. Opatrovatelska sluzba na rozdiel od ADOS-u funguje ako neziskova organizacia zastresovana ministerstvom prace s nazvom Novy domov. Sidli vo Valkovni v budove, ktoru sme ziskali darom od cirkvi. V sucasnosti poskytuje opatrovatelsku sluzbu v terene 22 klientom, z toho 13 ciastocne imobilnym. Okrem toho Novy domov realizuje aj spolocne stravovanie a planujem aj dalsie sluzby. V sucasnosti sa venujeme rekonstrukcii spominanej cirkevnej budovy, ktora sa stane prvym opatrovatelskym a osetrovatelskym zariadenim rodinneho typu v okrese Brezno. Bude sluzit starym ludom, o ktorych sa nema kto docasne postarat a vyzaduju starostlivost pocas 24 hodin na urcity cas. Starostlivost 22 klientom poskytne tim piatich profesionalnych sestier a styri opatrovatelky, ktorych kredom je obetavost a ucta k tymto ludom.
Do tejto uslachtilej cinnosti prajeme B. Makovej a jej realizacnemu timu vela viery, lasky a pevnych nervov.

Adriana Duricova, Jozef Pupis

 

Europsky den rodicov a skol

V stredu 8. oktobra sa v niektorych skolach uskutocnilo nezvycajne podujatie so zaujimavym nazvom. Pri prilezitosti II. Europskeho dna rodicov a skol totiz privitali rodicov svojich ziakov s cielom spristupnit a ukazat pracu ucitela i ziaka, atmosferu skoly pocas vyucovania i cez prestavky a zapojit do vyucovacieho procesu rodicov spolu s ich detmi.
Ako nas informovali zo Zakladnej skoly na Oktobrovej ulici vo Valaskej, pre rodicov pripravili akcie ako Spominajte spolu s nami na vase skolske chvile (a to priamo na vyucovani), Zmerajte si sily v sportovych hrach, Povolte uzdu fantazii a Zacvicte si spolu s detmi. Ucast bola hojna a vsetci si pochvalovali den a chvile stravene v skole, ktorej vedenie to organizacne zvladlo.
V Zakladnej skole Karola Raposa v Brezne pripravili ukazky vyucovania v triedach s integrovanym tematickym vyucovanim v 2. a 3. rocniku a v 5., 6. a 7. rocniku (hodina cudzieho jazyka, matematiky, slovenskeho jazyka a vypoctovej techniky). Prezriet si mohli stalu expoziciu v klubovni, venovanu historii skoly, jedalen, ucebnu vypoctovej techniky a novoopravene triedy. Na ,,otvorenom dni" sa zucastnilo niekolko rodicov, ktori odchadzali spokojni s darcekom od deti, ale aj plni dojmov a postrehov, napriklad: ,,Mohlo by to byt castejsie, dobry pocit. Pekne upravena trieda, deti spolupracuju. Som velmi rada, ze je takato moznost, mam z toho dobry dojem. Dobre, obsiahle, hrave."

(r)

Co zistila ,,soika"

Na Srdiecku presetrovali podnet pisatela

h0341h.jpg (9936 bytes)V septembri inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali 182 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 80 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 24 predrazeni, co predstavuje 30 percent a mieru korunu desat halierov. V dvanastich prevadzkach pri 75 druhoch tovaru chybala cena platna v okamihu ponuky. Pri kontrole kvality pozastavili 378 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 1 395 301 korun. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 83 blokovych pokut v hodnote 66 300 korun a spisali tri oznamenia o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene postihy podla ustanoveni platnych zakonov. Aj tieto informacie zazneli vo stvrtok 9. oktobra na tlacovej konferencii v Banskej Bystrici.

V Breznianskom okrese vykonali kontrolu na parkovisku pri hoteli Srdiecko na podnet pisatela, ktory ziadal preverit opravnenost uctovania parkovneho. Parkovacie listky totiz vydavali s prepisovanou sumou o zaplateni a na parkovisku chybali informacie o case a vyske poplatkov za parkovanie. Ako uviedol, svoje auto na den zaparkoval na tomto parkovisku a prespal na Kosodrevine. Na druhy den spravca parkoviska od neho ziadal doplatenie parkovneho, co nikde nebolo uvedene a spotrebitel si to nemal moznost skontrolovat. Inspektori ,,soiky" sa preto vybrali overit si dodrziavanie ustanoveni zakona c. 634/1992 Zb. o ochrane spotrebitela a s neoznacenym sluzobnym autom zaparkovali na tomto parkovisku. Zaplatili parkovne 50 korun, za co im vydali parkovaci listok, ktory obsahoval vsetky predpisane nalezitosti i spravnu sumu o zaplateni. Z kontroly zmluvy o najme nebytovych priestorov vyplynulo, ze pozadovane parkovne bolo od pisatela vymahane opravnene. V case kontroly vydavali parkovacie listky so spravnou sumou. Podnet pisatela sa teda potvrdil iba v tom, ze na parkovisku neboli spristupnene informacie o case a vyske poplatkov za parkovanie, cim prevadzkovatel porusil informacne povinnosti.

(r)


h0341b.jpg (15577 bytes)  

Stanky v poradi uz patnasteho jesenneho Polomskeho jarmoku vyrastli uplynuly piatok a sobotu na namesti, kde predavajuci z celeho Slovenska ponukali pestry tovar.

Snimka: Ferdinand Hrablay


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT