14. OKTOBER 2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

,,Mam priatela, chodim s nim uz dlhsie, mame sa radi a rozumieme si. Len jedna vec ma trapi. Nechce so mnou nikde chodit. Ked boli na namesti vystupenia, chcela som, aby sme isli spolu, ale nechcel, ze jeho to nebavi. Jedine, co uznava, je ist si posediet s kamaratmi do krcmy."

Zn.: Spolocne ,,chodenie"

Ludia su rozni a kazdeho bavi nieco ine. U vas by vsak bola skoda, keby to tak zostalo, keby sa kazdy z vas venoval tomu ,,svojmu". A hned z dvoch dovodov.
Prvy dovod je vas vztah. Spolocne zazitky upevnuju vztah a to je dolezite tak teraz ako aj v manzelstve. Ak vasimi jedinymi spolocnymi zazitkami budu chvile v objati, po case obaja zistite, ze je to malo.
Druhy dovod je ten, ze clovek by si mal svoj zivot obohacovat, mal by menit svoje stereotypy. Zamerne pouzivam slovo ,,stereotyp", pretoze vacsina z nas ho vnima ako nieco nudne, ubijajuce. Pod obohatenim nemyslim hned nieco velke. Moze to byt vecerna prechadzka (u vas samozrejme spolocna), pozeranie videa (ktore bezne nepozeram), vecerne posedenie pri sviecke. Moze to byt samozrejme aj koncert Richarda Mullera. Alebo ist na pohar vina, to bude vasmu priatelovi najblizsie - ale nie tam, kde chodieva s kamaratmi.
Je jasne, ze do opery ho nedostanete, alebo ak, tak uz by mozno nikdy nikde nesiel. Je vsak vela inych moznosti, ktore mozete skusat. Ak budete dostatocne trpezliva, neverim, ze by sa nenaslo nieco, co ho zacne bavit, co sa mu zapaci. Problem nie je v tom, ze ho nic nebavi, ale ze nemal moznost zazit taketo veci. Hladajte, skusajte a hlavne budte trpezliva - prist na chut niecomu vyzaduje cas.

Mgr. Marcela Skultetyova,psychologicka

...

Ak vas trapi nejaky problem, s ktorym si neviete poradit, na vase otazky z oblasti psychologie dospievajucich alebo dospelych rada odpovie Mgr. Marcela Skultetyova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne. Staci zatelefonovat na c. t. 6112315, alebo otazku napisat a vhodit do schranky Horehronia v podchode mestskeho kulturneho strediska.

 

Tvrdy boj mladych za presadenie sa ...

Ak sledujete aktivity mladych ludi v Brezne, iste vam neusla informacia o cinnosti Mestskeho mladeznickeho parlamentu. Jeho vyrazne a caste aktivity v minulom roku pod vedenim predsednicky Ivany Kokavcovej sa novym obdobim nedaju vobec zahanbit.
V sucasnosti pod vedenim Andreja Barancoka s novym nazvom MMP ALIAS TEEN - JUNIOR sa udiali dalsie zmeny: za stredne skoly su clenmi MMP traja zastupcovia a zakladne skoly reprezentuju dvaja. Novymi clenmi su: stredna priemyselna skola - Andrej Barancok (predseda), Peter Gasperik, hotelova akademia - Ivana Belkova, obchodna akademia - Ivan Slabey, Lenka Fabryova, Mirka Bursova, gymnazium - Erika Kolajova, Zuzana Jackuliakova (predsednicka mestskej mladeznickej rady), Vanda Kristofova, dievcenska odborna skola - Martina Porhajasova, Gabriela Cervenova, Stredne odborne uciliste Mazornikovo - Roman Dominik, Radoslav Koralka, Julia Baratova, Zakladna skola Pionierska 4 - Peter Varga.
Mestsky mladeznicky parlament prijal novych clenov, ale stavy nie su dostatocne naplnene, a tak pre kreativnych mladych ludi vo veku 13 az 35 rokov je tu vyzva prejavit sa. Vas pripadny zaujem oznamte v Mestskom kulturnom stredisku, Nam. gen. M. R. Stefanika 2 v Brezne.

(ika)


Vyzrebovali sme

vitaza sutaze o dve vstupenky na koncert Iron Maiden, ktory sa uskutocni na zimnom stadione v Banskej Bystrici v utorok 21. oktobra o 19. hodine. Je nim ..................... . Blahozelame!

Redakcia


Koncepcia vychovy a vzdelavania Zakladnej skoly Pionierska 4 v Brezne do roku 2010

V nasom okresnom meste su styri zakladne skoly. Kazda z nich ma vytyceny smer, zameranie a je len na rodicoch, ktoru z nich vyberu pre svoje dieta.
Kedze sa znizuje detska populacia, skoly sa snazia zaujat svojou cinnostou, svojimi vysledkami, projektmi. V tomto konkurencnom prostredi su uspesnejsi i ti menej uspesni. Je dobre, pokial je verejnost informovana o cinnosti v jednotlivych skolach, pretoze si moze utvorit nazor a tiez hodnotit pracu pedagogov. Sucasne je dolezite, aby verejnost vedela, co skola pripravuje do buducnosti, ci pride s cimsi novym, zaujimavym, co caka ich dieta, pokial bude navstevovat tu-ktoru zakladnu skolu.
Nasim cielom je teda oboznamit citatelov Horehronia s koncepciou vychovy a vzdelavania do roku 2010, ktoru pripravil riaditel zakladnej skoly.

Vo vychovnej oblasti chceme nadalej venovat pozornost detom zdravotne i mentalne postihnutym, chceme vytvarat podmienky pre realizaciu programu Integrovane tematicke vyucovanie. Nasim cielom je nadalej spolupracovat s pedagogicko-psychologickou poradnou, centrom vychovnej a psychologickej prevencie, centrom volneho casu i s ostatnymi instituciami v oblasti vychovy. Venujeme pozornost problematike diskriminacie, rasizmu, xenofobie i ostatnym prejavom intolerancie, doraz kladieme na vychovu k pravnemu vedomiu, demokracii, mravnym hodnotam a profesionalnemu citeniu.
V oblasti vzdelavania sa budeme nadalej zapajat do overenych, odborne garantovanych programov a projektov, ziakov zapajat do sutazi, olympiad. Uz v sucasnosti zavadzame moderne metody prace, vyuzivame ucebnu vypoctovej techniky a v tomto trende by sme chceli pokracovat.
Budeme pokracovat v tradiciach skoly - nadalej otvarat triedy s rozsirenym vyucovanim matematiky a prirodovednych predmetov i v otvarani sportovych tried so zameranim na futbal. Usilujeme sa ziskat projekt Infovek, zlepsit podmienky pre sportove aktivity - upravit futbalove ihrisko s bezeckou drahou, vybudovat volejbalove ihrisko za pomoci ZP Sport a miestnych sponzorov.
Dolezitou prioritou pre buduce roky zostava nadalej pokracovat v procesnych zmenach a konsolidovat financie z rozpoctovych ako aj mimorozpoctovych zdrojov.
Uvedomujeme si, ze chybajuce financne prostriedky na mzdy a prevadzku skoly pri rastucich cenach energii i pri vstupe Slovenska do EU nebudu rovnako vsetkym skolam dostupne pausalne, ako to bolo doposial.
Komunikaciou a koordinaciou cinnosti skoly s rodicmi a externymi sponzormi v nasej skole ako i vyuzivanim buducich vzdelavacich poukazov chceme vytvorit zdrave prostredie pre fungovanie skoly, presvedcit ziaka o svojich kvalitach v konkurencnom prostredi skol. Chceme okrem zakladnych vzdelavacich aktivit ponuknut i doplnkove, mimoskolske aktivity a sluzby.
V oblasti mimoskolskej aktivity klucovou inovaciou bude vznik gymnastickeho kruzku, ktory by mal pokracovanie i v projekte Otvorena skola.
Crta sa moznost ziskania statutu Skolske sportove stredisko so zameranim na futbal. Ziskanim statutu sa vytvori 3. skolske sportove stredisko s pravidelnymi financnymi dotaciami od Ministerstva skolstva Slovenskej republiky.
Zaverom, do optimalneho chodu skoly - skvalitnovanim vychovno-vyucovacieho procesu - chceme zainteresovat vsetkych skolskych pracovnikov, rodicov, sponzorov i mestsky urad, pretoze v ich pomoci zostava nadalej vysoky potencial, ktory pomoze skole prekonavat narocne obdobie nedofinancovania zakladneho skolstva.

Mgr. L. Fabus,Mgr. V. Bodnarova


h0341g.jpg (10090 bytes)  

Aj takyto mrkvickovy vrkocik sa objavil v tohtorocnej urode.

Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT