24. FEBRUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Podla prieskumu mimovladnych organizacii, realizovaneho v ramci projektu Korupcia nam pije krv, v roku 2002 dalo uplatok 34,7 percenta ludi, o rok neskor 30,7 percenta. Cize pocet ludi, ktori dali uplatok, sa znizuje, ale ochota brat uplatky ostala na urovni 85 percent. Z vysledkov tohto prieskumu vyplyva, ze az dve tretiny opytanych davali uplatok v oblasti zdravotnictva, kde sa vsak situacia za rok zlepsila najviac. Jedinou oblastou, kde ludia davali viac uplatkov ako pred rokom, bol kataster. Ake su vase skusenosti? - znela nasa anketova otazka.


S anketovym mikrofonom


o korupcii

Elena Giertlova, na ciastocnom invalidnom dochodku, Brezno:

- Podla mna sa nic nezmenilo. Zatial som sa sice s korupciou nestretla, ale podla reci inych sa mi zda, ze to ide k horsiemu. Najviac korupcie je urcite v zdravotnictve. Dnes si clovek musi zdravie kupovat. To je skutocna pravda, bez uplatkov sa nezaobidete.

Maria Sobotova, dochodkyna, Handlova:

- Podla mna v uplatkarstve sa pokracuje dalej. Myslim si, ze najviac sa davaju uplatky v zdravotnictve, sudnictve, ale aj v skolstve. Klamala by som, keby som povedala, ze ja mam s tym skusenosti. S korupciou som sa nastastie nestretla. Podla toho, co clovek pocuva, korupcia neklesa, je jej este viac.

Slavka Vojtkova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Myslim si, ze uplatky sa davaju a hlavne v zdravotnictve, sudnictve, na vysokych skolach. Osobne skusenosti s korupciou nastastie nemam. Myslim si, ze ludia sami naucili prijimat uplatky hlavne lekarov. Ked clovek nezaplati, nie je osetreny na takej urovni, ako ked nieco da.

Karel Schart, invalidny dochodca, Brezno:

- S korupciou som sa stretol asi pred dvoma rokmi na colnici v Kutoch. Viezol som hokejisticku prilbu pre vnuka a colnik mi ju chcel zobrat. Az ked som mu dal uplatok, pustil ma. Sucasnu situaciu v korupcii neviem posudit.

Elena Vajdikova, nezamestnana, Brezno:

- Doteraz odo mna nikto uplatok nevyzadoval, ani som nikoho nechcela podplatit, takze neviem to posudit.

Livia Kanova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Neviem vam povedat. Uplatok som zatial nedavala, ani som nedostala. Povedala by som, ze korupcia pretrvava v zdravotnictve, aj v sudnictve. V televizii som sledovala, ze akurat teraz sa prevalila afera s jednym pravnikom. Myslim si, ze je toho este dost.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zdrava skola

je najnovsi trend pokroku ludstva v starostlivosti o zdravie. Je to otvoreny koncept, v ktorom je obsiahnuta podpora zdraveho sposobu zivota a inych (socialnych, ekonomickych, environmentalnych) zdravotnych cinitelov.
Ciele podporujuce zdravu vychovu sme prisposobili miestnym podmienkam, potrebam a moznostiam. V septembri sme poucili ziakov o BOZ a bezpecnosti ucastnikov cestnej premavky. Sikovne ruky pedagogickych pracovnikov skraslili triedy, chodby, zborovne, vytvorili zive a oddychove kutiky pre deti. Zamestnanci skoly sa postarali o opravu nabytku, cistotu skoly a zdravu stravu v skolskej jedalni. Vdaka rodicom pribudli v triedach zaluzie. Na Dnoch mesta Brezna sa zucastnili ziaci tretich a stvrtych rocnikov.
Oktobrove aktivity: Medzinarodny den starsich ludi a Svetovy den slobody zvierat oslavili deti so starymi rodicmi na vylete. Mali moznost jazdit na ponikoch a pobavit sa s domacimi zvieratkami. Europske dni vtactva sme vytvarne stvarnili v SKD. Prvy stupen sa zucastnil na kulturnom podujati Carodejnik Machula a na spevackej sutazi Wickova hviezda. Tretiaci a stvrtaci navstivili hvezdaren v Rimavskej Sobote, absolvovali plavecky vycvik, zapojili sa do olympiady a sutaze Namaluj, po com tuzis. Oktober patril aj Svetovemu dnu dusevneho zdravia. Mladsi ziaci vysli na zdravotne vychadzky, starsi sa zapojili do olympijskeho behu a sutaze Obratne korcule. Uskutocnili sme turnaj v minigolfe. Oddych a plavanie nam poskytli kupele v Brusne. Na Svetovy den potravin sme zrealizovali tyzden zdravej desiatej. V SKD uz druhy rocnik prebiehali tvorive dielne zamerane na jesenne plody a prirodniny. Vyrobkami sme skraslili prostredie skoly. Den otvorenych dveri umoznil rodicom pohlad do diania skoly.
V novembri sme si pripomenuli Europsky tyzden boja proti drogam a Medzinarodny den bez fajcenia. V SKD sme sa zamerali na sportove aktivity a navstevy CVPP, ktore absolvujeme pocas skolskeho roka. Priebezne podporujeme pitny program, velke prestavky na cerstvom vzduchu, racionalnu vyzivu a kulturu. Zapajame sa do zberu papiera. Nasim cielom je humanizacia vychovy a boj proti nasiliu.
Vianoce motivovali nasu cinnost v decembri. Ziaci nacvicili kulturny program, s ktorym vystupili na vianocnej akademii. Podakovanie patri ucitelkam a vychovavatelkam, ktore ich viedli. Program predviedli aj predskolakom a rodicom na vianocnych besiedkach. V tvorivych dielnach mali ziaci prilezitost uplatnit svoje zrucnosti pri priprave vianocnych darcekov a ozdob. Dalsie aktivity: navsteva vianocnej vystavky v Horehronskom muzeu spojena s nakupom, mikulassky vylet do divadla v B. Bystrici, mikulasska diskoteka v SKD a Stridzie dni, stretnutie s policajtom a jeho psom, literarna sutaz Hlada sa mama a oco, Den ludskych prav - nastenky zamerane na prava dietata.
Januar: Europa v skole - vytvarna sutaz, Skola v prirode Zbojska, zimne sporty, beseda so spisovatelkou B. Bobakovou a karikaturistom P. Zifcakom.
V tejto tvorivej praci budeme pokracovat aj nadalej.

Marta Charvatova,
SpZ Pionierska 2

Dochodcovia v Bacuchu hodnotili svoje aktivity

Dna 13. februara sa v Kulturnom dome v Bacuchu uskutocnila hodnotiaca schodza ZO JDS v Bacuchu. Zucastnilo sa na nej 83 clenov a hostia – predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla a starosta obce Bacuch Stanislav Medved.
Na uvod si pozreli kratky program svojich clenov, ziak zakladnej skoly Lukasko Kan predniesol vitaznu basen skolskeho kola Hviezdoslavov Kubin. Potom nasledovalo hodnotenie bohatej a pestrej cinnosti JDS za uplynuly rok, o ktorej informoval predseda ZO JDS Jozef Kan.
Organizacia mala k 1. januaru 2004 108 clenov, pre ktorych vybor pripravoval rozne kulturne, spolocenske, sportove a vzdelavacie akcie. Mozno spomenut aspon tie najzaujimavejsie. Koncom minulej zimy to bola rozlucka so snehom v este zasnezenej Bacusskej doline. Jarne obdobie vyuzili clenovia na upravu zahrady pri klube dochodcov a v dalsom obdobi v nej osadili drevene lavicky, vysadili zivy plot a rozne okrasne kriky a kvety. Usporiadali dve vyzamne akcie v ramci okresu Brezno. Prvou z nich bol 3. rocnik Okresneho zrazu turistov seniorov, na ktorom sa zucastnilo 90 dochodcov z Brezna, Podbrezovej, Pohronskej Polhory, Hronca a z Bacucha. Presli asi 12-kilometrovu trasu peknou prirodou. Najstarsim ucastnikom bol 82-rocny Vojtech Veverka z Pohronskej Polhory. Druhou akciou bol 2. rocnik Okresnej prehliadky spevackych suborov a jednotlivcov seniorov okresu, ktora sa konala v Kulturnom dome v Bacuchu. Predstavili sa na nej subory z Hronca, Zavadky nad Hronom, Valaskej a z Bacucha a jednotlivci z Nemeckej a z Podbrezovej – spolu asi 100 ucinkujucich.
Vybor pripravil niekolko posedeni pre clenov pri kave, ale aj pri hudbe. Zabezpecil prednasky z roznych oblasti – zber liecivych rastlin, osetrovanie ovocnych stromov, prakticka ukazka aranzovania kytic na hroby zosnulych. Clenovia vyboru navstivili aj dlhodobo chorych clenov a dorucili im vitaminy v podobe cerstveho ovocia.
Schodza pokracovala oboznamenim clenov s novym planom aktivit na rok 2004, spravou o hospodareni JDS a nakoniec diskusiou. Vystupili v nej aj pozvani hostia a podakovali vsetkym seniorom, ktori sa v ramci svojich moznosti podielali na roznych aktivitach v ramci obce aj okresu. Dochodcovia, ktori sa v minulom roku dozili okruhleho zivotneho jubilea, prevzali male darceky a potom nasledovalo obcerstvenie a volna zabava pri hudbe.

Mgr. Maria Cesnakova

Hodina pravdy

Viacerym z nas je urcite znama televizna sutaz Hodina pravdy, kde si mozno zasutazit, zabavit sa a samozrejme aj vyhrat zaujimave ceny. A tak sme sa aj my v skolskom klube pri Specialnej zakladnej skole v Polomke rozhodli dna 5. februara zorganizovat podobnu sutaz. Nasich ziakov sme vopred uputali vystavenymi farebnymi plagatmi s nazvom Hodina pravdy. Zvedavost bola velka. Na sutazi sa zucastnilo 27 sutaziacich. Telocvicna sa zaplnila pocetnym a vynikajucim publikom, ktoreho clenmi neboli len ziaci, ale aj rodicia a samozrejme aj vedenie skoly, ktore prislo povzbudit sutaziacich, co nam spravilo radost. Sutaziaci sutazili samostatne. Vedomosti si zdokonalili vo vedomostnych otazkach, svoju zdatnost preukazali v zrucnosti a sportovych disciplinach. Hoci vobec nevedeli, ake ceny ich cakaju, snahu mali velmi velku. Bola radost vidiet ich rozziarene ocka, sledovat rychlost prstov alebo rychlu obratnost. Sutaziaci boli povzbudzovani publikom. Atmosfera bola vesela. Po sutazi sme vyhlasili vitazov, ktorych bolo sestnast, co je velmi pekne a odovzdali sme im ceny. Ostatni sutaziaci dostali spomienkove darceky. Myslime si, ze sutaz mala velmi priaznivy vplyv na ziakov a dufame, ze sa stane kazdorocnou fradiciou. Zaverom by sme chceli podakovat riaditelke Mgr. Bubelinyovej, ktora taketo aktivity v skole podporuje.

Vychovavatelky SK pri SZS v Polomke

Fasiangy v klube dochodcov

Od nepamati sa o fasiangoch hovori, ze su casom zabavy, plesov, karnevalov, tanca, radosti, casom stretnuti s priatelmi a znamymi. Je to cas, kedy je vsetko dovolene.
Dna 12. februara za krasneho popoludnia sa otvorili dvere pre osemdesiat seniorov v priestoroch Klubu dochodcov Brezno, aby sa podla horehronskych zvyklosti, pri fasiangovych pochutkach, pampuskoch, vybornom caji zabavili a zaspievali. V pestrom kulturnom programe nechybali ani humorne scenky, piesne a rozne vtipy, v ktorych sa predstavili nase aktivne clenky Bozka Omiliakova, Maria Medvedova, Betka Kosiciarova, Bozka Pobisova, Gitka Fasangova, Editka Weisenpacherova. Po kulturnom programe sa konala prehliadka exkluzivnych sestnastich masiek, kde nechybala fantazia a tvorivost, co dokumentuje, ze to bolo pobavenie, ktore uputalo vsetkych. Porota ocenila sest najlepsich. V priebehu zabavy bola zrebovana pestra tombola.
Pritomnych privitala veduca klubu dochodcov Bozka Pobisova. Pozvanie prijal prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved. O dobru naladu a tanec sa postaral nam uz dobre znamy Jozko Ambroz, ktoreho medzi sebou vzdy s radostou privitame.
Za perfektnu organizaciu tohto podujatia patri srdecne podakovanie veducej klubu dochodcov Bozke Pobisovej a celemu koletkivu samospravy klubu dochodcov. Bolo to stretnutie, ktore rozohrialo srdcia seniorov, budu nan velmi dlho spominat.

Anna Stanislavova

 Par postrehov

o Pri velkej zeleznicnej stanici v Brezne v smere od mesta na stanovistia autobusov zavadzia cervena zastavka. Co keby vodicovu pozornost cosi odputalo a on vletel do nej? Navyse vecer tento priestor nie je osvetleny. Sme naozaj taki chudobni? A este nieco: medzi odstavenymi autobusmi a plotom je smetisko plastovych flias. To sem nepatri!

o Vobec nic sa nerobi pre bezpecnost chodcov v meste, najma pri potravinach Televizor na Ulici CSA.

o Podla mna cestujuci v autobusoch by mali byt ohladuplnejsi a vystupovat zadnymi dverami. Este som nestretol vodica, ktory by neotvoril predne dvere. Cest ich praci!

o Zaraza ma nevychovanost mladeze pri cestovani v autobuse ci vlaku. Kde je chyba? V prvom rade u rodicov.

Jozef Pekar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT