Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

09

2. MAREC  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Prezident republiky v okrese Brezno

h0409h.jpg (10979 bytes)Pracovny vyjazd v okrese Brezno v stredu 25. februara absolvoval prezident republiky Rudolf Schuster, ktoreho najskor v mestskom urade prijal primator a dalsi predstavitelia Brezna. Primator ho vo svojom prihovore v kratkosti oboznamil nielen s historiou nasho kralovskeho mesta, ale aj so socialno-ekonomickou situaciou v sucasnosti. Prezident republiky sa zaujimal o problemy mesta a kladol konkretne otazky, kedze on sam vykonaval funkciu primatora. Zaujimal sa o problemy v ekonomickej oblasti, o skolstvo, ako aj o riesenie povodnovych situacii. Pri zmienke o mestskych lesoch odporucil zveladovat ich a zaoberat sa aj spracovanim dreva, nielen tazbou. Na zaver si prezident republiky a primator mesta odovzdali osobne dary.
Pri presune do obvodneho uradu na namesti prezidenta pristavovali obyvatelia mesta, ktori s nim zivo diskutovali. Po prvitani prednostom obvodneho uradu host o situacii v okrese besedoval s predstavitelmi miestnej samospravy a statnej spravy.
V programe prezidentovej navstevy bola aj prehliadka odbornych ucebnych priestorov Hotelovej akademie v Brezne, kde R. Schustera ponukli podla stareho dobreho zvyku - chlebom a solou, ale aj milym prekvapenim - kysnutym kolacikom Ruze z Medzeva, pracovny obed pozostaval zo stredoslovenskych specialit. Pri odchode hlava statu vyzdvihla vysoku profesionalnu uroven tejto skoly.
V Europskom vzdelavacom centre v Zavadke nad Hronom delegaciu ocakaval domaci starosta, zastupcovia miestnych firiem, organizacii, cirkvi, Spolku Programu obnovy dediny, Vidieckeho parlamentu i starostovia horehronskych obci, od ktorych sa prezident dozvedel co-to o Zavadke, mikroregione Horehron i Europskom vzdelavacom centre. Otazka presunu kompetencii zo statu na obce a socialna situacia rezonovali v dialogu so starostami obci.
Poslednou prezidentovou zastavkou bol Sumiac, kde nezamestnanost dosahuje nad 40 percent. Pri prijati starostkou obce preto zazneli aj slova: ,,V tomto kute Horehronia by sme privitali vybudovanie priemyselneho parku, a tak ziskali pracovne miesta, aby sa aj vidiek rozvijal a aby nase obce mali spokojnych obcanov." Tazku socialnu a ekonomicku situaciu rozoberali aj v sale obecneho uradu zaplnenej obcanmi. Svoj pobyt v okrese Brezno R. Schuster zakoncil navstevou sukromnej zbierky zvoncov Mikulasa Gigaca.

Foto: Stefan Vozar

 

Z tlacovej konferencie po rokovani mestskeho zastupitelstva

Zaregistrovali sestdesiatosem investicnych akcii

Na prvej tlacovej konferencii v tomto roku v utorok 24. februara primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, jeho zastupkyna Ing. Janka Mihalovicova, prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved, hlavna kontrolorka mesta Ing. Ingrid Veverkova a veduca kancelarie primatora Mgr. Dana Kmetova informovali novinarov o rokovani mestskeho zastupitelstva z predchadzajuceho dna. Z rozsiahleho programu zasadnutia vam ponukame informacie o niektorych bodoch:

 

Uprava ceny vody

Vseobecne zavazne nariadenie o hospodarnom nakladani s pitnou vodou na uzemi mesta upravuje cenu vody z mestskych vodovodov. Od roku 2004 je cena pitnej vody pre domacnost 10 korun a pre podnikatelov 24 korun, cena stocneho pre domacnost je 6 korun a pre podnikatelov 16 korun.

 

Zmeny a doplnky uzemneho planu

Za najzaveznejsiu otazku primator oznacil zmenu uzemneho planu pre vystavbu druheho golfoveho ihriska, ktoru budu realizovat Zeleziarne Podbrezova a. s. v Rohoznej. Pozemky uz boli zeleziarnam predane, ale povodny zamer vystavat mensie ihrisko rozsirili, preto potrebuju vacsiu plochu. V areali zimneho futbaloveho stadiona uzemny plan upravili tak, aby v tejto lokalite mohlo byt okrem stavieb urcenych na sport a rekreaciu aj obchodne centrum.

 

Volebna kampan

Vseobecne zavaznym nariadenim urcili vylepove plochy pocas volebnej kampane prezidenta republiky a konania referenda, ktore sa budu konat 3. aprila. Casom prezidentskej kampane sa rozumie obdobie zacinajuce 19. marcom od 14. hodiny a konciace 1. aprila o 7. hodine a pre hlasovanie v referende zacinajuce 22. marcom od 14. hodiny a konciace 1. aprila o 7. hodine.

 

Spravy o vysledku kontrol

Hlavna kontrolorka predkladala spravu z vykonanej kontroly plnenia opatreni na odstranenie nedostatkov zistenych kontrolami v roku 2003 a spravu o vysledku naslednej financnej kontroly - plnenie uznesenia z mestskej rady c. 7/2004 z 2. februara. Na adresu prvej z nich Ing. I. Veverkova povedala: ,,V tomto materiali som poslancom mestskeho zastupitelstva ponukla prehlad o tom, ake kontroly boli vykonane, ake opatrenia boli prijate a ako sa plnenie opatreni vyplnilo." Druha sprava bola mimoriadna, na poziadanie poslanca mestska rada odporucila vykonat kontrolu postupu pri zavkladovani pozemkov na Mazornikove pre dvoch ziadatelov.

 

Realizacia investicnych akcii mesta v roku 2003 a 2004

,,V naklade tri miliony korun sme zrealizovali pripojenie Zakladnej skoly na Pionierskej ulici c. 2 na centralne rozvody tepla a tym sme odstranili poslednu a najvacsiu kotolnu na uhlie v centre mesta a skvalitnili zivotne prostredie i samotnu dodavku tepla pre dane skolske zariadenie. Zo statneho rozpoctu sme dostali dotaciu 1,8 miliona korun a 1,2 miliona korun boli prostriedky mesta a BYPOSu," uviedol primator. Z dalsich stavieb spomenul rekonstrukciu strechy na Materskej skole na Ulici Hradby za 800 tisic korun, rekonstrukciu telocvicne Zakladnej skoly na Pionierskej ulici c. 2 za 500 tisic korun, upravy priestorov starej trznice s nakladom 248 tisic korun, kde bolo zriadene socialne centrum pre bezdomovcov Pristav. ,,Register investicnych akcii mesta na rok 2004 je naozaj bohaty, je tam zatial zaradenych 66 akcii, dalsie dve sme zaradili na rokovani zastupitelstva, celkovy rozpoctovy naklad na tieto akcie je az 560 milionov korun. Su tam miestne komunikacie, byty, tzv. stavby verejneho zaujmu, ako je dom smutku, zimny stadion atd. Otazka je, kolko vieme realne v danom roku alebo v danom volebnom obdobi prefinancivat," dodal primator. Rozsiahla diskusia bola o dostavbe zimneho stadiona: ,,Zastupitelstvu sme ponukli styri varianty riesenia dostavby zimneho stadiona: 1. podla povodneho projektu, 2. podla noveho projektu, 3. podla opakovaneho darovaneho projektu, vratane prepracovania, 4. podla opakovaneho projektu + dopracovanie osadenia, spodnej stavby a uprav. Po zvazeni vsetkych pre a proti zastupitelstvo schvalilo, ze sa bude pokracovat podla variantu c. 1, teda dostavbu podla povodneho projektu, aj ked modifikovaneho s tym, ze realizacna cena zatial nie je kryta rozpoctom mesta ani v roku 2004, aj keby sme ju etapizovali. Osobne nemam predstavu o financovani ani v rokoch dalsich. Mojou snahou bolo, aby sme isli do realnej stavby a mali realnu predstavu aj o financovani, aj o realnom case dokoncenia stavby," zdoraznil primator.

 

Hotel Dumbier do prenajmu

Metske zastupitelstvo vlani odsuhlasilo predaj hotela Dumbier, na rokovani 24. februara s predajom hotela jedinemu zaujemcovi nesuhlasili. O prenajom prejavili zaujem styria, z ktorych odporucili rokovat so Stefanom Farkasom z Komarna za uz predtym stanoveny minimalny prenajom milion korun rocne.

 

Zariadenie socialnej starostlivosti

bez vyhrad poslanci schvalili. Na zaklade uznesenia vlani odporucili 248 000 korun na rekonstrukciu priestorov na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 39, kde od decembra posobi Pristav - socialne zariadenie pre bezdomovcov. Na navrh Ing. J. Mihalovicovej poslanci suhlasili, ze Pristav bude patrit pod Stredisko osobnej hygienyv Brezne a tiez s prijatim profesionalneho pracovnika: ,,Chcela by som rozsirit komplex socialnej pomoci v meste a v blizkej buducnosti otvorit utulok v priestoroch ubytovne BYPOSu na Mazornikove, po jeho zaregistrovani podla zakona c. 195/1998 mozeme ziskat 60 000 korun rocne na jedneho klienta," doplnila Ing. J. Mihalovicova.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT