2. MAREC 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

SPALOVNA ODPADOV ROZPALILA OBCANOV

Ak by nejaky nahodny navstevnik v podvecer 16. februara tohto roka zavital do niektorej z troch obci nasho regionu – Predajnej, Nemeckej alebo do Brusna – stretal by skupinky obcanov vehementne diskutujucich na jedinu temu: spalovna nebezpecnych odpadov Dubova. Pytate sa, co sposobilo, ze otazka vystavby spalovne opat rezonuje medzi obcanmi?

Oziveniu verejnej diskusie predchadzala aktivita starostiek zmienenych troch obci - Ing. A. Zvarovej, Ing. T. Contofalskej a hlavne V. Krakovskej z Brusna. V priebehu niekolkych tyzdnov seriou rokovani na roznych urovniach so zainteresovanymi stranami (ministerstva, VUC, Petrochema, a. s., SAZP a obecne zastupitelstva) presadilli navrh obratit sa s otazkou: Nova spalovna v Dubovej, ano ci nie? na tych najdolezitejsich, a to na obcanov. Pretoze aj najnovsi zamer spalovne sa mierne lisi od povodneho, boli uz v zmieneny podvecer pripravene nove prezentacie investicneho projektu. Navrhovatela vystavby VUC zastupoval pan Gizel a riesitela projektu pan Dupej. Odprezentovany navrh vsak pozostaval z porovnania produkcie vsetkych druhov odpadov (zaujimave, ze prave nas okres produkuje najviac odpadov) a z porovnania sucasnej velmi zlej emisnej situacie  s normami EU, podla ktorych buduca spalovna bude prevadzkovana. Okrajovo bola spomenuta len modelova rozptylova studia (skutocne rozptylove podmienky totiz nikto nemeria). Ciastocne boli spomenute predpokladane pouzite technologie a ich priklady vo svete. Naklady na vystavbu spalovne dosiahnu 23 milionov eur (skoro miliarda korun), z toho 75% z Kohezneho fondu, 20% da stat a 5% VUC Banska Bystrica. Vystavba sa planuje na roky 2005 az 2006. Celkova rocna kapacita 22 000 ton, z toho 4 az 6 tisic ton  priamo z vyroby  Petrochemy + gudrony a zvysok zo Slovenska. Vzniknute zvysky po spaleni sa budu odvazat na zvlastne skladky do L. Mikulasa alebo k Ziaru nad Hronom. Na Slovensku by mali vyrast este dve taketo spalovne (vraj Sala a Presov).
Bolo by tazke a z priestorovych dovodov aj nerealne vas citatelov oboznamit s niekolkohodinovou diskusiou, ktora bola miestami az burliva. Pocas diskusie, ale aj dlho po nej, zaznelo aj toto:
…- preco chcete budovat spalovnu v blizkosti chraneneho uzemia? - co je to nadregionalna spalovna, mysli sa tym viac ako okres, kraj alebo Slovensko? - preco sa robi monitoring v B. Bystrici a nie v Dubovej, ked tu je spalovna a nie v B. Bystrici - spalovna neriesi zasadnym sposobom zamestnanost v tomto regione, len prinasa riziko devastacie zivotneho prostredia! – co to prinesie pre Petrochemu, to vieme, ale co to prinesie priamo nam obcanom a obci, o tom nehovorite, ake zvyhodnenia pre nas urobite? - kde skonci predpokladany financny zisk zo spalovne? - ide skutocne o snahu eliminovat stare ekologicke zataze, gudrony, alebo je to len velky biznis? - ak chcete stavat priemyselny park v Salkovej, postavte spalovnu tam! - na Zahori a Povazi vyrastaju nove fabriky a v Dubovej budeme spalovat odpady z nich - tvrdite, ze stara spalovna nevyhovuje a nestaci spalovat, tak preco sa tam zvaza a spaluje odpad  skade tade? - kto sprivatizoval fabriku, sprivatizoval ju aj so skladkami gudronov, nech si to riesi sam , ale nie na nas ukor! - je smiesne z milardy investicii vytvorit dvadsatstyri pracovnych mies, - ak je spalovna taka bezpecna, pridte byvat sem medzi nas - sami neviete povedat, co vsetko sa tu bude spalovat, tak ako mozete vediet, ze to bude tak dobre fungovat? - hovorite len o samych kladoch a ake su rizika?…
Pre objektivnost treba povedat, ze bolo aj niekolko podpornych stanovisk od obcanov terajsich aj byvalych zamestnancov zameranych skor na zachranu Petrochemy, a. s. Burlive a v zasade odmietave stanovisko obcanov vychadzalo zo straty dovery k rozhodovacim a hlavne kontrolnym organom okresu a kraja, ktore aj napriek upozorneniam a staznostiam obcanov dlhodobo ostavali pasivne a nechranili ich zaujmy. Sprska kritiky a odporu na hlavy mozno nevinnych predstavitelov VUC a SAZP je len toho logickym zaverom.
Prva vlna rozhorcenia a vasne uz opadla. Treba povedat, co dalej. Podla vsetkeho obecne zastupitelstva vyhlasia hlasovanie o otazke spalovne. Nech obcania uvazlivo rozhodnu. O tom je demokracia. Ked budovali skladky gudronov na tom asi najhorsom mieste a ked sa stavala terajsia spalovna, rezim, v ktorom sme vtedy zili, nepripustil ani diskusiu obcanov a nepotreboval ich k rozhodovaniu. Ta moznost tu dnes je a bola by chyba nevyuzit ju. Nic nie je stratene, nic dopredu rozhodnute a nic prehrate.
Obcania Predajnej, Nemeckej a Brusna, dokladne zvazte a spravne sa rozhodnite.
Na zaver by som chcel vysvetlit, preco ja ako obcan Lopeja sa o to zaujimam. Dovody su velmi pragmaticke: po prve, je to 225 000 ton gudronov na skladkach medzi Predajnou a Lopejom nachadzajucich sa v ochrannom pasme vydatneho pramena Krala Matyasa, z ktoreho je zasobovany Lopej aj Podbrezova. Druhy dovod, ze prevladajuce zapadne prudenie unasa toxicke latky hore Lopejskou kotlinou, kde Siklov je ako zatka na lieviku a vidim, co sa deje s faunou a florou. Osobne neverim reciam o neskodnosti spalovne, stopercentnom zachytavani a monitoringu skodlivin. Ved pred nedavnom z podobne na stopercent zabezpecej prevadzky v Biotike bol unik skodlivin do Hrona. Zaujimave bolo, ze prave vtedy bol monitorovaci system vypnuty. Podla svedkov ryby priam vyskakovali na breh. My nemame kde vyskakat...

Ing. Pavel Porubsky


Sme nablizku

“Prave sa mi skoncila jedna etapa zivota. To, co som mala naplanovane do dnesnych dni som si splnila. Zacinam si klast otazku, co dalej?”

“Preco teraz nemalujes?”- opytala sa vcera manzelka muza, ktory ma cez zimu utlm prace. “Neviem. Ked v lete robim, pridem domov unaveny, ale bavi ma este ist malovat. Teraz je casu dost, ale...”
Aj ked clovek zmenu vo svojom zivote ocakava, nie vzdy sa na nu dokaze pripravit. Jednak preto, ze to, co prave robi, ho vacsinou nalezite zamestnava (napr. studium, starostlivost o deti), ale tiez preto, ze sa nedokaze celkom vzit do situacie, ktora nastane. Zamerne pouzivam slovo “vzit sa”, pretoze tu nejde len o to, predstavit si moznu napln dni, ale predstavit si svoj vnutorny stav. Mozem si predstavit, co vsetko by som mohla robit, ked budem mat viac casu, ale cas je iba jedna podmienka.
A tak v konecnom dosledku je jedno, ci nas zmena zaskoci, alebo ju ocakavame.
“Kedy ma prides pozriet?”- pytam sa kamaratky – dochodkyne uz asi piatykrat. “Neviem, tento tyzden nemozem, buduci... Vies, stale nieco mam, nemam ti cas.” Piatykrat ta ista odpoved. Viem, ze to nie je vyhovorka. Ako kamaratka si len vzdychnem, pretoze ako psychologicka mozem byt spokojna – kamaratka je na dochodku vytazena do poslednej minuty. A je to dobra moznost. Po odchode do dochodku nestihla velmi polavit v tempe, pretoze hned bolo treba starat sa o chore vnucata, zahradka zarastala burinou, manzel...
Aj ked je clovek unaveny z prave ukoncenych povinnosti (ukoncene studium, doopatrovanie tazko choreho pribuzneho) a potrebuje si oddychnut, nie je dobre oddychovat dlho a necinne. Predchadzajuca intenzivna praca je ako zotrvacnik – ak ho zastavime celkom, bude potrebna velka namaha, aby sme ho opat rozbehli.
Nie je vzdy mozne zacat hned plnit velke ciele, ktore sme si davali. Je dolezite dat zmysluplnu napln kazdemu nasledujucemu dnu. Ak sme unaveni, trochu oddychu, ale dve trochy povinnosti. S pribudajucimi zmysluplne prezitymi dnami sa na novu situaciu adaptujeme a pomaly smerujeme svoje snazenie k novemu cielu, ktory sme si niekedy postavili, alebo ktory sa nam zacne odrazu vynarat z hmly, ktora bola pred nami.
Najdolezitejsie je nedovolit nasmu zotrvacniku, aby sa celkom zastavil.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

Mesto Brezno

zastupene Ing. Jaroslavom Demianom, primatorom mesta vypisuje konkurz na obsadenie funkcie nacelnika Mestskej policie Brezno.

Pozadovane kvalifikacne predpoklady: vysokoskolske vzdelanie druheho stupna, odborna prax najmenej 5 rokov v bezpecnostnych alebo ozbrojenych zboroch, sposobilost na pravne ukony, bezuhonnost, dobry zdravotny stav.
Dalsie kvalifikacne predpoklady: odborna sposobilost prislusnika obecnej policie je vyhodou, zbrojny preukaz je vyhodou.
Pozadovane doklady, ktore je povinny predlozit uchadzac k prihlaske do konkurzu: odpis registra trestov nie starsi ako 3 mesiace (prip. cestne vyhlasenie, ze uchadzac je bezuhonny podla § 3 ods. 3 zakona c. 552/2003 Z. z., potom je odpis registra trestov povinny predlozit uchadzac najneskor v den konania konkurzu pred jeho zacatim, inak bude z konkurzu vyluceny), potvrdenie od lekara, ze je zdravotne sposobily vykonavat funkciu nacelnika MsP, kopiu dokladu o dosiahnutom vzdelani, original treba predlozit na overenie v den konkurzu pred jeho zacatim, ale k prihlaske pripojit uradne overenu kopiu,osobny dotaznik, rukou pisany zivotopis.
Prihlasku spolu s prilozenymi dokladmi treba do 11. marca do 14. hodiny dorucit podatelni Mestskeho uradu Brezno v zalepenej obalke s oznacenim “nacelnik”.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT