Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

11

16. MAREC  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

V Podbrezovej uviedli do prevadzky linku, ktora predstavuje

absolutnu spicku v Europe

h0411h.jpg (16458 bytes)Za vyznamnu udalost v dejinach nielen Zeleziarni Podbrezova, ale Slovenska vobec oznacil generalny riaditel tejto akciovej spolocnosti Ing. Vladimir Sotak uvedenie noveho vyrobku - presnych zvaranych ocelovych rur malych priemerov. ,,Preco az teraz? Jednoducho preto, ze teraz dozrel cas, dozrel trh na Slovensku, kde sa bude vyrabat vyse 800 tisic automobilov. My mame produkt, ktory je vyslovene na tento ucel pripraveny," povedal Ing. V. Sotak na slavnostnom spusteni novej linky na vyrobu presnych zvaranych rur v taharni rur 2 za ucasti zahranicnych odberatelov v stredu 10. marca.
Zeleziarne Podbrezova ako vyznamny stredoeuropsky vyrobca bezsvikovych ocelovych rur pruzne reagovali na v ostatnych  desiatich rokoch neustale vyssiu spotrebu zvaranych presnych rur. A tak od zaciatku tohto roka postupne nabehla vyroba zvaranych rur s celkovym investicnym nakladom do 200 milionov korun. V cielovom roku 2006 planuju v dvojzmennej prevadzke vyrabat 15 000 ton rur rocne.

Zvaracia linka, ktorej dodavatelom je nemecka firma VAI SEUTHE, je navrhnuta na najvyssej technickej europskej urovni. Podobne technologicke zariadenia v Europe vlastnia len dve svajciarske spolocnosti. V krajinach vychodnej Europy takato linka zatial nie je instalovana.
Medzi hlavnych potencialnych odberatelov budu patrit subdodavatelske firmy do sucasnych aj novovybudovanych automobiliek na Slovensku, v Cesku, v Madarsku, v Polsku (Skoda - Auto - Mlada Boleslav, Volkswagen - Bratislava, Toyota - Peugeot - Kolin, PSA - Trnava, Audi Motor - Györ, Magyar Suzuki - Ostrihom, Opel Polska - Gliwice, Fiat Auto Poland - Tychy a Bialsko Biala, Hyundai, Rover). Odberatelskym odvetvim bude aj vseobecne a energeticke strojarstvo v ramci celej Europskej unie.

Druhou vyznamnou udalostou tohto dna v Zeleziarnach Podbrezova bolo slavnostne odovzdanie certifikatu ISO 18 001 - SGS, ktory z ruk generalneho riaditela SGS Slovakia, s. r. o., Ing. Ladislava Papika prevzal generalny riaditel Zeleziarni Podbrezova Ing. Vladimir Sotak.
Dosiahnutim tohto vyznamneho ocenenia sa Zeleziarne Podbrezova radia medzi spicku podnikov, ktore maju vybudovany funkcny system riadenia bezpecnosti prace. Zaroven su prvou hutnickou spolocnostou, ktora je drzitelkou certifikatu systemu riadenia bezpecnosti prace medzi podnikmi vyrabajucimi ocel a ocelove vyrobky v krajinach byvaleho vychodneho bloku. Ing. V. Sotak v tejto suvislosti povedal: ,,V Podbrezovej sa bezpecnosti a ochrane zdravia pri praci vzdy venovala maximalna pozornost. Myslim si, ze je symbolicke, ze sme tento certifikat ziskali. Cenim si ho o to viac, ze moje prve kroky vo veducich poziciach v tejto fabrike boli v odbore bezpecnosti a hygieny prace."

Po ziskani certifikatov v oblasti riadenia kvality a systemu environmentalneho manazerstva tak spolocnost vlastni aj certifikat pre riadenie bezpecnosti prace. Jeho ziskanim prezentuje svoj pozitivny obraz na trhu a zaroven deklaruje postoj vrcholneho manazmentu a vsetkych zamestnancov k bezpecnosti a ochrane zdravia pri praci.

(ng) Foto: Anna Nociarova

h0411g.jpg (15195 bytes) h0411f.jpg (10233 bytes)

Sviatky jari

Horehronske muzeum v spolupraci s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravuje aj v tomto roku velkonocnu vystavu, ktora potrva od 29. marca do 7. aprila. Opat budete mat moznost vo vystavnych priestoroch muzea vidiet, ale aj kupit rozne ozdobne predmety, kraslice a ine ludovoumelecke vyrobky.
Ak chcete ponuknut svoje prace, mozete ich priniest od 22. do 26. marca do budovy muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (Mestiansky dom). Aj tohtorocna vystava urcite sprijemni jarne dni a obohati o velkonocne vyrobky pravidelnych, ale aj novych dodavatelov. Organizatori vas radi privitaju.

(hp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT