16. MAREC  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Aktivacne prace na Horehroni

h0411c.jpg (16384 bytes)Nedavne nepokoje Romov spojene s rabovanim obchodov na vychodnom i strednom Slovensku, sa Horehroniu vyhli. Neznamena to vsak, ze situacia , v ktorej sa ocitli po znizeni socialnych davok, je unosna. Mnohi z nich sa uchadzaju o pracu, aby mohli dostat aktivacne prispevky k socialnym davkam. Zaujimalo nas preto, co ponukli poberatelom davky v hmotnej nudzi v Brezne a v niektorych horehronskych obciach:

Ing. Tomas Gabon, riaditel Technickych sluzieb mesta Brezna: ,,V rokoch 2000 - 2002 sme v spolupraci s okresnym uradom prace zamestnavali obcanov na tzv. verejnoprospesnych pracach a v roku 2003 v tzv. projekte na udrzanie pracovnych navykov. Tento rok zamestnavame socialne odkazanych obyvatelov v tzv. aktivacnych pracach.
Od 10. marca sme v Technickych sluzbach v Brezne vytvorili dvadsat pracovnych miest na: triedenie odpadu, cistotu verejnych priestranstiev, udrzbu miestnych komunikacii, likvidaciu ciernych skladok, kompostovanie. Tito ludia budu pracovat desat hodin tyzdenne (dva dni po pat hodin, preto sme na dvadsat vytvorenych miest zobrali styridsat obyvatelov, jedna dvadsiatka bude u nas v pondelok a v utorok, druha dvadsiatka v stredu a vo stvrtok. Od okresneho uradu prace, socialnych veci a rodiny dostanu za to tzv. aktivacny prispevok, za marec 1000 korun, od aprila 1500 korun, nam uhradi poskytnute ochranne pracovne pomocky.
Podla toho, ako sa cely projekt rozbehne, v buducnosti mozeme pocet pracovnych miest upravit."

Jozef Fillo, starosta Helpy: ,,Obec Helpa uzatvorila s Uradom prace, socialnych veci a rodiny v Brezne zmluvu o zaradeni sto socialne odkazanych obcanov do drobnych obecnych sluzieb sestnast hodin tyzdenne. Vo februari sa na drobnych obecnych sluzbach zucastnilo tridsatosem uchadzacov o zamestnanie, odkazanych na davku socialnej pomoci, z toho patnast obcanov romskeho povodu. Obec vyhovela vsetkym, ktori o pracu prejavili zaujem. Mnoho obcanov este nebolo preradenych do hmotnej nudze, preto predpokladam, ze pocas marca priberieme dalsich zaujemcov az do zmluvneho poctu."

Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca: ,,Sumiac je este pod snehovou prikryvkou, preto az od 1. aprila zamestname zatial dvadsatdva muzov na rekonstrukcnych pracach pri budovani komunitneho centra prave pre romske mensiny. Pre komunitne centrum sme vyclenili jedno kridlo skolskej jedalne, ktore je v dezolatnom stave. Financie nam poskytne Urad vlady, ktory ma na to prostriedky zo zahranicnych fondov. Zo zaujemcov sme vybrali dvadsatdva ludi ,,od fachu", dalsich zamestname az po zmiznuti snehu, postupne aspon sto."

Martin Mekel, starosta Telgartu: ,,Obec Telgart do aktivacnych prac v marci zapojila styridsat nezamestnanych obcanov, ktori su v hmotnej nudzi. Rozdelili sme ich do dvoch skupin, kazdu riadi jeden koordinator. V tomto mesiaci vykonaju prace na zimnej udrzbe chodnikov, miestnych komunikacii, autobusovych zastavok a ostatnych obecnych objektov. V aprili zapojime do tychto prac dalsich uchadzacov."

(r) Ilustracne foto: Stefan Vozar

Citatelia nam pisu---Citatelia nam pisu---Citatelia nam pisu---Citatelia nam

 

Chceme jednoducho pokracovat v tom, co je spravne a spravodlive

h0411b.jpg (10454 bytes)MDZ - to je viac ako den zien. Je to symbol a pripomenutie si, ze ci sme muzom alebo zenou, kazdy sme najprv clovekom a pohlavia su rovnopravne.
Osmeho marca uctievame zeny, ktore sa nezaradili do davu, nenechali sa zastrasit a za svoje presvedcenie castokrat trpeli aj umierali. Nejde len o bojovnicky za zenske prava, ale aj vedkyne, umelkyne. V neposlednom rade oslava MDZ je vyjadrenim podpory tym zenam, ktore naozaj nemaju vobec ziadne prava a su pokladane za nieco podradne (islam, Afrika). Proste MDZ je den medzinarodnej solidarity zien vsetkych krajin v boji za rovnopravnost, spravodlivost, mier a rozvoj. Takto ho chape vzdelany svet.
Zastupcovia Okresnej organizacie SMERu v Brezne Jan Racak a Juraj Mydliar kyticou kvetov a kratkym vinsom k MDZ zablahozelali trom najstarsim obyvatelkam Brezna.

(jr)

Moja prihoda

V prvy marcovy den som sa so starkym a s bratom vybrala k nemocnici na vodu. Isli sme popri starych kasarnach a gulovali sme sa. Hadzali sme gule na ciel - do vztyceneho kolika. Tak sa mi to zapacilo, az ma starky musel volat, aby som sa konecne pohla dalej. Ako sme tak kracali po bieluckom cerstvo napadnutom snehu, vsimli sme si, ze nad blizkymi stromami lietali tri vtaky. Dve z nich straky a ten treti bol drozd hnedy. Straky lietali okolo drozda a dobali ho svojimi zobakmi, ked tu zrazu spadol na zem. Vsetko sme to s bratom a so starkym napato pozorovali. Mysleli sme si, ze drozd len na chvilu zosadol. Ale nedvihal sa zo snehu ani po dvoch minutach. Chytila som brata za ruku a povedala mu: “Pod, Matej, pojdeme k nemu, mozno je raneny.” Ako sme sa tak pomaly blizili ku vtacatku, zbadala som, ze vsade okolo neho su popadane jeho male, hnede pierka. Matej uz bol nad nim skloneny a prezeral si ho. Ked tu zrazu SUP! Drozd vyletel. No letel prilis nizko a o kusok dalej zosadol, lebo nevladal lietat. Rozbehli sme sa za nim. Opat vzlietol. Na tretikrat nas uz pockal. Uchylil sa do jamky v snehu. Vzala som ho do ruk a odniesla na slnecne suche miesta. Hned sa tam usalasil. Ked sme sa vracali, spokojne tam oddychoval.
Myslim, ze sa coskoro uzdravi a bude moct spokojne lietat.

Katka Giertlova

Bielohandelska liga v mariasi

Posledny februarovy vikend, v sobotu 28. februara, sa v Gasparove uskutocnilo posledne 6. kolo 4. rocnika Bielohandelskej ligy v mariasi. Ligu hra sest druzstiev – Benus, Gasparovo, Filipovo, C. Balog, Bravacovo l. a ll. Zaverecne kolo rozhodovalo o konecnom poradi, a tak sa tuho bojovalo pri siestich stoloch o kazdy bodik. V sutazi druzstiev sla najlepsie karta domacim, ktori sa stali prvy raz vitazmi.
Poradie druzstiev: 1. Gasparovo, 60,5 boda (Sajgalik, Slabey, P. Citterberg, G. Citterberg), 2. Benus, 59 (Backovsky, Jergus, Srnka), 3. Bravacovo l., 58,5 (Gasperan, Bacusan, Peter Citterberg), 4. Filipovo, 53,5, 5. C. Balog, 51, 6. Bravacovo ll., 41,5. V sutazi jednotlivcov to bolo este vyrovnanejsie a o poradi rozhodovala ozaj posledna hra. V pripade rovnosti bodov rozhodovalo nahranie vacsieho poctu korun. Poradie: 1. Jan Backovsky (Benus), 23,5, 2. Jan Slabey (Gasparovo), 22,5, 3. Peter Kovacik (C. Balog), 22, 4. Ladislav Bacusan (Bravacovo l.), 21,5, 5. Milan Jergus (Benus), 21,5, 6. Jozef Sajgalik (Gasparovo), 20,5.
Vsetci pritomni sa dohodli na pokracovani a uz sa tesia na jubilejny 5. rocnik.

Jan Slabey

Dochodcovia rokovali

Dna 25. februara sa na zhodnocujucej clenskej schodzi Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov Slovenska Brezno v zasadacke zakladnej umeleckej skoly stretlo do sto clenov, ktori medzi sebou privitali predsedu OO JDS a clena Rady U JDS Tibora Gillu, zastupkynu primatora Ing. Janku Mihalovicovu, veducu klubu dochodcov Bozku Pobisovu, aby zhodnotili svoju cinnost, hlavne podujatia roka 2003 a vytycili si ulohy na tento rok.
Rok 2003 bol pre nas vyznamny aj v ramci vnutorneho zivota ZO JDS. Oktobrovy snem prijal nove programove ciele a prijali sa nove zakladne dokumenty JDS, nove stanovy. Plan cinnosti sa realizuje spolocne v ramci klubu dochodcov, lebo clenovia ZO JDS su tiez aj clenmi klubu dochodcov, kde maju k dispozicii dennu tlac, casopisy, televizor, spolocenske hry a pocuvanie hudobnych nahravok. Vlani to bolo fasiangove odpoludnie s vlastnym programom, posedenie k MDZ, ucast na lll. rocniku okresneho zrazu turistov seniorov v Bacuchu, zabezpecenie ucasti na akcii Den matiek, v lete autobusove zajazdy na trase Vysoke Tatry – Poprad, na termalne kupalisko Besenova, branno – sportovy den spojeny s gulasom, sutaz v strelbe, ukazky vycviku psovodov, kulturno – spolocenske posedenie pri gulasi a prehliadka Ciernohronskej zeleznicky, skanzenu vo Vydrove, hydinove hody, akcia oktober – Mesiac ucty k starsim, stretnutie jubilantov clenov ZO JDS a KD, vianocny vecer pre osamelych, besedy s primatorom mesta Ing. Jaroslavom Demianom, navsteva dlhodobo chorych obcanov, SOREA – poskytovanie rekreacie pre dochodcov, spolupraca s klubom dochodcov a klubom vojenskych dochodcov, kulturno – spolocenske podujatia.
V tomto roku z pripravovanych spomeniem aspon niektore: v marci besedu o pestovani kvetov, v aprili a oktobri besedy v spolupraci s mestskou kniznicou so spsovatelmi o knihach (MUDr. Rakay, Mgr. B. Bobakova), v maji Den matiek, v letnych mesiacoch vychadzky do prirody a zber liecivych rastlin, tematicke autobusove zajazdy, kupanie v termalnych kupaliskach, branno – sportovy den spojeny s gulasom, prednasky so zdravotnou tematikou. V oktobri v spolupraci so SPOZom Mesiac ucty k starsim, v decembri uz tradicny vianocny vecer.
Diskutovalo sa hlavne o potrebe spoluprace s predstavitelmi mesta a s polancami o dorieseni zalezitosti stravovania dochodcov v meste. So zaujmom sme si vypoculi aj prihovor zastupkyne primatora Ing. J. Mihalovicovej a predsedu OO JDS T. Gillu.
Dochodcovia by nemali byt odsuvani na periferiu zivota. V nijakom pripade to neprispieva k spokojnej starobe, preto sa JDS s plnou vaznostou zasadzuje za vytvaranie takych podmienok, aby dochodcovia prezivali svoj zivot plnohodnotne, bez zbytocnych stresov a stradania, ku ktoremu by mala viacej prispievat aj samosprava mesta Brezna.

Anna Stanislavova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT