16. MAREC  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Volili starostu

V sobotu 13. marca sa v Myte pod Dumbierom uskutocnili volby starostu. Spomedzi styroch kandidatov doveru obcanov dostal Michal Baranek, ktory doteraz zastupoval vlani zosnuleho starostu Juraja Misaniho.

(r)

Prejdeme na letny cas

Posledny marcovy vikend nam prinesie opat zmenu casu. V nedelu 28. marca sa zacne letny cas a uderom druhej hodiny stredoeuropskeho casu sa hodiny posunu na tretiu hodinu letneho casu. Myslienka zmenit cas siaha do 18. storocia. Dnes si hodinky prestavujeme z ekonomickych dovodov. Cielom je vyuzit co najviac svetla. Zmenu casu vyuziva vacsina clenskych statov Europskej unie, USA, Rusko a ine krajiny sveta. Na nasom uzemi letny a zimny cas po prvy raz zaviedli pocas prvej svetovej vojny, v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 az 1949. Od roku 1979 sa zavadza kazdorocne. Az do roku 1995 trval sest mesiacov. Od roku 1996, ked bola jeho dlzka zosuladena so smernicami Europskeho parlamentu a Rady Europy, bol predlzeny na sedem mesiacov. Letny cas sa skonci 30. oktobra 2004.

(jp)

Hviezdoslavov Kubin

Vo stvrtok 11. marca sa v priestoroch Gymnazia J. Chalupku v Brezne uskutocnilo na podnet Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v B. Bystrici okresne okolo v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubin v 4. a 5. kategorii. Odborna porota konstatovala kvalitativny posun v oblasti dramaturgie a vyberu textu, co svedci o tom, ze recitatori sa stavaju i kvalitnymi citatelmi. Zhodnotila vyssiu umelecku uroven v kategorii poezie, dokazom coho je aj vacsi pocet postupujucich do regionalneho kola. Nas okres 27. aprila v B. Bystrici budu v kategorii poezie reprezentovat Jan Nepsinsky (stredna priemyselna skola), Lucia Kovacikova a Miroslava Bursova (obchodna akademia), Peter Marcinek (hotelova akademia). Zastupenie v proze bude mat okres v Zuzane Murinovej (hotelova akademia) a Vladimire Makusovej (obchodna akademia).

(js)

Scitovali vtactvo

Pocas uplynuleho vikendu sa clenovia breznianskej pobocky Spolocnosti pre ochranu vtactva pod vedenim predsedu Vladimira Kabata stretli na tretej tohtorocnej scitacej akcii. Za dva dni pri rieke Hron na 15-kilometrovom useku Bujakovo - zeleznicna stanica Brezno - SAD Podbrezova od nadmorskej vysky 499 m n. m. po 470 m n. m. spozorovali sest druhov vtakov (146 kusov kacky divej, jednu volavku popolavu, jednu labut velku, patnast vodnarov obycajnych, osem trasochvostov bielych a desat krkavcov ciernych).

(r)

Blaznive jazdy a karneval na Bucniku

h0411e.jpg (13292 bytes)h0411d.jpg (14341 bytes)Uplynulu sobotu sa v areali Ski centra Bucnik v Polomke konali krnohove preteky, ktore boli zaverecnym podujatim tohtorocneho Slovenskeho pohara. Hoci v Polomke akciu takehoto druhu usporiadali po prvykrat, aj podla vyjadrenia zastupcu Slovenskej krnackovej rady Ivana Duhana, organizatori sa svojej ulohy zhostili dobre.
Vyhovujuce snehove podmienky a trat veduca nadhernou prirodnou sceneriou prispeli k dobremu pocitu patdesiatich dvoch sutaznych dvojic. Blaznive jazdy posadok, sprievodne podujatie - karneval na lyziach a ludova hudba vytvorili uzasnu atmosferu, ktora sa niesla lyziarskym strediskom po cely den.
V kategorii muzov si prvenstvo odniesla dvojica M. Stolar - L. Pohanka (Stress Zvolen) pred posadkami L. Petrik - L. Bires (Sasova - Dolny Harmanec) a V. Hroncek - M. Mak (Helpa). Spomedzi zien sa najviac darilo S. Romanakovej a L. Benovej (Stare Hory), druhe miesto obsadila dvojica M. Makova - A. Kysucka (Helpa) a tretiu priecku M. Strizova - Z. Cervinska (Stress Zvolen).

(r) Foto: Ferdinand Hrablay


wpe2.jpg (3099 bytes)Nebola besna

Tesne pred pol jedenastou predpoludnim 1. marca zavolali hliadku na Kiepku, kde sa po zahrade prechadzala liska. Na miesto uz dorazil aj veterinar, podla ktoreho zviera javilo znamky besnoty. Zatulanu lisku preto utratil clen polovnickeho zdruzenia. Vysledky testu boli nastastie negativne.

Povyzuval sa

Podvecer 4. marca na chodniku na Krculovej ulici lezal muz bez topanok. Hliadka po prichode zistila, ze je velmi opity a neschopny komunikacie, takze sa im nepodarilo zistit jeho totoznost. Privolali sanitku, ktora muza odviezla do nemocnice.

Nechali ho v tom

Informaciu o vyrastkoch, ktori kopu do socialnych zariadeni za trznicou na Ulici CSA, hliadka prevzala o pol osmej vecer 5. marca. Na ,,mieste cinu" bol uz len M. M. z Brezna, pripad je preto v stadiu objasnovania.

Opil sa a ...

Pomoc hliadky desat minut pred desiatou predpoludnim 6. marca potrebovali v kaviarni hotela Dumbier. ,,Do koze sa nevmestil" opity D. S. z Brezna, ktory po vyzvani hliadky nakoniec odisiel.

Kradol?

Kradez mobilneho telefonu o pol desiatej predpoludnim 10. marca nahlasila M. G. z Brezna. Kradez sa odohrala v kancelarii a okradnuta zena mala podozrenie na J. B. z Brezna. Na poziadanie stalej sluzby obvodneho oddelenia Policajneho zboru podozriveho predviedli na vypocutie.

(mp)


Bystricou sa prezenie Uragan

- a vy mozete byt pri tom!

Nove scenky, nove pesnicky, Krimes a Fredy`s Dance Group ... To vsetko slubuje Uragan, ktory sa Banskou Bystricou prezenie v pondelok 22. marca. Oblubena trojica Peter Marcin, Andy Kraus a Zuzana Sikulova sa v Sportovej hale na Stiavnickach predvedie hned dva razy - o 17. a o 19. hodine. To aby si na svoje, teda na zabavu, smiech a dobru naladu, prislo co najviac Banskobystricanov, ale nielen ich. Ved na Stiavnicky moze prist, kto len chce ... ak ma vstupenku. My v redakcii dve vstupenky mame (na 17. hodinu) a nenechame si ich pre seba. Venujeme ich niekomu z vas. Tomu, kto do piatka 19. marca akymkolvek sposobom (povolene su aj postove holuby) k nam, do redakcie Horehronia na Svermovej 7 v Brezne, doruci korespondencny listok s kuponom, spravnou odpovedou na otazku, svojou adresou a cislom telefonu. To cislo je velmi dolezite, lebo v piatok, hned po vyzrebovani, vyhercovi telefonicky oznamime, aby si prisiel do redakcie prevziat vstupenky. Pretoze Uragan, ako sme uviedli, je uz v pondelok!

(ag)

Otazka: Ako sa vola popularne spevacke duo z Uraganu?

SUTAZNY KUPON

o dve vstupenky na URAGAN

Odpoved: ...................................................................

Meno: ..........................................................................

Adresa: .......................................................................

Tel. c.: ..........................................................................


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT