16. MAREC 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Sme nablizku

,,Kamaratka ma priatela, ktory sa k nej nepekne sprava. Odhovaram ju od neho, ale je to jej prvy priatel a nechce si dat povedat."

K. K.

Nemyslim si, ze by moje slovo zavazilo natolko, ze kamaratka sa rozide so svojim priatelom, ale rada pridam svoje argumenty na misku vah.
Zacnem z inej strany. Clovek ma svoje dobre aj horsie vlastnosti, dobre aj horsie spravanie. To horsie ide ,,same od seba", k tomu lepsiemu sa clovek niekedy musi trocha potlacit. Podvolit sa pohodlnosti, lenivosti ide same od seba, plnit si svoje povinnosti casto vyzaduje kus sebazaprenia. Byt egoistom ide same od seba, brat ohlad na druheho je narocnejsie. Nechat prejavit zlu naladu, ked som nevyspaty je jednoduche, potlacit svoju mrzutost v tomto stave vyzaduje usilie. Zvalit vinu na druheho je pohodlne, priznat svoju chybu je narocne.
Je bezne, ze clovek potlaca to svoje ,,horsie JA" v situaciach, ked mu na niecom zalezi. Ziak kontroluje svoju zlost pred ucitelom. Clovek sa dokaze spravat pekne k niekomu, od koho nieco potrebuje. Matka, ktora si rada pospi, dokaze prebdiet celu noc pri chorom dietati. Student dokaze pred skuskami sediet cele hodiny nad knihami, hoci inokedy rad uziva studentsky volny zivot.
Su stavy, v ktorych sa clovek dokaze ovladat len velmi tazko. Je nemozne potlacit zial pri smrti blizkeho cloveka. Je tazke nevykriknut od bolesti, ked sa posmyknem a vyvrtnem si clenok. Je tazke kontrolovat svoje spravanie, ked sa clovek dostane do afektu.
,,Chodenie" spolu je obdobie, kedy by sa mali prejavovat hlavne tie dobre stranky cloveka. Nechcem tym povedat, ze sa ludia maju pretvarovat. Je to obdobie, kedy by nam malo zalezat na udrzani si toho druheho a nase spravanie by tomu malo zodpovedat.
Ak sa ten druhy uz teraz sprava tak, ako by mu na mne nezalezalo, ako sa zacne spravat neskor, po svadbe? Ved na jeho spravanie su len dve vysvetlenia - nezalezi mu na mne, alebo sa inak spravat nedokaze.
Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Kresba: Peter Zifcak

Uz teraz treba mysliet na ockovanie proti kliestovej encefalitide

Kliestova encefalitida je akutne horuckovite ochorenie, ktore postihuje centralny nervovy system a ktore moze zanechat vazne celozivotne nasledky, pripadne sposobit smrt. Ucinnou a bezpecnou ochranou je ockovanie, s ktorym je vhodne zacat prave teraz. Pre deti je dostupna specialna detska vakcina. Zdrojom nakazy su prevazne infikovane klieste, ktore sa vyskytuju nielen v lese, ale aj v zahradach ci v parkoch. Priniest si ich mozno tiez v odeve, kde su schopne prezit aj niekolko dni.

Zimne mesiace su pre cloveka proti kliestovej encefalitide najvhodnejsie, pretoze vtedy je aktivita kliestov nizka a organizmus ma dostatok casu vytvorit si protilatky v adekvatnom mnozstve skor, ako nastane obdobie masivneho vyskytu kliestov. Dalsim dovodom je fakt, ze klieste nie su jedinym zdrojom tohto ochorenia. Nakazit sa mozno aj konzumaciou nedostatocne tepelne spracovaneho kozieho alebo kravskeho mlieka bez priameho kontaktu s kliestom.
Deti sa mozu pred encefalitidou chranit ockovanim specialnou vakcinou, ktora obsahuje iba polovicne mnozstvo infaktivovanych virusov. Na rozdiel od vakciny pre dospelych vyvolava slabsiu reakciu organizmu.
Kliestova encefalitida patri v strednej Europe medzi najvyznamnejsie ochorenia, ktore prenasaju klieste. Ochorenie sposobuje virus kliestovej encefalitidy, ktory je geneticky velmi stabilny a homogenny. Najcastejsim prenasacom virusu je kliest, v nasich geografickych podmienkach hlavne druh Ixodes ricinus. Hostitelmi pre tento virus su rozne hlodavce i vacsie zvierata (mysi, jeze, vevericky, zajace, jazvece, vatky, lisky, srnce, ovce, kozy, hovadzi dobytok, kone psy, macky). Vyskyt kliestov je na Slovensku sice ohiskovy (vyskytuju sa len v urcitych ohranicenych oblastiach), ale vzhladom na pocet lesnatych porastov mozno konstatovat, ze pokryva takmer cele nase uzemie (od nizin az po podhorske pastviny v nadmorskej vyske do 800 – 1000 m). Vyskyt kliesta bol potvrdeny aj v mestskych parkoch, travnatych plochachz a zahradkach, ktore poskytuju kliestom dostatok vhodnych hostitelov a vyhovujucej mikropodmienky.
Virus kliestovej encefalitidy prenasa aj sestnoha larva a osemnoha nymfa kliesta, ktore su okon tazko viditelne, a teda nakazit sa mozno aj bez vedomia zachytenia kliesta na tele. V tomto pripade mozno na postihnutom mieste pocitovat len svrbenie. Kliesta si mozno z prirody priniest domov v odeve, v ktorom je schopny prezit aj niekolko dni a az potom zautocit.
Podla udajov za roky 1991 az 2002 bolo na Slovensku spomedzi vsetkych chorych na kliestovu encefalitidu uvedene zakliestenie u 64,5 % a len 6,6 % nainfikovanych uviedlo pobyt v prirode. Az 12,5 % chorych uviedlo konzumaciu neprevareneho kozieho alebo kravskeho mlieka.
Kliestova encefalitida sa stava medzinarodnym zdravotnickym problemom. Jej komplexna liecba je doteraz nejasna, liecia sa iba priznaky ochorenia. Virusy kliestovej encefalitidy mozu po masivnom rozmnozeni preniknut do centralnej nervovej sustavy, kde poskodzuju nervove bunky. Pacient ma silne bolesti hlavy, vracia, trpi vysokymi horuckami a poruchami vedomia. Mnohym pretrvavaju zdravotne problemy cele tyzdne az mesiace po odchode z nemocnice. U niektorych su nasledky trvale (bolesti hlavy, obrny, znizena vykonnost, poruchy schopnosti sustredit sa, depresie). Priblizne 1 az 2 % ochoreni koncia smrtou. Kliestova encefalitida nie je jedinym ochorenim, ktore prenasaju klieste. Je vsak jedinym, proti ktoremu sa mozeme preventivne chranit ockovanim. Az do oktobra tohto roka ponuka spolocnost GlaxoSmithKline specialnu detsku vakcinu za zvyhodnenu cenu 499 korun (za jednu davku).

(ls)

 

Pre tych, co nevydrzia bez coly ...

Mnohi z nas piju rozne malinovky a sytene napoje, ktore nam robia spolocnost na pracovnom stole, doma ci v podniku takmer dennodenne. Priznajme si, najoblubenejsi napoj - cola - predstavuje kaloricku bombu s vysokym obsahom kofeinu a cukru. Je pre nas nahradou kavy, ktora je pre niekoho horka, nahradou liekov po prehyrenej noci, nahradou vody, ked sa tvarime, ze dodrziavame pitny rezim ... Navrhujem preto maly kompromis, mineralku Budis s prichutou coly. Je to slovensky vyrobok. Dokonca zaklad tvori mineralka, cize aj cosi zdrave, nie je taka sladka a kaloricka, no a perfektne osviezi. Vhodna je aj na domacu party ci ako prisada do miesanych alkoholickych napojov. Proste skvela vec!

Certik

3 cl Party likeru Griotka, 4 cl St. Nicolaus Tuzemskeho umu, 10 cl Budis coly, kocky ladu, citronova kora.
Liehoviny s ladom pretrepeme v sejkri a nalejeme do vyssieho pohara. Pridame citronovu koru a dolejeme vychladenou Budis colou.

Ovocne osviezenie

1 - 2 dl St. Nicolaus Tuzemskeho umu, 2 - 3 druhy sezonneho ovocia, Budis cola.
Ovocie nakrajame na male kusky, vlozime do misy a zalejeme St. Nicolaus Tuzemskym umom. Nechame postat hodinku, zalejeme Budis colou. Servirujeme s ozdobnou slamkou a koktailovou lyzickou.

Jana Demkova

 

Psychoviny

- Hentomu mladencovi som vcera dala kosom.
- Ale preco? Ved je celkom sympaticky.
- To ano, ale vcera ma predbehol v samoobsluhe.

...

- Aky je rozdiel medzi beziacim a letiacim zajacom?
- Beziaci nema na chrbte orla.

...

- Nasi novi susedia su velmi chudobni.
- Ako si na to prisiel?
- Uz patkrat som si chcel od nich vypozicat peniaze a nikdy nemali.

...

Pride Fero k Jozovi a spytuje sa:
- Mas doma bicykel?
- Mam a na co ti je?
- Ale, sestra sa chce pozriet, ake i sa pise po b.

...

- Neviem, aky darcek by som mal kupit manzelke, aby nebol drahy, ale aby sa mu potesila.
- Napis jej lubostny anonymny list.

...

- Pocuj kamos, ako ty vychadzas s peniazmi?
- Ani sa nepytaj! Tridsat percent prepijem, tridsat percent musim dat na cigarety, tridsat na jedlo a zvysnych tridsat pyta manzelka.
- Akokolvek pocitam, nijako to nevychadza ...
- Bohuzial, bohuzial ...

...

Patdesiat percent tinedzerov vidi svoju buducnost pozitivne. Druhych patdesiat percent na drogy nema.

Muz na smrtelnej posteli zrazu zaciti vonu oblubeneho kolaca. Z poslednych sil sa doplazi do kuchyne, natahuje ruku za kolacom, vtedy ho manzelka odsoti so slovami:
- Nechas! To je na kar.

...

V izbe je tma. Zrazu pocujem kroky. Opatrne pristupim k vypinacu a rozsvietim. Co to vidim? Dvere na skrini dokoran otvorene a moje saty nenapadne vychadzaju z mody.

...

- Preco si taky smutny Andrej?
- Ked Agatka mi nechce povedat ano.
- Tak sa nezen.
- Lenze ja sa chcem rozviest.

...

- Pane Boze, co je pre teba 1000 rokov?
- Chvilocka.
- Pane Boze, co je pre teba 1000 dolarov?
- Halier.
- Pane, prosim ta, daj mi halier.
- Pockaj chvilocku.

...

- Pan vrchny, som tu len so slecnou a vy mi pocitate tri vecere. Ako je to mozne?
- Zial, vasa pani, ktora vas sledovala z naprotivneho boxu, bola tiez hladna.

...

Mama poucuje svoju dospievajucu dceru:
- Beatka, vies, ze teraz su v mode panny?
- Viem mama, ale ked ja som uz raz taka staromodna.

 

Zozbieral: Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT