6. APRIL  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Breznianska posta v sobotu rozsiruje svoje sluzby

Od aprila kazdu sobotu bude Posta Brezno 1 predpoludnim otvorena od osmej do desiatej hodiny a poskytne vsetky sluzby. Doteraz kazdu sobotu v case od deviatej do desiatej hodiny bola zamerana len na vydaj oznamenych zasielok. Ako nas informovali v ustredi v Banskej Bystrici, k tejto zmene pristupili na zaklade poziadaviek klientov.

(r)

Stastne detstvo ziadane

S ponukami na zahranicne ucinkovanie detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo ako by sa v tomto roku roztrhlo vrece. Z bohateho vyberu ponuk zatial potvrdili tri. Zaciatkom juna tento maly reprezentant Brezna odchadza na turne Europou od Belgicka celym Francuzskom az k najzapadnejsim brehom Atlantiku, aby sa na dvoch vystupeniach na ceste spat predstavil vo svajciarskom Lausanne a Zürichu. Po dvoch dnoch odchadzaju najmlasi clenovia suboru na prestizny detsky celosvetovy festival do francuzskeho Bourges. Verime, ze okrem suborov z Ciny, Sibiri, Peru a mnohych dalsich zaujme aj nase Stastne detstvo. Opat dva dni na regeneraciu mladych folkloristov a cakaju ich v Cechach a v Nemecku. Je otazne, ci na festivale v chodskom Klenci pod Cerchovem a v Hölle daju clenovia Stastneho detstva tohtorocnu bodku za svojimi zahranicnymi aktivitami.

(js)

Uspech na geografickej olympiade

V druhej polovici marca sa v Banskej Bystrici uskutocnilo krajske kolo geografickej olympiady. Okres Brezno reprezentovali najuspesnejsi ziaci z okresneho kola. Sutaz pozostavala z dvoch casti, teoreticka preverila vedomosti z uciva jednotlivych rocnikov a prakticka otestovala zrucnost pri praci s atlasom. O tom, ze ziaci nasho okresu maju dobre vedomosti z geografie, svedcia aj vysledky. Medzi osmakmi zvitazil Lukas Ondercanin (Pionierska 2), ked z plneho poctu bodov stratil len tri. V tej istej kategorii sa na 10. mieste umiestnil Hubert Kristof (Pionierska 4). V kategorii siestakov Patrik Giertl (Pionierska 2) skoncil na 4. mieste a hned za nim Jan Fodor (Mazornikovo). Spomedzi siedmakov Adam Latinak (Helpa) obsadil 7. miesto. V kazdej kategorii sutazilo dvadsatsest ziakov. Lukas Ondercanin postupuje do celoslovenskeho kola, ktore bude koncom aprila v Ziline.

(dj)

Opytali sme sa za vas

riaditela Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu Ing. Alesa Bileka

o V akych farbach vidite bliziacu sa sezonu? Ovplyvni ju nas vstup do Europskej unie?

- Prveho maja Ciernohronska zeleznica otvori uz tradicne svoju sezonu. Vsetci verime, ze mysticky trinasty rok jej obnovenej prevadzky neprinesie smolu, ale skor dlho ocakavanu stabilitu a rozvoj. Po mnohych rokoch sa skutocne zda, ze predpoklady na takyto vyvoj su. Sucastou otvorenia CHZ tento rok bude totiz aj slavnostne otvorenie sezony Lesnickeho skanzenu vo Vydrovskej doline a vlaciky budu prvy rok odchadzat uz z novej stanice pri hlavnej ceste na Chvatimechu. Ciernohronska zeleznica tak po mnohych rokoch usilia ziskala sucasne svoj zmysluplny zaciatok i koniec. Dalsou novinkou bude precizne obnoveny historicky motorovy vozen M 21.004 z roku 1939, ktory po narocnej rekonstrukcii zasiahne tento rok do prevadzky a umozni vyskusat i dlho pripravovanu pravidelnu verejnu osobnu dopravu medzi Ciernym Balogom a Chvatimechom. V pripade uspechu a zaujmu cestujucej verejnosti sme pripraveni tento typ dopravy dalej rozvijat a skvalitnovat. V ramci spoluprace s EU prebiehaju rokovania o nakupe troch modernych motorovych voznov z Portugalska. Predpokladom vsak bude i ,,zeuropstenie" pravnych noriem umoznujucich dotovanie verejnej zeleznicnej dopravy zo zdrojov regionov. Prvy maj 2004 je tak vdaka vstupu Slovenska do EU pre CHZ asi najvacsou perspektivou. Az prostriedky, ktore bude mozne z fondov EU pre rozvoj regionov cerpat, mozu tak definitivne vymanit CHZ z dlhodobych financnych tazkosti. Zo slovenskych zdrojov drzime zeleznicku pri zivote stale iba za cenu neustalych dlhov a len ich nekonecneho odkladania. Slubne sa rozvijajuca komercne zaujimava pravidelna nakladna doprava reziva z pily Janosovka v Ciernom Balogu zial skoncila ,,vdaka" uzatvoreniu prevadzky pily na jesen minuleho roka a zimne obdobie bolo pre zeleznicku opat velmi tazke.

o Napriek vsetkemu vsak zeleznicka 1. maja ozije. Co pripravujete na prvomajove otvorenie prevadzky?

- Zeleznicna spolocnost ako kazdorocne vypravi z Banskej Bystrice mimoriadny vlak s modernym motorovym voznom 840 a perlickou bude subezna jazda obidvoch motorovych voznov v useku Chvatimech - Hronec. Bohaty sprievodny program vyvrcholi slavnostnym otvorenim Lesnickeho skanzenu vo Vydrovskej doline a poobede bude mozne vyuzit na navrat opat mimoriadny vlak az do Banskej Bystrice. Pocas celej tohtorocnej sezony pripravili obe zeleznice spolocne akvizicnu zlavu na podporu cestovania vlakom: zo vsetkych zeleznicnych stanic na uzemi Slovenska bude mozne cestovat na CHZ a spat s 50-percentnou zlavou a rovnaku zlavu bude poskytovat i CHZ. Navyse kazdy den od 1. maja do 5. septembra bude na Chvatimechu zastavovat i rychlik 810/811 z Bratislavy s priamym prestupom do vlakov CHZ. Takze zostava iba vsetkych srdecne pozvat na navstevu nasej zeleznicky s doplnenim: Auto nechajte doma!


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT